Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby harper lee » 06 Dec 2011, 14:40

M.S. wrote:Slepi ubica iz Sevilje-Robert Vilson.

:blue:

Ovaj covek je apsolutni kralj krimica od autora koji su se pojavili poslednjih godina. Objavila je Laguna pet ili sest njegovih knjiga (mrzi me sad da ustajem da proverim koliko tacno) i sve su fantasticne.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby belpH #77 » 06 Dec 2011, 14:59

aj ako volite krimice da vam ja preporucim nesto...

Image

mnogo dobra trilogija...
- dum spiro spero -
belpH #77

Postby M.S. » 06 Dec 2011, 17:28

harper lee wrote:
M.S. wrote:Slepi ubica iz Sevilje-Robert Vilson.

:blue:

Ovaj covek je apsolutni kralj krimica od autora koji su se pojavili poslednjih godina. Objavila je Laguna pet ili sest njegovih knjiga (mrzi me sad da ustajem da proverim koliko tacno) i sve su fantasticne.

Složila bih se :) . Ne sećam se kako sam došla na ideju da uzmem baš njega za jedno letovanje (mislim '09) i to Slepog ubicu i Malu smrt u Lisabonu. Mislim da je, sem uzbudljivog napisa na poslednjoj korici, utisak ostavila i pozamašnost, jer mi se mnogo puta desilo da na pola letovanja ostanem bez municije, a potom jurcam engleska izdanja i potrošim pravo bogatstvo da dodatak.

Kako bih nekako isposlovala duže spavanje budući da nam se ritmovi mnogo razlikuju, počnem da kitim svakojakim pridevima i pozivanjem na istorijsku potku iz drugog svetskog rata, a sve u cilju da namolim momka da se dohvati Male smrti. Na kraju je on postao jednaki obožavalac (svako naredno leto me pita jesam li nabavila Vilsona :D ) , da ne govorim o tome da sam i majku ubedila (sa sličnim uspehom) iako tek ona ne miriše taj žanr. Jednostavno je čovek dobar pisac bez obzira na žanrovsko određenje i afinitete. Ja sam inače pročitala sve objavljeno o inspektoru Falkonu, ali nisam njegove krimiće smeštene u Afriku i sa drugim protagonistom, nisam sigurna ni da su objavljeni ovde.

Ako se dobro sećam, Vilson je Amerikanac koji se preselio u Portugal i stvara u nekoj osamljenoj kući, dok mu žena pomaže skupljajući građu u biblioteci :) .
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby Choda » 06 Dec 2011, 17:49

belpH #77 wrote:aj ako volite krimice da vam ja preporucim nesto...

Image

mnogo dobra trilogija...

:blue: Meni jedna od omiljenih triologija, vrhunski spijunski romani zanimljivo je Dejvid Morel pisac ovih knjiga zasluzan za jednog od najpoznatijih akcionih heroja Ramba.
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

Postby M.S. » 06 Dec 2011, 18:19

Morel je baš bio moj izbor ove godine kad mi je na moru ponestalo knjiga. Posle sam htela da se obračunam sa preprodavcem što mi je preporučio, kad je iz knjige iznikao, već na prvim stranama, srpski ratni zločinac. Htedoh da mu kažem-ja sam na odmoru, između ostalog, i od toga.

Elem, pročitala sam dve knjige, ne sećam se imena. Zabavile su me donekle, iako je njegov stil pomalo sirov za moj ukus. Čitala sam da se on prilično detaljno i na licu mesta priprema za pisanje, poput glumaca za uloge...
M.S.

Postby harper lee » 06 Dec 2011, 18:51

M.S. wrote:Ako se dobro sećam, Vilson je Amerikanac koji se preselio u Portugal i stvara u nekoj osamljenoj kući, dok mu žena pomaže skupljajući građu u biblioteci :) .

Zar se nije odselio bas u Sevilju?
harper lee

Postby harper lee » 06 Dec 2011, 18:56

Choda wrote:Meni jedna od omiljenih triologija, vrhunski spijunski romani zanimljivo je Dejvid Morel pisac ovih knjiga zasluzan za jednog od najpoznatijih akcionih heroja Ramba.

Da, First Blood. Uvek me je zanimalo kako su od te prilicno antiratne knjige i Bedemovog Ramba koji je takodje naginjao na antiratnu post-vijetnamsku uspeli da naprave onakav idiotski serijal filmova koji nije nista drugo do pateticno reklamiranje i sajdkikovanje americkih vojnih napora po raznim vukojebinama. Ako na to dodamo i apsolutnu debilizaciju serijala o Rokiju Balboi ispada da ona mesina od Stalonea treba da tuzi "nastavljace" svojih najgledanijih serijala jer su od njega napravili totalnog idiota.
harper lee

Postby alcesta » 06 Dec 2011, 21:54

M.S. wrote:Ne znam šta su to moderni braunovski zapleti jer Brauna ne čitam

Pa, svi koji se oslanjaju na pseudoistorijske teorije zavere i slično, kao Da Vinčijev kod. Mada u suštini kod Brauna mi i ne smeta sam zaplet toliko, ima i daleko gorih zapleta kod drugih pisaca, ali umeće pisanja... nema smisla da dužim, to neće biti preporuka pa je oftopik ovde. :D
Inače, Bratstvo ruže sam pročitala dosta davno, više se ne sećam o čemu se radi ali nije me nešto povuklo da čitam Morela dalje. Blage veze više nemam kakav je utisak ostavio, očigledno nije nikakav.
Vilsona još nisam primetila u biblioteci. Za slučaj da ga dobiju, može li se od njega čitati bilo šta što je kod nas objavljeno ili redosled nije bitan?

