Board index Život van sporta Putovanja

Putopisi

Re: Putopisi

Postby Loka » 16 Jun 2024, 09:24

Жичаром, изнад Гармиша тј. у Алпима

Када се прође скакаоница и стадион иде се према нациоанлном парку поред речице кроз кањон

Image

Али то сада није тема већ оно изанд Гармиша, жичаром сам ишао горе и можете видети тачно одакле скачу на Новогодишњој турнеји

Ово ја мало више изнад највише тачке одакле се скаче, ако погледате леви део слике видећте залетиште скакаонице. Доле је Гармиш, логично
Image

Стадион

Image

Хотели Гармиша

Image

Image

Коначно у Алпима

Image

Image

Image

Image
Loka

Postby Loka » 16 Jun 2024, 09:41

Inzaghi wrote:Garmis je raj. Ziveo bih tamo. Obavezna poseta selu Mitenvald kao i najvisi vrh Nemacke Zugspitze. Nerealno je. I obavezno kanjon Partnachklamm. Bolesno.

Jos smo isli za novu godinu pa smo isli i na 4 skakaonice. Nezaboravno putovanje.

Мени се више допао Оберстдорф, тј. друга у Немачкој од 4 Новогодишње скакаонице. Имам слике и одатле.

Нешто друго сам хтео да ставим и да појасним нешто око Немачке а нарочито Баварске

Стављам очајно снимљену слику са све мојој одвратном шаком јер се журило на воз па нисам ни проверовао како је усликано. Али ово ан слици је Св. Ђорђе који убија аждаху, моја слава, као и још доста Срба на једној кући у Гармишу

Image

Ово стављам да бих рекао следеће: Немачка има 13 државних празника на савезном нивоу а Баварска 15. То су нерадни дани. Од тих 13, односно 15 у Баварској, само 2 нису везана за Хришћанство. То су 1. Мај и Дан уједињења Немачке 1990.
Сви остали државни празници у Немачкој су везани за Хришћанство а то значи не само Божић, НГ и Васркс. Већ и Преображење, Велика Госпојина, Спасовдан, Сви свети...у Баварксој и још неким протестанским државама "Дан Реформације"(протестантизам)

Да ли би тако нешто могло у Србији? :biggrin:
Loka

Postby Loka » 23 Jun 2024, 20:02

Оберстдорф
Налази на самом западу, југо-западу Баварске, према Швајцарској. За мене лепше место од Гармиша али мање. Такође дом једне од 4 скакаонице Новогодишње турнеје.
Прилазак

Image

Варош је изузетно уређена

Image

На овој слици се види жичара али и мало скаконице и стадиона

Image

Околина Оберстдорфа

Image

Image

Скаконица и стадион

Image

Image
Loka

Postby Loka » 04 Jul 2024, 21:06

Сада ћу да покажем два места и објекта који су чест мотив Немачке на сликама као симболи Немачке. Обе места се налазе у Баварској и уопште Баварска је туристички најпосећенија област Немачке што због Алпа, што због историјског наслеђа, најстари градови(Аугзбург, Регенсбург)су ту јер је Баварска била на римском лимесу, плус је велики утицај Италије од Ренесанске до Барока пристуна у Баварској. За Минехн Немци кажу да је најсевернији италијански град.

Дворац Нојшванштајн

Иза овог не тако лепог имена стоји један легендарни дворац, чак чест у светским оквирима као слика. Иначе дом баварске краљевске породице у Алпима

Пре успона

Image

Image

Image

Кренуо пешака горе, Боже помози

Image

Није било лако али неккао стигох

Image

Image

Image

Околина

Image

Image

Image

Овако изгледа када професионалац слика из ваздуха

Image
Loka

Postby Loka » 04 Jul 2024, 21:35

Друго место тј. објекат се налази на Дунаву, исток Баварске, на самој граници са Чешком поред једног од најстаих градова Немачке-Регенсбурга

Валхала код Регенсбурга

Прво мали увод, ово је пангермански симбол настао у време великог немачког националног буђења-Револуција 1848(иначе Минхен 1860 има као спортско друштве основу у тим догађајима). Он жели да глорификује германски народ(не само Немце). Сама Валхала је мотив из германске митологије који означава "Рај" у којег германски богови доносе људске јунаке да живе у већној срећи итд.

Конкретно је овај објекат направио баварски краљ средином 19. века. У њему се налазе статуе свих великих Немаца(научника, философа, писаца, сликара, војсковођа, великих политичара)-Бетовен, Гете, Ајнштајн, Моцарт, Бах, Витгенштајн, Имануел Кант, Фројд...
Али не само њих већ и воша свих германских племена-Вандала, Гота, Саксонаца, Англо-Саксонаца...

Макета, логично

Image

Испред

Image

Image

Image

У доњем десном углу се види Дунав

Унутрашњост

Image

Изнад се налазе имена германских племена и имена најпознатих вођа тих племена још од римског периода а ипсод заслужни Немци, наведени изнад научници, писци, философи, композитори, војсковође...

Image

Image

Додатак, Дунав код Регенсбурга

Image
Loka

Postby Loka » 04 Jul 2024, 21:38

Ја сам прилино отпоран на те германске приче, показаћу и Меморијлани комплкес концлогора Дахау, тако да се ја нешто не одушевљавам са тиме. Доста сам тога обишао, био сам нпр. на Опленцу и није то нешто боље од Опленца. Али свакако треба посетити и видети.
Loka

Postby Loka » 18 Jul 2024, 21:39

Меморијални комплекс концлогора Дахау

Дахау је данас предграђе Минхена али пре 80 година је био одвојено место. Данас се стиже градским аутобусима или приградском железницом(S-Bahn). Као занимљивост има у Немачкој међу најскупљим ценама кдвадрата земље. Када е стигне на железничку у Дахау лако је доћи до комплекса јер су градски аутобуси у Дахау јасно назначени са KZ Dachau
Сам комплекс је у некадашњој шуми, онако је изенађујућ призор као у серији "Band of brothers", када нагло прођу шумицу и октрију логор.

Image

Ја нисам ишао само да видим први нацистички концлогор, по којем су грађани сви остали. Него да нађем податке за обојицу мојих деда који су заробљени у Априлском рату 1941 и одведени у Немачку. Нашао сам их у великој бази података која се налази у Дахау али нису били у концлогору већ у радном логору са заробљеним Французима, Америма, Британцима. Ови по радним логорима су бипак били у значајно бољој позицији, чак се поштовао добар део Женевских конвенција. а

У Дахау Женевске конвецније нису важиле.

Улаз:

Image

Овде је први пут написано: "Arbeit macht frei"(Рад ослобађа)

Image

Ова улазна капија је уједно била и прва мучионица у којој је мучио SS заробљенике када дођу.
У Дахау је страдало пуно Немаца јер је то био прву логор по освајању власти нациста, разни противници: немачки комунисти, други немачки политички противници, асоцијалне особе итд. Онда су дошли јевреји, руси, било је пуно словенаца. Патријарх Дожић је био у Дахау и постоји изложба о томе. Ту је једно време био Владика Николај али и на кратко Павле Ђуришић.

Бараке где су били логораши

Image

Соба за "туширање" тј. пуштање гаса(циклон-Б)

Image

Image

Не морам да обајшњавам шта је ово,

Image

Image

Гадно место.

У оквиру комплекса се сада налази синагога и неколико цркава(протестанстка, мислим и римокатоличка). Последња је сграђена руска православна изван комплекса осталих богомоља. :roll:

Управна зграда

Image
Last edited by Loka on 18 Jul 2024, 21:46, edited 2 times in total.
Loka

Postby Loka » 18 Jul 2024, 21:41

Иначе исте те бараке након Друго светског рата су коришћене за немачке избеглице из Источне Европе.
Дахау је тако функционисао све до средине шездесетих.

Иначе сам ја био као дете у Јасеновцу и Сремском фронту и видео сам још тада страхоте. А и на тим местима има страдале рођаке.
Loka

Postby Loka » 11 Aug 2024, 19:51

Боденско језеро, тачније био сам до Лудвигсхафена, који се налази на немачкој страни језера, пошто Боденско језеро "деле" три државе-Немачка, Швајцарска и Аустрија.

Ово је поглед према Аустрији, врло близу аустријске границе код Линдау, ово је прелазак на острво Линдау

Image

Иначе се види велико богатство и да је елитно место. Иначе као занимивост ту су 194 били довдени Анмдрић и цела амабсада Краљевине Југославије из Берлина после напада 6. априла 1941.

Лудвигсхафен

Image

Брдо преко језера је Швајцарска

Image

Сам Лудвигсхафен је мало место, право туристичко са апартманима и плажама.

Image

Али да би се стигло до Лудвигсхафена мора да се прође кроз Фридрихсхафен, иначе седиште великог улагача у аутмоблиску индсутрију у Србији-ZF Friedrichshafen

Поглед "дуж" Боденског језера, у даљини са леве оабле је Фридрисхафен, мислим да има и брод.

Image
Loka

Postby Loka » 12 Aug 2024, 18:03

Центар светског Језуитизма :biggrin: и место рођења Моцарта

Салцбург

Image

Oво је поглед на тврђаву која доминира над градом. Иначе догрђаивана протви Османлијске претње. Дошли Турци до Баварске, пошто је Салцбург историјска Баварска, дубоко у Алпима.

Кућа у којој је рођен Моцарт, препуно туриста, не може да се приђе

Image

Један трг у Салцбуруг, мањи,

Image
Loka

Postby Loka » 23 Oct 2024, 17:16

Одоше слике, екслузива траје релативно кратко.
Још мало па нестало.

Бамберг, један од најлеших градова Немачке, стари део града под заштитом УН, као културна баштина. Налази се на самом северу Баварске иако је историјска Франконија.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Loka

Postby Loka » 23 Oct 2024, 17:29

Минхен лети

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Loka

Postby grobar_Zvornik » 23 Oct 2024, 18:53

Свака част за труд, али можда не би било лоше да фотографије стављаш у спојлер (spoiler), чисто да се лакше отварају странице теме. :okk:
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

32 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Previous

Return to Putovanja