Board index Razni Sportovi Atletika

Mlade nade atletike

Re: Mlade nade

Postby jabukamen » 19 Jul 2016, 04:38

Bibic je ostao u finalu bez snage, ali svejedno je napravio posao u Tbilisiju.

Vec danas krece novo prvenstvo u Bidgoscu za one rodjene `97 i mladje. Takmicenje je ekstremno jako (najsporiji sprinter trci 10.55 sto je nedostizno i za nase seniore), a mi imamo samo pet takmicara od cega samo jedan u muskoj konkurenciji. Dina Cosic u koplju ide turisticki, sestre Grujic imaju minimalne sanse za polufinale, Gardasevic se skoro nije takmicila ove godine, a Bibic je iscedjen od proslog prvenstva i nije uspeo da se regenerise. Ocekivao sam da ce preskociti 1500 i da ce trcati samo 5000 gde je jedna trka i to u subotu pa bi to tada ipak bilo vremena za odmor. Ovako sa trkom na 1500 koja je vec danas pa onda eventualno finale, nema sansi za veca dostignuca pa je najveci adut za upad u prvih 10 Milica u dalju gde se takmici samo 19 devojaka.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby octopus » 19 Jul 2016, 07:31

Vec nakon ovog mladjejuniorskog EP, jasno je da je generacija 99 mnogo talentovanija od generacija 97 i 98.

Prosle godine, od generacije 98 samo je Gardasevic nesto pokazala, ovo leto je gotovo nestala. Nedeljkovic ne napreduje kako se ocekivalo, dok je Mijailovic nakon fenomenalne zime neprepoznatljiv. Ostali nisu vredni pomena.

Od 97-og godista, Kamasi nazadovala, Grujicke - mislim da je ovo njihov maksimum i da su polufinala na bilo kom buducem EP za njih puna kapa. Ovoj generaciji pripada i nasa najveca sprinterska nada Aleksa Kijanovic. Ali njega naravno nece biti na SP. On je nazalost nevidljiv i na evropskoj mapi.

Od generacije 99 naravno najvise dominira Bibic. Zao mi je sto je ovako zgusnut raspored, pa u sebi ravnijoj konkurenciji od one sa EP, nece moci da pokaze (ili mozda hoce, Zilkic zna najbolje) koliko vredi u svetskim okvirima medju 1-2 godine starijim momcima. NYR na: 800m, 1500m i 3000m su oboreni, cak i NJR na 3000m, a koliki raskos poseduje, ne bi me iznenadilo da se NYR desi i na 5000m. Samo definitivno, misim da Bidgosc nije prilika zbog zamora materijala. On tako lako obara rekorde, da mislim da bi sa lakocom oborio i NYR na 2000m SC ili 3000m SC (nisam siguran da ova disciplina i postoji kod mladjih juniora), pa mozda jos neki NJR (da podsetim da je zimus oborio dvoranski NJR na 3000m i to ubedljivo). :blue:
Halili je odusevio. I da nije bio cetvrti, ja se odusevim kad neko nas u finalu EP ili SP postigne PB. Nadam se da u konkurenciji Djokica i Todosijevica, moze izvuci jos koji cm ove sezone, jer ne znam zasto, ali svaki prelaz u stariju kategoriju za nase visase je tezak i obicno nepremostiv, mnogo tezi nego za ostale discipline. To sam primetio i kod Gogova i Todosijevica i Djokica, koji su naglo stali. Djokicu jos uvek mozda nije kasno, ali ocekivao sam tih 2.16m ove godine (norma za SP), sto se nije desilo.
Milica Emini takodje vrlo dobra. Nadam se da ce jos napredovati. Pohvala i za Zdravkovica u bacanju kugle, na plasmanu u finale EP. Samo on je daleko od NR, pa mora bas bas da napreduje da bi postao ozbiljan bacac, narocito kad se narednih godina poveca masa kugle za preko 2 kg.
octopus

Postby octopus » 19 Jul 2016, 20:06

Bukoviecki oborio i treci od 4 moguca juniorska WR-a i to na juniorskom SP-u u Bidgoscu. Stari rekord Dzeka Gila (kugla 6kg, otvoreno) od 23.00m popravio je na 23.34m! Alal vera majstore!
octopus

Postby jabukamen » 20 Jul 2016, 05:27

Svaka mu cast. Ovo je valjda najdalje u istoriji sto je jedna kugla letela. Sreca pa ce od sada moci da baca samo seniorsku inace bi morali produzavat segment.

