Lester Bo wrote:Tegi wrote:Otvaranje Eurobasketa 2013., senzacionalna pobeda gde su obe ekipe zbirno postigle malo više nego Litvanija danas Amerikancima. Krstić razbio Valančijunasa, 20+9 partija, Nedović x faktor kao tadašnji igrač Ritasa.
Druga, grupna faza Eurobasketa 2009., teška pobeda u završnici, nama je trebalo za 3. mesto i tada nejake Ruse u četvrtfinalu, Litvaniji ništa nije značilo. Serija trojki Novice i Tea u poslednjih 5 minuta.
Poslednja pobeda u eliminacionoj fazi - četvrtfinale Eurobasketa 1997. Litvanija tada bez Sabonisa i Marčuljonisa, tipična rutinska Željkova pobeda iz tog doba. Neverovatno koliko je promenio filozofiju košarke od tada.
Šta smo beše izgubili, četvrtfinala u Sidneju s kraja prošlog veka,četvrtfinale u Švedskoj,za bronzu u Turskoj,evropsko kada su bili domaćini godinu dana kasnije,polufinale u Lilu,još nešto ?
Litvanske pobede: četvrtfinale Sidneja, rutinirali nas nakon šoka protiv Kanade, igrali smo bez povređenog Stojakovića. Poraz od Kanade nas je umesto šetnje do srebra preko Francuske i Australije praktično izbacio sa turnira.
Četvrtfinale u Švedskoj 2003. Verovatno najbolja litvanska ekipa svih vremena, mi ponovo bez povređenog Stojakovića, nismo imali šanse, Macijauskas nas razbio.
Meč za treće mesto u Turskoj 2010. Opet su nas izrešetali trojkama u startu, par sati nakon pljačke u Turskoj. I Litvanci i mi smo tada igrali sjajnu košarku i zaslužili da podelimo medalje, a da Turci izduvaju.
Grupna faza 2011., nakon Savanovićevog promašaja protiv Francuske. Dosta jači su bili tada, razbio nas Kalnietis trojkama, plus Šaras i Valančijunas iz pik en rola, Teodosić i Krstić su im bili idealan meč ap. JoVal je danas u naponu snage, Šaras ima skoro 50 godina.
I za kraj, najbolnije polufinale 2015. Nešto slično kao sada, samo obrnuto. Mi bili najbolja ekipa na turniru, Litvanci se provlačili i u grupi i protiv Gruzije i protiv Litvanije, došla je do izražaja naša slaba centarska linija i rukometna odbrana na Teu, plus Bogdanova povreda. Kako je rekao Pefi kod Luke i Kuzme, čoukovali smo tada. Uprkos svim navedenim okolnostima, u glavi smo izgubili utakmicu.
Neki zaključak je da smo uglavnom u lošem psihičkom i fizičkom stanju ulazili u utakmice sa njima i da smo sa njihovom filozofijom košarke tako deprimirani bili kao poručeni. Sada je situacija takva da smo se u petak pozdravili sa prvenstvom, a da danas imamo ono što smo od početka želeli, odlučujuću utakmicu sa njima. Oni igraju fenomenalno, ozbiljan overachieve za sada, imaju ozbiljan doprinos od igrača koji nisu igrali ovaj nivo takmičenja i mogli bi da nam legnu na volej u utorak.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.