Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Filmovi

Re: Filmovi

Postby Cvele » 02 Jan 2025, 21:15

U subotu na RTS "Za danas toliko".

Topla preporuka.
Cvele

Postby Zlaja » 02 Jan 2025, 21:21

Gladijator dvicu preba odgledati bar zbog Training Day uloge Denzela.
Zlaja

Postby Ćoba » 08 Jan 2025, 22:14

Gledam Ruskog Konzula. Kakva oproštajna uloga Lauševića, kakva veličina… :blue:
Ćoba

Postby Tegi » 09 Jan 2025, 00:32

Kakav je dominatriks vodnik Barns.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby rolerkoster » 10 Jan 2025, 01:29

Ćoba wrote:Gledam Ruskog Konzula. Kakva oproštajna uloga Lauševića, kakva veličina… :blue:

Takodje sam odgledao na Superstaru,posto sam voleo roman.Uloga Lausevica i kako je odigrao me je odusevila,fantastican glumac.Bas sam sa zenom prokomentarisao kako je na vrhuncu karijere sjebao zivot(33 godine je imao)i u najboljim godinama za glumu nije glumio.Isto tako se i vrlo mlad upokojio sa 63.Steta sto film nije snimljen 90-ih godina,a i takodje steta sto filmove iz SFRJ sa tematikom zivota na KiM u tom periodu ne prikazuju cesto na gledanijim televizijama.Setih se 3 filma iz SFRJ sa tematikom zivota na Kosmetu:Opasan Trag(1984),Kuca pored pruge i Za sada bez dobrog naslova,sva 3 iz 80.-ih.Ako ima jos neko da preporuci neki film te tematike rado bi pogledao.
rolerkoster

Postby Foteljas » 10 Jan 2025, 10:52

"Ruski konzul" je interesantan da se vidi kako je autor romana isti potpuno preradio da bude u duhu njegovih novih, drugosrbijanskih politickih opredeljenja i razmisljanja. Pa su tako u filmu negativci uglavnom Srbi, a jedini negativac Albanac je predstavljen da progon Srba ne cini iz etnickih razloga, vec iskljucivo iz licnog koristoljublja.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Ćoba » 10 Jan 2025, 11:26

Pretjeruješ, kao da smo gledali različite filmove.
Ćoba

Postby Nikola » 16 Jan 2025, 19:52

4,250+ consecutive matches in which the club has included at least one homegrown player in the matchday squad. MUFC - The Religion

"Takva bitka nije mogla da se dobije [...]. Već je morala da se vodi." Dule Vujošević
Nikola

Postby zvezdaraking » 16 Jan 2025, 21:07

Foteljas wrote:"Ruski konzul" je interesantan da se vidi kako je autor romana isti potpuno preradio da bude u duhu njegovih novih, drugosrbijanskih politickih opredeljenja i razmisljanja. Pa su tako u filmu negativci uglavnom Srbi, a jedini negativac Albanac je predstavljen da progon Srba ne cini iz etnickih razloga, vec iskljucivo iz licnog koristoljublja.

koji su srbi negativci osim onog na kraju i one med sestre a koji to siptari pozitivci?
zvezdaraking

Postby Foteljas » 17 Jan 2025, 09:27

Ta medicinska sestra je u romanu predstavljena da lazno svedoci zbog pretnji i pritisaka, da bi je na kraju opet silovali Albanci i morala je da se odseli u Kraljevo. Veze nema sa onim kako je predstavljena u filmu.
Lik Srbina koji prica sarene laze kako bi jeftino kupio kucu takodje ne postoji u romanu (gde se kaze da su Berisini rodjaci oteli kucu, a da je Ilijin najstariji pastorak poslao pismo u kome trazi da se ovi isele, to je bukvalno zadnja recenica kojom se zavrsava roman).
Berisa, koji je u romanu predstavljen kao komunisticki funkcioner koji izgoni Srbe po zadatku iredente (pomenuto je u jednoj recenici romana da mu je predak koga je zaboravio bio Srbin), u filmu je predstavljen da na isti nacin pljacka i Albance, radi licne koristi, zbog cega je zaglavio zatvor (cega u romanu apsolutno nema, na kraju se pominje da je i avanzovao u komunistickoj hijerarhiji).

Sve u svemu, roman i film su nebo i zemlja. Od romana koji je u vreme kada je izdat svojom skoro crno-belom slikom dodatno nalivao ulje na vatru medjunacionalnih odnosa, ali je makar i skretao paznju na polozaj Srba na Kosovu, dobili smo prvorazredno drugosrbijansko ostvarenje.
Foteljas

Postby NEDJA » 17 Jan 2025, 09:52

Od prvog casa zivota svog
od trena kada sam ugled'o dan
u glavi se mojoj misao radja
da zivim za Partizan

Na kraju sveta da igra Partizan
on nece nikada ostati sam
i svako ce od nas ponosno reci
za njega zivot cu da dam
racunajte na nas
NEDJA

Postby zvezdaraking » 17 Jan 2025, 10:31

Foteljas wrote:Ta medicinska sestra je u romanu predstavljena da lazno svedoci zbog pretnji i pritisaka, da bi je na kraju opet silovali Albanci i morala je da se odseli u Kraljevo. Veze nema sa onim kako je predstavljena u filmu.
Lik Srbina koji prica sarene laze kako bi jeftino kupio kucu takodje ne postoji u romanu (gde se kaze da su Berisini rodjaci oteli kucu, a da je Ilijin najstariji pastorak poslao pismo u kome trazi da se ovi isele, to je bukvalno zadnja recenica kojom se zavrsava roman).
Berisa, koji je u romanu predstavljen kao komunisticki funkcioner koji izgoni Srbe po zadatku iredente (pomenuto je u jednoj recenici romana da mu je predak koga je zaboravio bio Srbin), u filmu je predstavljen da na isti nacin pljacka i Albance, radi licne koristi, zbog cega je zaglavio zatvor (cega u romanu apsolutno nema, na kraju se pominje da je i avanzovao u komunistickoj hijerarhiji).

Sve u svemu, roman i film su nebo i zemlja. Od romana koji je u vreme kada je izdat svojom skoro crno-belom slikom dodatno nalivao ulje na vatru medjunacionalnih odnosa, ali je makar i skretao paznju na polozaj Srba na Kosovu, dobili smo prvorazredno drugosrbijansko ostvarenje.

nisam citao knjigu ali sam glerdao film.

nisam u filmu primjetio oko berise nista nego da je tjerao srbe a u zatvoru je bio jer je ubio albanca autom i stavili ga unutra da ga zastite od krvne osvete.

ubijen je zbog toga takođe. nije da se nije desavalo to na kosovu.

film je poprilicno dobro oslikao stanje na terenu tada.
zvezdaraking

Postby rolerkoster » 17 Jan 2025, 14:46

Lekic je predsednik nekog udruzenja i sponzor filma je Telekom,pa su morali vrv da traze neki kompromis.Davno sam 90-ih citao roman,slazem se sto Foteljas kaze medicinska sestra je u romanu naterana dalazno svedoci,a posle su je surovo silovali.Sto se takodje desavalo na KiM u to doba,moze svako da pita nekoga koga zna sa KiM,u to vreme npr srednjoskolke su cekali i pratili ocevi kuci,da ih Siptari ne bi silovali....U Filmu je prikazano da ona lazno svedoci pod pritiskom Sipaca i zato sto je Ilija odbio kada mu se nabacuje.Po meni nije samo dodato drugosrbijansko sr...sa prodajom kuce Srbinu,nego i u zatvoru kada se pozdravljaju,onaj Sipac(igra ga onaj glumac iz Bese i Drz.Sluzbenika,izgleda im je poznatiji glumac)pita Iliju gde ces,ovaj mu odgovara u Prizren i kao saljivo mu dodaje mozda se vidimo nas dvojica u Prizredu dogodine.Foteljas je napisao Berisa je avanzovao u KOM.hijerarhiji jos,so je takodje bio slucaj.Pre UCK vodje iredentista sa KiM su bili redom sve intelektualci njihovi koji su vecinom bili funkcioberi KPJ(Fehmi Agani npr koga su ubili UCK-ovci).
Lekic je takodje rezirao Noz,ocigledno je prijatelj Draskovicima,i u Nozu je dodao neke scene koje nemaju u Romanu i na kraju one scene iz poslednjeg OO rata u BiH su dodate,a roman je pisan 80-ih.
rolerkoster

Postby Foteljas » 17 Jan 2025, 20:07

MA dodavanje zavrsne scene u "Nozu" je cak i imalo nekog efekta i dobro je uklopljeno u pricu (iako je i ono imalo sustinski antisrpski narativ).

Vuk je tada ovako umeo da namoluje Albance kroz lik glavno negativca:
"Od Titove i Lenjinove značke koje sam zapamtio sa suđenja, drug Halit Beriša se izgeda i ne odvaja. Kako li se on, razmišljam, iza simbola zaklanja. Čim dovrši posao, čim otme sve što nije njegovo na Kosovu, on će sa tim značkama pod noge. I u "ćasnu komunjističku" prestaće tada da se zaklinje. Sa istom iskrenošću i strašću on se, dok mu je to koristilo, kleo i srpskom kralju, i u doba okupacije Musoliniju, i pljunuo na njih čim su se nebeske prilike promenile. Halit Beriša i takvi su jedino u tom svom lupeštvu iskreni i postojani. Ta mimikrija jeste za prezir, ali je i za divljenje."
Od toga ni traga nema u filmu.

Inace, pre nekog vremena u prevozu sam sticajem okolnosti upoznao jednog coveka koji je rodjen i ziveo je u Djakovici do 1999. Bas sam ga bio upitao oko "Ruskog konzula" i koliko ima veze sa stvarnim dogadjanjima. Rekao mi je da je Vuk to ipak u oredjenoj meri naduvavao i da takvih otvorenih i drasticnih pretnji (nepozvanih upadanja u kuce) u samom gradu nije bilo, "jer su Siptari znali na daleko suptilnije nacine da ti stave do znanja da nisi pozeljan tu (kecanje na finjaka u organima javne uprave uz kez od uveta do uveta, nemogucnost dobijanja zaposlenja zbog. tzv. nacionalne kvote i slicno), bila je jaka medjunacionalna distanca, "a ni ti se ne bi sam po sebi osecao prijatno tamo gde tvojih ima 2-3%, sve i da si imao najbolje uslove za zivot i rad, a nisi".
Foteljas

Postby zvezdaraking » 18 Jan 2025, 21:06

Naletjeh na neki film Neocekivani anđeli.
Drama po istinitom događaju.

Film onako ali kakav je as Hilari Svonk!!!
zvezdaraking

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura