by balkanski spijun » 02 Jul 2025, 03:27
Ne znam gde ljudi zive i u kom vremenu.
Zadjite malo obidjite,da vidite.Masinerija,hobotnica.Pre mesec dana sam bio na nekim proslavama i pricam sa ljudima.Dodjem joj teca i kaze mi dete ,teco pa ti ne znas sta se radi.Mala je radila na ugovor godinama.Produzavali,kuvali je i kad je dobila posao za stalno ,mora da botuje.Mislio sam da se zeza.Pokaze mi mala,sta mora svaki dan da odradi,koliko i kontrolisu.Usledio je razgovor,zasto moras i diskusija.Kad mi je dete ispricalo sta se sve radi,isprva sam pomislio preteruje,.Da nepisem detalje.
Jedan primer.Domacin covek,glasao je protiv.Predao je za subvencije sto drzava daje za rurallna podrucija.Podsticaje sto daju,Nema,nema i ode da vidi sta je u pitanju,posto su podelili nekim ljudiam koje zna..Dobije odgovor da njegovog zahteva nema.Prosao rok za podnosenje,njega stavili u fioku i cao,zurim.Podnese zahtev za subvencije za umaticenu stoku.Nema nista.Nema ga nigde.Ove godine treba dete da upise na studije.Da li ce biti na budzetu ili ce morati da plati,pitanje je.Od cega da plati i kako.Onda dodjes u situaciju da sve rasprodas,platis.Sta posle i kako?
Po tim manjim mestima,konkretno u tom mestu,dolaze kuci kad se glasa.Tacno se zna za koga si glasao.Sem Elektrodistribucije,par privatnika,nista ne radi.Privatnici mahom rade za drzavu,nema posla.Zasto ljudi odlaze.Pretezno mladi,oni koji su skuvani,nemaju kud i tesko je.Gadi mi se da pisem sta rade,kako ih ucenjuju.Isprva kad sam cuo,iskreno nisam verovao.Posle slusajuci sta pricaju,jezivo sta se radi.Sistem ih je doveo u situaciju da nema ocu,necu.Jedino resenje je da napuste mesto i potraze zivot negde drugde.Napustanjem,odlaskom,postavlja se pitanje da li su se resili svih muka i problema koje su imali.Sta kad odu i isto prodju.Mnogo je tu pitanja i mnostvo odgovora.
Kad me pitaju,sta bi ti uradio,ne znam.Nemam odgovor.Najlakse je da kazem,ja bih se pokupio i otisao.Da li sam mu dao dobar savet.Da li je on sposoban da se u tim godinama odluci na tako drastican korak.Dovedes sebe i nezavidan polazaj da posavetujes nekoga ,a da ni sam ne znas da li je to ispravno.
Prava hobotnica.
Ranije nisam ulazio direktno u diskusije rasprave.Ne zelim rasprave i da ja nekome nesto sugirisem.Sad je pola 4,ustanem i razmisljam,koliko je to zlo , pustilo svoje pipke.
Oni koji takve ljude osudjuju,zelim im da se nadju u njihovoj kozi,pa da nam ovde posle pisu,kako su borci za pravdu.Jeste,borci kad bi se zajebavali.