Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Književno ćaskanje

Re: 100 najboljih knjiga po izboru pisaca,vaši komentari

Postby Clarissa » 01 Jul 2011, 10:22

MilosRS wrote:Ok, validan stav. Sama cinjenica da je razumljiv nekom u tom dobu (i ja sam ga otprilike tad citao) a nije djecija literatura ga malo diskredituje.
Subjektivno, kod mene bi bio tu negdje.

BTW, sad vidjeh da ima i djecije literature ("Guliver","Pipi Duga Carapa"). Moj izbor bi tu bio "Robinson Kruso" i bar nesto od Karl Maja. Kontam da je Branko Copic ipak samo za ove prostore :biggrin:

Kod dečje literature teško da možemo biti objektivni, verovatno bi svako od nas naveo omiljenu knjigu iz detinjstva, moja je bila Hajdi, a zatim Oliver Tvist. Mislim da sam ove dve knjige pročitala najveći broj puta. Doduše Tven je zastupljen sa Hakleberi Finom, a tu su i Andersenove bajke.
Možda su mogli da stave Alisu u zemlji čuda Luisa Kerola
MilosRS wrote:kolega matematicar
:biggrin:
koja je knjiga i za decu, ali i za odrasle.
Pukušavam da nađem Zlatnu beležnicu Doris Lesing (još jedan od knjiga sa spiska ) u bibliotekama, otkad sam otkrila da je prevedena, izašla 2010. u izdanju Agore iz Zrenjanina. Na kraju je kompjuterskom pretragom nađem u lokalnoj biblioteci. Otrčim odem, juče da bi mi bibliotekarka rekla da je to knjiga stara 30 godina i verovartno rashodovana. Na moje insistiranje, pregledamo bazu i vidimo da imaju knjigu, ali da je zauzeta. Super, kažem ja : "Mogu li da je rezervišem ?" (rezervacija je 50 din.), a ona: "Ne morate, to niko ne čita". :facepalm:
Clarissa

Re: 100 najboljih knjiga po izboru pisaca,vaši komentari

Postby MilosRS » 01 Jul 2011, 10:44

Kako zaboravih cika Luisa? :tap: Ali, davno je to bilo... :biggrin:

Slazem sa da je jako tesko kod izbora djecije literature, pogotovo ako se vodimo licnim utiscima. Meni recimo niko od svjetski priznatih velicina nije ni blizu ostavio utisak kao Branko Copic. Valjda zato sto mi je blizak ambijent, naracija i mentalitet glavnih likova. Nedavno mi je slucajno pala u ruke Basta sljezove boje i procitah nekoliko odlomaka. Nista manje zabavno nego prije :censored: godina.

Jos mi je teze porediti kvalitet djecije knjige i one koja to nije. Jednostavno treba poseban izbor.
Sto vise upoznajem ljude, to mi je draze sto radim sa masinama
MilosRS

Re: Koju knjigu trenutno citate?

Postby Clarissa » 04 Jul 2011, 06:04

Knut Hamsun - POD JESENJOM ZVEZDOM
LOM, 2006
prevod s norveškog Mara V. Nešković
redaktura prevoda Flavio Rigonat
pismo: latinica
258 strana
Image

