Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 15:09

Unexpected wrote:Kada smo već kod Rima, da se ponovim i udarim jedan samoquote :biggrin:
Unexpected wrote:Za sve one koji vole istoriju, naručito satri Rim, topla preporuka je "Rubikon", Tom Holand. Kao što i njen podnaslov kaže, knjiga govori o trijumfu i tragediji rimske republike. Da ne bude zabune, nije reč o romanu, ali ne menja činjenicu da je knjiga sve samo ne dosadna.

Imam. Tu vrstu literature ne volim, podsecaju me na istorijske hrestomatije za hvatanje precica na dolazecem ispitu. :biggrin: Tu se ipak treba oslanjati na ozbiljnu istoriografiju. Beletristika je drugo, uvek je zanimljivo videti kako drugi ljudi kroz svoj subjekt tumace poznate istorijske likove.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby alcesta » 16 Oct 2011, 15:15

A kakva je to knjiga ako nije roman? Nešto poput Pekićeve Sentimentalne povesti Britanskog carstva?

harper lee wrote:Probao sam da citam na kompu jer je lakse i nabaviti i skladistiti ali ne ide. Jebi ga, ne mozes starog konja nauciti novim trikovima.

Pa baš lepo, sad se osećam kao staro isluženo kljuse :biggrin:

I ja sam napravila novu biblioteku ali već vidim kako mi se pune prvobitno poluprazne police, a odvojila sam čitavu sobu :tap: tako da moram da pripazim i to dobro, i na Sajmu ću morati da budem maksimalno ekonomična... ako mi uspe da ne naletim na nešto što moram da imam, po običaju :D
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Unexpected » 16 Oct 2011, 15:53

alcesta wrote:A kakva je to knjiga ako nije roman? Nešto poput Pekićeve Sentimentalne povesti Britanskog carstva?

Recimo, populistička istorija.
The End.
Unexpected

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 16:01

alcesta wrote:I ja sam napravila novu biblioteku ali već vidim kako mi se pune prvobitno poluprazne police, a odvojila sam čitavu sobu :tap: tako da moram da pripazim i to dobro, i na Sajmu ću morati da budem maksimalno ekonomična... ako mi uspe da ne naletim na nešto što moram da imam, po običaju :D

Izgleda nista od Romela do kraja godine. Zato sam uzeo Presfildovu Poslednju Amazonku. :beyond:

Odoh da kupim cigarete i setim se ove rasprave pa rekoh da doguram jos nekoliko knjiga kuci. Posle neko kaze da cigarete i forumi nisu losi za zdravlje. :biggrin:
harper lee

Postby alcesta » 16 Oct 2011, 16:07

Imaš knjižaru iza ćoška? :D
alcesta

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 16:10

alcesta wrote:Imaš knjižaru iza ćoška? :D

Da. :crybaby:
harper lee

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 16:36

alcesta wrote:Kakva joj je Troja? Ne volim serijale pa ovaj o Rimu nisam ni uzimala u razmatranje.

Da ne zaboravim. U Pesmi o Troji Mekalou daje iznenadjujuce slozen opis Ahila, superheroja koji je rastrzan izmedju svoje vanjske prirode bezosecajne masine za ubijanje kako ga svi vide i delikatne unutrasnje prirode usamljenog i tragicnog coveka koji sve svoje impulse potiskuje zarad te slike o sebi. Cak ga i fizicki opisuje kao coveka koji prakticno nema usne vec kao da mu je na licu samo prorez gde su normalnim ljudima usne. Ono sto je interesantno je da se do pred kraj knjige ona drzi te vanjske slike o Ahilu i tek kad ti postane uzasno nesimpatican iz njega, nakon sto je u dvoboju ubio poslednju amazonsku kraljicu, konacno izbije ta unutrasnja priroda koju toliko dugo potiskuje. Brzo nakon toga i Ahil gine u borbi, kao da je Mekalou racunala s tim da pokaze kako je nakon nestanka mitskog Ahila morao da nestane i ovaj ljudski kako bi se mit odrzao u svojoj sopstvenoj logici.
harper lee

Postby alcesta » 17 Oct 2011, 15:03

Ne treba mi ionako mnogo da mi Ahil postane antipatičan, nikad mi nije spadao u omiljene likove, blago rečeno. :) Deo s njim i Pentesilejom je jedan od retkih u Simonsovom Olimpu koji mi se sviđa, pri kraju posebno. :D
alcesta

Postby Delester » 17 Oct 2011, 15:06

hvala za info u vezi romela, smorih se malo sto nece ranije, a amazonku se i ja nesto mislim da uzmem
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby Houdini » 17 Oct 2011, 17:33

harper lee wrote:Den Braun je najpouzdaniji dokaz za to sa kakvim mizernim talentom i muckama covek danas moze da postane popularan, slavan i bogat. Za svoj najveci hit "Da Vincijev kod" bukvalno je pokrao kompletnu pricu iz spekulativne istorije "Sveta krv i Sveti Gral" Pejdzenta, Lija i LInkolna. Koliko znam on se sa njima i sudio zbog toga. "Andjeli i Demoni", drugi njegov najveci hit su brat blizanac Koda, kao da je samo promenio kljucne reci u knjizi i objavio jos jedan Kod. Covek je kompletni folirant.

Meni se "Lavirint" nije nimalo dopao. Knjiga je ocigledno pisana da bi se od nje napravio film i zato joj je radnja nabudzena i nategnuta. Ako te zanima istorijski zanr (zapravo bi bilo pametnije to zvati alternativnom istorijom ili pseudoistorijom) preporucujem Stivena Presfilda za antiku i, nesto lakseg ali citkog Bernarda Kornvela za srednji vek u Britaniji od vremena kralja Artura do samog kraja Stogodisnjeg rata i bitke kod Azinkura. Kornvel ima i neke izlete u druge istorijske periode ali ovaj mu najbolje lezi. Presfild je mnogo dobar i odskace znanjem i studioznoscu od vecine pisaca ovog trenutno veoma popularnog zanra. Mislim da cak i predaje antiku negde ili tako nekako. Njegova "Ognjena kapija" je do sada najbolji romanizovani prikaz bitke kod Termopila koji sam citao.

Slazem se za Brauna, samo sto sam nazalost "Svetu krv i Sveti Gral" procitao nakon Koda, pa su mi neke stvari bile interesantne i knjiga mi je delovala bolja nego sto zapravo jeste. Inace "sveta krv i Sveti Gral" iako je generalno gledano daleko od prave istine, mislim da su neki podaci mozda i tacni, jer mi zvuce logicno (tipa onaj za vezu izmedju Isusa i Marije Magdalene ili o tome od cega se zapravo umiralo na krstu).

Meni se upravo zbog ovoga i svideo "Lavirint", mada sam ga istina citao kad sam bio malo mladji, pa me mozda u tim godinama odusevio.

Od Presfilda sam poceo da citam "Plime rata", ali nisam stigao da ga zavrsim tako da cu morati cim nadjem malo vremena. Jer nije jedan od onih pisaca koga mozes citati bez neke posebne koncentracije.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby RobRoy » 25 Oct 2011, 15:49

Sjajna tema, definitivno. Odrastao sam uz knjige Karla Maya, to me je i navuklo na čitanje. Prije nekih 15-ak godina pozajmih tadašnjem drugaru prvi dio Winetoua, nikad ga ne vrati. Ne shvatam kako nije poželio da pročita i ostale dijelove? :dunno: Taj gubitak nikada nisam prežalio.
Inače volim romane čija je radnja smještena u prošlosti, naravno sa istorijskim činjenicama.
Knjiga koja me je posebno oduševila je Presfildova Ognjena kapija, fenomenalno napisano (po knjizi je snimljen film Leonida 300-nije ni blizu knjige, kao i uvijek kada je riječ o filmovanju knjiga).
Takođe, pisac koji mi se dopada je Kon Igulden. Napisao je serijal od četiri knjige o Juliju Cezaru, kao i serijal od za sada četiri knjige o Mongolima (prve tri govore o Džingis kanu, četvrta o vladavini njegovog sina, mislim da će uslijediti nešto o Kublaj kanu). Dosta lagano štivo, ali ne bježi puno od istorijskih činjenica. Po meni vrijedi pročitati.
GoTorreyGoHome
RobRoy

Postby harper lee » 25 Oct 2011, 18:35

RobRoy wrote:Knjiga koja me je posebno oduševila je Presfildova Ognjena kapija, fenomenalno napisano (po knjizi je snimljen film Leonida 300-nije ni blizu knjige, kao i uvijek kada je riječ o filmovanju knjiga).

Nije. Film "300" je napravljen po (mislim istoimenom) stripu, zato mu je i estetika onako neobicna za film.

A Ognjena Kapija jeste fenomenalno napisana. Presfild narocito sabija kad su u pitanju opisi bitaka.
harper lee

Postby jedibojan » 25 Oct 2011, 20:48

harper lee wrote:
RobRoy wrote:Knjiga koja me je posebno oduševila je Presfildova Ognjena kapija, fenomenalno napisano (po knjizi je snimljen film Leonida 300-nije ni blizu knjige, kao i uvijek kada je riječ o filmovanju knjiga).

Nije. Film "300" je napravljen po (mislim istoimenom) stripu, zato mu je i estetika onako neobicna za film.

A Ognjena Kapija jeste fenomenalno napisana. Presfild narocito sabija kad su u pitanju opisi bitaka.

frank miller
http://en.wikipedia.org/wiki/300_%28comics%29
dogodine u Istambulu
jedibojan

Postby CRNO_BELI » 28 Oct 2011, 15:48

A evo i od mene jedna preporuka.

"Moc podsvesti" - Joseph Murphy.

Knjiga za citanje nekoliko puta i jos jednom. :biggrin:
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina. - Andrić

Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da trčiš sa najboljima. - Dule
CRNO_BELI

Postby harper lee » 31 Oct 2011, 17:06

Delester wrote:hvala za info u vezi romela, smorih se malo sto nece ranije, a amazonku se i ja nesto mislim da uzmem

Uzmi. Lepa knjiga.
harper lee

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura