Board index Tenis Turniri

Teniske diskusije

Re: "Strucne" diskusije

Postby NadjaM » 07 Jul 2011, 22:59

Sa Jedajem bih se slozila donekle,ustvari,samo sto se tice Rafine tehnike.Tacno je da to sto on udara,ne radi niko i da je njegova tehnika mutant.Setimo se samo koliko je bio osporavan na pocetku karijere,cak su se i engleski komentatori sprdali u stilu "zasto neko ne javi ovom drvoseci kako se igra" tenis,aludirajuci na njegove misice i divlju tehniku.Kada se jos uzme u uobzir i to,da je protivprirodno postao levoruki teniser,da bi bio nezgodniji vecini igraca,slika je potpunija.
Ono za sta mu se mora odati priznanje je veliki rad,posvecenost i zrtvovanje za ciljeve.On je zaista pravi dokaz da se sve moze,kad se hoce.
Ne znam kako je doslo do toga da on pocne da izvodi udarce tako.Ne verujem da kao klinac nije pokazivao talenat za tenis,jer znamo da je pitanje bilo da li da se posveti fudbalu ili tenisu,pa je izbor pao na ovo drugo.Verovatno je procenjeno da u tom sportu moze da napreduje mnogo vise.Moguce je da zbog toga sto mu je omiljena podloga sljaka,na kojoj loptica odskace visoko,da su vremenom dosli do toga,da nadju nacin da odskace vise,jer te njegove visoke spinove niko ne moze kvalitetno da vrati.Njima je ubio i Feda,maltretirajuci njegov jednorucni BH.
Rafa je mnogo toga i unapredio u svojoj igri.Servis,npr.Zato je i osvojio Slamove na drugim podlogama,osim sljake.Prilagodio je svoje kretanje travi i betonu.
Mada,ona njegova izjava,da podloga u stvari nije bitna,verovatno stoji.To se potvrdilo i u Novakovom slucaju.Osvojio je sve najvaznije u karijeri na podlozi na kojoj najlosije igra.

Moguce da ce Rafa biti ukupno uspesniji igrac od Novaka,mada se u ovom trenutku ne bih na to kladila.
Videcemo kako ce se Novak nositi u novoj ulozi broja jedan,a kako ce Rafa sa ovim porazima od Novaka.
NadjaM

Postby Gama » 07 Jul 2011, 23:03

Videcemo kako ce se Novak nositi u novoj ulozi broja jedan,a kako ce Rafa sa ovim porazima od Novaka.

Ovo je i sustina svih dugorocnih predvidjanja.
Slucaj Ane mi je jos uvek svez. Znam da ne mogu da se porede ali ipak.... :crybaby:
Gama

Postby irriducibili » 07 Jul 2011, 23:05

@ jedaj

Vec smo svi konstatovali da Novak zna kako da igra sa Nadalom, a da Rafa nije ni blizu da pronadje lek za Novaka. Ali, to uopste nije ni tema ove diskusije. Jer, to sto moze Novak, ne moze niko drugi. I za sve njih je Rafa i dalje neresiva enigma. Slozicemo se da je njegov forhend nepravilan, sam si naveo da posle njegovog udarca loptica ima duplo vecu rotaciju u odnosu na bilo kog drugog tenisera, ali to nikako nije mana, vec izuzetno mocno oruzje

Federer nikada nece imati lek za njega, za Mareja cemo jos videti. Radi se naravno o izuzetno kvalitetnom igracu, koji se i dobro krece, a i vlada svim, ili gotovo svim udarcima. Ali, ne jednom je vec navedeno, da je njegov problem u glavi, a po meni i izuzetno povezan sa necim drugim. Ne bih rekao da je koincidencija to sto je kod Novaka igra postala konstantnija, a glava mirnija, od momenta kada je Srdjana isterao, a potom mu dozirao prisustvo u lozi. Marej bi tu mnogo mogao da nauci. U jednom trenutku, najzasluzniji za njihov razvoj postaju balast, kocnica konacnom sazrevanju. Novak je to shvatio...

Kako god da postavis stvari, Nadal je neprikosnoveni broj 2, svidjalo se to tebi ili ne. I tu ga u bliskoj perspektivi niko ne moze ugroziti, jer ih i ove godine redom sve postavlja na mesto. Zaboravljas, kad je u pitanju tvrda podloga koju stalno prizivas, da smo vec imali prvi deo godine na njoj. I da je na 2 Masters-a Rafa igrao finala sa Novakom, sto ce reci da bi ih osvojio, da mu nije bilo nocne more. I na betonu je on dokazano ispred svih ostalih, tako da je prilicno degutantno da ga omalovazavas
irriducibili

Postby jedaj » 07 Jul 2011, 23:17

NadjaM wrote:Sa Jedajem bih se slozila donekle,ustvari,samo sto se tice Rafine tehnike.Tacno je da to sto on udara,ne radi niko i da je njegova tehnika mutant.Setimo se samo koliko je bio osporavan na pocetku karijere,cak su se i engleski komentatori sprdali u stilu "zasto neko ne javi ovom drvoseci kako se igra" tenis,aludirajuci na njegove misice i divlju tehniku.Kada se jos uzme u uobzir i to,da je protivprirodno postao levoruki teniser,da bi bio nezgodniji vecini igraca,slika je potpunija.
Ono za sta mu se mora odati priznanje je veliki rad,posvecenost i zrtvovanje za ciljeve.On je zaista pravi dokaz da se sve moze,kad se hoce.
Ne znam kako je doslo do toga da on pocne da izvodi udarce tako.Ne verujem da kao klinac nije pokazivao talenat za tenis,jer znamo da je pitanje bilo da li da se posveti fudbalu ili tenisu,pa je izbor pao na ovo drugo.Verovatno je procenjeno da u tom sportu moze da napreduje mnogo vise.Moguce je da zbog toga sto mu je omiljena podloga sljaka,na kojoj loptica odskace visoko,da su vremenom dosli do toga,da nadju nacin da odskace vise,jer te njegove visoke spinove niko ne moze kvalitetno da vrati.Njima je ubio i Feda,maltretirajuci njegov jednorucni BH.
Rafa je mnogo toga i unapredio u svojoj igri.Servis,npr.Zato je i osvojio Slamove na drugim podlogama,osim sljake.Prilagodio je svoje kretanje travi i betonu.
Mada,ona njegova izjava,da podloga u stvari nije bitna,verovatno stoji.To se potvrdilo i u Novakovom slucaju.Osvojio je sve najvaznije u karijeri na podlozi na kojoj najlosije igra.

Moguce da ce Rafa biti ukupno uspesniji igrac od Novaka,mada se u ovom trenutku ne bih na to kladila.

Napokon glas zdravog razuma :bravo: .
jedaj

Postby Panta » 07 Jul 2011, 23:54

Panta wrote:Prognoza za Rafa-Marej: Laganih 3-0 za Rafu, s tim sto Marej nece uzeti vise od 10 gemova.

Novak-Fed: apsolutno svaki ishod je moguc, osim 3-0 za bilo koga.Pravi muka za kladionicare, s tim sto moram da napomenem da je malo ponizavajuca kvota na Feda od 1.35

jedaj wrote: Evo i sa rovitim Marejem jezik cu pregristi ukoliko se obistini tvoja prognoza koja je zasnovana na nicemu a nadam se da ce
ti se poslije meca kazati i zasto.

:D

Ima jedaj neke zanimljive konstatacije, ali...

To sto neki nacin izvodjenja udarca prozvan "nepravilnim" (nebitno sada koji) bas i ne znaci puno.

Prostije receno, ako su Pera, Mika ili Laza, kao neki vajni teniski treneri, ucili mene ili tebe da je takav forhend nepravilan, a s druge strane Nadal sa takvim forhendom postane (vec sada) jedan od najboljih igraca u istoriji tenisa, ko je tu u pravu Mika ili Nadal ?

Jos prostije receno, ko je taj autoritet koji odredjuje sta je pravilno, a sta ne ?

U kosarci, recimo, je nekad bilo pravilno izvoditi bacanja sa dve ruke iz cuceceg polozaja...
Fedor is back.
Panta

Postby jedaj » 07 Jul 2011, 23:57

Panta wrote:
Panta wrote:Prognoza za Rafa-Marej: Laganih 3-0 za Rafu, s tim sto Marej nece uzeti vise od 10 gemova.

Novak-Fed: apsolutno svaki ishod je moguc, osim 3-0 za bilo koga.Pravi muka za kladionicare, s tim sto moram da napomenem da je malo ponizavajuca kvota na Feda od 1.35

jedaj wrote: Evo i sa rovitim Marejem jezik cu pregristi ukoliko se obistini tvoja prognoza koja je zasnovana na nicemu a nadam se da ce
ti se poslije meca kazati i zasto.

:D

Ima jedaj neke zanimljive konstatacije, ali...

To sto neki nacin izvodjenja udarca prozvan "nepravilnim" (nebitno sada koji) bas i ne znaci puno.

Prostije receno, ako su Pera, Mika ili Laza, kao neki vajni teniski treneri, ucili mene ili tebe da je takav forhend nepravilan, a s druge strane Nadal sa takvim forhendom postane (vec sada) jedan od najboljih igraca u istoriji tenisa, ko je tu u pravu Mika ili Nadal ?

Jos prostije receno, ko je taj autoritet koji odredjuje sta je pravilno, a sta ne ?

U kosarci, recimo, je nekad bilo pravilno izvoditi bacanja sa dve ruke iz cuceceg polozaja...

Ti Panta druze se ponasas i rezonujes kao moj rodjak sa sela i to ti ovde nece biti dozvoljeno :lol: .
jedaj

Postby NadjaM » 08 Jul 2011, 00:01

U pravu si,broje se pobede i rezultati a ne umetnicki dojam.

Doduse u Fedovom slucaju imali smo i jedno i drugo.
NadjaM

Postby irriducibili » 08 Jul 2011, 01:13

NadjaM wrote:U pravu si,broje se pobede i rezultati a ne umetnicki dojam.

Doduse u Fedovom slucaju imali smo i jedno i drugo.

Pa i umetnicki dojam je relativna stvar...

Ima dosta ljudi kojima se svidja ta Rafina ludacka energija i sirova snaga...

Ukusi su razliciti, pa tako i kome je sta lepo...
irriducibili

Postby Goca_64 » 08 Jul 2011, 01:40

jedaj wrote:
Odlican post georgina,ali problem je sto se on sada namjerio na tenisera koji je potkovan od glave do pete i koji savrseno
razumije i cita njegovu igru i njegove loptice i koja se u proslosti sastojala od ultradefanzive i cekanja na gresku kao i kvarenja protivnikove igre.Tim stilom i nacinom igre je navukao ozbiljnu povredu koljena kao i sada stopala i buducnost
mu po tom pitanju nije nimalo ruzicasta.Namjerio se na tenisera kome nije dovoljno vratiti samo lopticu u polje vec je
je on taj koji je pod pritiskom i koji nema dovoljno vremena da se namjesta kao i da udara lopticu na nepravilan nacin.
Isto kao sto je zadnjih godina unistavao Feda i ostale tenisere sa spinovanim balonima sada mu isto to u pojedinim razmjenama radi Djokovic i otuda uznezvjereni pogledi ka stricu Toniju od koga kao malo zaostalo dijete trazi pomoc.
Arogantnost na terenu,klasicno unizavanje protivnika kojeg minimizira i ostavlja ga da ceka na mrezi dok ovaj obavlja
psiholoske rituale,zatim cik cak trcanje koje nema veze sa zagrijavanjem vec simboloski predstavlja bijesnog bika
koji demonstrira nadmocnost nad svojim protivnikom.Mislim da je svima jasno da je on jedna neintelegentna igracka
zarobljena u jednom jezivom projektu strica Tonija koji je cak uspio da ponisti majku prirodu i da od rodjenog desnjaka napravi lijevaka.
Ako je Partizan na celu sa Duletom krvavim radom i treninzima do iznemoglosti uspio doci do F4 El nije
mi jasno zasto ljudima nije jasno da je na isti taj nacin i Rafa osvojio 10 GS-ova.Nikola Pilic je u jednom privatnom
razgovoru rekao za njega da je neprihvatljivo reci da je on talentovan.Ovde zelim samo da ukazem da teniske akademije
i citav teniski svijet nisu ludi i da je Rafa samo jedan izuzetak koji ne potvrdjuje pravilo i sa time se svi moraju sloziti.
Ono sto me uzasno nervira je to da dosta ljudi povrsno gleda tenisku izvedbu i misli ako je neko broj 1 i visegodisnji
sampion da on treba da mu bude uzor kako po ponasanju tako i po teniskoj izvedbu.Topla voda u tenisu je odavno
izmisljena i nikakav Rafa niti bilo ko drugi nece mojem sinu i cerkici koji treniraju tenis naturati da izvode nepravilne
udarce sa nepravilnim hvatovima i nepravilnim namjestanjima na loptice pa taman i taj osvojio 30 GS-ova do kraja
karijere i naravno postujem sve one koji ga vole ali da on moze nekome da bude teniski guru no way dragi forumasi.

E, moj prijatelju, da samo znas od kad ja "drobim" manje - vise isto to sto i ti... samo malo drugacije. Al' princip ostaje isti.
Doduse, ja sam isla i dalje u kvalifikacijama koje sam ti boldovala i podvukla. Smatrala sam (i dalje smatram :roll: ) da na sve sto si napisao ima jos jedan "faktor" uspesnosti kad je Rafa u pitanju :nargile: , ali ne bih sad bas da budem decidna... mislim da cemo se sasvim lepo razumeti :manikir: :angel2:

Ne bih da predvidjam, mozda Rafa na koncu i osvoji mnogo vise slemova od Feda, mozda Novak ne osvoji vise nijedan (pu pu, daleko bilo), sto je tesko verovatno, ali i dalje stoji cinjenica da je tenis koji on igra vrlo, vrlo "nepravilan", IMO, vrlo nedopadljiv, defanzivan do perfekcije i dosadan do zla boga. Cast pojedinim mechevima.
Smatram da sem dobro uigrane taktike za mlevenje protivnika koja sasvim dobro sljaka jos uvek, sem u Novakovom slucaju, Nadal dobrim delom sve njih dobija i na slavu i na glavu.
I to je ono sto mu se nikako ne moze osporiti, ima mentalnu snagu uma nevidjenu, to jos nisam videla ni kod koga do sada. Cak ni Noletova sezona iz snova me jos uvek nije ubedila da je Nadala prevazisao potpuno i trajno, iako bih ja, naravno, to vrlo volela.

jedaj wrote:...odjavljujem se sa ove teme do nekih zanimljivijih rezultatskih pomjeranja kao i turnira pa da ponovo suocimo svoje stavove i analize posto ovde skoro da i nema forumasa koji razumiju ono sto zelim da prezentiram nego se
drze fol rezultata kao pijan plota a kada ih nesto upitas da sa strucne strane odgovore na tvoje pitanje osjecas se kao da
si se sudario sa zidom ali zidom cutanja, Ovo je tema o strucnim diskusijama a ne o mlacenju prazne slame pa bi ti bilo mozda djelotvornije rjesenje da usmjeris ovaj pdf bas u tom pravcu a ne u pravcu skakanja pojedinaca na mene a samo iz razloga sto mozda nisu u stanju da do kraja razumiju moje postove koje namjerno iznosim za njih na plastican nacin.

Kako nema?! Ima i te kako, evo iznad objasnih mnogo manje plasticno od tebe, ali sustina je ista.
Njegovih 10 slemova me i dalje nisu ubedili da Rafa ume da igra lepsi za oko tenis, od recimo, Davidenka. Namerno sam Tvitija uzela za primer, a izostavila vec pomenute Feda, Noleta, Del Pa i MEndija...
"Ja sam ono što nema cenu - pošten i siromašan"
M. Selimović
"Sve ce proći. Ali, kakva je to utjeha?
Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život.
Zar je nada u tome da sve prođe? "
M. Selimović
Goca_64

Postby M.S. » 08 Jul 2011, 02:03

Uf.

Još jednom molim da se tema preimenuje da ne bismo došli više u dileme možemo li diskutovati sa ljudima koji su dokazani stručnjaci. Ili da ustanovimo lepo putem ankete ko je dovoljno kompetentan da diskutuje na ovoj temi.

Ne kapiram pojam nepravilnog tenisa sem kod igrača čija je tehnika toliko nezgrapna da bi i moja baba mogla da to dijagnostifikuje (neću da navodim ko su). Premda, kao što rekoh, nisam stručna i na temu sam zalutala.

Rafa je fantastičan igrač. Nemam ni nerava sad, niti stručnog znanja (TM) ,da napišem zbog kojih je to sve razloga tako. Moje je mišljenje da nije dobar koliko je Federer i nadam se da ga neće rezultatski prevazići. Ako ostane na po jednom Melburnu i USO-u, te i dalje u saldu bude dominirao samo RG, neće za mene biti nikakve nedoumice. Računam da može do još 3-5 slemova. Plus-minus 1.

Federer ako ućari jedan svaka čast, male su šanse za to.

Novak neće dostići Rafu, Federera još manje, ali ima lepu šansu da uđe u društvo najvećih ikad (6+ slemova). Tehnički ne zaostje mnogo ni za jednim u ovoj najvišoj tački svoje karijere. Međutim, za neke rekorde i dvocifren broj slemova, mislim da je malo kasno.

Mareja vidim kao slučajnog jednostrukog slem osvajača. Ne slažem se da mu fali samo mozak.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby georgina » 08 Jul 2011, 08:43

ja bih na sve sto sam ovim povodom napisala (rafa/nole/marej/poredak na listi) samo dodala da se delimicno slazem sa jedajem po pitanju mareja

jasno je da on ima neki problem sa glavom, ali meni je isto tako jasno da ako taj problem prevazidje, bice mnogo opasan igrac, izmedju ostalih i za novaka. cesto mi je pred ocima onaj mec iz rima :crybaby: .

e sad, taj marejev problem sa glavom ne izgleda bas lako resiv. ima on vec podosta godina i iskustva a problem i dalje stoji i stoji i uvek je isti. uvek jedna te ista matrica (mislim prvenstveno na ove najvaznije meceve na slemovima). drzi se dobro na pocetku i onda ako malo kola podju nizbrdo, gotov je. prosto mozes sa sigurnoscu od 99% da predvidis u kom smeru ce se razvijati mec posle tih nekih poena ili gemova. ne secam se tacno, da li je jedini preokret u nekom znacajnom mecu bio onaj na w protiv gaskea, ali to je ipak gaske, pa se ne treba time zavaravati.

kakogod, dobar je makica. jako dobar teniser, ali veoma nezahvalan za neko dugorocnije prognoziranje.

takodje, ne bih se ni u ludilu usudila da prognoziram dokle ce stici novak. i on je do sada pokazao da ima u glavi raznoraznih bubica :roll: .
georgina

Postby why so serious? » 08 Jul 2011, 09:17

pojam jednostrukog slučajnog slam osvajača je malo precjenjen IMO...ne osvaja se slam slučajno pa kolko god ti se ždrijeb poklopi

tako su na jednom stranom forumu zvali Novaka do ove sezone iako je bio u nekoliko finala i u njima pokazao dobar i kompetitivan tenis usprkos porazu..meni osobno je uvijek takva konstrukcija bila pomalo smješna

moje je mišlenje da Murray nece uzeti jedan slam...ili nece uzeti nijedan ili ce uzeti nekoliko

p.s.
m.s. kakve ti fundamentalne mane vidiš u Murrayevoj igri kad si mišljenja da problem nije samo psihičke naravi?

hvala unaprijed na odgovoru
why so serious?

Postby CherieBgd » 08 Jul 2011, 09:42

Evo i misljenje jednog apsolutnog amatera... :roll:

Novak je ove godine bolji nego prosle izmedju ostalog jer se ne predaje... I kad gubi cepa dalje...
Marej je strasan igrac i ako opravi :navodno: glavu :navodno: mislim da moze da bude velika opasnost (Noletu pre svega- ja sve gledam u odnosu na decaceta). Gledajuci Marejeve meceve mislim da njegova najveca falinka jeste sto mu fali pobednicki mentalitet. Kao da se uplasi pobede...
Fed je za mene i dalje GOAT i smatram da je i dalje veoma opasan... Malo su ga stigle godine, malo mu fali motivacije... Mozda uzme jos koji slam, mozda i ne, ali mislim da uvek moze da "spoil the party"...
Rafa je za mene najjveca nepoznanica... Verovatno najveca mentalna snaga (pa opet mislim da ga je Novak na tom planu i "slomio"), genijalna fizicka pripremljenost (pa je opet on bio taj koji se presamitio preko reketa u Majamiju)... Ali koliko je Rafa u mogucnosti da unapredi svoju igru? Koliko je spreman da je menja? I da li ce njegovo telo sve to da izdrzi?
CherieBgd

Postby Riquelme » 08 Jul 2011, 10:04

Ajd da pitam ovde poshto me interesuje misljenje dobrih poznavalaca tenisa ... Ako bi se na stranu stavila tradicija , koji je po vama najzahtevniji grend slem turnir ? ( podloga u kojoj ipak najvishe do izrazaja dolazi znanje i fizicka spremnost) ... Odnosno koji bi grend slem turnir izabrali kao nezvanicno prvenstvo sveta a da se ponavljam izbaci tradicija kao bitan faktor ?!

p.s. Moje skromno misljenje je da je to ipak RG , jer je sljaka nekako po meni najteniskijatm podloga , sa kojom igraci imaju najvishe iskustva (od prvih teniskih koraka) i u kojoj samo jedan ekstremno dobar segment igre(tipa ludacki servis) nije dovoljan za osvajanje istog ...
Riquelme

Postby M.S. » 08 Jul 2011, 10:11

wss, rada sam da odgovorim šta mislim o Mareju, koliko mi moje sadašnje mogućnosti fokusa, ali i "stručnosti" dopuštaju.

Marej je fantastičan igrač-kad ide, (skoro) sve je tu. Neki govore da mu je prostor za napredovanje drugi servis i forhend, ali ostavljam to boljim poznavaocima. Ono što je meni jasno je da mu-pre svega-fale glava, ali to nije jedini deo tela koji zakazuje, ako hoću kolokvijalno da se izrazim. Mislim da je svima jasno na šta mislim.

Za mene igrač nije samo spoj udaraca, njihove raznovrsnosti, tehnike, osećaja za volej, sjals, ovo-ono. On je i intenzitet fokusa, stil borbe sa pritiskom, kultivisanje želje za pobedom i transponovanje u pozitivan odgovor na terenu. On je i sposobnost da se izabere pravi udarac u pravo vreme, a pre svega u najvažnije vreme. Valjda je jasno da na svim poljima Marej zakazuje.

Za mene-dok se suprotno ne dokaže-Marej je JJ muškog tura, a za JJ sam u finalu USO one davne godine posumnjala, dok sam u SF Pariza 2010 i potvrdila, da njena glava, te stil njene igre od koga veoma malo odstupa, neće doneti ono o čemu smo maštali. Nemojmo sad da ulazimo u tehničke finese i razlikovanja njihova i dva tura, uopšte. Mozak je mozak, stil je stil. Izreka postoji, doduše, u drugim oblastima- da je čovek stil. Marej je tako stil, a sve dok se ne dovede u stanje uma (ako je to uopšte moguće) da napravi perfektan balans defanzive i ofanzive, neće biti dobro za njega. Novak je to prelomio u Njujorku prošle godine, ali Novak nikad do te mere nije bio zastupnik jedne filozofije tenisa, niti jr njegova komforna zona ono što je pokušavao delom 2009 i 2010.

Ne bih da mi zamere Endijevi navijači, zapravo izuzetno cenim njegov talenat i igrački potencijal, ali nakon Melburna ove godine, a osobito sf u Londonu, vrlo sam skeptična. Ne bojim ga se nimalo, ako dečko dođe po slemove koji mu sleduju-nek ih uzme, Novak je već na putu ka najvećima i mesta za strepnju i strah od drugih tenisera nakon ovih uspeha (makar na njima i ostao) ne sme da ima.

Rikelme, i za mene je RG kraljica slemova i najzahtevniji slem za osvajanje. Ali, to je duga i sruga priča.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

PreviousNext

Return to Turniri