Board index Život van sporta Lifestyle

Politicke teme, unutrasnja politika

Re: Politicke teme, unutrasnja politika

Postby Tegi » 08 Jul 2025, 13:51

Hvala. :okk:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby soniko » 08 Jul 2025, 14:00

Gradonacelnik Zagreba bese?

Ne, sad sam provjerio, to je bio Boris Buzancic

Ipak je nas sampion brzi :okk:
Last edited by soniko on 08 Jul 2025, 14:01, edited 2 times in total.
soniko

Postby Tegi » 08 Jul 2025, 14:00

soniko wrote:Gradonacelnik Zagreba bese?

To je Boris Buzančić iz pomenute "Užičke republike". E on je već bio u hdz-u. :biggrin:

Od njihovih filmskih radnika, pod Tuđmanom je najmoćniji bio Antun Vrdoljak. On jeste snimao partizanske filmove ili bolje reći ratne filmove o partizanima, ali ozbiljno je u njima još u drugoj polovini 60ih provejavala maspok-ovska priča.

Sa druge strane, kod nas su partijski režiseri sve do druge polovine 80-ih bili stopostotno na liniji.

Nedavno sam u "Dvoboju za južnu prugu" uhvatio momenat gde nemački oficir kaže da je Kosta Pećanac heroj iz prošlog rata i to je jedina revizionistička (i istinita) mrva koje se mogu setiti.
Last edited by Tegi on 08 Jul 2025, 14:09, edited 2 times in total.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Foteljas » 08 Jul 2025, 14:04

Jedini Hrvat koji je uspeo da bude i gradonacelnik Splita i gradonacelnik Zagreba... :biggrin:

Imao je HDZ bogme jaku glumacku postavu 1990 - Boris Dvornik, Boris Buzancic, Fabijan Sovagovic, Martin Sagner (Dudek iz "Gruntovcana"), Anton Vrdoljak i Hrvoje Hitrec van scene....
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Arsen Lupin » 08 Jul 2025, 14:42

Foteljas wrote:Jedini Hrvat koji je uspeo da bude i gradonacelnik Splita i gradonacelnik Zagreba... :biggrin:

Imao je HDZ bogme jaku glumacku postavu 1990 - Boris Dvornik, Boris Buzancic, Fabijan Sovagovic, Martin Sagner (Dudek iz "Gruntovcana"), Anton Vrdoljak i Hrvoje Hitrec van scene....

pok.Ena Begović
Arsen Lupin

Postby Mikisha » 08 Jul 2025, 14:54

Sutra navodno ekspo
Pomiluj mi muda Ostoja
Mikisha

Postby Dr Arslanagic » 08 Jul 2025, 15:26

Hajzenberg wrote:
Spoiler: pokaži
Veljkona22 wrote:Sad kad ispadne brat Hajz

Nisam mogao u kadar (a možda i bolje :biggrin: ) jer sam bio podaleko a bukvalno sam sa radnog mesta stigao na most poslednjim busom sa Zlatibora. Bilo je ludo i nezaboravno. Malopre premotah na N1 i vidm da je moj školski drug koji je inače dugogodišnji učesnik svih mogućih kvizova kako televizijskih tako i pab izdanja, pobednik Slagalice pre nekih desetak godina i pre jedno otprilike dve godine pobednik jedne emisije kviza što Kris vodi petkom uveče na javnom servisu uleteo u kadar onog snimatelja sa Nove S/N1 i ponosno uskliknuo: Krčavogo pumpa ! (=Krčagovo deo grada gde živimo, još u bivšoj velikoj Jugi bilo poznato po kasarni gde je bio rod veze a prvenstveno po fabrici Prvi Partizan i po tome što je po veličini i broju stanovnika bila među najvećim mesnim zajednicama u zemlji) pa mi što u šali što ozbiljno često i ponosno kažemo da smo prvo Krčagovci pa onda Užičani. Nema šanse da niste prošli kroz taj deo grada ako ste išli iz pravca Sevojna a niste išli zaobilaznicom preko sad već čuvenog mosta koji isključuje put iz Užica i vodi prema Zlatiboru nego ste skrenuli desno i ušli u deo grada gde su nadaleko poznati Turbo servis pa Tempo, bolnica, Prvi Partizan i Lidl sagrađen na delu bivše kasarne a posle se uzbrdo nastavlja i ulazi u sam centar grada.

Nova hapšenja jutros, uhapšen dugogodišnji aktivista čije ste ime ili inicijale već pročitali u medijima, znači i dalje misle da može po njihovom. Večeras opet ide skup kako stvari stoje. Bilo je dosta ljudi iz Požege, Kosjerića, Bajine Bašte...

Apropo moje priče o lokalnim organizacijama - pa upravo su uhapšeni advokat Novaković i popularni SInđa aktivisti tih organizacija i imaju muda do poda a nisu pripadnici ovih bednih opozicionara kojih nema nigde u prvim redovima i zato se mora u svakom gradu napraviti neki lokalni front ili pokret mada će opozicija kako stvari stoje sama sebe oterati u istoriju.

I jedna digresija za kraj. Ne sviđa mi se baš u nekom kontekstu što se gotovo svugde apostrofira Užička republika kao simbol i ondašnje i sadašnje slobode jer ta slobodna teritorija i ta nazovi republika je bila između ostalog i simbol jedne katastrofe koja je zadesila ovaj kraj. Komunisti su za tih 67 dana pobili preko 400 nevinih ljudi a među njima i neke istaknute članove njihove partije koje su jurili, vijali, zverski mučili i surovo likvidirali a njihov greh je bio što su javno obnarodovali ono što Staljin radi u SSSR pa su im postali smrtni neprijatelji, ubili su primera radi jednog poreklom Ukrajinca koji je držao trafiku u gradu jer je nekada izbegao iz zemlje posle početka građanskog rada i takvih primera mogu maltene poimence nabrajati čitav dan i sve ih posle pokopali u delu grada gde živim iznad bivše kasarne a sada je tu sagrađena crkva čiji je mecena bio i još uvek je Nikola Selaković. Otprilike na istom mestu gde počivaju kosti tih nesrećnika čiji grobovi niti su obeleženi niti se do kraja isterala priča gde se tačno i nalaze. Naravno, sve ovo ne abolira silne četničke zločine počinjene od Zlatibora, Sirogojna i tog planinskog kraja preko Užica pa sve do maltene Lučana, imenom i prezimenom preko hiljadu ljudi su pobili odnosno poklali i to naravno uglavnom nevinih. Kao klinac osamdesetih sam slušao priče meni bliskih i tada živih ljudi koji su kao deca prisustvovali likvidacijama svojih ili ukućana ili komšija od strane zločinaca vojvode Bože Javorca a i njega samog a imao sam u familiji čoveka koji je kao pekar igrom slučaja bio jedan od retkih preživelih sa Kadinjače pa se i tu imalo mnogo toga zanimljivog za čuti. I sit sam i operisan od svih tih priča iz tog rata u smislu i krivih i nevinih, može svako da misli šta hoće, konkretno u mom kraju su zločine svi činili i to ponajviše prema običnom narodu, u bližoj i daljoj familiji sam imao stradale (gotovo isključivo civile) i od Nemaca i od četnika i od partizana i od ljotićevaca tako da...jednostavno ljudi treba da čuju i jednu i drugu i treću stranu, istina je negde između ali većina sve čuje što se tiče barem tog rata onako crno-belo, bilo, ne ponovilo se.

Više bi ovaj otpor koji se dešava ovih dana bar što se tiče istorijske strane uporedio sa hrabrim otporom običnih građana Užica i pripadnika ostataka kakve takve jugoslovenske kraljevske vojske koji su u aprilskom ratu pobili za par sati više Nemaca no partizani za vreme Užičke republike i tek Kadinjače i koji su svi do jednog izginuli a na početku filma Užička republika je to prikazano u onim kadrovima kada Aljoša Vučković komanduje odbranom grada. Užička republika (ne film) je kao simbol nešto što će sigurno ostati upamćeno kao nešto slavodobitno a u stvari je puno kontroverzi i u stvari je simbol srpsko-srpskog sukoba, početak jednog surovog bratoubilačkog rata i zato barem što se mene tiče ne upoređujem ovo vreme i ove proteste sa tim vremenom mada svakako nekih paralela ima.

Videćemo šta donosi današnji dan i noć. Inače onaj lik što je Nepomenika nazvao žvalom :biggrin: je ovako malo opičen, veliki Slobodaš i Partizanovac :okk:

Како се беше зове то брдо изнад касарне?
Капетановина?

Каква туга што су продали касарну.
Касарна из доба краља стоји на том месту.
Мислим и да су зграде из тог периода.
А мислим и да је била специфична, да није имала ограду.
Тј, ограда је била посађено дрвеће, тако нешто. Могло је да се прође.
Ту ти није била само веза, били су и извиђачи, веза ужичка, логистика, војна полиција, и једна обавештајна јединица.
Митрополит Михаило у свом говору поводом 500. годишњице Косовске битке, молио је кнеза Лазара: „Да помогнете својим молитвама пред престолом Праведнога Бога, да се обнови Српска Царевина, да се уједини раскомадани народ српски“.
Dr Arslanagic

Postby Antipop Antonije » 08 Jul 2025, 15:54

Dr Arslanagic wrote:Како се беше зове то брдо изнад касарне?
Капетановина?

Каква туга што су продали касарну.
Касарна из доба краља стоји на том месту.
Мислим и да су зграде из тог периода.
А мислим и да је била специфична, да није имала ограду.
Тј, ограда је била посађено дрвеће, тако нешто. Могло је да се прође.
Ту ти није била само веза, били су и извиђачи, веза ужичка, логистика, војна полиција, и једна обавештајна јединица.

Ako pričaš o kasarni u Užicu to je onda Krčagovo. Tu sam ja bio nešto preko 3 meseca Decembra 1999.
Jeste, umesto ograde su bile tuje i drugo rastinje.
Veza pri užikom korpusu, veza pri generalštabu, VP..bordo beretke izviđači/diverzanti...plavci
...mogla je ovo biti ta sezona
Antipop Antonije

Postby Dr Arslanagic » 08 Jul 2025, 16:06

Део града јесте Крчагово.
Али брдо изнад касарне је, не могу да се сетим, али мислим да је Капетановина.
Где су комунисти масовно убијали народ по "ослобођењу".
Митрополит Михаило у свом говору поводом 500. годишњице Косовске битке, молио је кнеза Лазара: „Да помогнете својим молитвама пред престолом Праведнога Бога, да се обнови Српска Царевина, да се уједини раскомадани народ српски“.
Dr Arslanagic

Postby Niko123 » 08 Jul 2025, 16:09

Kakva rafalna paljba po Nikoli ćaci Rokviću, na instagramu
Niko123

Postby Karelia slims » 08 Jul 2025, 16:15

hvala ti, to nam je jako bitna informacija

Spoiler: pokaži
:jezik:
блокадерски терориста
Karelia slims

Postby Antipop Antonije » 08 Jul 2025, 16:47

Dr Arslanagic wrote:Део града јесте Крчагово.
Али брдо изнад касарне је, не могу да се сетим, али мислим да је Капетановина.
Где су комунисти масовно убијали народ по "ослобођењу".

Nisam čuo za egzekucije tu iskreno...ali to je najudaljenija tačka kasarne i poslednje stražarsko mesto i autopark VP.
Svi su se ponašali tu najnormalnije bez pominjanja toga.
...mogla je ovo biti ta sezona
Antipop Antonije

Postby Edge » 08 Jul 2025, 16:47

Edge

Postby Hajzenberg » 08 Jul 2025, 16:54

Apropo Kadinjače, dva su Nemca stradala i to slučajno. Film je čisti vestern kao i uostalom sva ta kinematografija ili većina iste. Radnički bataljon je žrtvovan da bi Tito izvukao dupe iz Užica a Nemci su lagano i bez otpora ušli i iz drugog pravca u grad i zbog nekih partizanskih gluposti na Zlatiboru svo muško stanovništvo iz grada uzeli kao taoce ali srećom nije bilo ni streljanja ni odmazde niti ponavljanja Kragujevca i Kraljeva jer su neki nemački oficiri bili pušteni posle zarobljavanja. Brat moje pokojne babe, čovek od dvadesetak leta i fudbaler Slobode bio partizanski kurir koji se po naređenju morao vratiti u grad da pokupi neke papire, bio na motoru, blizu Užica ga uhvatili četnici i predali Nemcima koji ga ubrzo otpremili na Banjicu...moja pokojna baba i njena sestra koje su rat provele u gradu i okolini ceo rat i decenije posle toga su bile ubeđene da je tamo i streljan.....ali on je vraćen u Užice i sa još gomilom partizana streljan na Dovarju (brdo koje deli Krčagovo od grada) od strane ljotićevaca koji su za tu priliku došli iz Požege i kojima je to bilo prvo i zadnje steljanje u ovom delu Srbije. To smo otkrili tek pre dvadesetak godina. Njihova majka kao bolničarka u Krčagovu svega se nagledala za vreme rata, meni su ostale u sećanju priče moje babe o masnokosim četnicima koji su išli ruku pod ruku sa Nemcima i koje je kao dete redovno viđala u druženju sa njima po gradu, e ako je ona pokojnica lagala mene lažem i ja vas...a o komunističkim zločinima sam vam već rekao a i dosta vas je upoznato sa time. I za vreme Užičke republike i pri kraju rata i na kraju rata i posle rata. Ubijali su i koga treba i koga ne treba, više ovo drugo nažalost.

Brdo jeste Kapetanovina, odmah iznad ogromnog kompleksa čuvene kasarne. Sada se preživeli i preostali deo te kasarne sa leve strane prema Dovarju uređuje za buduće "dualno" obrazovanje :biggrin: a gde je bila prijavnica tu je sada Lidl. Jedan period od tri godine polovinom osamdesetih smo proveli u zgradi malo iznad a u stvari preko puta kasarne i svako jutro u 6 sati ili malo ranije nas budila vojnička truba, kad bude zakletva onda dođu ljudi iz cele bivše države i samo zapitkuju gde je kasarna, od Slovenije pa do Makedonije. Zadnjih tridesetak godina sam malo iznad tog dela što se tiče mesta stanovanja. Inače onaj deo desno od kasarne gde je bila intendantura i gde su bile kupaonice i restoran i sva logistika sada je zaposela policija odnosno granična policija, forenzika a ima valjda još nešto. Gotovo sve je preuređeno, bolje i to nego da propada. Od celog Prvog Partizana preko puta ostala je samo Namenska i Autoventil, firma gde su moji proveli ceo radni vek i otišli odatle u penziju a sav onaj središnji deo je srušen i tu je već nekih 6-7 godina moderan tržni centar. Eto malo nostalgije za sve vas koji ste tu proveli neki deo svog života.

U principu, da nema Namenske, Valjaonice (pogotovo Aluminijuma) i da grad nije sedište okruga i da nije uhljebljenje povelikog broja botova u državnoj službi onda bi bio na nivou Priboja, Prijepolja ili Nove Varoši. Pa i pored toga dosta nas mora na Zlatibor da radi, iz raznoraznih razloga.
Hajzenberg

Postby Bogisa91 » 08 Jul 2025, 17:23

Da se ne naljute Uzicani ali meni je ona zgrada u Uzicu najruznija u Srbiji klasičan komunisticki brutalizam.
Bogisa91

PreviousNext

Return to Lifestyle