Nasi juce sareno. Cosic po ocekivanju turisticki, Zorana Grujic na 800m diskvalifikovana. Obicno se diskvalifikuje u sprintu zbog loseg starta ili prestupa, ali kad se to desi na 800m onda je to malo debilno. Medjutim, kad vidis da je ona istrcala celu trku u vremenu koje je bilo dovoljno za plasman dalje onda je to bas maler. Ali, sta je tu je.

Da je Bibic dosao odmoran od kuce i da je u trci gde je imao 12. vreme osvojio drugo mesto u grupi u konkurenciji dve godine starijih to bi bilo fantasticno. Ovako, sve to na manje od 40 sati nakon cetiri uzastopne trke, pa dolazak iz Tbilisija u Bidgosc (sumnjam da postoje letovi svakih 15 minuta) i ipak ulazak u finale je... nemam reci. Danas ima slobodan dan, a sutra trci finale u kom ima daleko najslabije vreme, ali od njega se uvek ocekuju dobre vesti.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby octopus » 20 Jul 2016, 08:23

Bacao je Konrad kao mladji junior kuglu 24.24m. To je najdalji hitac ikad. Tacnije, racunajuci samo muskarce. Za zene nisam siguran.

Elzan samo 32 stotinke losiji od svog drzavnog. Bio je u sporijoj grupi, pa ga je samo 13 stotinki delilo od ispadanja. Po licnim rekordima se vidi da on nema sta da trazi u finalu. Ali i ovo je ogroman uspeh. Sjajan i plasman i rezultat. Jos kad bi popravio NR u finalu, radost bi bila jos veca. Finale je u cetvrtak u pola 9 uvece, a trka na 5000m je u subotu u 18:45h. Nadam se da ce se lepo odmoriti, pa da ga po prvi put pratimo i na dugim prugama.

Zao mi je Zorane. Retko se desava da u bilo kom uzrastu imamo polufinalistu SP u trkackim disciplinama i onda se desi ovaj peh.
octopus

Postby jabukamen » 21 Jul 2016, 04:14

Jelena Grujic u polufinalu sa 59.79. Proverih da je na balkanijadi trcala 59.70, ali su joj ipak ovde napisali PB, slicno kao sto su i Risticu tokom celog EP pisali da je PB 13.39, neke rezultate upisu vec sutradan, a neke ne azuriraju ni nakon nekoliko meseci. Sve u svemu, cestitke.

Milica ima bas malu konkurenciju u dalju, samo njih 16 i treba iskoristiti priliku i uci u finale, verujem da ce granica od 6m biti dovoljna za prolaz.

Gledao sam juce sprint, ali nema onog Japanca, znam da je on `99 godiste, ali ne mogu da verujem da nije mogao obezbediti mesto u ekipi, valjda je zdrav i napreduje kako je lane najavio.
jabukamen

Postby werbatim » 21 Jul 2016, 09:59

Milica jedva, kao poslednja se plasirala u finale. 5.85m.
werbatim

Postby octopus » 21 Jul 2016, 11:11

Dobro jabukamen rece - da ima sansu, jer je malo konkurentkinja. Iskoristila ju je, ali sta se sa njom i Mijailovicem od zimus desilo, voleo bih da znam. Umesto da napreduju, oboje su losiji za skoro pola metra.

Bravo za Jelenu Grujic, osvetila je sestru. :biggrin:

Veceras - El Bibo.
octopus

Postby Tufi » 21 Jul 2016, 19:56

http://www.vijesti.me/sport/kristina-rakocevic-prvakinja-svijeta-897263

Svaka cast, nadam se da ce proci bolje od Marije
Tufi

Postby jabukamen » 22 Jul 2016, 05:58

Jelena poslednja, Bibo pretposlednji, ocekivani plasmani, cak i da je grupa prosla 800m umesto za 2:13, prosla za 15 sekundi brze to se ne bi osetilo na plasmanu, na rezultatu mozda, ali bice prilika za rusenje rekorda.

Pre osam godina smo imali Dudasa i Ivanu koji su redovno uzimali medalje, Jelacu, Andric i Bekrica povremeno. Bekric je odmah uzimao i seniorske, Ivana i Jelaca malo kasnije, Dudas imao svoj put, Andric potonula. Sasvim je logicno da svaki pupoljak ne procveta, a problem je kada pupoljaka uopste nema i onda ocekujemo od nekih koji daju bar malu naznaku da bi od njih moglo biti nesto da zablistaju. Realnost je da smo pored ekipnog seniorskog otkazali i pojedinacno prvenstvo za mladje seniore, ko ce dogodine ucestvovati na evropskom U23 nemam pojma, o medaljama nema smisla ni sanjati.
jabukamen

Postby octopus » 22 Jul 2016, 07:01

Svaka cast za komentar! Nadam se da ce ga procitati svi oni koji imaju nameru da kritikuju Kolasinca sto je ''samo'' osmi na OI sa hicem od 20.70 ili Dudasa koji je tek jedanaesti sa ''tricavih'' 8250 bodova.

Perspektiva je takva kao sto si opisao. Sem Bibica nema naznaka da bi neko novi mogao da se pojavi. A videli smo na seniorskom EP sta znaci evropska medalja u konkurenciji pola Kenijaca i Etiopljana. Tako da ni Bibicu, koliko god se dobro razvijao, nista nije zagarantovano. U svakoj disciplini je velika konkurencija, ali da mogu da biram iz koje bih voleo da imamo aduta, poslednje sto bih odabrao bila bi to - bilo koja trkacka.

Svaka cast za Kristinu Rakocevic! Ja sam pre mozda dve godine pisao da bi bilo dobro da je neko vrbuje od nasih atletskih zvanicnika. Sad je kasno za to. Posle svetskih srebra i bronze kao mladja juniorka, ove godine zablistala je zlatnim sjajem u juniorskoj konkurenciji. I to kao godinu dana mladja i kao apsolutni favorit, pride. Nadam se da ce i kao seniorka biti ovako uspesna.
octopus

Postby jabukamen » 23 Jul 2016, 18:16

Fantasticni Bibic!!! Osvojio osmo mesto kao najbolji neafrikanac sa 13:51.40. Taj rezultat je novi drzavni rekord za mladje juniore (popravio nekih 55 sekundi) i starije juniore (popravio nekih 6 sekundi rekord star 43 godine) i peti rezultat u svetu u konkurenciji mladjih juniora (naravno ispred njega samo Ugandjani, Etiopljani i Kenijci), a najbolji u Evropi i kod starijih juniora. Kako je trcao govori podatak da je prvih 3000m trcao za oko 8:15 sto bi mu donelo zlato u toj disciplini na EP mladjih juniora.

Na drugom kraju terena Indijac Chopra bacio koplje 86.48 sto je novi svetski rekord. Lepo je sto i ova ogromna zemlja daje jednog vrhunskog atleticara.
jabukamen

Postby octopus » 24 Jul 2016, 21:09

Bravo za velikog majstora! Decko je oborio 4 mladjejuniorska rekorda na otvorenom (od toga su dva i juniorska), ali sva 4 vrlo ozbiljna. Tu nema ni 1000m, ni jedne milje, ni 2000m, sve jake discipline. U svojoj prvoj trci u zivotu na 5000m trcati samo 20 sekundi sporije od seniorskog NR-a je nesto izuzetno. Na 800m osmi mladji junior Evrope, na 1500m jedanaesti stariji junior sveta, na 3000m ubedljivi sampion Evrope i na 5000m osmi stariji junior sveta! Sva cetiri finala, tacnije u sve 4 trke top12! Bolje jedan Novak nego gomila Troickih. Bolje jedna Ivana nego buljuk Topicki, Tomasevicki i Jelaca. Bolje jedan Elzan nego ceo podmladak srpske atletike! Retko kad sa ovolikim odusevljenjem hvalim nekoga iz mladjih kategorija, jer obicno uvek nakon velikih naleta sledi sezona nazadovanja, ali morao sam!

Bibić oborio državni rekord iz 1973. godine

Reprezentativac Srbije u atletici Elzan Bibić postavio je nove državne rekorde za mlađe i starije juniore.

Takođe, sedamnaestogodišnji Pazarac ostvario je i najbolje ovogodišnje vreme u Evropi u uzrastu do 20 godina u disciplini 5.000 metara, na Svetskom prvenstvu za starije juniore u Bidgošću, u Poljskoj.

Bibić je osvojio osmo mesto u finalu discipline 5.000 metara pošto je pretrčao stazu za 13 minuta, 51 sekundu i 40 stotinki.

Taj rezultat je novi državni rekord za mlađe i starije juniore, kao i najbolje vreme u Evropi ove godine u uzrastu do 20 godina.

"Bila je to moja prva zvanična trka na 5.000 metara i prezadovoljan sam. Sa selektorom Edinom Zukovićem i trenerom Rifatom Zilkićem uradio sam dobru pripremu, a osnovni cilj bio je rezultat ispod 14 minuta", rekao je Bibić.

On je srušio 43 godine star državni rekord za juniore (13:57,8 minuta) Dušana Janićijevića, kao i rekord Srbije za mlađe juniore (14:45,35), koji je od 2003. godine držao Dušan Markešević.

Istovremeno, potisnuo je sa prvog mesta na ovogodišnjoj evropskoj rang listi Britanca Aleksandra Jia koji je 5.000 metara istrčao za 13:55,29 minuta.

U finalu je nastupilo 25 atletičara, a bolji od mladog Novopazarca bili su samo dugoprugaši iz Afrike.

Pobedio je Etiopljanin Salemon Barega sa 13:21,21 minuta, drugi je bio Džamal Direh iz Džubutija sa 13:21,50, a treći Kenijac Vesli Ledama u vremenu 13:23,34 minuta.
octopus

Postby Dylam Dop » 24 Jul 2016, 22:44

Ova obavjestenja koja kacite o Bibicevim rezultatima ponukali su me da proguglam o toj gore novopazarskoj atletici i prijatno se iznenadih da je nedavno pokrenuta inicijativa za izgradnju gradskog atletskog stadiona.. Ako je neko genetski predisponiran za ostvarenje vrhunskih atlet. rezultata, posebno tih dugoprugaskih, onda su to autohtoni Peshterci- ciji krvni sudovi su se vijekovima prirodno adaptirali na apsorbiranje vecih kolicina kiseonika..
Dylam Dop
Guest

Postby jabukamen » 26 Jul 2016, 08:01

@octopus - samo sto Bibo jos nije Djokovic, za sada je Oresar koji je osvojio brdo oranz bolova. Bekrica sam posle Moskve video kao kandidata za rusenje evropskog rekorda, a znamo gde je sada. Nadam se da ce Bibo nastaviti ovako, ali je lepse kad imas vise potencijalnih kandidata za seniorske poduhvate. Kazu da je u svakom sportu poduhvat izbaciti sto boljeg seniora, a da su juniorske medalje samo prolazno vreme.

@Dylam - radi se u poslednje vreme na infrastrukturi. Uz BG dvoranu Krusevac je dobio sjajan stadion, uskoro ce i Novi Pazar, na nekoliko terena je tartan zamenio sljaku. Bilo bi lepo da se gradnja nastavi i prosiri, daleko je to jos od onog sta treba, ali po meni dva kljucna problema su masovnost i struka.
jabukamen

PreviousNext

Return to Atletika