kaplan wrote:Zemunac, aj se malo raspisi na tu temu razgovora s Koprivicom ako te ne mrzi. Konkretnije, zanima me zasto pijes 2 meseca pa pauziras 6, i da li u ta dva meseca pijes svakog dana ili samo posle treninga...
E pa ovako, bio sam sa nekim drugarima karatistima i slusao sam sta je njima pricao na temu ishrane. Drugar inace ide svakodnevno kod njega, jer je decko reprezentativac u karateu i on mu daje neke programe za treniranje, naravno mislim da mi rekreativni vezbaci ne treba to da radimo, jer pod 1 zahteva ozbiljnu posvecenost (nacin zivota pre svega), strucnu suplementaciju (bukvalno da imas tim ljudi oko sebe koji ce ti tacno objasniti kad, sta i kako da pijes u odnosu na trening) i period regeneracije tela (tu pre svega mislim na masaze, odmor)...
Ljudi moraju pre svega da postave neki cilj ispred sebe i da znaju sta zele. Recimo mnogi ce reci da su suplementi stetni i ja se slazem s njima ali samo u slucaju da se ne koriste pravilno. Cak znam i neke profesionalne sportiste koji van sezone uzimaju i hormon rasta (sto je steroid svakako) ali imaju strucan tim ljudi oko sebe, uzimaju razne blokatore koje im stite organizam, imaju pravilnu ishranu i pre svega na milion nacina izbacuju te toksine iz sebe. Slozicete se svi da je to stetno, kao i ja, ali sport napreduje i to zahteva. Evolucija je velika, upravo iz razloga suplementacije, a granice ce se samo pomerati...
Meni je recimo brat rekao, koji je 90ih godina imao 22-3 godine da je kutija najobicnijeg kreatina kostala 200 maraka. To su bile 2, 3 plate cini mi se. Danas kosta 1000-1500 dinara, pa vi sami procenite kolika je evolucija suplemenata a samim tim i sporta... E sad da se vratim na ono sto si me pitao, zasto ja imam to neko svoje pravilo da se suplementiram 2 meseca, pa pravim pauze od po 6 meseci. Prvo polazim od toga da nisam profesionalac (s vremena na vreme odem na treninge BJJ i boksa, ali to je sve rekreativno i nikada se nisam takmicio, jer jednostavno tempo zivota mi ne dozvoljava da celog sebe podredim nekom profesionalnom sportu, od toga ne mogu da zivim, nemam ni uslove da se pravilno hranim, nemam uslove da redovno uzimam suplemente, a takodje nemam uslove ni da redovno treniram jer od necega mora da se zivi, radim, a kasno sam krenuo da razmisljam na ovaj nacin).
Dakle najvise treniram zbog sebe i da bih bio zdrav, to mi je cilj u zivotu. Svi mi imamo neke stetne navike, ja sam cak i pusio 5 godina, skroz sam ostavio to, duvao sam i kako sam stariji, gledam da postepeno eliminisem lose navike u zivotu. Suplemente uzimam upravo zbog gore navedenog. Moj tempo zivota je takav da moram ponekad da radim 12h. Sat ipo provedem u prevozu. E sad, kad nemam obaveze, ja stvarno retko gledam da izbegnem trening. Jednostavno to mi je nacin zivota. E sad, 13 ipo sati sam u pokretu i zelim da istreniram sat vremena, a pritom se nisam bas najbolje hranio...
Kako sve to da postignem? Zar mi nije bolje da uzmem whey protein neki i napravim neki zdrav sejk sa bananama i plazmom, nego da pojedem nesto sto mi nece dati tu energiju, kao sto bi mi taj sejk dao da izdrzim jedan umeren trening posle takvog dana. I tako radim 2 meseca i jednostavno jacam organizam i navikavam ga na napore i da ih izdrzi. Nakon ta 2 meseca, mislim da je suludo ici preko toga, jer moj organizam ce poceti da se navikava na taj protein i bukvalno ce traziti novo gorivo. Za tih 2 meseca ja sam napredovao, dobio koji kg, trenirao pravilno...
E sad sta sledi u narednih 6 meseci? Ja zelim da odrzim ono sto sam radio prethodna 2 meseca, barem 80%. Znaci da ne gubim snagu, da se ne forsiram, da me ne stize umor. Tu izgubim koji kilogram, ok vise ne mogu da treniram 1h, treniracu 45 min. ali zadrzacu onaj fini osecaj za trening i bukvalno cu odrzavati svoju formu rekreativca. I onda cu da ponovim ciklus posle 6 meseci, opet cu napredovati i odrzavati i sve tako. Nakon nekog vremena cu reci, ajde da malo odmorim od treninga, jedno nedelju, dve, da mi se tetive oporave, ligamenti, a unosicu istu kolicinu hrane i oporavljacu na taj nacin misice.
Medjutim meni jako smeta kad vidim mnoge ljude kako rade. Uzimaju neprestano suplemente, pumpaju se ko baloni, kao da ce da se takmice. Sto je najgore ne koriste ih na pravi nacin. Piju kreatin po 6 meseci zaredom i ako to nema efekta (sto i pise na samom pakovanju, organizam se zasiti) i onda tripuju kako ih ne radi, pa prelaze na sve jace i jace stvari i dodju do steroida. Tu nastaje problem, idol im je npr. Svarceneger (postujem covek je doziveo starost, ali uz baj pas, vidite kakav je sada, a i sigurno je imao puno ljudi oko sebe i bukvalno je na najmanje stetan nacin koristio ta sranja). Svi hoce sve i odmah i tu nastaje problem.
Upoznaj svoje telo i znaces sta mu je potrebno. Opet kazem, ovo je sve moje neko vidjenje svega, ti sam treba da postavis svoje ciljeve i da budes istrajan i uporan. Ja sam pre svega zadovoljan svojim zdravljem, izgledom i treninzima, to me sve ispunjava i motivise me da nastavim u tom pravcu.