Glavni junak romana je Knut Petersen, to je pravo ime Knuta Hamsuna, koji u svojoj 20-oj godini počinje da objavljuje pod prezimenom Hamsun. Reč je o lutalici koji napušta život u gradu da bi se vratio životu u prirodi.
“Prijatelju, kažem sebi, zar nisi ti onaj što je tražio spokojan život i zdrave ljude da bi ponovo stekao unutrašnji mir ?”
Idući od imanja do imanja radi fizičke poslove, upoznaje razne ljude. Na jednom od njih zaljubljuje se u gospođu Falkenberg ženu zemljoposednika Kapetana Falkenberga. Prolazi šest godina i on se vraća na Falkenbergovo imanje. Gospođa Falkenberg je sada u vezi sa inženjerom Lasenom...
Sam Hamsun je mnogo putovao i zaista radio fizičke poslove da bi se prehranio od - Amerike, pa sve do Rusije, Turske, Kavkaza, Srednje Azije
Odlomak:
Spoiler: pokaži
Čim se dovoljno smrklo krećem prema kući. Možda ću i noćas moći da spavam tamo, a sutra, kad kad je prođe glavobolja, izaći će sigurno. Prilazim toliko blizu da već vidim svetlost, i tada se ponovo okrećem. Možda je još rano.
Prolazi dosta vremena, bar dva sata, koračam pa sedam, koračam pa sedam, i ponovo se približavam kući. Mogao bih da odem i da legnem, Falkenberg ne bi smeo ni da pisne. Sada znam šta treba da radim. Sakriću torbu u šumi, pa ću da odem kao da sam došao po nešto što sam zaboravio.
Ponovo se vraćam u šumu.
Kad sam sakrio torbu, bilo mi je jasno da nemam više nikakve veze s Falkenbergom, ambarom i krevetom. Magarac sam ja i budala, ne treba meni nikakvo prenoćište, meni samo treba da vidim jedno biće, i posle toga mogu da napustim imanje i čitavu parohiju. "Prijatelju", kažem sebi. "Zar nisi ti onaj što je tražio spokojan život i zdrave ljude kako bi ponovo stekao unutrašnji mir?"
Izvlačim torbu iz skrovišta, bacam je na rame i treći put krećem ka imanju. U širokom luku zaobilazim sobu za poslugu i stižem do južne strane glavne zgrade. U salonu je osvetljeno.
Mračno je, ali ipak skidam torbu s leđa da ne bih ličio na prosjaka, uzimam je pod mišku, i oprezno prikazim kući. Kad stignem dovoljno blizu, zastanem. Stojim uspravan i snažan pred salonskim prozorom, skidam kapu s glave i samo stojim. Unutra se ne vidi niko, nema ni senke. U trpezariji je mrak, prošlo je vreme večere. Mora da je već kasno, mislim.
Odjednom se gasi lampa u salonu, i cela kuća izgleda kao izumrla. Čekam malo, jedan usamljeni prozor na gornjem spratu se osvetli. "To je njena soba!" govorim sebi. Svetlost gori oko pola sata, onda se gasi. Legla je. Laku noć!
Laku noć zauvek.
Neću se naravno vratiti na proleće. Samo bi mi to trebalo.
Kad sam izbio na drum, ponovo zabacujem torbu na leđa i krećem na put...

O piscu :
Spoiler: pokaži
Knut Hamsun (1859-1952) je najpoznatiji norveški pisac dvadesetog veka i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine.
Počeo je da piše već sa 17 godina, u isto vreme radeći na farmi da otplati očeve dugove. Posle toga je proveo nekoliko godina u Americi, gde je putovao i radio najrazličitije poslove, a odande se vratio s doživotnom odbojnošću prema "američkom načinu života". Skrenuo je pažnju na sebe već s romanom "Glad" (1890), delimično autobiografskom pričom o mladom piscu koji tone u ludilo zbog siromaštva, da bi svetsku slavu stekao romanima "Pan" (1894), "Viktorija" (1898) i "Plodovi zemlje" (1917).
Možda i zato što je bio formalno neobrazovan, Hamsun gotovo da nema literarnih prethodnika, ali je svojim delima napravio ključni zaokret ka modernoj književnosti. Njegova usredsređenost na unutrašnji život uticala je na egzistencijaliste, upotrebom unutrašnjih monologa i logike apsurda anticipirao je Kafku, koji je njime bio neizmerno oduševljen, a jednostavnim stilom i pripovedanjem u prvom licu Bukovskog, Fantea i Henrija Milera.
Na Hamsunovoj autobiografiji postoji trajna mrlja zbog otvorenih simpatija prema nacistima, kojima se ipak nikad nije formalno pridružio. Poznato je da se susreo sa Hitlerom, kao i sa Gebelsom, kome je poklonio medalju koju je dobio uz Nobelovu nagradu. Pošto se o tome pročulo posle rata, besni čitaoci su spaljivali njegove knjige u svim većim gradovima Norveške, ili mu ih masovno vraćali poštom na kućnu adresu.
Nakon rata oduzeta mu je imovina i suđeno mu je za izdaju, ali tužba je odbačena zbog psihijatrijskog nalaza da mu je mentalno stanje posle vervnog sloma koji je doživeo tridesetih godina trajno narušeno.
Iako je, poput Selina, Paunda ili Jejtsa, Hamsunov ugled ostao obeležen podrškom ultradesničarkim partijama, to ne umanjuje njegov značaj kao umetnika, niti ogroman uticaj koji je njegova proza izvršila na buduće generacije pisaca.

