Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby rankoro » 09 Jan 2013, 16:21

Nisam mislio samo one prevedene na srpski vec ukupno jeli Dzordan uopste zavrsio serijal posto sam cuo da je umro
rankoro
Guest

Postby Unexpected » 09 Jan 2013, 16:23

rankoro wrote:Nisam mislio samo one prevedene na srpski vec ukupno jeli Dzordan uopste zavrsio serijal posto sam cuo da je umro

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A0%D0%BE ... 0%B0%D0%BD
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%BD%D0%B0
The End.
Unexpected

Postby mihZR » 10 Jan 2013, 08:43

Mislim da je bas juce objavljen pretposlednji tom tocka vremena od strane Sandersona. Ne pratim serijal pa ne mogu da garantujem. Valjda sledece godine ide poslednji tom.
mihZR

Postby Golden Warrior » 10 Jan 2013, 14:12

Mihajlovski wrote:@GoldenWarrior
Izvini na kasnijem odgovoru. :)
Spoiler: pokaži
Pa, pretpostavljam da neko mora da se "uznese" da bi bozanstvo bilo u punoj snazi. Nesto na taj fazon verovatno. Mada, Brendon je najavio da ce Red Magle biti triologija triologija, tako da je vrlo verovatno da cemo to saznati ukoliko ostanemo uz serijal. Brendon je mlad, tako da ima vremena da ga zavrsi. :)

Hoces da kazes da ce biti nastavak ovog cuda? Ti pisci epske fantastike definitvno nisu normlani kad uhvate da jasu pricu idu u nedogled :biggrin:
Golden Warrior

Postby mihZR » 10 Jan 2013, 15:15

Tako je najavio. S druge strane, Brendon je svoju knjigu "Elantris" zaokruzio kao stand-alone roman, iako ga je pre izdavanja planirao kao triologiju. Postupak pravda zbog novih citalaca kojima je to sansa da relativno lako zaokruze jednu pricu i odrede da li i dalje zele nesto od njega da citaju. Sad kaze da vidi da ljudi obicno uzmu pa procitaju citavu triologiju Reda Magle, te ga malo kopka "Elantris", ali mu je zao da sad dodaje kad je uspeo da je zaokruzi. Najverovatnije da ce ostati kao jedna knjiga. :)
Na goodreads-u je bas pre neki dan izasao intervju sa Brendonom u kom upravo to opisuje.
mihZR

Postby Starsica » 19 Mar 2013, 02:26

Sad sam zavrsila Sandersonovu trilogiju "red magle" i ja sam besno razocarana. Nisam ocekivala takav kraj i to mi skroz kvari utisak. Mada, na stranu sve, knjige su fantasticne. Poslednji put me je ovako radnja drzala kad sam citala Hari Potera.

Za one koji nisu citali, no - no otvarati spojler.

Da li samo ja imam utisak da Vin i Elend nisu trebali poginuti? Stvarno mi je pokvarilo kraj.
I zao mi je sto ne znam sta se sa Marsom desilo.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby mihZR » 20 Mar 2013, 17:13

@Starsica

Pa, ono, relativno svesno su se oni tu, a Sazed verovatno nije hteo da se bavi ozivljavanjem. Mene to nije tako pogodilo, meni je kraj bas bio sjajan, nekako ne ono sto sam ocekivao, a ipak skroz na mestu.
mihZR

Postby Starsica » 20 Mar 2013, 18:29

Mihajlovski

I ne treba, ako su umrli onda su umrli, nema ozivljavanja, mislim da je Sazed samo Elendu vratio glavu na mesto. Ja sam bila ubedjena da ce biti hepi end, zato me to toliko i tangira. I, sto se mene tice, Vin kao Ocuvanje i deo gde postaje Bog mi je malo, ne znam, previse.
Da li si mozda trazio, ili nasao sta se desava sa Marsom?
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Starsica

Postby mihZR » 20 Mar 2013, 21:59

@Starsica
Meni nazalost relativno brzo ispare detalji. Meni se cinilo da se Mars zrtvovao, ali evo, ova wiki stranica spominje nesto da postoje naznake da se pominje u Alloy of Law (to mu dodje neki nastavak)

http://mistborn.wikia.com/wiki/Marsh
mihZR

Postby Starsica » 20 Mar 2013, 22:38

Mihajlovski:

E, nije mi palo na pamet da trazim na Wikia - i :) Nadam se da ce Laguna izdati i The Alloy of Law, koliko sam citala, tu se spominju i preostala dva metala koja nisu spomenuta u Redu magle :)
Starsica

Postby Unexpected » 25 Mar 2013, 20:02

31. kreće nova sezona Igre prestola.

Srpska verzija mape (klik na sliku za veliku):
Image
The End.
Unexpected

Postby mihZR » 05 Apr 2013, 13:36

Procitao sam Hiperiona. Moj drugi izlet u SF. Likovi su sjajno razradjeni, ali meni nekako previse detalja oko postavke sveta, vasione, kako god. Mislim da cu napraviti pauzu oko SFa, pa razmotriti nastavke nekad kasnije.
mihZR

Postby Crazy Soul » 06 May 2013, 00:33

Trenutno sam negde na polovini citanja i ne mogu takoreci da se odvojim od nje... bice ovo duga noc Image .
Podseca me pomalo na "Walking dead" samo je neuporedivo bolje ....
Image
Početak romana smešten je u blisku budućnost i prati više likova, kako kroz njihove misli i dijaloge, tako i kroz prepiske putem e-maila što izuzetno dobro oslikava njihove karaktere, kao i sliku sveta u tom trenutku. Sjedinjene Države su pod pritiskom terorista sa svih strana, naročito iznutra, a ekonomsko stanje nikada nije bilo gore. U sred sveg tog haosa prepliću se putevi agenta Volgasta (koji je zadužen za sprovođenje osuđenika na smrt do tajnog vojnog objekta u kome se ovima nudi dobrovoljno učestvovanje u naučnim eksperimentima u zamenu za život) i Ejmi, šestogodišnje devojčice koju je majka ostavila u manastiru pored puta. A kada jedan od eksperimenata krene naopako, životi njih i svih ostalih ljudi na svetu će se potpuno preokrenuti.

Ono što je vrlo pohvalno za Kronina kao pisca jeste njegova sposobnost da kod čitalaca izazove potpuno saosećanje sa likovima. Prolazeći kroz poglavlja koja prate Kartera, jednog od osuđenika na smrt sasvim se jasno oseća njegova patnja i bol koju on u sebi nosi zbog nepravedne optužbe. U vremenu kada se popularni romani štampaju na sve strane vrlo je dobro naći pisca koji uspeva da kvalitetno formira svoje likove, stvorivši od njih više od pukih klišea.

Korišćenjem formi kao što su dnevnici, pisma i e-mailovi, Kronin dočarava još ljudskiju sliku dešavanja u svetu koji je progutao haos i zaista stvara osećaj ljudske drame unutar globalnih previranja. Uprkos činjenici da se radnja romana odvija na vrlo epskoj skali i vodi likove na putovanje veće i opasnije od svih koja su ikada učinjena, ni u jednom trenutku se ne ispušta njihova čovečanska crta koja je zapravo sve što je ostalo da ih drži s ove strane svetla.

Primetićete dosta sličnosti između Kroninovog „Prolaza“ i Kingovog „Uporišta“ – ali u tome nema ničega lošeg. Jeziva atmosfera sveta koji je pao u duboki mrak i poslednje nada da se čovečanstvo iz tog mraka izvuče su upravo ono što čini ovaj roman tako zaraznim i privlačnim. Pored toga, biblijske reference su prilično česte, naročito one koje se odnose na knjigu Otkrovenja i Potop, što savršeno ima smisla u svetu koji je Kronin izmaštao i uobličio.

Nakon ovako uspešnog koraka u potpuno nove vizije vampirskog romana, ostaje nam samo da se nadamo da će pisac požuriti sa osmišljavanjem sledećeg dela trilogije i da će nastaviti na istom nivou kvaliteta pošto bi bilo šteta da ovakva priča izgubi sjaj.
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby Starsica » 06 May 2013, 20:53

Ima dva toma i to je to?
Starsica

Postby Crazy Soul » 06 May 2013, 21:24

Starsica wrote:Ima dva toma i to je to?

To je prvi deo triologije. Kad je budem zavrsila videcu da li su na neki nacin zaokruzili pricu u tom prvom delu. Image
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura