Odlicna analiza.
Zvuci nestvarno tih 204. Tournebize iz Francuske koja je dominirala visinom na U18 je 194. Takva visina kod devojcica cesto je posledica poremecaja rasta (kao u slucaju Nicole Dominguez iz U18 Spanije), ali Maksimoviceva izgleda kao zdravo i pravo celjade. Neko je pisao da se s njoj radi po posebnom programu. Nadam se da ce umeti da je usmere kako treba i da se nece zuriti zbog ocekivanja jer u kom god da se pravcu bude razvijala, trebace joj vise vremena. Takodje nadam se da je nece forsirati da besomucno igra nebitne utakmice i turnire. Kad imas takvo dete, ceo savez mora da bude spreman da je saceka koliko god treba.
cole wrote:Španija će dominirati narednih godina još više u mlađim kategorijama, pored dvije djevojčice iz Nigerije doveli su i jednu iz Rusije 203 cm visoku Anastasiju koja u decembru puni 14 godina. Mislim da mogu imati samo jednu naturalizovanu, tako da se vjerovatno bar dvije od njih tri vode kao domaće igračice.
Spanija ima ogroman priliv izbeglica iz Afrike i liberalniju politiku po tom pitanju od drugih EU zemalja. Menja se dosta i demografska slika zato. Pre 20 godina nije bilo crnaca po unutrasnjosti, sad ih ima svuda i mnogi su uspesno integrisani. Poslednjih godina prvi put u mladjim klupskim takmicenjima vidim obojenu decu koja su rodjena u Spaniji. Manje upadljivo, ali isto se odnosi i na ruse/ukrajince/poljake kojih sad vec ima preko pola miliona. Hocu da kazem da smo navikli da gledamo belu Spaniju gde su svi neki Gonzalezi, Hernandezi i Fernandezi, ali da se to menja u skladu s promenama u drustvu. Ono sto je uvek tu upitno, posebno u mladjim kategorijama, je godina rodjenja devojcica rodjenih u Africi, Ja sam ubedjen da je "greska" u proseku bar 2 godine.
S druge strane neki veci novac stize i u klupska takmicenja, pa raste i tu kompetitivnost. Sad je i Liga Feminina 2 (koja je treci rang) 90% profesionalno takmicenje sa dosta stranih igracica, a vidim da je pocelo da se ulaze i u Primera national (cetvrti rang). Isla Bonita je prosle godine dovela par profesionalke, plasirala se u LF2 i vidim da su sad i Martu Vulovic potpisali.
LF challenge (drugi rang) sigurno je u top 10 liga u Evropi, a po ugovorima verovatno i u prvih 6-7.
KP: Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti.