Novosti se malo bave istrazivackim novinarstvom...
Nova imena na Dudinom spisku: Od Micova do Ercega
Koji igrači mogu da osveže reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za EP 2013? Đurović: Ima mesta za Miličića i Raduljicu, a šansu dati Nedoviću i Milutinoviću
KADA velike košarkaške zvezde napuste olimpijsku pozornicu narednog leta, Srbija će ukoračiti u novi ciklus kvalifikacionim utakmicama za Evrobasket u Sloveniji 2013. Selektor Dušan Ivković izgurao je četvorogodišnji period sa neznatnim promenama u sastavu nacionalnog tima, oslanjajući se uglavnom na momke selektirane 2008.
Da li je sito za sledeći kontinentalni šampionat, u koje smo upali proklizavanjem na EP u Litvaniji, idealna prilika za ubrizgavanje sveže krvi, možda čak i za radikalnije rezove?
- Ivković to najbolje zna, nije potrebno da mu neko sa strane soli pamet - kaže za „Novosti“ prekaljeni srpski trener Vlade Đurović. - Znate, te kvalifikacije treba proći, biće tu i poraza. Gostovanja u Izraelu i Crnoj Gori su izuzetno teška.
Ipak, pogled iznad ustaljenog reprezentativnog zida može da otkrije neka zanimljiva imena...
- Prvi mi na pamet pada Vladimir Micov, koji je trebalo već da bude u reprezentaciji. Ne znam zašto je zapostavljen. Odličan je u timu evroligaša Kantua, visok je preko dva metra, igra dobru odbranu i ima solidan šut. Sada je pravi momenat da dobije šansu.
Mnogi misle da je još prošlog leta trebalo otključati vrata šireg spiska za plejmejkera Crvene zvezde Nemanju Nedovića, koji sada u paru sa Andrejom Milutinovićem čini najperspektivniji bekovski tandem u srpskoj klupskoj košarci.
- Znam da je Milutinović bio na oku Ivkovića. Da se nije povredio sa 18 godina, verovatno bi se mnogo bolje razvio. Nešto mu nedostaje, ali mislim da su i Nedović i on zaslužili šansu u reprezentaciji.
Partizanovci Dragan Milosavljević i Marko Čakarević već su prolazili kroz Dudin pripremni kamp, Danilo Anđušić ima priliku da ove sezone nametne svoj šuterski potencijal, dok je Miroslav Raduljica zbog povreda preskočio dve reprezentativne akcije. Uprkos verbalnom ispadu Darka Miličića, Ivković je najavio razgovor „oči u oči“ sa srpskim NBA centrom.
- I za Miličića i za Raduljicu ima mesta u reprezentaciji. Uveren sam da Partizan neće osetiti odlazak Nikole Pekovića, kao neki drugi timovi koji su ostali bez NBA igrača. Raduljica je bio u njegovoj senci, a navikao je na status prve zvezde u FMP, gde je igrao 30-35 minuta. Omela ga je i povreda, posle koje je ušao u drugačiji sistem. Radi se o psihologiji, malo je razočaran, ali nema sumnje da je Raduljica izvanredan igrač.
U društvu NBA zvezde Derona Vilijamsa, u Bešiktašu je ponovo zablistao Zoran Erceg, kojeg nismo videli u nacionalnom dresu od kvalifikacija za Evrobasket u Poljskoj.
- On je specifičan igrač, potpuno drugačiji od Mačvana i Raduljice. Nije fajter, skakač. Erceg je strelac, koji sa 210 centimetara visine igra spolja, šutira trojke. Njegovo mesto u reprezentaciji zavisi od toga da li je Ivkovićevoj koncepciji potreban takav igrač - konstatuje Đurović.
DRAGOVIĆ
ZLATNA medalja na Univerzijadi u Kini podsetila je srpsku javnost na Nikolu Dragovića, momka iz trofejne generacije srpsko-crnogorske košarke, koji je kasnije odlučio da se upiše na koledž UKLA. Posle odlične prethodne sezone u ruskom Spartaku, nedavno je otišao na operaciju ramena, zbog čega nije nastavio u istom ritmu na početku ove takmičarske godine.
Nekome će sigurno na pamet pasti i Tadija Dragićević, svojevremeno veliki talenat srpskog basketa, koji sada korača uzlaznom linijom u Bijeli, lideru italijanskog šampionata.
BOGDANOVIĆ NAJBOLjI “ŠPANAC“
MEĐU onima koji bi mogli da „poremete“ dosadašnji poredak stvari nalazi se krilni igrač Kahasola Luka Bogdanović, Srbin sa najboljim učinkom u španskoj ligi. Ime nekadašnjeg košarkaša Zvezde i Partizana pojavljivalo se na spisku Dušana Ivkovića, ali nije prolazilo krugove selekcije za 12 odabranih. Trenutno je drugi strelac tima iz Sevilje, s prosečnim učinkom od 12,5 poena i 3,4 skoka.