Cinjenica je da smo mi jedini narod, uz Alzirce, koji je slavio plasman fudbalera na SP u fudbalu 2010. godine, tako sto ih je reka ljudi pozdravljala, dok su putovali dabldekerom do Trga Republike, gde im je priredjen spektakularan docek, kao da su postali prvaci sveta.
Nakon ispadanja Antarine ekipe na istom prvenstvu sveta, svi smo ih pljuvali kao najvece luzere.
Pa ako je toliki uspeh sto smo otisli na SP, zasto bi bio debakl ispadanje u grupi? Ali to smo mi, Srbi. Sami sebi nabijamo tesko breme umesto da se opustimo, uzivamo i tako damo svoj maksimum, pa nije ni cudo sto na 2 SP-a, pravimo 4 preslikano ista penala, primamo 2 gola iz 2 sanse u utakmici biti ili ne biti. Nesto sto se samo nama moze desiti.
Istu implikaciju mozemo da iskoristimo i u proceni sansi naseg tima na OI. Gledam unezverena lica kosarkasica i odbojkasica, koliko su srecne sto ce da putuju u Rio i tako vidim da je sva njihova vatra vec potrosena. Procena o njihovom debaklu dakle nema nikakve veze ni sa formom sestara Dabovic, ni sa povredama, ni sa Marininom taktikom, sto bi trebalo da bude. Nema veze da li ce Terzic ostati ili ne, da li ce zvati Malagurski i u kakvoj ce formi nase doci.
Vaterpolisti su uvek bili fokusirani, ali i preplaseni. Kosarkasi imaju onu stvar, sto ne bih rekao za odbojkase. Samo sto kosarkasi tradicionalno najbolje igraju na SP i na EP nakon OI, a mnogo su losiji na OI i EP pre OI (sto naravno nije slucajno). Velika je sreca sto je muska reprezentativna kosarka u svetu u blagoj krizi, a mi smo u velikom naletu... Nadam se da ce neki tim da ispadne iz ovog opisanog sablona i da ce nas obradovati.
Najteze je napraviti procenu timskih sportova. Kod mnogih individualnih je sve jasno. Znaju se licni i sezonski rekordi i bude poneko odstupanje, ali favoriti uglavnom pobedjuju...
I pored toga sto mislim da mnogi nemaju snagu da se izbore sa pritiskom koji nose OI, opet imamo dovoljan broj kvalitetnih i fokusiranih, da dodjemo do 6 medalja. Ali bice vremena da se o tome pise.
Ako je premijer sinoc garantovao 8 odlicja u Riu, mogu i ja 6.
Krajem godine cemo da uradimo procenu, ali da budemo 100% realni, i da se vise nas ukljuci u raspravu, kao i do sada. Predlazem da jedni daju predloge o mogucim kandidatima, a drugi da ih argumentovano isprave i da demokratski dodjemo do neke sto realnije procene. Ja dajem predlog u kom smeru da idemo. Napravicemo 4 kategorije sportista na OI. U prvoj su veliki favoriti za medalju, tipa Nole i vaterpolisti. U drugoj neka budu sportisti koji imaju realnu sansu da osvoje medalju, ali nece biti iznenadjenje, ako je ne osvoje, tipa Spanovic i Davor Stefanek. U trecoj kategoriji neka budu sportisti koji imaju bas male sanse za medalju i ako jedno od njih uzme odlicje, to ce biti super, tipa Kolasinac, Pletikosic i Stjepanovic. I cetvrta kategorija, sportisti koji na ovim OI nemaju nikakvu sansu da osvoje medalju, Anja Crevar, Dragana Tomasevic, Amela Terzic. Poenta je da imamo sto vise sportista/ekipa u nekoj od prve dve kategorije. Praksa je da sportisti iz trece i cetvrte kategorije ne urade nista, bas retko bude jedna medalja.
Na OI u Londonu smo u prve dve kategorije imali osetno manje sportista u kategoriji 1 i 2, i to je sustinska razlika u odnosu na Rio. Neka me neko ispravi, ali to su u Londonu bili: Novak Djokovic, Milica Mandic, Andrija Zlatic, Zorana Arunovic, vaterpolisti, pa i Cavic. To je 6 ozbiljnih kandidata. Maksimovicka je iskocila iz kategorije 3, jer je pre toga imala samo jednu bronzu sa svetskog kupa. Ispravite me ako sam pogresio. Neko ce reci odbojkasi i odbojkasice su bili medju favoritima, jer su bili aktuelni evropski prvaci, ali isto tako je Dylam Dop lepo objasnio da je medalja u timskim sportovima proces, a ne turnirska forma. Nesto ne osecam da bilo koji nas tim osim vaterpolista ima visegodisnje akumulirano iskustvo i hemiju, koju moze da iskoristi kao veliko oruzje, sto je bio slucaj sa recimo kosarkasima Argentine 2004. i Spanije 2008. i 2012. Sve je nekako Jovo nanovo i kod odbojkasa i kod odbojkasica. To je ono sto im najvise zameram, pored nedostatka fokusa.