Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby Starsica » 22 Dec 2012, 17:27

Decu Hurinovu imam, kupila odavno da bih imala, nevezano za to sto 80% te price ima u Nedovrsenim pricama.
Vidjala sam da u Delfiju ima da se kupi, ali sto kazes, jako je skupo, posebno studentima :D Ja kad bih mogla, kupila bih sve sto je ikad napisao :)
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby harper lee » 23 Dec 2012, 03:54

Odgledao Hobita, sa sve onim glupavim naocarima za sticanje utiska da gledas film kroz akvarijum, neoprezno nazvanim 3D tehnologijom.

Do pola Hobit, od pola Dzeki Cen. Bezbroj stvari mi se dopalo u prvoj polovini filma a onda su morali, bas su morali, da od borbe iz bekstva iz goblinske pecine naprave omaz Indijani Dzonsu i njegovom na-silu-komicnom bekstvu iz Hrama Sudbine. Dzekson ce ozbiljnih para da se namlati ali ce od mnogih blagonaklonih postovalaca Tolkina koji su mu za sve zivo progledali kroz prste u Gospodaru, ukljucujuci i mene, dobiti samo jedan hik-podrig komentar na temu "kako od decje knjige pokusati da napravis epski film, pa zavrsiti sa jos decjijim filmom nego sto je bila knjiga".

Film je dojajno uradjen, Erebor je nadmasio Gondor, Moriju i Rivendal zajedno, fotografija je perfektna. Medjutim, pokazala se ispravnom teza da jedan isti trik moze da izazove pravu fascinaciju samo jednom i da vec drugi put moze da mu se prisije odredjena izlizanost, a bojim se da je dobri Piter taj svoj trik vec potrosio na Gospodaru. Istina, znajuci za taj trik sa trikom, nisam ocekivao posle projekcije Hobita onakvo gromopucateljno, grlozatvaracko, mozgoosamuceno i jezikosvezano osecanje kakvo sam imao kad sam izasao iz Sava centra nakon odgledane Druzine Prstenova ali nisam ocekivao ni ovoliku dozu deza vua.

Nisam razocaran, samo sam nesrecan zbog toga sto imam utisak da sam odgledao samo jos jedan film, a to mi od Tolkinovih predlozaka jednostavno nije dovoljno.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby Withnail » 23 Dec 2012, 12:00

harper lee wrote:Dzekson ce ozbiljnih para da se namlati ali ce od mnogih blagonaklonih postovalaca Tolkina koji su mu za sve zivo progledali kroz prste u Gospodaru, ukljucujuci i mene, dobiti samo jedan hik-podrig komentar na temu "kako od decje knjige pokusati da napravis epski film, pa zavrsiti sa jos decjijim filmom nego sto je bila knjiga".

Od bas dosta Tolkinovih fanova sam procitao/cuo da su vrlo zadovoljni Hobitom. Doduse svi su imali mala ocekivanja (kao i ja)
Ta voznja na rolerkosteru s goblinima, verovatno ne bi bila takva da nisu napravljena 3 dela filma i tako maksimalno produzeno...ali je bar meni licno sve predobro uradjeno, tako da i zamerke sto imam lako ih prelazim i ostavljam po strani. U sustini, ovde nisam imao nikakvih zamerki posmatrajuci knjigu, za razliku od LotR, a opet i film LotR sam gledao nebrojeno puta i uzivao.
Last edited by Withnail on 23 Dec 2012, 12:07, edited 1 time in total.
Withnail

Postby Unexpected » 23 Dec 2012, 12:06

Pre neki dan pomenusmo Autostoperski...
Je l' čitao neko ovo:
Još samo ovo... - Oin Kolfer

Imam je na polici, ali je nekako zaobilazim...
The End.
Unexpected

Postby Starsica » 23 Dec 2012, 13:35

Ja vec rekoh da sam zadovoljna Hobitom :) Tu stvarno mislim na citavu pricu, ali bilo je detalja koji ni meni nisu legli. Realno, ja sam bila toliko odusevljena sto uopste gledam Hobita da nisam ni najmanje pristupila kriticki nego kao najveci zagrizeni fan :biggrin: Ali da, to sto je spomenuo Harper, ono u Moriji je prevazislo Indijanu Dzonsa. Ja sam knjigu davno uzela u ruke pa sam pozaboravljala pola, ali se ne secam, npr. da je Azog bio tu kroz celu pricu. Manje vise to, ne znam da li ste skontali gresku :biggrin: Kad Bilbo pronalazi prsten, u Gospodaru Prstenova nije prsten pao tako. Banalno, ali primeceno.
Kad je prikazan Rivendel, mislila sam da cu se upiskiti od srece. Pejzazi, krajolici i sva zelenila, mesta i predeli su odradjeni fenomenalno. Zato mi je i drago sto sam gledala u 3D - u.

Ja mu oprastam greske. Kad sam mu oprostila Dve kule (a mislila sam da nikad necu) i Toma Bombadila.. Ovo mi se ne cini tako strasnim.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Starsica

Postby Withnail » 23 Dec 2012, 13:40

Starsica wrote:Kad Bilbo pronalazi prsten, u Gospodaru Prstenova nije prsten pao tako. Banalno, ali primeceno.

i ja ovo odma primetio i zacudio se al ne mogu takve stvari da mi pokvare utisak.
Withnail

Postby harper lee » 23 Dec 2012, 13:50

Withnail wrote:
harper lee wrote:Dzekson ce ozbiljnih para da se namlati ali ce od mnogih blagonaklonih postovalaca Tolkina koji su mu za sve zivo progledali kroz prste u Gospodaru, ukljucujuci i mene, dobiti samo jedan hik-podrig komentar na temu "kako od decje knjige pokusati da napravis epski film, pa zavrsiti sa jos decjijim filmom nego sto je bila knjiga".

Od bas dosta Tolkinovih fanova sam procitao/cuo da su vrlo zadovoljni Hobitom. Doduse svi su imali mala ocekivanja (kao i ja)
Ta voznja na rolerkosteru s goblinima, verovatno ne bi bila takva da nisu napravljena 3 dela filma i tako maksimalno produzeno...ali je bar meni licno sve predobro uradjeno, tako da i zamerke sto imam lako ih prelazim i ostavljam po strani. U sustini, ovde nisam imao nikakvih zamerki posmatrajuci knjigu, za razliku od LotR, a opet i film LotR sam gledao nebrojeno puta i uzivao.

Realno mu taj rolerkoster uopste nije trebao. Podjednako efektno i podjednako dugo je moglo da se napravi i mucno povlacenje po tesnim hodnicima, kako je i opisano u knjizi. Jedini razlog zasto je taj urnebesni detalj dodat je racunjanje sa gledalackom detinjastom fascinacijom "super-heroj" spektaklima. U Gospodaru si imao bitke koje su imale epsku strukturu, gde se ginulo, strahovalo za glavne likove. Bilo je par komicnih detalja kao sto je ono Legolasovo skejtbordovanje na stitu ali bitke su imale strukturu. Ovde je sve prikazano kao u Avengersima, 13 patuljaka koji nema sansi da poginu cak ni kad padnu na drvenoj platformi sa hiljadu metara visine. Po meni, potpuno bezveze.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby Starsica » 23 Dec 2012, 14:07

Withnail wrote:
Starsica wrote:Kad Bilbo pronalazi prsten, u Gospodaru Prstenova nije prsten pao tako. Banalno, ali primeceno.

i ja ovo odma primetio i zacudio se al ne mogu takve stvari da mi pokvare utisak.

Ma ne, nije mi pokvarilo utisak, samo sam primetila odma' da je drugacije odradjeno :)

harper lee wrote:Realno mu taj rolerkoster uopste nije trebao. Podjednako efektno i podjednako dugo je moglo da se napravi i mucno povlacenje po tesnim hodnicima, kako je i opisano u knjizi. Jedini razlog zasto je taj urnebesni detalj dodat je racunjanje sa gledalackom detinjastom fascinacijom "super-heroj" spektaklima. U Gospodaru si imao bitke koje su imale epsku strukturu, gde se ginulo, strahovalo za glavne likove. Bilo je par komicnih detalja kao sto je ono Legolasovo skejtbordovanje na stitu ali bitke su imale strukturu. Ovde je sve prikazano kao u Avengersima, 13 patuljaka koji nema sansi da poginu cak ni kad padnu na drvenoj platformi sa hiljadu metara visine. Po meni, potpuno bezveze.

Ne zaboravi olifanta u Povratku kralja i spustanje niz surlu. Svaki put popizdim kad gledam.

Procitala sam da ce se i Aragorn i Legolas pojavljivati u nastavcima.
Starsica

Postby alcesta » 23 Dec 2012, 14:32

Aragorn u nastavcima nema šta da radi, u to vreme je imao desetak godina, mrzi me sad da proveravam koliko tačno.
Unexpected wrote:Pre neki dan pomenusmo Autostoperski...
Je l' čitao neko ovo:

Ne čitam nastavke drugih autora iz principa, pa ni ovaj nemam nameru, priznajem samo Adamsa :D

Starsica wrote:Ja sam knjigu davno uzela u ruke pa sam pozaboravljala pola, ali se ne secam, npr. da je Azog bio tu kroz celu pricu. Manje vise to, ne znam da li ste skontali gresku :biggrin: Kad Bilbo pronalazi prsten, u Gospodaru Prstenova nije prsten pao tako. Banalno, ali primeceno.

Meni je Hobit sasvim OK bio, nisam očekivala ko zna šta. Namerno nisam uzimala knjigu skoro da se ne bih sekirala oko detalja. Odstupanja od knjige nisu greške nego su namerna, i kao i u prvoj trilogiji neko je mislio da tako treba za film, nije im sigurno promaklo to sa Azogom, e sad nekome može da se sviđa a nekome ne. Što se mene tiče, pošto nemaju neki uticaj na radnju u GP; svejedno mi je, jedan bauk ko i drugi, bitno da je dovoljno gadan. :biggrin:
Meni se dopada što nalaženje Prstena nije isto u GP i u Hobitu, jer i sam Bilbo je priznao da je u Crvenoj knjizi pričao neke stvari drukčije nego što su se stvarno desile, dopada mi se što je ostala ta razlika, iako je u knjizi verzija drugačija.
Sve u svemu, preterano akcione delove izvadili su mi neki drugi, Beli savet mi se nije dopao ali tu je Radagast (i jež :inlove: ), bekstvo patuljaka koje vilovnjaci ne primećuju :tap: izvadio je deo s orlovima, a sam Golum i zagonetke su mi dovoljni da pokriju sve ostalo što mi se nije dopalo, uključujući Torina koji ne liči ama baš nimalo na original (ali kontam da ne bi bilo komercijalno da vođa patuljaka bude matoro džangrizalo u stilu Mapet šoua, pa ajde de). :biggrin:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Unexpected » 23 Dec 2012, 14:36

alcesta wrote:Aragorn u nastavcima nema šta da radi, u to vreme je imao desetak godina, mrzi me sad da proveravam koliko tačno.
Unexpected wrote:Pre neki dan pomenusmo Autostoperski...
Je l' čitao neko ovo:

Ne čitam nastavke drugih autora iz principa, pa ni ovaj nemam nameru, priznajem samo Adamsa :D

Zato je i zaobilazim, ne bih da pokvarim utisak... :biggrin: , a možda je nepravda prema knjizi...
The End.
Unexpected

Postby alcesta » 23 Dec 2012, 14:40

Samo Herbertova Dina (Frenka i nijednog drugog Herberta :D ), samo Asimovljeva Zadužbina, samo Adamsov Vodič, niko me neće ubediti da propuštam mnogo. :D
Kad smo kod Asimova, prelistala sam svojevremeno u knjižari neku od Zadužbina drugih autora, ne znam sad tačno čiju, i odmah sam naletela na lik koji je u originalnom serijalu mrtav. :girlcry: Da ih je sto puta autorizovao Asimov, ne uzimam ja to u ruke :sick: (uostalom ko da njegov blagoslov nešto znači, autorizovao je i Robot City :tap: )
alcesta

Postby Starsica » 23 Dec 2012, 15:01

Pojma nemam zasto bi se pojavljivao, isto kao i za Legolasa, iako se ni ne secam da li se Legolas pojavljuje u knjizi.
Starsica

Postby alcesta » 23 Dec 2012, 15:06

Pa ne pojavljuje se, ali jeste Tranduilov sin, pa ima smisla da bude u filmu, a za vilovnjake ionako 60 godina nije ništa. Ali Aragorna jedino neko dete može da igra, a ne znam šta bi to doprinelo radnji. Doduše treba nekako rastegnuti Hobita na tri filma po tri sata, i ovaj je mogao sat vremena kraći da bude.
Edit: e da, da dodam da su kadrovi u Rivendalu pred čitanje mape na mesečini fenomenalni :blue:
alcesta

Postby rankoro » 27 Dec 2012, 21:59

Odgledao sam Hbita i mogu reci da je i meni iako sam veliki fan Tolkina bio predugacak meni je Hobit prekratka knjiga da bi bila dva a cak sam na net-u vidio da ce biti tri filma nema tu dovoljno materijala nije to GOSPODAR
rankoro
Guest

Postby alcesta » 28 Dec 2012, 17:51

Zato ubacuju delove iz Dodataka GP koji se dešavaju u isto vreme, ali čak i tako dva filma bi sasvim bila dovoljna, pogotovo što postoje i produžene verzije za sve ono što im je žao da iseku.
alcesta

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura