Board index Život van sporta Tehnika i tehnologija

Vaš PC, mac, Amiga?

Re: Vaš PC, mac, Amiga?

Postby Jovan » 10 Oct 2011, 00:39

Skida se sa neta... Vidi koju graficku imas pa trazi na Google-u.
Jovan

Postby Odin » 10 Oct 2011, 00:48

Jovan wrote:Skida se sa neta... Vidi koju graficku imas pa trazi na Google-u.

Vazi, pokusacu da resim problem... Hvala! :okk:
Odin

Postby belpH #77 » 10 Oct 2011, 01:52

Odin wrote:
Jovan wrote:Sto se tice rezolucije, update-uj drajvere za graficku.

Jel' to moze da se skine sa neta, ali moram da kupujem? I kako cu da znam koji drajver odgovara mom pc-u?

daj mi oznaku grafcke, pusticu ti ja link gde da skines...samo mi reci jel lap ili desk u pitanju...oznaku grafe imas u mycomp/properties/hardware/device manager/display adapterts

i naravno reci koji operativni sistem imas :)
- dum spiro spero -
belpH #77

Postby Odin » 10 Oct 2011, 02:17

belpH #77 wrote:daj mi oznaku grafcke, pusticu ti ja link gde da skines...samo mi reci jel lap ili desk u pitanju...oznaku grafe imas u mycomp/properties/hardware/device manager/display adapterts

i naravno reci koji operativni sistem imas :)

Auuu, sta mi sad isprica, moracu google translate da koristim da prevedem. :biggrin: Problem je sto je meni sve na norveskom, tako da ne mogu sve da nadjem kao sto si ti napisao...

http://tinypic.com/r/5otshs/7

Evo ti screenshot, pa ti vidi sta ti treba. :biggrin: jeste na norveskom, ali mislim da ces razumeti ono vazno..

Ako sam te dobro razumeo, u pitanju je lap-top. Za ovo boldirano sam procitao da lap-topovi uglavnom nemaju graficku karticu, evo ovde, pod 2, kod napomene: http://windows.microsoft.com/sr-Latn-CS/windows7/Video-cards-frequently-asked-questions

Pitaj ako ti treba jos detalja, mnogo mi je ruzno ovako, kao sto vidis. :roll:

Operativni sistem mi je 32-bit, ako je to uopste to...
Odin

Postby belpH #77 » 10 Oct 2011, 02:27

brate a ti mislis da ja znam norveski? :ajdejebote:

nadji negde oznaku graficke...kad si kupovao lap top, mora da si dobio i specifikaciju...morao si dobiti i cd sa drajverima...vidi na cd-u koji su drajveri, kucaj u guglu to i on ce ti izbaciti najnovije...

ne znam kako drugacije da ti smognem :dunno:
- dum spiro spero -
belpH #77

Postby Odin » 10 Oct 2011, 02:51

belpH #77 wrote:brate a ti mislis da ja znam norveski? :ajdejebote:

nadji negde oznaku graficke...kad si kupovao lap top, mora da si dobio i specifikaciju...morao si dobiti i cd sa drajverima...vidi na cd-u koji su drajveri, kucaj u guglu to i on ce ti izbaciti najnovije...

ne znam kako drugacije da ti smognem :dunno:

Pretpostavljao sam da ne znas. :biggrin: Jbg, nisam ga kupio, vec sam ga dobio od skole pre par godina kad sam krenuo da studiram, znaci sve "opremljeno" i sredjeno. Nista nisam dirao, i nisam imao nikakvih ovakvih problema do pre par dana... a i vidis u linku koji sam ti okacio, da lap-topovi uglavnom nemaju graficke kartice...

Hvala za trud, u svakom slucaju, sta da radim kad nemam pojma o kompjuterima. :roll:

Valjda cu resiti nekako...

Edit:

Da nije mozda ovo:

Standard VGA Graphics adapter

ATI ATOMBIOS

8 bit
Odin

Postby dumagio19 » 10 Oct 2011, 10:22

Ja korisitim ovaj Driver Genius za sve drajvere! Program pronadje, skine i instalira sve potrebne drajvere!

http://www.driver-soft.com/download.html
„Нека нас победи свако ко може, немамо ништа против” - Душко Радовић

"Ако желиш да победиш слабијег од себе, мораш да се бориш једнако добро колико и он!" - Душко Вујошевић.
dumagio19

Postby Odin » 10 Oct 2011, 13:51

delboy14 wrote:Ja korisitim ovaj Driver Genius za sve drajvere! Program pronadje, skine i instalira sve potrebne drajvere!

http://www.driver-soft.com/download.html

Jeste brate, on ih pronadje, ali kad hocu da ih update-ujem, on trazi da se registrujem i da platim. :thumbdown:

Dobra stvar je sto sad barem znam koji drajveri su u pitanju, pokusacu manuelno da ih skinem...

Hvala na pomoci! :okk:

Edit:

AMD South Bridge Driver

AMD 690G/780G/790GX/SB400/SB450/SB600/SB700/SB750 RAID Driver

ATI Display Driver

Broadcom NetLink 5781/5786/5787/5788/5789 Ethernet Driver

Broadcom BCM Wireless Network Driver

Ovih 5 su u pitanju..
Odin

Postby mali_buda » 10 Oct 2011, 21:45

Odin wrote:...

Druze, sto se tice antivirusa, ja koristim zadnje 2god Avast i zadovoljan sam. Nisam probao AVG, pa ne mogu da ga ocenim.

Sto se graficke tice, kako sam shvatio instalirao si Windows 7? Ako je to u pitanju, pri samoj instalaciji sistema, instaliran je standardni drajver za graficku, pa to pravi problem. Kao resenje, probaj onu putanju koju ti je Belph dao, desni klik na Computer -> Manage -> Device Manager -> klik na Display adapters -> desni klik na Standard VGA Graphics adapter i izaberes Update driver software i izaberes prvu opciju.

Ako ne mozes da se snadjes, javi nam koji ti je model laptopa, pa cemo tako pokusati.
Ja ćutim, ti ćutiš, on ćuti, mi ćutimo, vi ćutite, oni kradu...
mali_buda

Postby Odin » 10 Oct 2011, 22:06

mali_buda wrote:Druze, sto se tice antivirusa, ja koristim zadnje 2god Avast i zadovoljan sam. Nisam probao AVG, pa ne mogu da ga ocenim.

Sto se graficke tice, kako sam shvatio instalirao si Windows 7? Ako je to u pitanju, pri samoj instalaciji sistema, instaliran je standardni drajver za graficku, pa to pravi problem. Kao resenje, probaj onu putanju koju ti je Belph dao, desni klik na Computer -> Manage -> Device Manager -> klik na Display adapters -> desni klik na Standard VGA Graphics adapter i izaberes Update driver software i izaberes prvu opciju.

Ako ne mozes da se snadjes, javi nam koji ti je model laptopa, pa cemo tako pokusati.

Svi su rekli da izaberem Avast ili AVG, ali sam se na kraju odlucio za AVG, jer sam za njega nasao licencu, pa cu moci da koristim original verziju, kao da sam ga kupio. Ako nekom treba licenca za neki antivirus, nek' napise ovde, pa cu mu nabaviti...

Jeste, upravo tako! Instalirao sam Windows 7, tacnije apdajtevao sam ga, i sad imam taj standardni drajver "Standard VGA". Takodje sam uradio to sto si napisao, ali mi na kraju izbaci da je Standard VGA vec apdejtovan. Nista drugo...

Laptop mi je Dell Latitude D531. Preko njihovog sajta sam skinuo drajver za Touchpad, tako da sam to napravio, sad mi opet radi dobro...

Samo jos ekran da resim. :)

EDIT:

Samo jos da dodam da kad sam dobio laptop, bila je Vista. A kad udjem ovde http://support.dell.com/support/downloads/driverslist.aspx?c=us&l=en&s=gen&ServiceTag=259MT3J&SystemID=LAT_D531&os=WLH&osl=en&catid=&impid= , dakle stranica za moj PC, nemam opciju Windows 7, vec samo Windows XP i Vista...
Odin

Postby mali_buda » 10 Oct 2011, 22:59

Malo sam pregledao po netu i koliko videh, za tu graficku karticu ne postoje drajveri za Win7. Na Dell-ovom sajtu, tvoj laptop nije na listi racunara koji su kompatibilni sam Win 7, pa je mozda bolja opcija da vratis Vistu, a zasto ne i XP.

I Avast mozes besplatno da registrujes na period od godinu dana.
mali_buda

Postby Odin » 10 Oct 2011, 23:17

mali_buda wrote:Malo sam pregledao po netu i koliko videh, za tu graficku karticu ne postoje drajveri za Win7. Na Dell-ovom sajtu, tvoj laptop nije na listi racunara koji su kompatibilni sam Win 7, pa je mozda bolja opcija da vratis Vistu, a zasto ne i XP.

I Avast mozes besplatno da registrujes na period od godinu dana.

I ja sam taj isti podatak procitao, ali sam isto procitao da mogu skinuti drajvere za Vistu, i da ce mi oni raditi, sto sam i uradio. Skinuo sam ATI Radeon X1270, i ekran mi se vratio u "normalu".

Nisam siguran, ali mislim da se varas, i da je moj laptop kompatibilan sa Windows 7, to pise na linku koji sam okacio (ako mozes da ga otvoris). Do pre par dana sve je bilo u redu, i tad sam koristio W7, tako da je sigurno kompatibilan. Uostalom, da li bi mogao da koristim Windows 7 na laptopu da nije? Nema govoru o vracanju na Vistu ili XP, previse sam zavoleo W7. :laugh:

Videcu par dana kako radi AVG, vec je poceo nesto da mi trtlja, pa ako bude jos nekih problema, skidam Avast.

U svakom slucaju, hvala na pomoci! :thumbup:
Odin

Postby mali_buda » 10 Oct 2011, 23:27

Ako radi, samo teraj ;)

Probaj ovo da skines. Besplatan alat koji ce ti proveriti konfiguraciju i dati odgovor da li je ona "spremna" za "sedmicu".

Tu smo da pomognemo :okk:
mali_buda

Postby Odin » 10 Oct 2011, 23:51

mali_buda wrote:Ako radi, samo teraj ;)

Probaj ovo da skines. Besplatan alat koji ce ti proveriti konfiguraciju i dati odgovor da li je ona "spremna" za "sedmicu".

Tu smo da pomognemo :okk:

Skinuo sam taj Upgrader i skenirao i izbacilo mi je ovo, sto verovatno znaci da je kompatibilan:

Image

Znam za ubuduce... :okk:
Last edited by Odin on 10 Oct 2011, 23:54, edited 1 time in total.
Odin

Postby mali_buda » 10 Oct 2011, 23:53

Sto bi rekao Dragan Jovanovic - Kolega, cesljaj :okk:

Uzivaj u sedmici ;)
mali_buda

PreviousNext

Return to Tehnika i tehnologija