Board index Život van sporta Putovanja

Evropski gradovi ...

Re: Evropski gradovi ...

Postby Dr. Thomas » 15 May 2024, 08:37

Имам неки једнодневни излет у Дубровник, да ли ми ко препоручује да идем?
Нисам никад био знам да је најскупљи град у Хрватској, спомињу да се пење на неке зидине које коштају и до 30,40 евра.
Ако би отишао која би ми била најбоља рута за обилазак.
"Привилегија је бити у Партизану у овом тренутку, а ви знате због чега. Али то нам даје морал, нову енергију". - Жељко Обрадовић.
Dr. Thomas

Postby Cuburac » 15 May 2024, 11:32

Prosetati zidinama Dubrovnika je lepo, ali ne vredi tih para.
STari grad je atrakcija, za prolunjati po njemu potrebno je par sati.
Sem tvrdjave Lovrenac sve ostalo je u zidinama u starom delu grada Na svakom cosku grada imas po neku kulu, treba izaci kroz Vrata od Ploca u gradsku luku, cisto da vidis onaj prepoznatljiv prospekt Dubrovnika sa razglednica.
Crkva sv. Vlaha, Orlandoc stub, Palatu sponza, Knezev dvor, Dubrovacka katedrala, sve je to u Starom gradu, sto ti se ucini interesantno mozes detaljnije pogledati.
Životnom veku kad bi mera bila-
iskrenost,vernost,ljubav il' dobrota
tvoj kratki vek bi,kuco moja mila
1000 ljudskih vredeo života.
Cuburac

Postby Dimitrije » 08 Jun 2024, 15:10

Koliko je ova Barcelona jebeno prelep grad. Prvi dan, Rambla, Barceloneta, Gotska četvrt :okk: Pikasov muzej, komplet deo oko Placa Katalunje… sutra na sever ionako moramo da se odjavimo iz hotela ujutru i da bazamo do do jedno 6 popodne pa će da se obilaze Guelj, Sagrada i Case i sve. Jebeno prelep grad, klopa, vino, pivo, sve. Ali :stani: Danas smrdi gore od Venecije. Štipa za oči jebeno
Dimitrije

Postby balkanski spijun » 08 Jun 2024, 19:39

Cuburac wrote:Prosetati zidinama Dubrovnika je lepo, ali ne vredi tih para.
STari grad je atrakcija, za prolunjati po njemu potrebno je par sati.
Sem tvrdjave Lovrenac sve ostalo je u zidinama u starom delu grada Na svakom cosku grada imas po neku kulu, treba izaci kroz Vrata od Ploca u gradsku luku, cisto da vidis onaj prepoznatljiv prospekt Dubrovnika sa razglednica.
Crkva sv. Vlaha, Orlandoc stub, Palatu sponza, Knezev dvor, Dubrovacka katedrala, sve je to u Starom gradu, sto ti se ucini interesantno mozes detaljnije pogledati.

jesi li bio skoro u Dubrovniku?Ako jesi,kakvi su ti utisci?
balkanski spijun

Postby Cuburac » 08 Jun 2024, 21:11

Nisam, zamalo proslog septembra.
KAO sto je Cubura daleko od Cubure koju sam voleo, tako je i Dubrovnik postao grad koji mi vise ne lezi i u kome ne uzivam jos od doba kada sam redovno isao.
Imam zelju da jos jednom odem, ne vise od jednog dana, a i Cavtat da uklopim u taj dan, da prodjem Stradunom i popijem kafu u nekoj ulicici sa strane,Gradsku plazu Ploce i Batalu na kojima sam radio, eventualno Lapad i plazu i Grusku luku. Uparavo tim redsoledom, pa sta stignem. Promene me ne zanimaju, prvenstveno da vidim ono sto se malo ili nimalo promenilo.
Cuburac

Postby balkanski spijun » 08 Jun 2024, 21:29

Samo da se nerazocaras.

To nije vise Dubrovnk koji pamtis.Barem meni nije.Sad idem na Kolocep, a ne u Dubrovnik.

Izgubio je dusu,sto se kaze.Postao je grad LGBT i narkomana.Guzve,nenormalne,od kruzera.Koliko je skup,to je tek za pricu.Izgubio je onaj svoj nekadasnji smek,po cemu je bio prepoznatljiv.

Svi prijatelji sa kojmia sam provodio leta,napustili su ga.Prodali su kuce,stanove za basnoslovne sume.

Ne zelim vise da idem.Uvek se razocaram.Cavtat jos uvek odoleva,ali i on nece dugo.Jedan,dva dana,obici i to je ok.Ako ides,svrati do Konavla.
balkanski spijun

Postby Cuburac » 08 Jun 2024, 21:44

Necu se razocarati, razocarao sam se vec davno. :biggrin:

Zato sam i napisao da hocu da vidim neka mesta koja se nisu mogla promeniti, i ona koja jesu, ali na kojima sam doziveo lepe trenutke.
Vise nade polažem na Cavtat u smislu da cu imati nekakvu reakciju iako sam u Dubrovniku proveo nemerljivo vise vremena.
U stvari , u planu je Trebinje jer moja zena nikada nije bila, pa da se iskoristi prilika kada smo vec tamo, specijalno zbog Dubrovnika ne bi isao.
Pola šarma Dubrovnika su činile beogradske face, mladim Dubrovcanima se dopadao taj fazon i bili smo u odlicnim odnosima ( i sa Dubrovkinjama takodje :biggrin: )

Izgradnjom Babinog kuka i selenjem mladeži u nešto po koncepciji nalik beton hali je nekako umrtvilo sam grad.
Cuburac

Postby Ron Swanson » 08 Jun 2024, 22:37

Prošlog decembra sam bio u Dubrovniku po prvi put i tada je bio prelep. Prve večeri duvao zajeban vetar, nigde nikoga, idealno za šetnju za nas koji volimo zimu. Sutradan bilo sunčano i toplije, u kratkim rukavima sam brao narandže, limunove i mandarine kod drugara u dvorištu. Posle prošetali Starim gradom, uveče je bio znatno puniji nego prethodne večeri i svuda su bile tezge sa hranom, pićem itd, a nije bio turistički prekrcan ljudima, već je bila baš dobra atmosfera sa taman onoliko naroda koliko čini lepo veče na takvom mestu.
Ron Swanson

Postby Radonjaa » 09 Jun 2024, 02:11

Jedno vrijeme sam morao da idem relativno često, mada uvijek na dan, ali isključivo u visokoj sezoni, i mislio sam da na svijetu doslovno ne postoji nesnosnije mjesto od Dubrovnika, bilo mi je ko kazna ako tamo moram da provedem 2 sata, kamoli duže. Još je to bilo na vrhuncu popularnosti Igre prestola, pretpostavljam da nikad nije bio tako krcat.
Od početka korone nisam išao nijednom, sad početkom aprila iz dosade povezao Trebinje - Dubrovnik u jednom danu, i mnogo su mi pozitivniji utisci. Prije svega jer je to prvi put da vidim da grad, pogotovo Stari grad, normalno funkcioniše, da možeš normalno da se mimoiđeš sa ostalima, da čak ni u onom užasnom saobraćaju nije toliki haos.
A i ,,otkrio'' sam plažu Buža, ne znam kakva je inače pošto djeluje dosta skučeno, ali za taj dan bez gužve je bila odlična. I dalje mislim da je Dubrovnik mnogo više marketing nego bilo šta drugo (posebno sami grad, vrlo malo sam istraživao okolinu), cijene na dosta mjesta vrijeđaju inteligenciju, ali mi je jasnije kako nekome može da se svidi, možda u desetoj posjeti odlučim i da prenoćim :biggrin:

Dylam Dop wrote:https://www.dnevno.hr/gospodarstvo-i-turizam/sezona-tek-pocinje-a-cijene-na-obali-su-se-udvostrucile-za-dan-parkinga-izdvajat-ce-se-200-eura-2426599/

200 jEvreja/dan parking

Mislim da je ovo na nivou da dođeš u Crnu Goru, zapucaš u restoran u Porto Montenegru i onda kukaš da je ručak u Tivtu 500e. Što me podsjeti da je to prošle godine uradio Srđan Đoković, pa preko PR-a ,,anonimno'' slao novinama sliku računa da se žali da su ga odrali :biggrin:

Nisam posebno obraćao pažnju na parking u Dubrovniku, pogotovo ne na javni, jer je sa srpskim i crnogorskim tablicama pametnije parkirati na privatnim. Ali sam viđao mjesta u ovoj zoni 1 (0,7e sat van sezone, 1,3e maj-oktobar) na, u vrh glave, 15 minuta hoda od Starog grada.
Šta je onda zona 0, sigurno mjesta u najužem centru, a tu ni nema puno mjesta za parking, niti maltene iko ima potrebu da parkira tu na čitav dan. Tako da je cijena od 200e vjerovatno sa ciljem da odvrati ljude od parkiranja u jezgru grada u najprometnijem dijelu sezone.
Inače će od naredne godine u periodu od početka marta do kraja novembra da važi pet posebnih saobraćajnih zona, neće moći svako svuda da se kreće, sad je to valjda probno, to im je ideja da riješe problem sa saobraćajem.

Ali da, cijene u Dubrovniku su za dosta stvari jednostavno bezobrazne, čak čuh da nije rijetko da se Dubrovčani preko ljeta sele u Trebinje jer im je jeftinije za život, a svoje stanove i kuće izdaju turistima
bwa wrote:Micko Talijan

СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу
Radonjaa

Postby Cuburac » 09 Jun 2024, 06:22

Ja sam leti boravio po 2-3 meseca i zimi bar 15 dana, i nisam se osecao kao turista ,vec kao mestatnin i upozao Dubrovnik iznutra. U Dubrovniku je bilo mnogo interesantnih ljudi, svasta se od njih moglo cuti, pre svega pomoraca, a bio je steciste ljudi iz umetnickog svetaiz cele Juge.

Meni je u secanju ostao jedan Rus obucar, cija je radnja bila u starom delu grada, znao sam satima ostajati u razgovoru sa njim.
Oduvek je bio skuplji od ostalih mesta, ali se uvek moglo pronaci cak i u starom gradu prihvatljivih restorana sa dobrom klopom i po razumnim cenama, Nemam pojma kako je sada, a sve sto procitam nista me ne iznenadjuje.

Koliko sam cuo, tacno je ovo za DUbrovnik i Trebinje, ne znam koliko je to masovno.

Kako god, ko ima priliku treba da obidje. Turisticki ,jedan dan je dosta da se vide najznacajnije atrakcije, a davno pre bih rekao da treba ostati bar 2 nedelje da bi se osetio duh i ritam grada i to izvan perioda Dubrovackih letnjih igara.To verovatno vazi za sve atraktivne lokacije u svetu.

Da li taj duh grada kao nesto specificno jos postoji i kakakav je upitno je. Pretpostavljam da su leti guzve nesnosne jer su i pre bile velike, da je sve komercijalizovano da se uzmu velike pare na brzinu, ali valjda im se moze pa se tako i ponasaju.

Interesnatna je i sama Dubrovacka rivijera, ima(lo) je finih mesta za letovanje.
Cuburac

Postby Loka » 12 Jun 2024, 22:06

Мој лошији снимак Брандебуршке капије, напред је Александарплац, десно је Бундестаг(Рајхстаг)

Image

и нешто бољи Бундестага

Image
Loka

Postby Loka » 17 Jun 2024, 19:49

Мало Минхена који ће бити домаћин великом броју наших навијача у наредних 7 дана.
Привредни центар Немачке али и универзитетки, најбоља два немачка Универзитета по међународним рангирањима се налазе баш у Минхену. Велики научни центар, средиште Мах Планк институа. Центар европског навигационог система Галилео, европског развојног свемирског програма итд. У Минхену и његовој околини су седишта BMW, Audi, Siemens, Allianz, MAN, Airbus...Чувен по Октобарфесту и пиву(иначе постоји бољи сличан фестивал у пролеће али само за локалце, нема огромне гужве) и оближњим Алпима. Посети га преко 7 милиона туриста годишње. Толико нпр. хрватску посети а ово је само Минхен са околином.

Од свих великих немачких великих граодва Минхен има највеће просечне плате. Конзервативнији од остатка Немачке, више хришћански орјентисан, доста полицијски, изузетно миран за своју величину. По менталитет можда више Швајцарска него ли Немачка али и стандарду. У предграђу Минехна-Штамбергу су највећа просечна примања по домаћинству у целој Немачкој. Са тиме у вези, Минхен има катастрофлане цене некретнина. Изнајмљивање собе, ако је нађете, иде од 500-600 евра па навише, говорим о соби, не стану. Зато га доста људи избегава ако има нижа примања.

Следећа слика је дела регулације реке Изар кроз Минхен, куполе у даљини су део "Немачког музеја" који се налази на ади на Изару, Кажу да је највећи музеј науке и технике на свету. Треба га посетити ако сте у Минхену

Image

Ово је река Изар и "стаза" са леве стрне која пролази "кроз" Изар. Мало прошетатје поред реке, вреди.

Image

Ово је најскупља улица у Минхену, ту су локали Шанел, Хуго Бос, Тифани, Прада, Армани, Барбери и још много других изузетно екслузивних марки. Ту је и хотле Кепмински, испред којег се редовно налазе Бугатији, Ламборгини итд.

Image

Видео сам оне из "Бљуца(спортал)", прво где су сели су сели на крају-почетку ове улице код Позориша између Трга Одеон и Маринплаца. И као није скупо а преко од њих Прада, лево Шанел, ту Патек Филип и Тифани :lollol:

Следећа слика је Скупштина Баварске и мост преко Изара, иначе се налазе на крају-почетку ове горе улице.

Image

Ово је мали део Минхена али за почетак.
Loka

Postby Loka » 18 Jun 2024, 20:29

Дворац Нимфенбург, средиште баварске краљевске породице
Данас се дворац налази у ширем центру Минхена, до њега се лако стиже трамвајме у правцу Романплаца, мислим бројеви 17 и 18.

Image

Image

Улаз у двориште комплекса је бесплатно, јавни парк, доста љуги га користи за трчање. Само се наплаћује улаз у сам објекат.

Image

Image
Loka

Postby Loka » 18 Jun 2024, 20:42

Краљев Трг

Ово место је историјски много битно. Прво, грађено је по узору на античку-грчку архитектуру јер су бааврски краљеви били и краљеви модерне Грчке(на Балкану су само Срби има своју династију, више њих. Грци, Бугари, Румуни, Мађари и арбанаси стране наметнуте краљевске породице, углвном немачке аосим арбанаса који је био италијански).
Дргуо, овде су била прва велика нацистичка окупљања.
Треће, на ободу Трга се налази "Вођина кућа"(Führerhause), изграђено за време нацизма, чувена по томе што је ту потписан чувени Минхенски уговор из 1938, када је Британија Хитлеру дозволила да окупира Судете у Чехословачкој. А британски премијер Чембрлен причао о новом миру у ЕВропи који долази...у последње време неколико филмова је снимљено на ту тему
Ту се налазило прво седиште нациситичке странке, уништено 1945 као и право нацичстичко светилиште, остали су само темељи тога, посвећено жртвама "Пивског пуча" у Минхену, првог Хитлеровог покушаја узимања власти који се завршио његовим хапшењем и писањем "Моје борбе"(Mein Kampf) у затвору.
Данас се Трг исто користи за политичке скупове али и концерте, нарочито метал концерти се добро уклопе у амбијет.

Image

Image

Бела зграда у позадини је место где је било прво седиште нациситчке странке. Сада је ту музеј жртвама тоталитарних режима

Image

Ово је "Вођина кућа" где је потписан Минхенски уговор 1938, сада је ту музичка кадемија.
Запуштени темељи су остаци нацистичког храма посвећеног жртвама неуспелог "Пивског пуча".
Loka

PreviousNext

Return to Putovanja