Board index Košarka Mlađe kategorije

Mlađe kategorije - ženska košarka

Re: Mlađe kategorije - ženska košarka

Postby tremi08 » 23 Aug 2025, 15:28

Devojke uz malo srece uzele peto mesto i plasirale se na SP U17 sledece godine, zasluzeno jer smo sem protiv Slovenije u drugom poluvremenu igrali odlicno.

Jovanov 15p,9sk
Maksimovic 10p,10sk
Ilic 12p,5sk
Ukupno 9 blokada nasih devojaka, Avramovic 4 i u 7 meceva je imala 16 blokada cini mi se.
tremi08

Postby oksanat » 23 Aug 2025, 15:55

tremi08 wrote:Devojke uz malo srece uzele peto mesto i plasirale se na SP U17 sledece godine, zasluzeno jer smo sem protiv Slovenije u drugom poluvremenu igrali odlicno.

Jovanov 15p,9sk
Maksimovic 10p,10sk
Ilic 12p,5sk
Ukupno 9 blokada nasih devojaka, Avramovic 4 i u 7 meceva je imala 16 blokada cini mi se.

Bravo za djevojke i plasman na Svjetsko prvenstvo.Samo jedan izgubljen mec protiv Slovenije i to nasa najlosije odigrana utakmica na prvenstvu.Ne znam da li se ikada ovako nesto desilo.Tri ekipe iz jedne iste grupe(Spanija,Slovenija i Latvija)su usle medju cetiri najbolje.Njemacka vec ima dva poraza i bori se za bronzu protiv Latvije koja ima skor 3 pobjede i 3 poraza.Zato jos jednom ponavljam da mi sa jednim porazom nismo medju cetiri najbolje ekipe,iako smo po kvalitetu sigurno medju tri najbolje reprezentacije.Nase djevojke imaju izvanredan potencijal,posebno na poziciji broj 5 gdje vec dugo kuburimo sa visokim centrima.I muska i zenska selekcija 2009.i mladji je pokazala da imamo svijetlu kosarkasku buducnost.
oksanat

Postby Hezonja » 23 Aug 2025, 16:35

Videcemo da li ce sada devojke ucestovati ili ce savet iskulirati SP kao ovog leta.
Hezonja

Postby kocha popovich » 23 Aug 2025, 20:38

Vazna pobeda nasih iako su uzasnu utakmicu odigrale 30ak izgubljenih lopti, uzasne na skoku... da nije bilo koseva iz reketa Maksimovic i pre svega fantasticne Jovanov, mogli smo lako i da izgubimo.

Spanjolke dobile finale, dosta rutinski, protiv slovenki koje su opet izasle da se pobiju i to im se dosta tolerisalo kao i protiv nas.

Ipak ludacko leto za Spaniju, 3 zlata na 3 omladinska prvenstva, srebro za seniorke. Sasvim zasluzeno, ubedljivo najbolji sistem takmicenja i najbolje skole kosarke imaju, ogromnu bazu igracica pojacanu ovim malim afrikankama. Dugo ce jos da budu u vrhu.
KP: Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti.
kocha popovich

Postby tremi08 » 23 Aug 2025, 23:33

Ranije je Spanija imala 1 naturalizovanu u timu, sad im je svaka selekcija imala bar 2 afrikanke sem U18, taman da uz sav kvalitet koje vec imaju pojacaju to.

Na kraju, uspesno leto za zenske selekcije nase zemlje.
U20-povratak u A diviziju, lako i ubedljivo
U18-7 mesto, mogle su nase i u borbu za peto da nije bilo one trojjke u zadnjoj sekundi od Italijanki

U16-5 mesto, najbolja generacija nasih u zadnjih par godina, trener je slaba karika. Jovanov odlicna, sa Ilic vredi i treba da se radi, kao i dva centra koja su mogla i bolje ali su odigrale dobro, Petrovic prevelika zelja pa nekad se i glupira, ali je bila dobra sem u ova dva poslednja meca, Anja Petkovic dosta dobro igrala...
tremi08

Postby cole » 24 Aug 2025, 15:54

Bravo za naše kadetkinje. Peto mjesto je naš najbolji plasman u ovom uzrastu u zadnjih 15 godina.
Prvi put smo izborili plasman na svjetsko prvenstvo do 17 godina (održava se od 2010).

Ova generacija je dosta ujednačena, imamo dosta dobrih igračica ali nemamo lidera i nekoga ko odskače kvalitetom trenutno.

Mislim da visoke igračice u ovom timu imaju najveći potencijal za dobru seniorsku karijeru.

Nađa Maksimović (8.1p, 7.1s, 1.4a) jeste najveći potencijal u ovom sastavu ali moraće baš mnogo raditi kako bi mogla dominirati bar u svom uzrastu, seniorsku konkurenciju ne treba još ni pominjati. Na seniorskom EP-u samo jedna igračica je bila preko 198 cm i to MkKovan (203 cm) naturalizovana Turkinja, te je to još jedan pokazatelj koliko su rijetke igračice sa preko dva metra visine. Nađa je visoka 204 cm i nije isključeno da poraste još koji centimetar jer je tek napunila 15 godina. Mora se sa njom baš pažljivo raditi.

Mia Avramović (6.6p, 8.9s, 2.3b) je bila naša najkorisnija igračica na ovom turniru. Prvi bloker i treći skakač evropskog prvenstva. Visoka je 196 cm, ljevoruki centar, bila je i prvi bloker u17 WABA lige i član idealne petorke. Kao i većini naših mladih košarkašica koje igraju na centarskim pozicijama nedostaje mišićne mase i igra na niskom postu. Mislim da je Mia prva naša košarkašica, poslije Dragane Stanković koja je najbolji bloker nekog takmičenja u mlađim kategorija

Treća naša visoka igračica Jovana Ilić (7.3p, 6s, 1a). Sa svojih 191 cm može birati koja joj centarska pozicija više odgovara u nastavku karijere. Naši najbolji centri u zadnjih 10-ak godina (uz Draganu Stanković) Nina Milić i Tina Krajišnik su njene visine.

Od ostalih igračica najviše su pokazala tri plejmejkera (Jovanov, Petrović i Mazić). Očekivao sam da Jovanov i Petrović uzimaju više šuteva ali dobro više smo forsirali timsku košarku. Mazić je veoma dobro odigrala završnicu protiv Italije juče, vezala je 6 poena i to sve iz prodora. Djeluje da je dosta brza, takođe bila je naš prvi asistent na turniru sa 3.1 asistencijom u prosjeku za samo 12 minuta u prosjeku na parketu.

Moram pomenuti i najmlađu u ovoj selekciji Elenu Erić (u novembru puni 15 godina) koja je svoju najbolju predstavu pokazala u duelu sa Francuskom kada je pogodila dvije trojke iz driblinga sredinom zadnje četvrtine kada smo i premolili taj meč u našu korist.

Nadam se da ovaj put savez neće odustati od učešća na svjetskom u17 prvenstvu, kao što su uradili ove godine sa u19 prvenstvom svijeta. Vjerovatno će se u17 SP preklopiti sa u18 evropskim prvenstvom ali vjerujem da generacija 2008 može sama ako ništa bar opstati u A diviziji. Nadam se uspješnom oporavku dvije najbolje igračice generacije 2008 koje su pokidale ukrštene ligamente, u pitanju su lucidni plejmejker Kristina Rađenović (175 cm) i snažni centar Anđela Demirović (192 cm).

Španija će dominirati narednih godina još više u mlađim kategorijama, pored dvije djevojčice iz Nigerije doveli su i jednu iz Rusije 203 cm visoku Anastasiju koja u decembru puni 14 godina. Mislim da mogu imati samo jednu naturalizovanu, tako da se vjerovatno bar dvije od njih tri vode kao domaće igračice.
cole

Postby kocha popovich » 24 Aug 2025, 17:57

Odlicna analiza.

Zvuci nestvarno tih 204. Tournebize iz Francuske koja je dominirala visinom na U18 je 194. Takva visina kod devojcica cesto je posledica poremecaja rasta (kao u slucaju Nicole Dominguez iz U18 Spanije), ali Maksimoviceva izgleda kao zdravo i pravo celjade. Neko je pisao da se s njoj radi po posebnom programu. Nadam se da ce umeti da je usmere kako treba i da se nece zuriti zbog ocekivanja jer u kom god da se pravcu bude razvijala, trebace joj vise vremena. Takodje nadam se da je nece forsirati da besomucno igra nebitne utakmice i turnire. Kad imas takvo dete, ceo savez mora da bude spreman da je saceka koliko god treba.

cole wrote:Španija će dominirati narednih godina još više u mlađim kategorijama, pored dvije djevojčice iz Nigerije doveli su i jednu iz Rusije 203 cm visoku Anastasiju koja u decembru puni 14 godina. Mislim da mogu imati samo jednu naturalizovanu, tako da se vjerovatno bar dvije od njih tri vode kao domaće igračice.

Spanija ima ogroman priliv izbeglica iz Afrike i liberalniju politiku po tom pitanju od drugih EU zemalja. Menja se dosta i demografska slika zato. Pre 20 godina nije bilo crnaca po unutrasnjosti, sad ih ima svuda i mnogi su uspesno integrisani. Poslednjih godina prvi put u mladjim klupskim takmicenjima vidim obojenu decu koja su rodjena u Spaniji. Manje upadljivo, ali isto se odnosi i na ruse/ukrajince/poljake kojih sad vec ima preko pola miliona. Hocu da kazem da smo navikli da gledamo belu Spaniju gde su svi neki Gonzalezi, Hernandezi i Fernandezi, ali da se to menja u skladu s promenama u drustvu. Ono sto je uvek tu upitno, posebno u mladjim kategorijama, je godina rodjenja devojcica rodjenih u Africi, Ja sam ubedjen da je "greska" u proseku bar 2 godine.

S druge strane neki veci novac stize i u klupska takmicenja, pa raste i tu kompetitivnost. Sad je i Liga Feminina 2 (koja je treci rang) 90% profesionalno takmicenje sa dosta stranih igracica, a vidim da je pocelo da se ulaze i u Primera national (cetvrti rang). Isla Bonita je prosle godine dovela par profesionalke, plasirala se u LF2 i vidim da su sad i Martu Vulovic potpisali.

LF challenge (drugi rang) sigurno je u top 10 liga u Evropi, a po ugovorima verovatno i u prvih 6-7.
KP: Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti.
kocha popovich

Postby tremi08 » 24 Aug 2025, 22:07

Slobodanka Tuvic Maksimovic, majka Nadjina je visoka 196cm, igrala je u WNBA tako da je to nasledje. Nadam se iskreno da Nadja vise nece rasti, ovo je sasvim dovoljno, moramo je cuvati za naredne godine jer nam je takav igrac preko potreban.
Po ovom sto smo videli, upravo do dolaska Nadje i Mie, mi necemo imati igracicu visociju od 190cm a da ce moci da igra u reprezentaciji (Jevtovic ok, ali nema ona taj kvalitet, Brenjo tek ne).

Nadam se da ce Marina u Zvezdi bar u domacoj ligi forsirati i Miu, da stekne neko seniorsko iskustvo.
tremi08

Postby kocha popovich » 25 Aug 2025, 14:53

tremi08 wrote:Slobodanka Tuvic Maksimovic, majka Nadjina je visoka 196cm, igrala je u WNBA tako da je to nasledje. Nadam se iskreno da Nadja vise nece rasti, ovo je sasvim dovoljno, moramo je cuvati za naredne godine jer nam je takav igrac preko potreban.
Po ovom sto smo videli, upravo do dolaska Nadje i Mie, mi necemo imati igracicu visociju od 190cm a da ce moci da igra u reprezentaciji (Jevtovic ok, ali nema ona taj kvalitet, Brenjo tek ne).

Nadam se da ce Marina u Zvezdi bar u domacoj ligi forsirati i Miu, da stekne neko seniorsko iskustvo.

Ma kako nije dovoljno. Imati takvog centra otvara uvek 1000 kombinacija, ako je igracica makar upotrebljiva, a kamoli ako je vrhunski talenat.

Secam se Slobodanke. Ko je otac? I koliki je? Izvini sto pitam ovako, zanima me vise s neke statisticke strane. Gledao sam neke podatke da devojcice obicna stanu na = (otac + majka)/2 - 7 cm, ali da ta relacije postaje nepouzdana u slucaju ekstremnih visina, ali i u slucaju kad razlike izmedju roditelja nije velika.
kocha popovich

Postby tremi08 » 25 Aug 2025, 21:50

Bas ne znam nista o njoj, znam da je angazovana u KSSu godinama vec (ne znam da li je i trenutno), dobra je sa Anom Jokovic pa verovatno zbog toga jer su isto godiste i igrale su zajedno. Drzi NZKA sa Cvjetankom i tu radi sa par talenata, ali svakako i sa svojom cerkom, ono sto se ja secam kroz maglu, Slobodanka je isto iako visoka skoro 2m bila pokretljiva dok je igrala, mislim da i dalje drzi rekord po broju blokada u jednom mecu u WNBA (pet).

Verujem da ce neko na forumu imati vise informacija, praticu vise ove godine kadetsku ligu zbog ovih par devojaka koje imaju dosta talenta.
tremi08

Previous

Return to Mlađe kategorije