by Patriota » 06 Mar 2016, 01:50
Dugo vremena nisam ništa pisao, jer imam puno privatnih obaveza, pa ne stižem ali pokušavam redovno da vas „čitam“(bar na ovoj temi).
Period iza nas, kada je reč o plasmanu ekipnih sportova na OI, bio je potpuno neuspešan: muški i ženski rukomet, muška odbojka ostali su bez OI. Kod pojedinačnih sportova situacija je bila malo bolja, dobili smo dve tekvondistkinje, jasniju sliku za tenisere posle AO, konačan broj kvota za strelce, kao i kvotu za muški biciklizam(drum). Dobili smo još jednog stanca koji je kandidat za plasman na OI, rvača Dobreva iz Bugarske. Zanimljivo je da je on uz plivača Vjačanina, drugi „stranac“, kandidat za plasman na OI i obojica su članovi istog sportskog društva, Proleter iz Zrenjanina.
Što se tiče trenutnih dešavanja, Stjepanovic pliva odlična vremena za ovo doba godine. Gledajući vremena na predhodnim OI, najgori mogući scenario bi bio da u Riju uđe u tri finala, bez ijedne medalje. Nadam se da do toga neće doći. Takođe, kada je reč o plivanju, očekujemo u martu potvrdu FINA o pravu nastupa Vjačanina za nas na OI. Tekvondistkinje pokušavaju da sakupe što više bodova kako bi imale eventualno mesto nosioca na Igrama. Mislim da su i stonoteniseri i njihove koleginice na upravo završenom SP u Maleziji, ostvarili značajan broj pobeda kako bi povećali lični rejting na OI listi.
Pojavila se i priča o mogućem učešću profesionalnih boksera na predstojećim OI. Za nas je to zanjmljiva vest što bi eventualnim učešćem Muamera Hukića pod našom zastavom, povećali broj ozbiljnih konkurenata za osvajanje medalje. Odluka će biti doneta tek u junu, tako da nije jasno i ako ona bude pozitivna, kako će jedan broj profesionalaca ući u ukupan broj boksera koji učestvuju na Igrama. Nisam imao priliku da vidim orginalnu vest koju je AIBA objavila, a zanima me da li se ona odnosi samo na muške boksere ili i na žene. Razlog za ovu moju znatiželju je taj što, čini mi se, mi imamo i profesionalnu prvakinju u boksu u apsolutnoj kategoriji, Mariju Pejaković. Mada, gledajući je na jednom snimku nisam siguran da bi ona ušla u najveću težinsku kategoriju na OI, do 75kg(mislim da je dosta teža).
U martu neće biti puno kvalifikacionih takmičenja, međutim u aprili nas očekuje veliki broj takmičenja, posebno u pojedinačnim sportovima. Nadajmo se uspešnom proleću.