by Foteljas » 17 Jan 2025, 20:07
MA dodavanje zavrsne scene u "Nozu" je cak i imalo nekog efekta i dobro je uklopljeno u pricu (iako je i ono imalo sustinski antisrpski narativ).
Vuk je tada ovako umeo da namoluje Albance kroz lik glavno negativca:
"Od Titove i Lenjinove značke koje sam zapamtio sa suđenja, drug Halit Beriša se izgeda i ne odvaja. Kako li se on, razmišljam, iza simbola zaklanja. Čim dovrši posao, čim otme sve što nije njegovo na Kosovu, on će sa tim značkama pod noge. I u "ćasnu komunjističku" prestaće tada da se zaklinje. Sa istom iskrenošću i strašću on se, dok mu je to koristilo, kleo i srpskom kralju, i u doba okupacije Musoliniju, i pljunuo na njih čim su se nebeske prilike promenile. Halit Beriša i takvi su jedino u tom svom lupeštvu iskreni i postojani. Ta mimikrija jeste za prezir, ali je i za divljenje."
Od toga ni traga nema u filmu.
Inace, pre nekog vremena u prevozu sam sticajem okolnosti upoznao jednog coveka koji je rodjen i ziveo je u Djakovici do 1999. Bas sam ga bio upitao oko "Ruskog konzula" i koliko ima veze sa stvarnim dogadjanjima. Rekao mi je da je Vuk to ipak u oredjenoj meri naduvavao i da takvih otvorenih i drasticnih pretnji (nepozvanih upadanja u kuce) u samom gradu nije bilo, "jer su Siptari znali na daleko suptilnije nacine da ti stave do znanja da nisi pozeljan tu (kecanje na finjaka u organima javne uprave uz kez od uveta do uveta, nemogucnost dobijanja zaposlenja zbog. tzv. nacionalne kvote i slicno), bila je jaka medjunacionalna distanca, "a ni ti se ne bi sam po sebi osecao prijatno tamo gde tvojih ima 2-3%, sve i da si imao najbolje uslove za zivot i rad, a nisi".
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom