Board index Razni Sportovi Atletika

Mlade nade atletike

Re: Mlade nade

Postby octopus » 26 Jul 2016, 10:57

Malo me povukla euforija. :biggrin:
Ali i dalje mislim da je bolje imati jedan dijamantski talenat (sto ne mislim da je Bibic kao sto ni Nole nije bio, ali jeste veliki potencijal) nego 5-6 njih tipa Grujic, Gardasevic, Mijailovic, Emini. Iz masovnosti se radja kvalitet i to je jedina matematika. Ni Bekric ni Kolasinac nisu bili briljantni juniori, pa su izrasli u odlicne seniore. Ali muka mi je vise od proseka. Volim kad neko nas od starta pokaze da je svetska klasa, uz sve ostale koji treba tek da procvetaju. Bar jedno na svakih 5 godina da se pojavi, kao sto je u Hrvatskoj slucaj, bio bih prezadovoljan.

Trkacke discipline pruzaju najmanju verovatnocu belcima da uspeju. Plus, mora iz sezone u sezonu da se napreduje sto je bas iscrpljujuce i za telo i za mlade mozgove zeljne zivota. Ivana je zasijala kao pionirka najjacim sjajem. Malo je nedostajalo da od nje nista ne bude jer je previse odricanja i iskusenja, ali srecom sad je bas onako kako je i predvidjano nakon Tripolija pre nekih desetak godina.

Prekjuce u Beranama Armin Sinancevic oborio licni rekord u bacanju kugle 18.49m. :okk: Samo napred momce!
Skoro 3 metra vise od Kolasinca u njegovim godinama. Samo sto je Asmir toliko napredovao da (slusam u emisiji kod Ace informacije) na bencu dize ubedljivo vise od svih svojih rivala, pa nije ni cudo sto je izrastao u svetsku klasu.
octopus

Postby jabukamen » 27 Jul 2016, 14:18

Posle trke na 5000m me je zanimalo gde se nalazi Bibicev rekord u odnosu na evropski rekord za mladje juniore i nisam uspeo izguglati. Danas sam procitao da je evropski rekorder bio Stefano Mei iz Italije koji je 1980. trcao 13:55.91 sto ce reci da je El Bibo ustvari novi evropski rekorder sa rezultatom cele 4.5 sekunde boljim od rekorda starog 36 godina. Istina je da ovo nije zvanicna disciplina za taj uzrast, ali ipak nije to trka na 500 metara ili jardi nego prava, olimpijska disciplina.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby jabukamen » 04 Sep 2016, 06:09

Ovog vikenda se odrzava finale kupa za juniore cime i zvanicno pocinje drugi deo sezone. U proteklih desetak dana su odrzavane kvalifikacije gde je konkurencija jadna pa su u skladu sa tim i rezultati. Jedino dostignuce vredno paznje je 215 cm Djokica, ali sa jacom konkurencijom ce valjda biti i boljih rezultata.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby jabukamen » 05 Sep 2016, 05:25

Kup za juniore je prosao bez vrednijih rezultata, prvog dana i da je neko hteo, ne bi mogao jer nije radila elektronika. Zanimljivo je da je u troskoku medalju osvojila Tamara Damjanovic koju smo na prvoj strani pominjali kao sprintersku nadu pa sam ja poredio njene rezultate sa Lalovom. :krsti: Steta sto nije uspela u sprintu, ali je lepo sto se i dalje bori.

Sto vise pratim atletiku sve vise sam utiska da su treneri najveci problem nase atletike. Mi skoro svake godine imamo neku osnovku koja ce istrcati 800m za 2.15 ili kao pomenuta Tamara 60m za 8.00. Ali kad ona tokom srednje skole treba da se spusti 10s na 800 ili 0.50s na 60m onda dodje do zastoja. Ne verujem da svi koji iskazu potencijal kroz pionirski uzrast postanu lenji kao juniori nego imam osecaj da za nase grumenje ne postoje adekvatni zlatari koji znaju sta da rade sa tim.
jabukamen

Postby octopus » 05 Sep 2016, 09:26

Pao im merni uredjaj za foto-finis. :roll:
A bas bi bilo interesantno videti u stotinku koliko je trcala Jovana Ilic pored cijeg imena pise lepih 11.8s (-0,1 m/s).

Stvarno nijedan rezultat vredan pomena osim ovog, za oba dana. Nekako svake godine u ovo doba iskoci neko ko nije ucestvovao na SP ili EP, pa nije morao da tempira formu za jul, ali i pored toga bas niko nije pokazao svoje najbolje (a u isto vreme i vredno) ostvarenje.

Cenim kad takmicar promeni disciplinu, jer to znaci da se radi, da se pokusava, da se eksperimentise. Tamara je suvise mlada upala u ozbiljan ritam rada i njen pad na 200m me uopste nije iznenadio. Vrhunski atleticar se ne postaje na silu. Mislim da nasi treneri koji su uglavnom starog kova sve guraju na silu, odnosno ne pokusavaju sa nekim igricama koje i seniori vole, a razbijaju monotoniju treninga i daju novi radni elan. Kad gledam pored reke onu decu sto trce, trce i samo trce, bas mi ih bude zao.
octopus

Postby jabukamen » 06 Sep 2016, 04:49

Na poslednji pasus nemam nista dodati, sve je receno. :bravo:

Mozda je Tamara izabrala dobru disciplinu jer troskok je disciplina u kojoj nas bas ne ide, od kad se skace (a to je sad vec cetvrt veka) imamo samo 5 devojaka koje su skakale preko 13m, a i kod muskih se skok preko 16m ceka dve decenije. Za neupucene 13m za dame i 16m za muske je u evropskim okvirima nista.

Kad smo vec kod troskoka, za vikend je odrzano prvenstvo Beograda za atletske skolice, decu od 6 do 11 godina (mozda ne bi bilo lose ni da se to prosiri na drzavni nivo, bar za ove najstarije, cak i BiH ima prvenstvo drzave za cicibane rodjene pre 11 godina i mladje) i u skoku uvis je srebrnu medalju osvojila Angelina Topic. Geni su tu, za ostalo treba da se pobrine.
jabukamen

Postby bowie » 06 Sep 2016, 15:08

Da, za Evropsko ove godine da te uopšte pozovu trebalo 16,55m (M) i 13,95m (Ž)...

EDIT: Kad bolje razmislim ženski troskok je dosta uspešan za srpske standarde. Topić i uz asistenciju Slovenije Šestak! Da li je i jedna druga disciplina izbacila 2 atletičara tog nivoa u zadnjih 20 godina?
Takav je mentalitet u Srbiji. Mi ne volimo sport, ne volimo košarku, mi volimo da pobeđujemo. - Nikola Jokić
bowie

Postby octopus » 08 Sep 2016, 08:23

Zalosno je sto je to istina. Imali smo mi jednog odlicnog trenera za skokove, Vladu Lukovica iz ak ''Radnicki Kragujevac'', koji je stvorio takve asove kao sto su upravo pomenuta Marija, ali i Milos Srejovic, Milan Spasojevic, Snezana Dancetovic. Nazalost, klub nakon njegove smrti nije dobio adekvatne naslednike u trenerskoj struci, a talenata ne manjka.

Problem odlaska Marije bio je besparica, ali i katastrofalna procena srpskih doktora da ona nakon povrede nece biti u stanju da opet skace, a za Sloveniju je skocila trenutno 20. troskok svih vremena, kojim je probila neverovatnu granicu od 15m!

Dok Angelina ne stasa, nema nam spasa. Vec sad se nazire da ce biti savrseno gradjena. Vise bih voleo da je vidim u skoku uvis jer je mnogo cenjenija i atraktivnija disciplina.
octopus

Postby jabukamen » 09 Sep 2016, 05:58

octopus wrote:Dok Angelina ne stasa, nema nam spasa. Vec sad se nazire da ce biti savrseno gradjena. Vise bih voleo da je vidim u skoku uvis jer je mnogo cenjenija i atraktivnija disciplina.

Zar nismo dogovorili na olimpijskom pdf da su prave medalje za guranje i nogom u glavu, a da su te u kojim Hrvati uzimaju medalje bezvredni laseri za koje se niko ne bi menjao, otkud sad skok uvis atraktivan? :nisamja:

Salim se, Angelina je toliko daleko da jos nismo nacisto ni sta ce biti od Milice Gardasevic koja je 7 godina starija. Jeste i Ivana imala godine praznog hoda i to je neminovnost, ali cinjenica da su od poslednje tri Milici dve bile totalni promasaj jeste zabrinjavajuca. Nazalost, osim Emini ocigledno je da je sezona za Vosine talente zavrsena tako da se ista ocena moze dati i Mijailovicu i Kamasi, totalno promasena sezona. Srednjoprugasice iz Cacka i Uzica jos imaju nekoliko prilika da poprave utisak, ali strepnja mi je dublja od nade.