Kamilerijevi romani s komesarom Montalbanom su mi takođe omiljeni, ali nažalost bar 50% se kod njega gubi u prevodu jer piše na dijalektu, a pošto su ga naši prevodili sa engleskog :tap: izgubljeno je što bi se reklo sve meso i ostao je samo kostur koji u Alnarijevom izdanju treba izbegavati. :sakaosto: Btw, i generalno Alnarijeva izdanja treba izbegavati osim kad se radi o domaćim piscima i reprintima starih prevoda, gde valjda mogu da zabrljaju samo prelom i korekturu. :(
Last edited by alcesta on 06 Dec 2011, 22:01, edited 2 times in total.
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby M.S. » 06 Dec 2011, 21:59

harper lee wrote:
M.S. wrote:Ako se dobro sećam, Vilson je Amerikanac koji se preselio u Portugal i stvara u nekoj osamljenoj kući, dok mu žena pomaže skupljajući građu u biblioteci :) .

Zar se nije odselio bas u Sevilju?

Moje interesovanje za njega je bilo toliko, da nisam bila lenja i prečešljala sam njegov sajt. Ima vrlo interesantnu biografiju, pogledala sam ponovo i ipak je Portugal. Možda ti se pričinilo za Sevilju zato što o njoj piše takvim žarom i slikovitošću, kao da je stanovnik.

Evo njegove (auto)biografije:
http://www.robert-wilson.eu/biog.html

a evo i malo o mestu gde živi i piše (prosto da poželi čovek da takav bude i njegov život, bar ovaj čovek :D ) :

http://www.robert-wilson.eu/study.html

Alcesta, moje je mišljenje da treba da počneš sa Slepim ubicom jer je to prvi roman o Falkonu. Imaju hronologiju, mada verujem da mogu i odvojeno da se čitaju:

1999 A Small Death in Lisbon (1999 CWA Gold Dagger and 2003 International Deutsche Krimi Prize)
2003 The Blind Man of Seville
2004 The Silent and the Damned (aka The Vanished Hands) Winner of the Gumshoe Award for Best European Crime Novel 2006
2006 The Hidden Assassins
2009 The Ignorance of Blood

Mala smrt u Lisabonu se može čitati odvojeno, a mislim da afrički ciklus nije objavljen kod nas.

Mislim da je Laguna sve ovo što sam imenovala izdala.
M.S.

Postby alcesta » 06 Dec 2011, 22:03

Znači, tražim prvo Slepog ubicu, pa ako ga nema onda Malu smrt u Lisabonu. Hvala :)
alcesta

Postby harper lee » 07 Dec 2011, 00:27

M.S. wrote:Moje interesovanje za njega je bilo toliko, da nisam bila lenja i prečešljala sam njegov sajt. Ima vrlo interesantnu biografiju, pogledala sam ponovo i ipak je Portugal. Možda ti se pričinilo za Sevilju zato što o njoj piše takvim žarom i slikovitošću, kao da je stanovnik.

Verovatno ce to biti slucaj. :biggrin: Ako ne zivi u Sevilji onda izgleda tamo non-stop visi.
harper lee

Postby M.S. » 07 Dec 2011, 00:45

Alcesta, nema problema. Nadam se da ćeš da uživaš, osobito mi se svidelo u Slepom ubici što upoznajemo Falkona prepunog anksioznosti i sa pozamašnim kompleksom uspešnijeg oca koji u knjizi biva (malo je reći) zanimljivo razrešen.

Zanimljivo je da je jedna od mojih takođe top, top omiljenih knjiga takođe Slepi ubica (samo ne iz Sevilje) Margaret Atvud. S tim da to nije krimić.

Harpere, mislim da je negde Vilson i objasnio kako je to grad koji ga je najviše opčinio, a bio je/živeo na tri kontinenta.
M.S.

Postby harper lee » 07 Dec 2011, 00:58

M.S. wrote:Alcesta, nema problema. Nadam se da ćeš da uživaš, osobito mi se svidelo u Slepom ubici što upoznajemo Falkona prepunog anksioznosti i sa pozamašnim kompleksom uspešnijeg oca koji u knjizi biva (malo je reći) zanimljivo razrešen.

Zanimljivo je da je jedna od mojih takođe top, top omiljenih knjiga takođe Slepi ubica (samo ne iz Sevilje) Margaret Atvud. S tim da to nije krimić.

Harpere, mislim da je negde Vilson i objasnio kako je to grad koji ga je najviše opčinio, a bio je/živeo na tri kontinenta.

Slepi ubica je i po meni najatraktivniji njegov roman od ovih koje sam citao. Doduse, citao sam samo ovo sto je Laguna objavila.

Za Sevilju mu uopste ne zameram. Mozda jedan od najlepsih gradova na svetu, osim ako ne odes u julu ili avgustu. :biggrin:
harper lee

Postby alcesta » 07 Dec 2011, 12:47

Tja, ja samo u julu i avgustu i imam vremena da idem bilo kuda :biggrin:

Harpere, malopre sam se setila kad si pomenuo Akunjina i Pelagiju, reče mi drugarica koja je takođe sve od njega pročitala da uvek zamišlja Pelagiju kao Nađu Higl, mala, riđokosa i odlična plivačica :laugh:
alcesta

Postby harper lee » 07 Dec 2011, 13:59

alcesta wrote:Tja, ja samo u julu i avgustu i imam vremena da idem bilo kuda :biggrin:

Harpere, malopre sam se setila kad si pomenuo Akunjina i Pelagiju, reče mi drugarica koja je takođe sve od njega pročitala da uvek zamišlja Pelagiju kao Nađu Higl, mala, riđokosa i odlična plivačica :laugh:

:biggrin:

Zanimljivo.
harper lee

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura