by Zemunac » 20 May 2013, 22:18
Iskren da budem probao sam svasta od suplementacije, nikad steroide. Masa... To ti je po meni kompleksan pojam. Neki mladji momci kad mi kazu masa, misle na ono da budu tezi i da izgledaju krupnije, ne misle puno na misice, sto ima dosta veze sa genetikom. O tome ne bih pricao puno, jer je to jednostavno. Jedi ko konj i imaces 100kg. I Svako ko mi kaze: "ne mogu, jedem, ali nista" e pa burazeru jedi onda dok se ne useres i imaces 100 kila :D I u to sam siguran i znam da je moguce i jednostavno. Po sebi, jer sam imao 62kg i u roku od dve godine, kad sam doziveo povredu kolena, samo sam jeo i blejao, ugojio sam se 30kg. Ako pricamo o misicnoj masi to je vec slozen proces i iskren da budem, niko ne zna bas sve o tome i sad imas milion ljudi koji ce da daju svako neki svoj savet sta i kako treba. Zvekni metan i ugojices se :D Npr. ali to je budalastina i nisam pristalica toga. Najbitniji opet po meni je trening. Fokusiraj se da radis sa sto vecim kilazama, manji broj ponavljanja, ali ono sto je najbitnije PRAVILNO. Gledaj tutorial na youtubu, uci, pokusavaj po 100x potez i savladaces ga. Naravno bitna je i ishrana. Ako zelis masu, logicno je, unosi vise nego sto se trosis. Nemamo svi uvek para za suplemente i proteine, ali onda barem pokusaj da nadjes nesto kao zamenu: surutka u prahu, banane, kikiriki (on je jos dobar zato sto daje kvalitetne masti, kao i orah i stimulise testosteron, sto itekako moze da utice na misicnu masu), belanca (umeo sam nekad da skuvam i po 10 jaja i pojedem belanca)... To ce vam sigurno dati kvalitetnu masu i naravno krkajte uz ovo navedeno, sto vise i razdelite obroke na vise manjih. E da, jos jedna stvar koju sam zaboravio da kazem a tice se treninga. Ako zelite da se fokusirate na masu, sto manje kruznih treninga i super serija. Fokusirajte se na glavne vezbe bez sajli i lat masina, dakle da teg i pokret kontrolisete samo vi i vasa snaga. Te vezbe su mrtvo dizanje, cucanj, zgibovi, benc, potisci za triceps, pregibi sa sipkom za biceps itd. Dakle slobodni pokreti ce vam doneti masu, a ne pomocne sprave (smitova sprava za ramena, leg pres za noge kao i lat za noge, lat za ledja, za triceps, grudi...). Dakle sto vise vezbi sa bucicama i slobodnim pokretima ce poboljsati vasu misicnu masu. Eto ukratko, to je ono sto znam i oko cega bi se svako ko se i malo bolje razume slozio sa mnom :D