Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby Raoul Duke » 18 Feb 2015, 10:20

Морам да признам да сам Буденброкове читао пре више од 10 година и да се једва сећам нечега, осим укупног утиска. Читам сад да је то први Манов роман и да га је објавио са 26 година. Па ти немој тако строго да му судиш :biggrin:

Ја сам Чаробни брег почињао да читам 2-3 пута, али нисам био дисциплинован и остављао сам га често око стоте стране. Иако је заправо све време занимљив за читање. Тек када сам прегурао ту кризу, схватио сам да сам одлагао савршен књижевни ужитак.
Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу.
Raoul Duke

Postby mihZR » 18 Feb 2015, 15:45

Knut Hamsun - "Glad" bi bila moja preporuka. Teska je tematika, ali dobar roman.

Za Lua i Brajsona se slazem. Meni je Brajson opet u opticaju za sledece citanje, Lua sam vec poklanjao par puta. Sto se Pekica tice, tek sam Besnilo prosao, valja se tome posvetiti jos paznje.
mihZR

Postby zli_vuk » 18 Feb 2015, 17:13

I ja poklanjam Lua cesto, "Naivan. Super" proveren lek za krizu identiteta :D
zli_vuk

Postby Withnail » 18 Feb 2015, 17:26

@ Panta

ako se ne varam ti si preporucivao jednu knjigu, tematika valjda bese Kartagina, i forumas jedan je imao nik po liku iz romana?
Withnail

Postby Raoul Duke » 18 Feb 2015, 17:48

Panta wrote:Gistav Flober-Salamba

Radnja se desava u Kartagini, neposredno nakon zavrsetka Prvog punskog rata.Centralna tema je pobuna najamnicke vojske protiv Kartagine, kao i nesrecna ljubav cerke kartaginskog vodje Hamilkara (inace, naseg uvazenog clana :D ) Salambe i vodje najamnika Mata.

O stilu pripovedanja Flobera je izlisno govoriti.

Trenutno citam "Zbogom Kolumbo" od Filipa Rota.
Raoul Duke

Postby Panta » 18 Feb 2015, 18:24

Eto, vidim da nisam potreban :biggrin:

Recimo, i Selenic mi je za svaku preporuku, Ocevi i oci, timor mortis ili Prijatelji sa Kosancicevog venca...
Fedor is back.
Panta

Postby Withnail » 18 Feb 2015, 20:26

to, hvala obojici :biggrin:
da Hamilkar, bio dobar forumas, poz za njega ako cita
Withnail

Postby Tegi » 18 Feb 2015, 22:01

Withnail wrote:to, hvala obojici :biggrin:
da Hamilkar, bio dobar forumas, poz za njega ako cita

Hamilkar Barka. Istorijska licnost, Hanibalov otac i vodja prvog punskog rata.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Raoul Duke » 18 Feb 2015, 22:25

:laugh:

Панта је направио аналогију са једним чланом који је писао на Авангарди, до пре годину дана, са тим надимком.
Raoul Duke

Postby Tegi » 18 Feb 2015, 22:51

Raoul Duke wrote::laugh:

Панта је направио аналогију са једним чланом који је писао на Авангарди, до пре годину дана, са тим надимком.

Znam, nosio je Sirera na avataru.
Ali nije on najpoznatiji Hamilkar i nije taj nadimak pokupio na ulici. To je sustina mog posta. :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Tajler Darden » 10 Mar 2015, 04:01

Kradljivica knjiga - Markus Zusak.
Priča o devojčici koja krade knjige, takođe, priča i o skrivanju jednog Jevreja, za vreme Drugog svetskog rata. Po knjizi je urađen i film, ali knjiga je knjiga...
Не дирајте Терзу и Ћокија - противно је правилима форума.
Tajler Darden

Postby Panta » 15 Mar 2015, 02:14

Isusovi memoari :biggrin:
Fedor is back.
Panta

Postby Baron » 16 Mar 2015, 14:14

Ja citam ponovo Hazarski recnik...

Cuvaj se ,sabrate, da se ne ulagujes suvise i ne dodvoravas napadno ljudima koji imaju vlast u prstenu i moc nad fijukom sablje. Oko njih je uvek najveca gomila onih sto se ne ulaguju iz drage volje i uverenja, nego sto moraju..

Slina pre Sline :blue:
Baron

Postby Tegi » 22 Mar 2015, 02:39

Iscitah natenane "Buku i bes". Koliko je samo mucno, majko mila. Ovakvu saosecajnost, kao prema Bendziju i Kventinu, nisam dugo doziveo, delom zato sto sam i sam prosao kroz slicne stvari, ali mislim da bi isto trebalo da oseca svako duhovno bice koje procita ovo remek-delo.
To je zivot, borba duha i tela.
Tegi

Postby jevta92 » 21 Apr 2015, 08:30

Da li treba i klasike spominjati? Jer kod ima toliko ljudi koji to "izbegavaju".
Sto se mene tice, 1984 je obavezno, kao i sve od Orwella. Pre svega zato sto ce se u dosta slucajeva videti poklapanje sa svetom oko sebe..Takodje je nasa autobiografska "Zivotinjska farma".

Sto se tice malo "novijih" i opustenijih knjiga, prepourcio bih sve od Hornby-a (za ljubitelje sporta i Arsenala obavezno "Stadionska groznica"), "Autostoperski vodic kroz galaksiju" kao najbolja SciFi komedija ikada i uz to moze da se procitaju Bukowski, Fante. Skoro sam procitao od Puza "Cetvrti K". Velika preporuka. Politicka fikcija koja prati novog Kenedija koji ulazi u Belu kucu sto zbog porodicnog imena, sto zbog sarma i smirenosti koje poseduje. Ali onda mu teroristi kidnapuju cerku i knjiga prati njegove promene i ljude oko njega. Puzo nikad ne izneveri. :)
jevta92

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura