Bokeljski biser u Partizanu – Gavril Subotić
Presudila je želja da školovanje nastavi i da igrački napreduje, a Beograd je za to idealan, kaže otac Vaso, veliko ime jugoslovenskog vaterpola

Bokeljski biser u Partizanu. Pola Evrope je htelo da ga dovede, ali je sedmostruki prvak Starog kontinenta bio najbrži i najkonkretniji. Gavril Subotić, jedan od najtalentovanijih vaterpolista sveta, igraće dogodine za crno-bele. Nema još ni 17 godina, a iza sebe ima već dve sezone u Ligi šampiona. Bio je najbolji strelac Jadrana iz Herceg Novog u prošloj takmičarskoj godini.
Prezime Subotić je čuveno u nekada jugoslovenskom vaterpolu. Gavrilov otac Vaso je bio svetski i evropski šampion 1991, prvak države i sa Partizanom i sa Crvenom zvezdom. Njegov sin ima više nego dovoljno igračkih preporuka, ali je ključna bila jedna.
- Prelazak u Partizan je naša porodična odluka. Presudna je bila naša želja da nastavi školovanje, a Beograd je apsolutno prava sredina za to - kaže Vaso Subotić.
U vaterpolu je istinski biser. Ali, škola je na prvom mestu. Gavril će 15. septembra da napuni tek 17 godina.
- U osnovnoj školi je bio lučonoša. Završio je drugi razred gimnazije i želi da nastavi. Istovremeno, odnosom prema treningu, uspeo je da napreduje i kao sportista - ponosno kaže Vaso Subotić.
U ovakvim situacijama, neizostavni deo priče je moguće protivljenje matičnog kluba, Jadrana. Novljani i dan, danas ne mogu da se pomire sa svojevremenim prelaskom Andrije Prlainovića u Partizan.
- Ne znam kakvim potezom bi Jadran mogao da ospori prelazak. Gavril nije imao ugovor, stiže u Beograd kao slobodan igrač i kao momak koji želi da nastavi školovanje.
Nije tajna da je klub iz Herceg Novog u vrlo teškoj finansijskoj situaciji.
- Pitao sam čelnike Jadrana znaju li ekipu i trenera za sledeću sezonu. Rečeno mi je samo da je situacija teška. Posle takvog odgovora, kao roditelj sam smatrao da prestaje i najmanja mogućnost da ostane tamo. Posle svega, moram da budem zahvalan Jadranu na odnosu prema Gavrilu. Prihvaćen je na vrhunski način i mislim da se zalaganjem odužio.
Vodeći ljudi Partizana: predsednik Aleksandar Šoštar, šef struke Igor Milanović i trener Vladimir Vujasinović su nekadašnji saigrači Subotića seniora.
- Igrao sam sa svom trojicom, prijatelji smo. Ali, to u ovoj priči nema nikakvog uticaja. Partizan je institucija svetskog vaterpola i više sam nego siguran da je porodica Subotić donela najbolju odluku - rekao je Vaso Subotić.
NA SPISKU CRNE GORE ZA OI
Gavril Subotić je trenutno na pripremama reprezentacije Crne Gore. Iako je 16-godišnjak, njegovo ime je na spisku kandidata za Olimpijske igre. - Trenutno je na pripremama u Kotoru. Odnos selektora Ranka Perovića prema njemu je za svaku pohvalu. Hvala mu na tome - kaže Vaso Subotić
.