Starks wrote:Uvijek će me više zanimati kombinatorike Rašida Nežmedinova kojima je bacao u rebus svjetske šampione, nego nastupi Veslija Soa ili Vašije-Lagrava.
to ti je priča svih sportova u današnje vreme.
kao što se u fudbalu priča o likovima koji ti u nižim ligama razvaljuju ali ih mrzi da idu od kuće, o trenerima koji pošalju sve u napad pa povremeno odvale favorita na prepad, kao što u košarci imaš slične likove koji ti ubace 30 poena kad im dođeš u goste ali nisu u stanju da to rade na najvišem nivou, tako i u šahu imaš likove koji će da igraju vrhunski zabavan šah gde je svaka treća partija vatromet, ali..
Polugajevski je tukao Nežmetdinova gde god ga je stigao, izgubio samo jednom, i često se nervirao što je ta jedna partija bitnija od svega ostalog. Ali zbog te partije uopšte znamo za Nežmetdinova.
Korčnoj je bio streptomicin za te razbarušene likove, uključujući i samog Talja, protiv kog je imao +13 -6 =29, ali do momenta kad je Talj promenio stil igre i proširio svoj repertoar bilo je drugačije - 1968. rezultat je bio +10 -2 =17. I nije slučajno što većina opštepoznatih partija koje je Talj igrao potiče iz prvih 25 godina, iako je kasnije bio dosta bolji igrač - jednostavno su zanimljivije.
A isto to vreme koje nam danas izgleda kao zlatno doba šaha je u isto vreme zlatno doba brzih remija.
Igranje za raju i igranje na rezultat nisu ista stvar. I tad je prilagođavanje igre protivniku bilo normalna stvar, samo što danas kad na klik nađeš stotine partija svakog velemajstora to prilagođavanje ide mnogo lakše.
Petrosjan u jednoj svojoj knjizi ima priču o meču protiv Fišera - kad je završio meč protiv Korčnoja, dobio je kovertu adresiranu na pobednika, u kojoj je neki majstorski kandidat iz provincije našao jak potez u popularnoj varijanti, ubeđen da Fišer ne zna za to.
I već u drugoj partiji je prodao foru Fišeru i dobio partiju, i time je zaustavio niz od 20 vezanih pobeda.
Danas je tako nešto nezamislivo, a vreme ne može da se vrati unazad.
Što se mene tiče, svaka čast za vatromete, sve je to lepo, ali više me oduševljavaju ovakve stvari.