by Stoxan » 28 Feb 2012, 11:11
Na žalost ovim porazom u Segedinu vaterpolo sezona za nas je prktično gotova. Ostalo je domaće prvenstvo, ali to čak i da igramo sa igračem manje ne može biti dovedeno u pitanje.
Za razliku od prošle, ova godina je dijemetralno suprotna. Nismo se plasirali ni među 8, a po kvalitetu sigurno smo odmah iza Pro reka i Juga uz Mladost, Vašaš i Primorije. Nešto je falilo. Ipak da sezona ne bude totalni debakl osvojen je Superkup Evrope.
Po meni postoji nekoliko razloga za neuspeh.
1. Nedostatak jačih takmičarskih utakmica. Mi smo igrali pred Seged pripremne utakmice sa Primorjem, ali nije to to. Crnogorci su se pobrinuli da ne igramo na Jadranu, kao osvetu za Mandića i Prlainovića. Mađari su bili nezainteresovani za Evrointel ligu i u tom sistemu mi smo najgore prošli.
2. Pare, pare i opet pare. Apsolutna nezainteresovanost Srbije za VK Partizan, sem Raifaisen banke retko ko je bio spreman da pomgne.. Grad Beograd je posle osvajanja zlata pomogao sa 8 mili dinara, država, možda grešim ni toliko. Zato mi je neshvatljivo da posle EP u Holandiji svi vaterpolisti dobiju po 20h evra, a mi posle osvajanja Evrope ništa. Daleko od toga da ti momci to ne zaslužuju, ali Srbi ne bi ni znali šta je vaterpolo da nije VK Partizan. Kao posledica svega toga otišli su najbolji igrači i to je to...
3. Neadekvatne zamene. Ovo može da se nadoveže i na prethodno. Međutim nije samo to. Po meni izvršen je jako loš odabir igrača. Posle prvih utakmica videlo se da tim drže starosedeoci, da se novajlije nikako ne uklapaju. Neki nemaju kvalitet za ulogu koja im je dodeljena (Vukićević), neki nisu pokazali šta se od njih očekivalo (Čučković), a neki su jednostavno zalutali kod nas (Šuranji, Stanković..)
Na leto će opet biti nekih bitnih odlazaka. Potrebno će biti to nadoknaditi, ali ne popuniti samo radi broja. Ima dobrih igrača. Pre svih mislim na neke iz Vojvodine (koliko realno ne znam) Basara, Ranđić..
4. LEN lopovi i mađarske igre. Da ovo takmičenje smrdi zna se odavno. Ove godine je na očigled svih Partizan stavljen u grupu sa 3 mađarska tima, dok se s druge strane Primorje borilo sa Grcima i Budvom, Pro reko igrao protiv Rusa i Francuza, Jug imao protivnike Špandau i Vojvodinu... Pored toga nepoštovanje Evropskog prvaka od strane sudija (videlo se još u prvoj utakmici na Banjici) i perfidno nameštanje Mađara dovelo nas je tu gde jesmo. Meni je neshvatljivo da Seged dobije Eger u Evroligi, a 5 dana kasnije lagano izgubi od njih u ligi
5. Mi sami. Bez obzira na sve prethodne razloge, mi smo morali ići dalje u ovoj grupi. Neshvatljivo je da od 6 utakmica imamo samo 2 pobede. Da imamo 3 lagana poraza i jednu utakmicu gde smo u finišu došli do boda. Nije bilo hemije u ekipi kao prošle godine. Soro je branio promenjivo, ali opet najbolji je naš golman i teško da mi možemo uzeti boljeg, a malo takvih i ima u Evropi. Što se tiče bekova bili su korektni .Vujasinović(teško da ćemo ga više gledati), Aleksić, Ćuk su opravdali svoje uloge. Radović je bio na slabijem nivou nego lani, mali Dedović se nametnuo.. Mandić je još mlad i tek treba da pokaže da je nosioc ekipe. Mitrović je u nekim bitnim utakmicama (pre svega u obe sa Segedom) bio ispod proseka, a po kvalitetu je trebao da bude možda i glavni naš igrač. Na kraju naša najveća boljka ove godine - centri. I Korolija i Vukićević odigrali su korektno, ali oni jednostavno nemaju kvalitet da budu prve opcije u Partizanu.
Ni Milanović nije uspeo da pripremi ekipu kao prošle godine. Igrali smo jako promenjivo. Od sjaja do očaja i nazad. Neke utakmice odigrali maestralno (protiv Savone, Vašaša kući), većinu ipak kriminalno.. Tako da veliki deo ovog neuspeha leži i na trenerovim leđima.
E sad ide pitanje šta dalje. Bogu hvala pa nije smak sveta za VK Partizan. I pored očekivanog odlaska nekih ključnih igrača (Aleksić, Radović, Mitrović, Vujas..) stasavaju neki novi klinci kao što su Mandić, Dedović, Vico, Obradović (dečaci koji već igraju seniorski vaterpolo u prvoj B ligi)... Uz dobru selekciju pojačanja, prilagođavanje nekih igrača (Čučković, Vukićević, Luka Šaponjić, Rackov..) i nadam se ipak ostanku bar nekih nosioca Partizan se može vratiti sledeće godine opet na velika vrata. Treba iskoristiti sve moguće resurse da ipak zaigramo tu Jadransku ligu. Potrebne su nam jake utakmice.
"Bolje sto godina živeti kao milioner, nego sedam dana kao beskućnik!!!"Alan Ford