by Choda » 24 Aug 2016, 11:38
Skoro sam zavrsio sa citanjem dve trilogije The Broken Empire i The Red Queen's War, obe su od istog pisca Marka Lawrenca.
Malo je reci da se sam odusevljen, i sada mi je jasno zasto Lorens sa pravom slovi za jednog od najbojih pisaca fantastike novije generacije.
Prva trilogija Broken Empire je pisana iz prvog lica Dzorga Ankrata mladog princa koji je silom prilika zavrsio kao vodja bande drumskih razbojnika. Ova trilogija je vrlo mracna zato sto je Dzorg nije klasican anti-heroj, on je pravi zlikovac sa samo jednim ciljem a to je da postane car i da vlada celim Slomljenim Carstvom.
Druga trilogija Red Quenn's War prati princa Dzalena, unuka ozloglasene Crvene Kraljice, i kao najmladji sin najmladjeg sina princ Dzalen je izrastao u kukavicu, lazova i prevaranta (prva knjiga zove se Prince of Fools) koji biva uvucen u jedan od sukoba Crvene Kraljice o kome malo zna a jos manje zeli da ucestvuje. Knjige su pune humora zato sto je Dzalen jednom recju zajebant i generalno mracnu pricu cini pitkom i zabavnom.
Obe trilogije desavaju se u svetu Slomljenog Carstva, i moja preporuka je da se prvo cita Dzalenova prica ne samo zato sto se hronoloski prvo desava vec zato sto kroz njegove avanture otkrivamo i ceo svet Slomljenog Carstva, i samim tim ce i Dzorgova prica biti jasnija i bolja ako se svet prvo posmatra i oseti iz Dzalenovog ugla.
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.