Board index Život van sporta Lifestyle

Teretana, kardio, fitnes, proteini i ugljeni hidrati

Re: Teretana, kardio, fitnes, proteini i ugljeni hidrati

Postby hehule » 18 Feb 2014, 21:20

Treba mi neki plan, savet, bilo šta kako da povećam svoju kondiciju?
Samo za njega znam,
I sve ću da mu dam.
Žaliti neću ni život svoj,
PARTIZANE TI SI MOJ!
hehule

Postby Crazy Soul » 18 Feb 2014, 22:01

NTe wrote:Treba mi neki plan, savet, bilo šta kako da povećam svoju kondiciju?

To nisi trebao da ih pitas....Image
Apelujem da odgovor bude u skladu sa temom.... Image
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby ОГИ » 19 Feb 2014, 01:11

Imaš kod frizidera na NBA podforumu sve stepenove kako doci do izvrsne forme. :okk:
Полети високо птицо бијела
огласи свима својим криком
нека те чује Европа цијела
да земљу своју не дамо ником!
ОГИ

Postby hehule » 19 Feb 2014, 12:32

JA to ne mogu da pronađem, za alkoholičarsku formu mi ne treba, znam kako se postiže. :)
Samo za njega znam,
I sve ću da mu dam.
Žaliti neću ni život svoj,
PARTIZANE TI SI MOJ!
hehule

Postby Zemunac » 20 Feb 2014, 22:54

Jedi kao zena, treniraj kao musko :biggrin: Salu na stranu, evo ti otprilike kako sam ja svoju kondiciju sredio. Ovo je neki pocetni nivo, e sad, na tebi je koliko redovan mozes da budes i kakve uslove imas. Imao sam 96kg na 1.9m visine, bio sam jako krupan, bilo je tu i misica, ali i previse mase iz danasnjeg ugla gledano. Danas imam 82kg, ljudi kad me vide misle da imam vise, oko 88-90kg, tako mi kazu da izgledam, sto je i dobro jer sam misicnu masu sacuvao :roll: E sad, ja sam kombinovao prirodne vezbe sa trcanjem. Pola sata prirodnih vezbi (cucanj, zgibovi, propadanja, sklekovi, samo te 4 sam vrteo), radio sam ih kruzno, 20s odmora izmedju serija, otprilike radio sam ovako - 15 cucnjeva, pa 20s odmor, 6 zgibova, 20s odmor, 10 propadanja, 20s odmor, 15 sklekova, 20s odmor i tako pola sata sam vrteo. To sam radio pre podne. Predvece, oko 7 sam trcao. Krenuo sam od 5 krugova na fudbalskom terenu iza zgrade, krug je oko 300m. Tri treninga tako, pa cetvrti povecam za po krug. Vremenom sam povecao i broj ponavljanja u gore navedenim vezbama. Jednog dana sam tako izasao da trcim i istrcao sam 30 krugova, naravno bez stajanja, osrednjim tempom :biggrin: Tad sam shvatio da nema potrebe vise da radim taj program i od tada trcim, po jednom do 2x nedeljno, cisto da odrzavam kondiciju. Radio sam 3 dana, pa 1 dan pauza. Rezultati su bili odlicni. Izdefinisao sam se, a misici su mi ostali, bio sam smrsao na 80kg. Sad vec dve godine variram od 82kg do 86 i nemam problem sa tezinom i salom ko pre. Naravno uz sve ovo moras i da stavis ok ishranu. 4x dnevno sam jeo, dorucak, odmor 2h, trening, pa jedem neko voce za uzinu (ne po jednu vocku vec pun oval), pa rucak, pa odmor 2h, pa trcanje i uvece sam uglavnom jeo neke zitarice s mlekom. Naravno ubacim ponekad nesto slatko. E ali i to nije sve. Mora i da se spava lepo. Minimum 7 sati dnevno. Puno odricanja je to, zivs mehanicki, ali ako oces da se dovedes u red mora tako. Ja genetiku nisam imao, pa sam morao da znojim dupe na ovaj nacin i da se odricem mnogih stvari :biggrin: E da, jos nesto, sto se tice ponavljanja, naravno da mozes da krenes i s manje. Ja sam bio u treningu, ali sam imao slabu kondiciju i bio sam masivan. Bitno je samo da ne pravis duge pauze, jer je za kondiciju to najbitnije. Znaci ne duze od 25s. To ti je moj program bio otprilike. E sad, naravno da ne moras da ga usvojis, vec ti je najbolje da cujes vise saveta i da nadjes nesto sto bi bilo idealno po tebe, jer ti sam najbolje poznajes svoj organizam i svoje navike. Moj jedini savet koji bih zeleo da ti dam je da budes uporan i da ne gubis volju, a onda je nemoguce da ne uspes. Sve najbolje i nadam se da ces dovesti kondiciju u red. :okk:
Zemunac

Postby skeva » 20 Feb 2014, 23:15

Ovo je ok trening, uopsteni, osnovne vjezbe, sve pokriveno, za neke ljudi koji zele samo da ostanu zdravi i da se ne udebljaju odlicna stvar.

Samo druze kako mozes imati na 190cm 82kg i da nisi mrsav? :biggrin: To mi nije jasno, Trebalo bi da na 190 imas minimalno 90kg i da si normalan, naravno bez sala :okk:
nolinjo wrote:stime sto je gagic najbolji defanzivni centar evropske kosarke
skeva

Postby gogo23 » 21 Feb 2014, 01:47

To sto si ti deb'o je tvoj problem (a ipak ti fali sala da udjes u tim :biggrin: ) ali 190/90 je debelo.

Zemunac ima idealnu tezinu.

Najbolja formula za izracunavanje idealne tezine je :

V-100 - ((V-150)/4) + ((G-20)/4).

Takodje i po BMI indeksu (koji je manje pouzdan jer ne uzima u obzir godine) 190/90 je na samoj granici normalno/gojazno.
gogo23

Postby House » 21 Feb 2014, 22:52

Ne postoji idealna tezina ..postoji samo idealan oblik tela...mozes ti i na 1.90 da imas 110 kila ,ali ako imas procenat masti ispod 10 bices izdefinisan brutalno samo je to jako retko i tesko postici,bez da se bodes svim i svacim...naravno i meni je fujcina kad vidim takve ljude bez vratova i ruke ko noge i nmg da skinu majcu normalno...ovo sto zemunac ima je idealna tezina u smislu da izgleda verovatno lepo i izdefinisano...sto je mnogo lepse ,nego cista masa...

I da zanimljiv trening ....svidja mi se... :biggrin:
Da je rekao ‘kroz zid!’, išli bi kroz zid, zajedno sa svom braćom na terenu!!- LOVERNJ <3
House

Postby Zemunac » 23 Feb 2014, 23:40

Pa sta znam, nisam mrsav. Ne mogu da ti objasnim kako, ali nisam. Ljudi koji me vide npr. posle duze vremena mi kazu da sam drasticno smrsao (valjda zbog lica, pre sam imao one obrascice kao bucko neki) kad me vide u duksu (jer uglavnom volim sire stvari da nosim, ne racunam kad izlazim, pa obucem pantalone i majcu, dzemper ili kosulju), ali kad se skinem u majcu kazu mi da mi je linija super. Podredio sam zivot treningu i zdravoj ishrani, ne secam se kad sam se razboleo i povredio, a u mladosti sam bio bolesljiv (7 puta zapalenje pluca) i povredjivao sam se cesto. Da ne pricam o fizickim predispozicijama koje sam pre imao, a koje sad imam. Suplemente sam koristio, nikad steroide. Od suplemenata sam konzumirao kreatin, whey i glutamin. Medjutim nikada nisam uzimao to na nacin na koji mnogi to rade. Pricao sam s mnogim ljudima oko toga, najvise s profesorom Koprivicom, cije je misljenje meni iskreno najbitnije, jer nikada nisam pricao s nekim o nekoj temi kao tada s njim, s toliko entuzijazma i znanja je pricao da sam ja samo cutao i slusao kao tupan neki koji nema veze s time sto je radio 3 godine pre toga. Elem, to je manje bitno. Kad uzimam suplemente, pijem ih najvise 2 meseca, nakon ceka ne unosim nista od suplemenata 6 meseci. Za to vreme pokusavam da unosim kroz ishranu - pijem mnogo zelenog caja, vitamin c, surutku (ne prah, vec seosku, gadna je ali jbg), belanca, magnezijum, cink... To mi je najosnovnije, pored mnogo tecnosti. Treniram barem 5x nedeljno, ali 9 nedelja, nakon cega pravim pauzu od nedelju do mesec dana najvise i hranim se istim tempom kao da treniram (za to vreme nabacujem masu), ali cim krenem da treniram, veoma lako mogu to da istopim ili klesem, u zavisnosti od treninga. Super sam istrenirao metabolizam i tacno znam sta je neophodno mom telu. Mene interesuje da odrzavam svoju snagu u odnosu na kilazu, to i radim, jer se zaista super osecam. Sa svojih 80 i kusur kilograma mogu da izbacim 100kg na bencu 10x bez problema maksimalno pravilno, da uradim masu zgibova, cucanj isto mogu sa 100kg da radim 10x plus prirodne vezbe, sad vec mogu masu ponavljanja. Mislim da sam spreman maksimalno i volim da vezbam i treniram (trenutno rekreativno ponekad idem na BJJ i na boks nesto cesce). I iskreno zbog toga i treniram, izgled mi je manje vazan, ali srecan sam kad mi kazu da sam napredovao :roll:
Zemunac

Postby skeva » 23 Feb 2014, 23:57

Pa dobro, kao sto neko rece, mozda je do oblika tijela. Ja kad sam jedno vrijeme imao na 193cm 95kg izgledao sam kao da sam iz logora izasao. Sad u trenucima najbolje definicije imam 107-108kg sa niskim procentom masti. Sad trenutno imam 112,5 ali imam malo gicepsa, pokusavam da naguram do 115 bez masnih naslaga, mislim da cu mogi to odraditi do ljeta, mada zna me sjebati cesto igranje utakmica.
nolinjo wrote:stime sto je gagic najbolji defanzivni centar evropske kosarke
skeva

Postby kaplan » 24 Feb 2014, 10:16

Zemunac, aj se malo raspisi na tu temu razgovora s Koprivicom ako te ne mrzi. Konkretnije, zanima me zasto pijes 2 meseca pa pauziras 6, i da li u ta dva meseca pijes svakog dana ili samo posle treninga...
kaplan

Postby Zemunac » 02 Mar 2014, 13:28

kaplan wrote:Zemunac, aj se malo raspisi na tu temu razgovora s Koprivicom ako te ne mrzi. Konkretnije, zanima me zasto pijes 2 meseca pa pauziras 6, i da li u ta dva meseca pijes svakog dana ili samo posle treninga...

E pa ovako, bio sam sa nekim drugarima karatistima i slusao sam sta je njima pricao na temu ishrane. Drugar inace ide svakodnevno kod njega, jer je decko reprezentativac u karateu i on mu daje neke programe za treniranje, naravno mislim da mi rekreativni vezbaci ne treba to da radimo, jer pod 1 zahteva ozbiljnu posvecenost (nacin zivota pre svega), strucnu suplementaciju (bukvalno da imas tim ljudi oko sebe koji ce ti tacno objasniti kad, sta i kako da pijes u odnosu na trening) i period regeneracije tela (tu pre svega mislim na masaze, odmor)...

Ljudi moraju pre svega da postave neki cilj ispred sebe i da znaju sta zele. Recimo mnogi ce reci da su suplementi stetni i ja se slazem s njima ali samo u slucaju da se ne koriste pravilno. Cak znam i neke profesionalne sportiste koji van sezone uzimaju i hormon rasta (sto je steroid svakako) ali imaju strucan tim ljudi oko sebe, uzimaju razne blokatore koje im stite organizam, imaju pravilnu ishranu i pre svega na milion nacina izbacuju te toksine iz sebe. Slozicete se svi da je to stetno, kao i ja, ali sport napreduje i to zahteva. Evolucija je velika, upravo iz razloga suplementacije, a granice ce se samo pomerati...

Meni je recimo brat rekao, koji je 90ih godina imao 22-3 godine da je kutija najobicnijeg kreatina kostala 200 maraka. To su bile 2, 3 plate cini mi se. Danas kosta 1000-1500 dinara, pa vi sami procenite kolika je evolucija suplemenata a samim tim i sporta... E sad da se vratim na ono sto si me pitao, zasto ja imam to neko svoje pravilo da se suplementiram 2 meseca, pa pravim pauze od po 6 meseci. Prvo polazim od toga da nisam profesionalac (s vremena na vreme odem na treninge BJJ i boksa, ali to je sve rekreativno i nikada se nisam takmicio, jer jednostavno tempo zivota mi ne dozvoljava da celog sebe podredim nekom profesionalnom sportu, od toga ne mogu da zivim, nemam ni uslove da se pravilno hranim, nemam uslove da redovno uzimam suplemente, a takodje nemam uslove ni da redovno treniram jer od necega mora da se zivi, radim, a kasno sam krenuo da razmisljam na ovaj nacin).

Dakle najvise treniram zbog sebe i da bih bio zdrav, to mi je cilj u zivotu. Svi mi imamo neke stetne navike, ja sam cak i pusio 5 godina, skroz sam ostavio to, duvao sam i kako sam stariji, gledam da postepeno eliminisem lose navike u zivotu. Suplemente uzimam upravo zbog gore navedenog. Moj tempo zivota je takav da moram ponekad da radim 12h. Sat ipo provedem u prevozu. E sad, kad nemam obaveze, ja stvarno retko gledam da izbegnem trening. Jednostavno to mi je nacin zivota. E sad, 13 ipo sati sam u pokretu i zelim da istreniram sat vremena, a pritom se nisam bas najbolje hranio...

Kako sve to da postignem? Zar mi nije bolje da uzmem whey protein neki i napravim neki zdrav sejk sa bananama i plazmom, nego da pojedem nesto sto mi nece dati tu energiju, kao sto bi mi taj sejk dao da izdrzim jedan umeren trening posle takvog dana. I tako radim 2 meseca i jednostavno jacam organizam i navikavam ga na napore i da ih izdrzi. Nakon ta 2 meseca, mislim da je suludo ici preko toga, jer moj organizam ce poceti da se navikava na taj protein i bukvalno ce traziti novo gorivo. Za tih 2 meseca ja sam napredovao, dobio koji kg, trenirao pravilno...

E sad sta sledi u narednih 6 meseci? Ja zelim da odrzim ono sto sam radio prethodna 2 meseca, barem 80%. Znaci da ne gubim snagu, da se ne forsiram, da me ne stize umor. Tu izgubim koji kilogram, ok vise ne mogu da treniram 1h, treniracu 45 min. ali zadrzacu onaj fini osecaj za trening i bukvalno cu odrzavati svoju formu rekreativca. I onda cu da ponovim ciklus posle 6 meseci, opet cu napredovati i odrzavati i sve tako. Nakon nekog vremena cu reci, ajde da malo odmorim od treninga, jedno nedelju, dve, da mi se tetive oporave, ligamenti, a unosicu istu kolicinu hrane i oporavljacu na taj nacin misice.

Medjutim meni jako smeta kad vidim mnoge ljude kako rade. Uzimaju neprestano suplemente, pumpaju se ko baloni, kao da ce da se takmice. Sto je najgore ne koriste ih na pravi nacin. Piju kreatin po 6 meseci zaredom i ako to nema efekta (sto i pise na samom pakovanju, organizam se zasiti) i onda tripuju kako ih ne radi, pa prelaze na sve jace i jace stvari i dodju do steroida. Tu nastaje problem, idol im je npr. Svarceneger (postujem covek je doziveo starost, ali uz baj pas, vidite kakav je sada, a i sigurno je imao puno ljudi oko sebe i bukvalno je na najmanje stetan nacin koristio ta sranja). Svi hoce sve i odmah i tu nastaje problem.

Upoznaj svoje telo i znaces sta mu je potrebno. Opet kazem, ovo je sve moje neko vidjenje svega, ti sam treba da postavis svoje ciljeve i da budes istrajan i uporan. Ja sam pre svega zadovoljan svojim zdravljem, izgledom i treninzima, to me sve ispunjava i motivise me da nastavim u tom pravcu.
Last edited by lockdown on 02 Mar 2014, 15:41, edited 2 times in total.
Reason: Udario sam po neki enter da se lakse cita, nadam se da ne zameras :)
Zemunac

Postby Dare » 03 Mar 2014, 01:16

Poslao mi drugar neko čudo , kao neki trening šta ja znam , on sebi skinuo sa neta , pa sad počinje da vježba. Insanity workout se zove , jel zna neko nešto više o tome , da li vrijedi da i ja skidam to , jbg zauzima 8GB. :biggrin:
https://www.avangarda.in/forum/viewtopic.php?p=3202743#p3202743
Dare

Postby kaplan » 03 Mar 2014, 15:03

@Zemunac
Fala na odogovoru. Slazem se da je suludo ravnati se prema profi sportistima, to je druga dimenzija za rekreativce...

Poslednji put kada sam vezbao spustio sam se s 100kg na sedamdesetak, a visok sam 2m. Da mi se to ne bi ponovilo sada sam malo sredio ishranu i uzeo whey, ali problem mi je paranoja :biggrin:. Kad vidim da pise crno na belo FACTS a znam da to bilo kakvu kontrolu nije videlo, prevrne mi se, ne u stomaku vec u mozgu. Mislim da cu praktikovati taj neki tvoj tempo, s tim sto cu ono pakovanje od 2.xkg da razvucem na 3 meseca.

@Dare
Probaj https://www.freeletics.com/en ako te mrzi da skidas 8GB. Slicna je stvar u pitanju.
kaplan

Postby Hezonja » 03 Mar 2014, 19:55

Dare wrote:Poslao mi drugar neko čudo , kao neki trening šta ja znam , on sebi skinuo sa neta , pa sad počinje da vježba. Insanity workout se zove , jel zna neko nešto više o tome , da li vrijedi da i ja skidam to , jbg zauzima 8GB. :biggrin:

Dobra stvar samo trebas u kuci da imas prostora.
Hezonja

PreviousNext

Return to Lifestyle