Board index Olimpijske Igre Rio 2016

Sportisti Srbije na OI Rio 2016

Re: Sportisti Srbije na OI Rio 2016

Postby Puta Tapar » 12 Aug 2016, 11:39

Svi naši su otišli kao pijani svatovi.
Puta Tapar

Postby Old school » 12 Aug 2016, 12:15

Moram da se uključim u ovu gotivnu diskusiju i iznesem neka svoja iskustva.
Slažem se da deca po prirodi stvari žude za organizacijom nekih aktivnosti i to potvrđujem kao roditelj.
Ipak sa setom se prisećam nekih davno prošlih vremena u kada je sport na samom izvorištu i početku oragnizacione strukture bio skockan kao švajcarski sat. Ceo sport počevši od osnovih škola je odisao spartanskim ustrojstvom uz puno rada i pregalaštva ljudi za koje javnost nikada nije čula ni znala.
Ja sam naprimer trenirao dva sporta u isto vreme. Atletiku kao osnovni izbor, moju privatnu želju i ljubav i rukomet u školi jer smo imali super jaku sekciju vođenu od nastavnice fizičkog, bivše državne reprezentativke u ovom sport.
Naravno ni za Atletiku, a posebno rukomet nisam plaćao ni dinar kako za treninge, tako ni za sportsku opremu (atletika).
Atletiku sam trenirao godinama u danas malo poznatom AK DMB iz Rakovice. Možda zvuči neverovatno ali u to vreme sredinom 80' ovaj klub na čelu sa poznatim i priznatim sportskim radnikom Branom Radovićem (rođenim bratom Duška) je u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji po rezultatima i kvalitetu parirao Partizanu i Zvezdi bez problema. Ne zaboravite da su tada samo u Beogradu postojali super jaki OAK, AK Zemun, AK Radnički NBg itd. Sve što je bilo potrebno finasirao je tada privredni gigant DMB uz naravno deo para iz budžeta grada i države SFRJ. Terene na košutanjaku, teretane i sale, putovanja na takmičenja, pripreme kluba, opremu. E sad kad vam kažem da smo mi i pored svega navedenog bili veoma „skromnih“ mogućnosti u odnosu na Partizan i CZ jer su tamo pljuštale i stipendije itd. onda vam je sve jasno.
Svake godine se na nivou škola opštine Rakovica Bg organizovalo prvenstvo u atletici pojedinačno i grupno, lokacija stadion Košutnjak. Organizacija super ozbiljna pet- šest škola se takmiči, pobednici dobijaju medalje i diplome. Naravno sve organizuje opština , grad, ministarstvo za prosvetu, sport i plaća.
Nikada nisam tražio od mojih ni dinar za ceo period mog bavljenja atletikom!
U školi smo kidali rukomet! Svake godine su se organizovala gradska školska prvenstva koja su nama u to vreme izgledala kao svetsko prvenstvo. Ništa mi to nismo plaćali, ni organizaciju ni nagrade, ni školsku salu za treninge, ni nastavnicu za njene prekovremene sate i cimanje sa nama, sve je to plaćao sistem školstva, grad jbm li ga, to nas nije interesovalo.
Nije samo rukomet bio aktuelan u školi već i odbojka i fudbal, koje su vodili drugi nastavnici.
Naravno da dodam da nisam propuštao neki opak fudbal na terenčetu u školskom sa društvom iz kraj ili sate basketa iza zgrade nekada do kasno u noć ili odlazak subotom i nedeljom na zatvoreni bazen „Banjica“ besplatno za učenike uz po neku partiju stonog tenisa kao šlag na tortu.
Mi smo se doslovno raspadali od sporta i živeli za njega! I sve nam je bilo dostupno bez obzira na naše materijalne mogućnosti.

Bili smo zdravi duhom, fizički jaki kao zemlja za svoje godine (ja sam bio mali supermen današnjim merilima gledano ),uvek nasmejana i zadovoljna deca.
"Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida." S.Frojd
Old school

Postby Skafi » 12 Aug 2016, 12:39

Image
Skafi

Postby Кутузов » 12 Aug 2016, 13:52

Ova naša katastrofa u Riju može jedino da se poredi sa potopom drevne Atlantide.
Кутузов

Postby Primorac » 12 Aug 2016, 14:17

Procitah negdje da ce Vuvic da predlozi za drzavni praznik dan kada Srbija u Riju uzme prvu medalju.Kopira covjek Fidzi.
Bice bolje ljudi.Uzece vaterpolisti medalju,uzece se jos najmanje jedna.Taman da se opravda ova ekskurzija.Sve je u ovim nasim uslovima problematricno.I sistem i ulaganje i trenerski kvalitet a posebno kvalitet mladih sportista.Evo jedan primjere iz atletike u CG.Jedna mlada skakacica u dalj,Marija Vukovic bila juniorska prvakinja svijeta sa 191,00 cm.Nakon toga je angazovan i Dragutin Topic kao trener a ista je samo stagnirala.Normalno nema je na OI nije ispunila normu i tek je sada negdje na nekom takmicenju,mislim, preskocila tu visinu iz daleke 2011.godine.
Hrvati bi vjerovatno od nje napravili novu Perkovicku a ova nasa samo stagnirala.Posebno su ineteresantni primjeri u Srbiji sto neki sportisti nakon osvojene medalje i primljene nagrade,jednostavno stagniraju...Kod drugih nije takav slkucaj,kada si dominanatan,nastavljas dominaciju.Veliki je problem i u nama.
Primorac

Postby Noodles » 12 Aug 2016, 16:37

Negde sam procitao da se Karakasevic malo druzio sa Maksimovickom, verovatno Daca zato i peni :D Cije ce to dete biti? :D
TRI POENA, TRI POENA... NEMOJTE SE LJUTITI ŠTO SAM ZAĆUTAO ZA TRENUTAK...
Noodles

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2016, 18:41

octopus wrote:Mislis da se zavrcu ruke bogatim privrednicima, kao sto se to na zapadu radi ili kao sto je kod nas Vucko preko Cokija ucenio Dulica da finansira VK CZ da ne bi otisao u zatvor? :biggrin:

E bas tako :biggrin: Ili primeniti Covicev sistem iz KKCZV ili Terzin iz FKCZ, i oni donose rezultate a usput prave i profit. Vrhunski ekipni sport kosta, mi smo mala zemlja, pitanje je da li u realnim uslovima moze opstati bilo koji klub sem fudbalskih. a da ne dotira drzava. U SAD se zna koji su profesionalni sportovi, a koji se igraju na amaterskom nivou (univerziteti plafon). Zna se kako bi drzava mogla tu da pomogne, ali ocito da im nije cilj da stimulisu "biznismene" da smanjuju osnovicu za porez preko sporta. Recimo u manjim sredinama bi klubovima dosta znacilo kada bi mogli da jure male sponzore za neke stvari, a da ovi znaju da ce zauzvrat platiti manji porez. Ovako se se mnogo stvari svodi na ono vec pomenuto, budzin sin trenira nesto, ovaj to finansira dok malog interesuje, posle toga dize ruke, klub propada i tako u krug.

AirBall wrote:Koliko je Nole podigao u Parizu, 3 miliona? :D

Da ostavimo pare po strani, koliko sam pratio, a ponavljam ne pratim tenis ni blizu kao ti, Rafa je otkazao Wimbledon jer nije zeleo da mu se pogorsa povreda, kazu da sa nezalecenim zglobom igra na OI i u borbi je za tri medalje...

Novaku pare nisu bitne, odavno se on resio tih briga. I za Jelenu i Anu slicno vazi. Igra za svoje mesto u istoriji, i sada je na OI propustio veliku sansu da osvajnjem titule opet bude jedan od retkih sa svim GS trofejima + zlato sa OI (samo Agasi i Nadal), dakle nevezano za to sto njemu to zlato vise znaci zbog Srbije, a ne njega. Nadal i Novak sada nisu u istoj poziciji, Novak je na vrhuncu, ima sansu svugde, hoce da bude broj 1. Nadal hoce RG i OI, Vimbldon ga ne interesuje u smislu da bi nesto zrtvovao zbog njega. On je povredjen pokusao da igra RG, morao je da odustane. Da li mu je zglob neizlecen zna samo on I njegov tim, a oni vole da prave dramu i stvari predstave gorim nego sto zaista jesu. Evo odustao od miksa, nije ni on vise masina kao nekada.

AirBall wrote:Za Jelenu i Anu se slazem da su na zalasku i da retko koga dobiti, ali i kad su bile na vrhuncu vise nisu igrale u Fed Kupu nego sto jesu, samo su trazile neki razlog da eskiviraju...

Pogledaj npr Cehinje, kad je Kvitova nesto propustila, ili neka Spanjolka...

Muguruza i Suarez Navarro igraju u Srbiji protiv Jorovicke, ili ko je vec igrao...

Igranje za DC ili FC tim je za posebnu temu, ali da istaknem da su ipak njih dve dosta igrale do Londona, od tada su u sustini odigrale samo ono sto moraju da bi bile u Riju i to kada im je odgovaralo. Jelena je cak previse dramatizovala svoje igranje, a Ana su uvek iz nekog razloga cekala na "penal" kada ne igra. Po meni se suvise i nepotrebno drami u Srbiji oko ova dva takmicenja i nasi igraci gledaju kroz prizmu nastupa za DC ili FC tim. To je zaostavstina osamdesetih kada su Boba i ekipa svoje ime, a i popularnost tenisa u Jugoslaviji pravili preko uspeha u DC, od tada se mnogo stvari promenilo.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Houdini » 12 Aug 2016, 19:43

Milutinov Tata wrote:Zna se kako bi drzava mogla tu da pomogne, ali ocito da im nije cilj da stimulisu "biznismene" da smanjuju osnovicu za porez preko sporta. Recimo u manjim sredinama bi klubovima dosta znacilo kada bi mogli da jure male sponzore za neke stvari, a da ovi znaju da ce zauzvrat platiti manji porez.

pomenuh pre neki dan taj Madjarski model..

sad lupicu cifre, ali kod njih je prva po rejtingu akademija.. znaci plivacka akademija, veslacka akademija, gimnasticarska ili koja vec i recimo njihov maksimum je 500k evra.. znaci mogu da nadju sami sponzore koji ce im dati neku cifru, sto bi njima kasnije bilo umanjeno za porez..

sledeci po rejtingu su klubovi koji imaju gornju granicu od 200k evra.. sve ostalo sto ide preko to je do klubova..

sad u teoriji zvuci odlicno, u praksi bi moralo da se povede racuna debelo, jer bi kod nas mnogi to zloupotrebljavali na ovaj ili onaj nacin i prali pare.. jer jbg to je nasa svest..
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby octopus » 12 Aug 2016, 19:59

Moj drugar igra rukomet, nazovi profesionalno. Davno mi je pricao za Orbana, kao velikog zaludjenika za sport, da je u sve sportove upumpao pare. Da ne pominjem cifre, vec sam zaboravio pa da ne lupim, ali svaki njihov rukometni prvoligaski klub pre pocetka sezone dobije neke brutalno velike pare za tekucu sezonu.

Pre par godina sam citao intervju sa Natasom Janic. Iznenadio sam se kad je pomenula kolika je nacionalna penzija u Madjarskoj, tipa 500 evra i za svakoga je ista bez obzira na sjaj medalje. Kod njih, uz sve duzno postovanje, sportisti invalidi nemaju pravo na nac. penziju, a kamoli da su izjednaceni u rangu sa vrhunskim profesionalnim sportistima. Dok nase nac. penzije za sportiste prelaze i 1000 evra. Plus, osim penzije, nasi dobiju i ogromne premije. A da ne govorim o stipendijama. Previse za jedan mali Srbistan.

Bez para nema rezultata, to je jasno kao dan. Nasi pokusavaju precicama do rezultata, ulazuci veliki novac u vrhunski reprezentativni sport, sto ne mozes reci da je glupo. I kad imas stan, a nemas para da ga renoviras, prvo krpis stolariju da ti ne bude hladno zimi. Da imas pare, sve bi uradio odmah. Mi pare nikad necemo imati i uvek cemo se dovijati taktikama i operativom, dok ce nam strategija ostati nedostizna.

Po meni je skroz legitimno i da se sve vise forsiraju individualni sportovi, jer zna se kako se pojacavaju bilansi medalja.

@Old school - Super post. Bas volim kad nas neko svojim secanjima vrati u prosla bolja vremena. Voleo bih da se nekad oglasis i u nasim raspravama na temi Aletika.
octopus

Postby boki111 » 12 Aug 2016, 21:34

octopus wrote:Po meni je skroz legitimno i da se sve vise forsiraju individualni sportovi, jer zna se kako se pojacavaju bilansi medalja.

Verujem da bi vecina nas menjala 10 medalja iz strelicarstva, hokeja na travi, macevanja za jednu kosarkasku medalju.
Atletika i mozda plivanje (i jos manje tenis) mogu da prodju, a ovo drugo se pogleda samo za OI da se skrati vreme do kosarke, odbojke, rukometa, vaterpola... Bar je kod nas tako.
boki111

Postby octopus » 12 Aug 2016, 22:09

Sve si u pravu. Ali sportska nacija po meni mora da ima bar 5 medalja na OI, po mogucstvu sve iz razlicitih sportova. Neka to budu svih 5 iz kolektivnih, utoliko vece zadovoljstvo za nas.

Drugar kaze, nisu Igre propale ako se osvoji jedno zlato u kolektivnim sportovima. Ima tu istine. Jos nisu sve ladje potonule. Nece biti kao sto smo planirali (i predvidjali) ali i dalje moze lepo da se zavrsi.
octopus

Postby Sir Oliver » 12 Aug 2016, 22:46

@Old school - to je to. Sve prepoznajem. Deca nisu znala sta pre da treniraju, koliko je opcija bilo na raspolaganju. Za dzabe! Ja sam u pionirima trenirao fudbal (Cukaricki, pa Partizan). Trcao kroz sumu sa Banovog do Topciderskog brda zagrevajuci se pred trening. U paraleli, pingic u 'Sokolani'. U srednjoj skoli, kosarku na obliznjim terenima a odbojku prvo u Partizanu, pa u Zvezdi (bile su im bolje ribe a i Dugi Lozancic mi je bio drug:). Tenis na Adi sa lokalnim fanaticima...Ne da nigde nista nisam placao, vec smo imali i sokove, i klopu, i prevoz, i trenere, i lekare itd nezavisno od toga da li je u pitanju bio 'mali' ili 'veliki' sport. I u osnovnoj i u srednjoj skoli ozbiljna sportska edukacija na casovima fizickog. Izuzetno kvalitetna medju-skolska takmicenja, u gotovo svim sportovima. Kroz koje se vrsila selekcija za klubove. Nije bilo toliko teretana kao sada, nismo uzimali proteine i razne druge preparate, ali smo imali odlicne uslove za napredovanje u sportu koji izaberemo i pozitivnu promociju koja je zavisila samo od kvaliteta i zelje koju smo ispoljavali. Neka druga vremena. Vremena entuzijazma, amaterizma i stvarnog olimpijskog duha. Ali i vremena kada je drzava zaista ulagala u zdravlje mladih ljudi shvatajuci da je sport jedan od glavnih instrumenata da se to ostvari.
"SPORT POSTOJI DA BI PRAVDA POBEDJIVALA"
Sir Oliver

Postby Skafi » 13 Aug 2016, 00:00

Day 11

12:30 - 06:00 Rio 2016 ImageImageImageImageImageImage

12:30 - 20:30 Golf
13:00 - 03:00 Badminton
14:00 - 23:45 Fencing

22:00 Women's Sabre Team Bronze Medal Bout
23:15 Women's Sabre Team Gold Medal Bout

14:00 - 20:35 Shooting

17:30 25m Rapid Fire Pistol Men's Final
20:15 Skeet Men's Bronze Medal Match
20:25 Skeet Men's Gold Medal Match

14:00 - 19:20 Water Polo - Women's Preliminary Round
14:30 - 17:45 & 01:00 - 04:15 Athletics Image

15:50 Men's Discus Throw Final
01:53 Men's Long Jump Final
02:27 Men's 10,000m Final
03:37 Women's 100m Final
04:18 Women's Heptathlon Final

14:30 - 04:20 Handball - Men's Preliminary Round
14:30 - 16:46 Rowing

15:32 Men's Single Sculls Final A
15:45 Women's Single Sculls Final A
16:06 Women's Eight Final A
16:27 Men's Eight Final A

14:30 - 05:35 Volleyball - Men's Preliminary Round
15:00 - 23:21 Cycling Track

22:07 Women's Team Pursuit Finals - Bronze
22:14 Women's Team Pursuit Finals - Gold
22:33 Women's Keirin Finals 1-6

15:00 - 03:15 Hockey - Women's Preliminary Round
15:00 - 03:30 Table Tennis
16:00 - 06:00 Beach Volleyball - Men's & Women's Round of 16
16:00 - 01:00 Boxing

17:45 Men's Heavy (91kg) Semifinal 1, Bout 158

RUS TISHCHENKO Evgeny - UZB TULAGANOV Rustam

23:45 Men's Heavy (91kg) Semifinal 1, Bout 170

KAZ LEVIT Vassiliy - CUB SAVON Erislandy

17:00 - 01:00 Tennis

--:-- Men's Singles Bronze Medal Match

Court - tba

--:-- Women's Doubles Bronze Medal Match

Court - tba

--:-- Women's Singles Bronze Medal Match

Court - tba

--:-- Mixed Doubles Bronze Medal Match

Court - tba

--:-- Women's Singles Gold Medal Match Image

Court - tba

17:15 - 00:45 Basketball - Women's Preliminary Round
18:00 - 05:00 Football - Men's Quarterfinals
18:05 - 20:40 Sailing
19:03 - 21:15 Trampoline Gymnastics

20:42 Men's Final

19:15 - 05:30 Basketball - Men's Preliminary Round
20:30 - 01:40 Weightlifting

00:00 Men's 94kg Group A Final

21:00 - 23:00 Diving - Women's 3m Springboard Semifinal
03:00 - 04:20 Swimming Image

03:03 Women's 50m Freestyle Final
03:11 Men's 1500m Freestyle Final
03:49 Women's 4 x 100m Medley Relay Final
04:04 Men's 4 x 100m Medley Relay Final
Skafi

Postby Tegi » 13 Aug 2016, 03:21

Konacno jedan uspesan dan na Igrama.
Rekoh vam da ce nas krenuti kad Pletikosic bude poceo da puca. :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby shef_lwt » 13 Aug 2016, 03:25

Ko posle svega može da zaspi, svaka mu čast! :D
shef_lwt

PreviousNext

Return to Rio 2016