Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby harper lee » 22 Nov 2011, 16:55

Ja sam tom knjigom odusevljen, vise idejom nego realizacijom. Znam mnogo mladih ljudi koji u sirokom luku zaobilaze filozofsku literaturu jer smatraju da se tamo nalaze uglavnom neke nerazumljive i komplikovane stvari. Mislim, ima i takvih knjiga, kao sto ima i priglupih, dosadnih, nepotrebnih, isuvise hermeticnih radi hermeticnosti ali brojne filozofske knjige spadaju u must read za svako iole mislece ljudsko bice i zgodno je imati neki istorijski pregled da bi se znalo sta valja citati. Zato je svaki pokusaj da se donekle demistifikuje filozofska literatura a da se ne zagazi u banalnost itekako dobro dosao i tu je po meni najveci znacaj Sofijinog sveta.

Jos jedna knjiga koju bih rado preporucio klincima sa tom tematikom je Istorija grcke filozofije (dve su knjizice, jedna je do Sokrata, druga od Sokrata nadalje) napolitanskog aristokrate i bivseg inzenjera IBM-a Lucana de Kresenca. Vrlo sasavo i duhovito. On je tim knjigama dostigao milionske tiraze i kasnije je angazovan da napise i kasniju istoriju u knjizicama o nekoliko perioda ali nijedna mu nije toliko dobra kao ove prve dve.

Napominjem da je ovo sve vezano za one koji se tek susrecu sa filozofskom literaturom. Za ambicioznije su ipak neke druge istorije i originalna literatura mnogo bolji izbor. Ali za klince je Sofijin svet mnogo dobar izbor jer je Justejn, po mom misljenju, u knjigu uspeo da prenese svoju licnu fascinaciju i odusevljenje filozofijom do mere da se njima lako covek moze zaraziti.

beeblebrox wrote:@harper lee
Majstore, svaka čast za post. Veoma zanimljivo.
Verovatno sam se loše izrazio. Nisam mislio da je Gorder imao ambiciju da objavi znanični udžbenik, pogotovu ne u formi romana.
Jednostavno, ja sam knjigu pročitao, a sada je koristim kad god ne mogu da se setim ili ne znam nešto o određenom filosofu ili pravcu, a potrebno mi je dok čitam neko drugo knjževno delo ili mi samo padne napamet.
Pošto (bar moja) knjiga na kraju ima indekse, radi lakšeg nalaženja baš takvih stvari, pa ju je lako koristiti za brzo dobijanje potrebne informacije, pomislio sam da je napisana i sa takvim planom, kao kratak podsetnik celokupne svetske filosofije. Po meni genijalna knjiga, svako je treba imati.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby beeblebrox » 23 Nov 2011, 14:39

apsolutno se slazem.
Sofijin svet svakako nije filosofsko delo na najvisem nivou, nije ni blizu ali predstavlja nezaobilazni pocetak (opet cu reci udzbeik :)) za svakog ko bi zeleo da se upusti u tu tematiku.
Vrednost je jos veca s obzirom na vreme u kojem je napisana. Danas kad se nudi gomila instant "filosofija", raznih Koelja, puteva kojima se redje ide... lepo je znati da postoji izbor. Da se citalac moze uputiti u osnove klasicne filosofije.
"Ako neko ljubav prema svojoj zemlji, partiji, pokretu, ideji, stavi načelno iznad istine o njoj, ma kakva da je, to nije pravi patriotizam, to nije pravi borac jedne ideje. To je moralna kukavica u potrazi za alibijem."- B. Pekić
beeblebrox

Postby harper lee » 25 Nov 2011, 13:21

beeblebrox wrote:apsolutno se slazem.
Sofijin svet svakako nije filosofsko delo na najvisem nivou, nije ni blizu ali predstavlja nezaobilazni pocetak (opet cu reci udzbeik :)) za svakog ko bi zeleo da se upusti u tu tematiku.
Vrednost je jos veca s obzirom na vreme u kojem je napisana. Danas kad se nudi gomila instant "filosofija", raznih Koelja, puteva kojima se redje ide... lepo je znati da postoji izbor. Da se citalac moze uputiti u osnove klasicne filosofije.

"Put kojim se redje ide" je popularna psihologija a takvih knjiga ima na tone, narocito u Americi. Po meni spada u serijale Kako osvojiti najbolju ribu, Kako postati najbolji menadzer, Kako da vas ljudi vole i tako te stvari, samo je, eto, malo ambicioznija posto je Skot Pek (mislim) psihijatar sa ozbiljnom i dugogodisnjom praksom. Nije to moj cup of tea i generalno smatram da je poluozbiljna stvar ali nemam grudge sa tom knjigom i mislim da je zasluzila svoje mesto na trzistu.

Koeljo je, s druge strane, napisao brdo nepotrebnih knjiga. Citav onaj njegov Alhemicar "staje" u jednu jedinu recenicu iz Aristotelove Nikomahove Etike i uglavnom je salata od slova cije citanje je gubljenje vremena. No, neka cveta hiljadu cvetova, sto bi rekao Mao Ce Tung. Osecam se neprijatno kad kritikujem lose knjige jer nije uopste lako napisati knjigu, a dobru knjigu je jebeno tesko napisati i treba dati malo kredita autorima zbog truda, ako ni zbog cega drugog. Uostalom, kako bi covek znao da je procitao nesto dobro da povremeno ne procita nesto lose. :biggrin:
harper lee

Postby Panta » 26 Nov 2011, 17:03

Uf...Sinoc sam zavrsio "Hiljadu cudesnih sunaca"

Inace, sve manje imam vremena za citanje, jer sa jedne strane od posla ne stizem onoliko koliko bih zeleo, a sa druge se polako pripremam za najobimnjie delo koje me ceka u zivotu- Prirucnici za pravosudni ispit :biggrin:

Nisam preterano kompetentan da govorim o literarnoj strani price, ali ako je svrha knjige da te natera na razmisljanje, onda je to ova uspela kao retko koja do sada.

Iako (negde sam cuo da se po novom pravopisu ova rec pise razdvojeno, ja se drzim starog :D ) je rec o fikciji, prosto covek mora da pomisli koliko je hiljada ili desetina hiljada zena dozivelo ovakve i slicne sudbine u ovoj i slicnim, nesretnim zemljama.

Dve su mi recenice ostale duboko urezane.Prva: "Kao sto igla kompasa uvek pokazuje sever, tako i muskarcev prst, kada optuzuje, uvek pokazuje na neku zenu".I druga, kao poruka i pouka citave price: "Lejla ide dalje".

Sve u svemu, jako, jako potresno stivo.
Fedor is back.
Panta

Postby harper lee » 26 Nov 2011, 20:08

Panta wrote:Iako (negde sam cuo da se po novom pravopisu ova rec pise razdvojeno, ja se drzim starog :D ) je rec o fikciji, prosto covek mora da pomisli koliko je hiljada ili desetina hiljada zena dozivelo ovakve i slicne sudbine u ovoj i slicnim, nesretnim zemljama.

Ne pise se. Postoji i "iako" i "i ako" u pravopisu i koristi se u razlicitim situacijama. Ti si rec "iako" u ovom slucaju upotrebio potpuno ispravno.
harper lee

Postby alcesta » 26 Nov 2011, 22:08

prosto covek mora da pomisli koliko je hiljada ili desetina hiljada zena dozivelo ovakve i slicne sudbine u ovoj i slicnim, nesretnim zemljama.

Uh, meni je posle te knjige trebao oporavak baš zbog toga, a nisam ni bila u stanju da je pročitam odjednom nego sve po par poglavlja, imala sam osećaj kao da gledam dokumentarni film i neke scene nisam mogla da izbijem iz glave. :crybaby: Još se nisam usudila da uzmem Lovca na zmajeve, trebaće mi veća pauza. :(
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby mihZR » 27 Nov 2011, 12:06

Preporucio bih "Narcisa i Zlatoustog" Hermana Hesea. Trenutno citam, mada bih morao to malo intenzivirati, "Fukoovo klatno".
mihZR

Postby Altair » 29 Nov 2011, 13:53

Kad se dotakoste Pasijansa... ostala sam tako neopredeljena po pitanju te knjige. odusevila me je na pocetku i gutala sam je, al kako sam isla ka kraju sve me je vise zamarala. verovatno i zbog same radnje. ideja je fantasticna , ali kao da se i on malo pogubio u zavrsetku..
Sofijini svet , onomad davno kad sam je citala, mi se mnogo dopao. filozofija mi je zanimljiva od ranije, ali ne toliko da citam komplikovane egzistencijalne studije. onako kako je on izlozio, za pocetnike mi je lepo legla, i uopste istina je da kada se tako sroci istorija filozofije moze da bude zanimljiva mnogima.
kad smo kod filozofije, ja sam apsolutno odusevljena serijalom Aleksanda Mekol Smita, Nedeljni filozofski klub. procitala sam sve sto je izdato ovde, a sad se razmisljam da se dokopam i ovih ne prevedenih, ako ima u English book-u.
jeste da su to sve lagane knjige (koje trenutno jedino i mogu da svarim) ali zaljubila sam se u Izabel i njene vecite eticke nedoumice od najsitnijih do krupnih stvari. a i u Edinburg, pogotovo onako kako ga on opisuje. covek prelepo pise...
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby Grande Alessandro » 29 Nov 2011, 20:20

Pošto polako ali sigurno upoznajem forum posle 5-6 meseci :laugh: ...stigoh i do ove teme, pa da preporučim...

Tomas Man - Izabranik :okk:

Imate je u okviru edicije Zlatni evropljani...
Grande Alessandro

Postby harper lee » 29 Nov 2011, 20:38

Grande Alessandro wrote:Pošto polako ali sigurno upoznajem forum posle 5-6 meseci :laugh: ...stigoh i do ove teme, pa da preporučim...

Tomas Man - Izabranik :okk:

Imate je u okviru edicije Zlatni evropljani...

Uh, pa ti si bas krenuo s teskom artiljerijom. :biggrin:

Njegov Carobni breg je verovatno najkompleksniji i najbogatiji roman koji sam u zivotu procitao. Svakako spada u red najboljih. Svojevremeno sam kao brucos sjebao pola ispitnog roka zbog njega. Uzeo da odmorim mozak i zavrsio tako sto sam ga citao dve noci i jedan dan dok nisam uspeo da ga smotam u komadu. Vrazja stvar ima hiljadu stranica. :what:
harper lee

Postby Grande Alessandro » 29 Nov 2011, 21:45

Pa jbg, "teška artiljerija" i ostavlja utisak :okk:

Nisam pročitao Čarobni breg...već duže vreme je na čekanju. Preporučilo mi ga je više ljudi, ali nikako da nađem vremena...mada tu knjigu i nemam kao svoju, ali to i nije toliki problem ili prepreka...pre će biti da je vreme...

Inače evo još par kojih se setih na prvu...

Ginter Gras - Limeni doboš

Šandor Maraj - Sveće gore do kraja

Branislav Šćepanović - Usta puna zemlje

Irving Jalom - Kad je niče plakao

...
Grande Alessandro

Postby harper lee » 30 Nov 2011, 12:49

Grande Alessandro wrote:Pa jbg, "teška artiljerija" i ostavlja utisak :okk:

Ne znam sta da ti kazem. U jednoj fazi odrastanja klasici jednostavno moraju da se procitaju kako zbog mentalnog zdravlja tako i zbog opste kulture. Sad sam vise sklon kombinovanju neke eksperimentalne literature i lake literature u jeftinom povezu za trosenje vremena. Moram ovo da kazem radi upozorenja, iako ce verovatno zvucati pretenciozno - onaj ko zbog struke ima obavezu da cita filozofsku literaturu takodje ima problem da ozbiljno prihvati ambicioznije knjige iz oblasti opste literature. Ne znam tacno zasto je to tako iako imam nekoliko ideja ali je jednostavno tako.

Na stranu sto ima vec dvadesetak godina, otprilike kako su poceli ovi ratovi, da ne mogu da citam/gledam nista sto nema happy end, a mnogo klasika dolazi iz perioda antiromana ili su deo slovenske klasike koji prakticno podrazumevaju tragican kraj. Hocu da bar u izmastanim svetovima sa kojima komuniciram preko literature ljudi na kraju dobro prodju i da im bude super. Cini mi se da kad bih sad opet procitao, recimo, Bez Dogme Henrika Sjenkjevica ne bih mogao danima da se oporavim.

Ali Carobni Breg je stvarno caroban i neke njegove delove uvek mogu da citam i uvek mogu da im se vratim. Enciklopedijski roman.
harper lee

Postby Houdini » 30 Nov 2011, 13:14

Kad smo vec kod "teskih dela" Nice i Antihrist. Procitao sam je pre dve-tri godine i da budem iskren morao sam nakon toga da procitam i interpretaciju kako bi mi sve bilo jasno :blush: , ali preporucujem ljudima koji vole religijske rasprave.

Moram da pomenem i jednu, mozda vise zensku knjigu, ali je mene bas odusevila. Dama s kamelijama, lako citljiva knjiga, a ima neki svoj smek i neku melanholicno zivu atmosferu (al mi je opis :D ).

Inace posto u poslednje vreme bas nemam vremena da citam (sat jedan ako uhvatim puna kapa), ima li neko da preporuci neko lako stivo za pred spavanje? Neka istorija bi bila pozeljna.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Delester » 30 Nov 2011, 13:18

harper lee wrote: Na stranu sto ima vec dvadesetak godina, otprilike kako su poceli ovi ratovi, da ne mogu da citam/gledam nista sto nema happy end, a mnogo klasika dolazi iz perioda antiromana ili su deo slovenske klasike koji prakticno podrazumevaju tragican kraj. Hocu da bar u izmastanim svetovima sa kojima komuniciram preko literature ljudi na kraju dobro prodju i da im bude super. Cini mi se da kad bih sad opet procitao, recimo, Bez Dogme Henrika Sjenkjevica ne bih mogao danima da se oporavim.

na stranu sto ima daleko manje od dvadesetak godina da isto to ne mogu da citam, izgleda da treba da se zabrinem :biggrin:
hvala na svim preporukama i analazima btw, takodje i alcesti i ostalima, uz vasu pomoc covek vrlo tesko moze da se izgubi u svojim citalackim planovima :biggrin:
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby karambol » 30 Nov 2011, 13:25

Na stranu sto ima vec dvadesetak godina, otprilike kako su poceli ovi ratovi, da ne mogu da citam/gledam nista sto nema happy end, a mnogo klasika dolazi iz perioda antiromana ili su deo slovenske klasike koji prakticno podrazumevaju tragican kraj. Hocu da bar u izmastanim svetovima sa kojima komuniciram preko literature ljudi na kraju dobro prodju i da im bude super.

Znam čoveka isti slučaj :biggrin:
Zbog svega sam pobegao u EF i SF i ne mogu sebe da nateram da pročitam neko realistično dalo puno patnje i životne filozofije.
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura