Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby Clarissa » 25 Jun 2011, 15:36

Žoze Saramago "Slepilo” prevod s portugalskog jezika Dejan Tiago Stanković, IPS Beograd
Image
Mislim da ovu knjigu ne treba posebno preporučivati. Radi se o jednom od najznačajnih romana 20. veka. Slepilo koje zahvata jednog po jednog stanovnika neimenovanog grada i države piscu služi da istraži ljudsko ponašenje u uslovima snažnog tektonskog poremećaja utvrđenih društvenih vrednosti. Knjiga se može porediti sa Kamijevom "Kugom", "Gospodarom muva", Vilijama Goldinga, kao i sa Pekićevim "Besnilom". Tražeći nešto više o ovoj knjizi, naletela sam na fotografiju iz filma (koprodukcija Kanada/Brazil/Japan), kao i na podatak da se Saramago dugo opirao da proda autorska prava. Smešno je videti Julianne Moore, kako predvodi grupu slepaca, pri tome svi čisti i umiveni :roll: , a u knjizi do guše u znate već čemu, metaforički, ali i stvarno. Ali to je razlog više da pročitate knjigu :biggrin: , studiju o ljudskoj prirodi, ponašanju u grupi u vanrednim okolnostima - od humanosti do buđenja animalnih instikata.
Odlomak:
Spoiler: pokaži
Image
Clarissa

Postby Clarissa » 29 Jun 2011, 01:18

Đampa Lahiri, Nova zemlja, BeoBook, prevod Tamara Veljković-Blagojević
Image
8 priča podeljenih u 2 celine, poslednje tri su povezane i čine mali roman, ali se mogu čitati i svaka za sebe. Život Bengalaca u Americi, običaji i tradicija koju donose roditelji se gube već u sledećoj generaciji, njihova deca su poluamerikanci, razapeti između dva sveta. Iako govori o određenoj grupi ljudi proza Đampe Lahiri je univerzalna: odnos generacija, promašene ljubavi, junaci koji traže jedni druge, ali se ne nalaze, priče, po pravilu, nemaju srećan kraj.
Evo odlomka iz jedne :
Spoiler: pokaži
Image
Image
Clarissa

Postby Unexpected » 29 Jun 2011, 09:27

Clarissa wrote:Tražeći nešto više o ovoj knjizi, naletela sam na fotografiju iz filma (koprodukcija Kanada/Brazil/Japan), kao i na podatak da se Saramago dugo opirao da proda autorska prava. Smešno je videti Julianne Moore, kako predvodi grupu slepaca, pri tome svi čisti i umiveni :roll: , a u knjizi do guše u znate već čemu, metaforički, ali i stvarno.

Osrednji film. Bez pročitane knjige, rakao bih, loš.

Fantastična knjiga.
The End.
Unexpected

Postby Clarissa » 29 Jun 2011, 16:35

Clarissa wrote:
Unexpected wrote:
Clarissa wrote:Tražeći nešto više o ovoj knjizi, naletela sam na fotografiju iz filma (koprodukcija Kanada/Brazil/Japan), kao i na podatak da se Saramago dugo opirao da proda autorska prava. Smešno je videti Julianne Moore, kako predvodi grupu slepaca, pri tome svi čisti i umiveni :roll: , a u knjizi do guše u znate već čemu, metaforički, ali i stvarno.

Osrednji film. Bez pročitane knjige, rakao bih, loš.

Fantastična knjiga.

Pošto su Japanci uložili novac uloge Prvog slepca i njegove žene pripale su Yūsuke Iseyai i Yoshino Kimurai (valjda se tako piše), tu je i Crnac-Danny Glover. Uloge lekara i njegove žene su dobili holivudski glumci, ipak (hoću reći belci). :thumbdown:
Clarissa

Postby MilosRS » 08 Jul 2011, 12:47

"Reklamokratija" Pol Frederik

Antiutopija koja prikazuje futuristicko potrosacko drustvo gdje je sve iskomercijalizovano do apsurda. Osnovna ideja je dosta slicna Hakslijevom "Vrli novi svet", ali atmosfera se prilicno razlikuje i drustveni sistem nije totalitarni nego klasicni kapitalisticki ismijan i iskarikiran do bola. Najvise zvanje i najbolji posao koji neko moze da ima je "reklamoautor", asvaki drugi vid kreativnosti i umjetnosti osim pravljenja reklama je odavno zaboravljen. Naravno kao i u svakj antiutopiji tu je i grupa ljudi svjesnih besmisla koji ih okruzuje.

Ako vas nervira bjesomucno ispiranje mozga raznim deterdzentima, kaladontima i ostalim darovima prirode bar upola kao mene, totalna preporuka.

Sad se bacam na nastavak, "Rat trgovaca", prenijecu utiske uskoro.

Off topic, pisao sam sve ovo prije par dana na topic-u "Knjiga koju trenutno citate", ali je post zbog promjene servera nestao.
U medjuvremenu sam zavrsio knjigu i ovo je pogodnije mjesto :biggrin:
Sto vise upoznajem ljude, to mi je draze sto radim sa masinama
MilosRS

Postby Goca_64 » 14 Jul 2011, 14:49

Clarissa wrote:Žoze Saramago "Slepilo” prevod s portugalskog jezika Dejan Tiago Stanković, IPS Beograd

Definitivno sam resila da te poslusam glede Saramaga. Inace, od njega sam procitala samo "Jevandjelje po Isusu Hristu" i tada (davno, odmah nakon Nobelove nagrade) bila odusevljena knjigom. Medjutim, nekako nakon toga, na jednom ovakvom mestu, virtualnom, upoznah jednu intelektualku iz Portugalije, naseg porekla, koja mi isprica kojesta o Saramagu i o tome koliko su ga u to vreme malo cenili u Portugaliji. Tacnije, deklarisali su ga kao komunistu, sto je bilo svetogrdje za intelektualnu "elitu" ondasnjeg Portugala. Dakle, nimalo nije dobijao lepe kritike u svojoj zemlji, iako priznat i nagradjivan u svetu. Uzela sam sa rezervom njeno pisanje, ali izgleda ipak sa nedovoljnom rezervom, jer nakon toga nisam nista uzela od Saramaga da citam, iako imam u kuci sem "Jevandjelja..." i "Godina smrti Rikarda Reisa".
"Ja sam ono što nema cenu - pošten i siromašan"
M. Selimović
"Sve ce proći. Ali, kakva je to utjeha?
Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život.
Zar je nada u tome da sve prođe? "
M. Selimović
Goca_64

Postby Clarissa » 16 Jul 2011, 13:30

Goca_64 wrote:Tacnije, deklarisali su ga kao komunistu, sto je bilo svetogrdje za intelektualnu "elitu" ondasnjeg Portugala. Dakle, nimalo nije dobijao lepe kritike u svojoj zemlji, iako priznat i nagradjivan u svetu. Uzela sam sa rezervom njeno pisanje, ali izgleda ipak sa nedovoljnom rezervom, jer nakon toga nisam nista uzela od Saramaga da citam, iako imam u kuci sem "Jevandjelja..." i "Godina smrti Rikarda Reisa".

Imaš takvih primera, npr. Doris Lesing je bila član Komunističke partije i mnogi veruju da zbog toga Nobelovu nagradu dobila tek 2007. godine, srećom dočekala je priznanje, sad ima 91 godinu :biggrin: .
Knut Hamsun je bio fašista, nikada se nije odrekao svojih stavova, čak ni u dubokoj starosti, a doživeo je 90 godina.
Drago mi je što ćeš da me "poslušaš" i pročitaš "Slepilo" :okk: .
Edit :
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%83%D0%BD
Кнут Хамсун
Tридесетих година двадесетог века био је ангажован као политичар, промовишући десничарске идеје. Подржавао је нацистичку филозофију и норвешку квислиншку владу, због чега је био осуђен на робију. Дешавало се да су му читаоци, незадовољни политичким идејама које је излагао у својим делима, враћали купљене књиге….
Никада се није покајао због својих политичких уверења, чак ни у аутобиографији На зараслим стазама.
Clarissa

Postby Tumbas » 03 Aug 2011, 12:54

"Lovac na zmajeve", Haled Hoseini! Procitao je na letovanju, u jednom dahu! Odavno me nijedan roman nije vozio kao ovaj. Jedna jako tuzna i teska ljudska prica! Apsolutna preporuka za sve!
Moj tata je vaš kolega!
Tumbas

Postby Tyrone Spong » 04 Aug 2011, 13:52

par preporuka, protitao sam ih skoro, odlicne su

Image

Image
Tyrone Spong

Postby Step » 08 Sep 2011, 01:42

procitao po harijevoj preporuci "jadi mladog vertera" od getea i nisam zazalio.

jedino sa cim sam imao problema je jako staro izdanje iz '63. god i prevod stanislava vinavera sa nemackog na srpski sa kojim mi je malo teze islo iscitavanje; na neke situacije sam morao da se vracam po nekoliko puta kako bi mi bile razumljive.

generalno nemci su jako teski za citanje, potrebno je udubiti se do kraja i nekada i malo delo po stranicama moze da oduzme vise vremena nego neko sadrzajnije delo.

recimo od remarka mi je sasvim korektno legao "crni obelisk" u kojem nije bilo toliko detaljisanja kao u npr. carobnom bregu od tomasa mana.

na sugestuju jako dobrog prijatelja uzeo iz biblioteke "1984" - od orvela i nadam se da cu je do sutra procitati.

ono sto bih ja vama preporucio (narocito mladjoj populaciji) je "tri metra iznad neba" od federika moce.
po glavnom liku iz romana sam sebi i udenuo 4umski nick. jako davno sam je procitao ali secam se onog citata sa pocetne korice - "dok hodaju zaljubljeni ne dodiruju zemlju.." :inlove:

ko voli romantiku i takve radnje preporucio bih mu turskog nobelovca orhana pamuka i njegov "muzej nevinosti".

toliko za sada...
...zivot nije uspon, zivot je pad. i kad mislis da se penjas, u stvari padas. a kad padnes do dna, pocnes da kopas rupu...
Step

Postby alcesta » 20 Sep 2011, 18:30

MilosRS wrote:"Reklamokratija" Pol Frederik

Antiutopija koja prikazuje futuristicko potrosacko drustvo gdje je sve iskomercijalizovano do apsurda. Osnovna ideja je dosta slicna Hakslijevom "Vrli novi svet", ali atmosfera se prilicno razlikuje i drustveni sistem nije totalitarni nego klasicni kapitalisticki ismijan i iskarikiran do bola. Najvise zvanje i najbolji posao koji neko moze da ima je "reklamoautor", asvaki drugi vid kreativnosti i umjetnosti osim pravljenja reklama je odavno zaboravljen. Naravno kao i u svakj antiutopiji tu je i grupa ljudi svjesnih besmisla koji ih okruzuje.

Ako vas nervira bjesomucno ispiranje mozga raznim deterdzentima, kaladontima i ostalim darovima prirode bar upola kao mene, totalna preporuka.

Off topic, pisao sam sve ovo prije par dana na topic-u "Knjiga koju trenutno citate", ali je post zbog promjene servera nestao.
U medjuvremenu sam zavrsio knjigu i ovo je pogodnije mjesto :biggrin:
Godinama već tražim Reklamokratiju ali je nisam našla čak ni kod bezobraznih antikvara na Sajmu. :(
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby MilosRS » 10 Oct 2011, 12:30

alcesta wrote:
MilosRS wrote:"Reklamokratija" Pol Frederik

Godinama već tražim Reklamokratiju ali je nisam našla čak ni kod bezobraznih antikvara na Sajmu. :(

Ni ja je nemam u papirnom obliku, nalazi se u ediciji Polaris koju sam negdje skinuo. Mrzim da citam sa ekrana (a mislim da nije ni legalno :biggrin: ) ali sam zbog ove i jos par knjga koje je u Banjaluci apsolutno nemoguce naci morao.

P.S. "Rat trgovaca" me je razocarao, djeluje kao da ga je zavrsio samo da bi ispostovao ugovor sa izdavacem.
MilosRS

Postby alcesta » 10 Oct 2011, 14:53

Pa legalno je ako imaš legalnu (plaćenu :D ) e-kopiju. :) Ali ja ne mogu da čitam s ekrana i to ti je. Možda ću jednog dana nabaviti neki od ovih e-čitača kad im cena dovoljno padne, kažu mi da izgledaju kao da listaš knjigu, ali dotle skupljam hartiju i dalje. :)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby MilosRS » 11 Oct 2011, 09:14

alcesta wrote:Pa legalno je ako imaš legalnu (plaćenu :D ) e-kopiju. :) Ali ja ne mogu da čitam s ekrana i to ti je. Možda ću jednog dana nabaviti neki od ovih e-čitača kad im cena dovoljno padne, kažu mi da izgledaju kao da listaš knjigu, ali dotle skupljam hartiju i dalje. :)

Nisam nigdje nasao e-kopiju koja se placa, samo ovu "besplatnu" :biggrin:
Sto se citaca tice,ipak je to samo ekran. Jest da mozes da se udobno namjestis (mnogo laganiji i okretniji od laptopa),ali knjgu ne moze da zamjeni.
MilosRS

Postby Houdini » 11 Oct 2011, 15:42

Posto u poslednje vreme od posla i citanja raznih knjiga o Vinu (jos se sad doda kosarkaska sezona) nemam snage da citam teske knjige, procitao sam Osmicu od Ketrin Nevil. Inace zena je zacetnik tih triler istorijskih bestselera. Knjiga je solidna i lako citljiva, sa interesantnim istorijskim podacima (preteca Den Brauna i ostalih).

Vidim neko je spominjao Orvela, pa da dodam i Zivotinjsku farmu.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura