ГробариКраљево wrote:3. Da li je Harper Lee postavio dijagnizu svojim drugarima Jing Jangu i Gondolijeru?
Posto je ovo vise pitanje za mene vec za moderaciju ja cu i da odgovorim. Ne, nisam postavio dijagnozu Jing jangu i Gondolijeru kao sto to nijednom nisam uradio nijednom drugom forumasu. Ako te buni to sto povremeno nekog nazovem retardom onda da ti kazem da je to reakcija na sposobnost odredjenih forumasa da na normalan i korektan nacin apstrahuju diskusioni forum kao formu komunikacije i nije nikakva dijagnoza. Dijagnoza bi bila kad bih nekome rekao da je opsesivno-kompulzivan, histerican, neurotican, narcisoidan, da je border-line i tako dalje i tome slicno.
Nisam mislio da se ovde oglasavam jer me u nacelu i ne zanima ta tema o Stanojevicevom otkazu ali kad sam vec prozvan kao neko ko daje dijagnoze postavicu jednu kad je taj nesrecni topik u pitanju.
Onog trenutka kad su klubovi postali Sveti, otkad se za njih ne navija vec se vole i otkako su postali zivot docim je sve drugo sitnica pojavila se jedna kategorija navijaca koja navijanje dozivljava kao neposredno religiozno iskustvo. Kao sto je odavno poznato, sa ljudima koji praktikuju verovanje u vrhovni autoritet kao zivotni kredo nikakva rasprava nije moguca jer za raspravu je neophodan racionalni otklon od savrsenosti svog sopstvenog argumenta koji podrazumeva izvesnu dozu sumnje. Posto je sumnja pojam direktno suprotstavljen veri zakljucak mozete da izvedete i sami. Jos je Tertulijan pre mnogo, mnogo vekova nacelo vere kao dostatnog argumenta definisao u jednoj svojoj krilatici koja se kod nas najcesce prevodi kao "verujem jer je apsurdno", pokazujuci time da racionalno promisljanje stvarnosti nije ni aktuelan ni pozeljan misaoni proces za onoga ko veruje.
Sve sto se na tom topiku desavalo zapravo je stari civilizacijski sukob izmedju vernika sa jedne i ljudi kojima mozak sluzi da njime misle sa druge strane. Vrlo pouzdan dokaz da je ovo sto govorim istina je reakcija cak i na najblaze moguce forme humora koji se pokusavao uvesti u tu raspravu. Onima koji jos uvek ne znaju o cemu govorim preporucujem da procitaju ili se prisete Jorgeovog obrazlozenja zasto je pobio onolike ljude ne bi li od javnosti sacuvao Aristotelovu Poetiku iz poznatog romana "Ime Ruze" Umberta Eka. Hrist se nije smejao - rece Jorge i zapali biblioteku. To je tipicno preozbiljno shvatanje i vere i sebe u veri koje ne dopusta ne samo suprotno misljenje vec ni interpretaciju misljenja ukoliko nije u domenu dogme.
Kako to da se sve ovo dogodilo na najbesmislenijem od svih besmislenih polja, srpskom fudbalu, toliko je ozbiljno pitanje da daleko prevazilazi mogucnosti ovog foruma. To je rasprava koja zahteva malo vise vremena i truda i nemam nameru da se time bavim. Samo cu iskreno i prijateljski da predlozim svima onima koji visoko na listi svojih zivotnih prioriteta drze veru u klupske boje da malo zastanu i razmisle koliko im je to u stvari bitno. Ali zaista bitno. Mi pricamo o srpskom fudbalu, blatistu i kloaki najnizih strasti i najprljavijih radnji u kojima sa rukama do ramena u govnima ucestvuju i ti klubovi u koje se toliko veruje i koji se toliko vole. Nema to veze ni sa Djurom, ni sa Perom, ni sa Zikom, niti bilo ko od njih svojerucno sprecava nase Svete Klubove da budu bolji nego sto jesu. Oni su samo trenutni izvodjaci radova, ni bolji ni gori od onih koje su nasledili i onih koji ce ih naslediti.
Krace receno - stadioni nisu crkve. Ko to nije u stanju da razume u ozbiljnom je problemu.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.