@Vića: meni lično se 3. film sviđa i u bioskopskoj verziji, ne bih inače išla da ga gledam triput

ali neke stvari stvarno u toj verziji fale. Mada se sećam i da je svima koji nisu čitali užasno smetao kraj, tj. što ima toliko krajeva pa taman kad pomisliš da je gotovo ono još nije

ali ja sam bila oduševljena što nisu završili film u Gondoru i što su ispoštovali moje omiljene delove u knjizi

Istini za volju, ne bih mu mnogo zamerio ni da je malo skratio onaj Frodov "idem preko zemlje Srb... Mordora" deo sa sve onim beskonacnim "Seme, piski mi se, Seme kaki mi se, Seme obrisi mi guzu, Seme pridrzi mi ga,...". Taj deo i pored genijalnog Serkisa sam redovno preskakao posle prvih nekoliko gledanja filma ali ja i nisam neki reper posto sam to isto radio i kad sam citao knjige posle prvih nekoliko puta.
To jeste mučan deo, ali je takav i u knjigama i bar tu filmu ne možemo zameriti da nije veran knjizi

znam da i danas radije preskačem te delove kad čitam jer se u njima praktično i čitalac muči kroz Mordor, što doduše i treba da bude tako.

Knjiga je mnogo teža od filma tu, bar meni. Još jedan dokaz kako je pisac dobar

mislim, meni su se sušila usta kad su oni bili žedni
Da i ne pricam sto se i dan danas najezim kad se Rohani pojave na Pelenorskim poljima. I jezicu se na tu scenu do kraja zivota, koliko god cesto da odgledam filmove.
Ja se ježim i u knjizi na taj deo

ali mi je jedan od najlepših scena paljenje baklji Gondora, to je jedan od retkih momenata koje film dočarava bolje