Ipak da se vratim na Angelinu. Cinjenica je da deca poznatih cesto zavrse u crnim hronikama, ali u svetu, kao i u nasoj estradi poznat je cesto sinonim za bogat i onda iz tog besa se prave i gluposti. Za Topice sumnjam da su neki bogatuni, a i oboje su ostali u sportu tako da ce Angelina sigurno imati najstrucniji moguci nadzor i sve privilegije koje nosi njeno prezime pa ako se odluci da ostane u sportu definitivno treba obratiti paznju na nju. Je li ovo najmladja nada koju smo pomenuli, ima li neki predskolac koji skace u dalj preko 3m ili trci sezdesetku ispod 10s da i njega skeniramo? :biggrin:
jabukamen

Postby octopus » 09 Sep 2016, 07:16

Nazalost, posmatrano iz sadasnje vizure, sanse da jednog dana osvojimo medalju na OI u skoku uvis jednake su sansama da to i u laseru uspemo. :biggrin:

Necemo bar ovde o tome koja zlatna medalja je sjajnija... Nek ih opet bude 8 i sto vise zlata, ja se ne bunim za imena osvajaca... A moj tata je jaci od tvog je nesto od cega se ne moze pobeci, o cemu god da se prica kad se poredimo sa njima ili kad se oni porede sa nama. :biggrin:

Totalno promasena sezona za nase mlade nade. Svi sem Bibica i Halilija su zakazali. Mislio sam da napisem komentar o svima njima, ali zaista sem njih dvojice ne vidim nijedno ime koje bi moglo da zasija u narednih par godina.

Kad smo vec kod tih ultra-mladih snaga, pored Angeline treba obratiti paznju i na vorteksasicu (buducu kopljasicu) Adrianu Vilagos, koja je mislim 2004. godiste. :biggrin:
octopus

Postby bowie » 09 Sep 2016, 14:15

Lol nisi valjda već otpisao Mijailovića 98. godište, državnog seniorskog rekordera u dvorani? Šta je s njim BTW? Na tablicama vidim da je skakao jednom u maju i jednom u junu, posle toga ništa? Povreda?
Takav je mentalitet u Srbiji. Mi ne volimo sport, ne volimo košarku, mi volimo da pobeđujemo. - Nikola Jokić
bowie

Postby octopus » 09 Sep 2016, 14:36

Iste informacije imam za njega, tih 5.00m na otvorenom i to je to.

Taman posla da sam ga otpisao, samo sam pisao o uspesnosti i napretku tokom ove sezone (na otvorenom naravno).

Ne verujem da ce imati neku posebnu karijeru, ali svako obaranje drzavnog rekorda za po 1 cm ili vise za nas ce da bude dogadjaj i trebali bismo da budemo zadovoljni ako se to desi.

Normalno je da posle velikog uzletanja sledi mali ili veci pad. Plus jako je mlad, a ova disciplina ima milion elemenata. Napredak u svakom je koji cm gore. Pretpostavljam da je logika slicna kao u desetoboju. Dok napredujes u 5 segmenata, u 3 si nazadovao. Nije to lako spakovati da sve ispadne kako treba. Obzirom da je prevazisao svog ucitelja i najboljeg srpskog motkaskog trenera, logican potez je da nakon srednje skole pokusa sa studijama u SAD.
octopus

Postby bowie » 09 Sep 2016, 15:13

Trenutno je bolji od Lavilenija koji je sa 18g. skakao 4,60m; 19g. 4,70m! :D

EDIT: Na stranu što je odlazak na USA koledž više pametna nego loša odluka, to "prevazišao svog učitelja" ima malo potcenjivački prizvuk, nadam se da to nije bilo namerno lol. Koliko je to Obradović skakao u dalj ili recimo koji je lični rekord trenera komšije Horvata koji iduće godine ima da napada 5,75 i 5,80. Onog Van Nikerka trenira bakica od 74 godine itd.
bowie

Postby jabukamen » 10 Sep 2016, 05:09

octopus wrote:Kad smo vec kod tih ultra-mladih snaga, pored Angeline treba obratiti paznju i na vorteksasicu (buducu kopljasicu) Adrianu Vilagos, koja je mislim 2004. godiste. :biggrin:

Za razliku od zvanicnih portala kod tebe nema greske. Naime, novinar moze sebi uzeti za slobodu da nekog na osnovu pet finti ili toga sto zna da vrti loptu na prstu proglasi buducim Mesijem ili Bodirogom, ali proglasaati nekog buducom Spanovickom ili Novakom u vreme kad postoje rang liste na kojim se sve vidi je malo bezveze. Uvek se pitam da li je stvaralac takvog teksta prijatelj sa roditeljima mladog "talenta" ili je jednostavno placen. Naravno, prosecan citalac portala nece proveriti da li je ta mala atleticarka zaista talentovana nego ce ostaviti komentar da drzava treba obezbediti uslove ili ukratko "drzavo reaguj" iako je u pitanju recimo prvakinja Beograda koja ne moze da osvoji medalju na drzavnom.

Ne znam zasto sam sve ovo napisao, ali eto. Nisam cuo za ovu devojcicu, ali gugl kaze da je nedavno frljaknula vorteks 59 metara. Kada uzivo vidis da neko od 100+ kg baci bilo sta 60m to izgleda impresivno, verujem da je gledati kako dete od 12 godina u konkurenciji koja baca 25-30 metara baci vorteks na drugi kraj stadiona nesto sto ostavlja bez reci.

Niko se ne otpisuje sa 18 godina, Salaski je svoj vrh dostigla sa 28, od Ivane su u Londonu mnogi (ukljucujuci moju malenkost) dizali ruke, ali konkretno ova sezona je za mnoge nase mlade nade procerdana.
jabukamen

Postby octopus » 10 Sep 2016, 11:03

Kad procitas kvalitetne komentare, nije tesko dati opsirnu repliku. Hvala vam momci! Mnogo sam srecan sto se nakon OI na ovom pdf-u povecao broj stalnih i kvalitetnih forumasa. :okk:

Sto se tice Fedje Kamasija, daleko da mislim da je los trener. Ali mnogo vise se dokazao u desetoboju, pa i bacanju koplja, nego u skoku s motkom. Jednostavno, nije prirodno da neki trener bude dobar za sve. Ako si dobar za dekatlon, to znaci da si svestran, da se dobro razumes u atletiku, ali i da nisi pronikao u najdublje tajne svake od 10 disciplina za koje si zaduzen da prenosis znanje.
Nijednom nisam pomislio na njegov PB, vec na gomilu motkasa koje je izbacio: Dudasa, Dodiga, Sarcevica, bracu Pesic, Antanasijevica. Sve su to visine od 4.50m do 5.10m, vrlo skromne i na balkanskom juniorskom nivou. Ocigledno, tu se negde zavrsavaju njegovi trenerski limiti, bar tako statistika njegovih pulena kaze.
Ni nas najveci atletski trener nikad nije trenirao atletiku, cak nije bio ni trener vec profesor geografije i apotekar. Tek kad je stvorio svetsku rekorderku, jedva je uspeo da izdejstvuje da kao trener naturscik dobije dozvolu za medjunarodna takmicenja. Tako da sve (ne)uspehe trenera iskljucivo gledamo kroz rezultate takmicara, a njihovi rezultati koje su postigli kao nekadasnji atletcari su irelevantni za trenersku ocenu. Ako sa Djordjem dodje do 5.70m, bice vec druga prica.

Ja ne bih voleo da budem sportski novinar, bas iz razloga sto ne bih mogao da pisem da je izvesna Jana Krackovic nova Ivana Spanovic. A sa druge strane ne bih voleo ni da mi neko preti i psuje decu, jer sam napisao da neciji rezultat nije vredan pomena iako govorimo o drzavnom sampionu.

Sto se tice Vilagos, mislim da sam nekad u junu procitao da je treci ili cetvrti put u godini oborila mladjepionirski NR (koji je cak od prosle sezone u njenom vlasnistvu, a prosle sezone je i 2002. godiste bilo u tom uzrastu) i da on iznosi oko 62 ipo metra! U koplju se nije nesto proslavila tokom ove sezone, ali tu je stvar tehnike (koju ona jos uvek nema) za razliku od vorteksa koji je vise igracka nego sprava. Da ne govorim o snazi koja ce doci sa godinama.
octopus

PreviousNext

Return to Atletika