Panta wrote:"Gospodja Bovari"

Na koricama knjige piše "Roman Pod jesenjom zvezdom govori o nordijskoj Madam Bovari i njenoj tragičnoj sudbini."
Ne bih ovo ni navela da se ne nastavlja sasvim zgodno na tvoj post. :biggrin:
Edit :
Clarissa wrote:Ja se uhvatila Đampe :beyond: , zbirka pripovedaka "Tumač bolesti", pročitala dve, od sedam - osam koliko ih ima .

Pročitala sam i Tumača bolesti Đampe Lahiri, dobra knjiga :thumbup: , ali Nova zemlja je bolja, zrelija, priče ostavljaju jači utisak. Uostalom, između objavljivanja knjiga prošlo je 10 godina, a Đampa je stasala kao pisac. Baš je u "naponu (stvaralačke) snage", :mop:, kao što i kritičar reče.
Clarissa

Re: Knjiga koju niste pročitali do kraja

Postby Clarissa » 06 Jul 2011, 10:58

Clarissa wrote:Mora da ima nešto u toj knjizi, ne bi je Žika Pavlović uzeo kao predložak za film "Potera", ko zna, možda

alcesta wrote:Evo ja ću da kažem nešto pozitivno o Lelejskoj gori :D ima izvanrednih pasusa, ali krv propljuješ dok do njih stigneš pa ne verujem da ću je više čitati čak i na preskok. :) Isto važi i za Hajku, zapravo uvek mi je teško bilo da ih razlikujem. :)

I meni se sve izbrkalo, Ž. Pavlović nikada nije snimo film “Potera”, a film Hajka je snimio prema knjizi “Hajka”, 1967. :dunno: :tap: :wacko:
Tek sad sam slučajno videla šta sam nalupala :facepalm:

Image

Doris Lesing "Zlatna beležnica"
Clarissa

Postby Clarissa » 07 Jul 2011, 06:57

“Zlatna beležnica” Doris Lesing
Image
Iako napisana pre 50 godina i smatra se jednom od njenih najznačajnijih, a možda i najznačajnijom knjigom u velikom opusu, tek prošle godine je prevedena na srpski. Iznenadio me obim knjige, preko 600 stranica, naravno i obradovao. Velika očekivanja, koja se odnose, pre svega, na čitalački užitak u ponovnom susretu sa Lesingovom, koja me do sada nije razočarala.
Pa da počnem :biggrin: , ustvari počela sam juče, ali sam pročitala samo predgovor (dopisan 1971.) i nekih dvadesetak strana samog romana.
Clarissa

Postby Kantona » 07 Jul 2011, 16:37

Na moru slistio "Kraljivicu knjiga", stvarno je odlicna, neobicno napisana, ali jako lepo i toplo. Predvorje 2. sv. rata u nacistickoj Nemackoj iz ugla jedne devojcice i dogadjaja oko nje.

Omiljena dela za more, sve od Stivena Presfilda, pa posle "Ognjene kapije", "Plima rata" i "Aleksandra", ovog puta poslednje delo "Pohod na Avganistan". Volim sva dela sa primesama istorije, bez obzira da li je zasnovano na cinjenicama ili ima malo "pesnicke slobode", a Presfild to jako dobro radi. Uglavnom, prica o pohodu Aleksandra Makedonskog na Avganistan, ali iz ugla jednog od njegovih mladih, tek stasalih ratnika, koji tamo dozivljavaju prva ratna iskustva i sve sto nosi to. Uzivanje za ove letnje dane.

Liv wrote:
Kantona wrote:Trenutno, "London", drugi tom.

Ko je autor?

Edvard Raderfurd.

http://laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1218
Kantona

Postby Gama » 07 Jul 2011, 18:50

Ljudi i decaci - Toni Parsons
Liv, je li on jos radi na BBC-u?
Murakamija obozavam.
Gama

Postby Liv » 07 Jul 2011, 22:39

alcesta wrote:Ja obožavam Kamilerija, mada se mnogo izgubi u prevodu, ali je svakako bolje da ga čitaš i na engleskom nego ovaj užas od prevoda koji je izašao kod nas. :tap:

Nije problem prevod vec shto posle prvih 20 strana znam shta ce se desiti na kraju shto je za krimic jako loshe. Ali dobra zabava za chitanje u vizu do posla, tad nemam koncentraciju za neshto tezhe.

Gama wrote:Ljudi i decaci - Toni Parsons
Liv, je li on jos radi na BBC-u?
Murakamija obozavam.

Mislim da gostuje u nekim emisijama, nije za stalno kod njih.
Dobar je Murakami, zhao mi je shto ga nisam chitala dok sam bila mladja. Jesi gledala 'Norveshku shumu'? Snimljen je skoro film.
Liv

Postby Gama » 07 Jul 2011, 22:48

Knjigu sam procitala, film nisam gledala a ne znam ni da li bih volela da gledam.
Sve se bojim da mi ne razbije viziju koju imam u glavi :biggrin:.
Edit: hvala na odgovoru :smile:
Gama

Postby Neozbiljni pesimista » 11 Jul 2011, 20:55

Citam roman "Dorotej" Dobrila Nenadica i mogu reci da je zaista super.
Srednjovekovna Srbija, zabranjena ljubav vlastelinke i monaha, odlican prikaz moralnih i verskih nacela tog vremena.
"U FK Partizan rade ozbiljni ljudi..." :copa1:
Neozbiljni pesimista

Postby Panta » 11 Jul 2011, 22:08

Neozbiljni pesimista wrote:Citam roman "Dorotej" Dobrila Nenadica i mogu reci da je zaista super.
Srednjovekovna Srbija, zabranjena ljubav vlastelinke i monaha, odlican prikaz moralnih i verskih nacela tog vremena.

Zar po njemu nije snimljen film sa Batom Zivojinovicem u ulozi Dadare :laugh: (ili tako nesto ) i Goricom Popovic kao vlastelinkom ?

On topic, "Mrtve Duse"- Gogolj.
Fedor is back.
Panta

Postby Neozbiljni pesimista » 11 Jul 2011, 22:15

Panta wrote:
Neozbiljni pesimista wrote:
Zar po njemu nije snimljen film sa Batom Zivojinovicem u ulozi Dadare :laugh: (ili tako nesto ) i Goricom Popovic kao vlastelinkom ?

Jeste :biggrin:
"U FK Partizan rade ozbiljni ljudi..." :copa1:
Neozbiljni pesimista

Postby Beonegro » 12 Jul 2011, 08:18

Panta wrote:
Neozbiljni pesimista wrote:Citam roman "Dorotej" Dobrila Nenadica i mogu reci da je zaista super.

Bata + Gorica: horor :lol:
BORBA, BRE!!!

Plakao sam kad je pala Sekuritatea!
Beonegro

Postby ajkula » 12 Jul 2011, 21:49

los film.bata govedja zila :).

pismo-glava,slobodan selenic.
ajkula

Postby Goca_64 » 14 Jul 2011, 15:05

Opet sam u nostalgicnom raspolozenju glede procitanih knjiga, te u to ime po 157-i put iscitavam (na preskoke, doduse) Barikovu "Svilu" i "Galeb Dzonatan Livingston". A, onako ozbiljno citam (ponovo :jebiga: ) "Smrt u Veneciji".
Ja sam neopevani kreten kad je ponovno iscitavanje knjiga u pitanju. Ne mislim da danasnja literatura nema sta da ponudi, stavise, ali, uhvati me tako nostalgija za nekim vremenima kada sam te knjige procitala i ja im se iz tih pobuda vratim, valjda se pozelim, makar iluzije bivanja u tim vremenima.
Inace, "Smrat u Veneciji" je nesto sto bih svima preporucila, makar i ne procitali "Budenbrokove" i "Carobni breg" :)...
"Ja sam ono što nema cenu - pošten i siromašan"
M. Selimović
"Sve ce proći. Ali, kakva je to utjeha?
Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život.
Zar je nada u tome da sve prođe? "
M. Selimović
Goca_64

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura