by octopus » 23 Aug 2016, 08:51
Vracamo se u sumornu realnost nakon puta od uzasne jave do sna koji su nam obezbedili najbolji sportisti koje imamo.
Dosla je i ta 60 godina cekana olimpijska medalja! Ogromno prokletstvo je nadam se razbijeno! Veru Nikolic je pojela trema i ocekivanje jugoslovenske javnosti, Korica noc pred trku nije spavao jer se uplasio terorista, Stekicu je naglo pala forma iako je 20 dana pre i posle OI bio sjajan, Topicu je pala kisa taj dan...
Ivana nije imala izgovor, a sto je najvaznije ni razlog da se pravda. Jos nakon prve u nizu od 8 velikih medalja rekla je da je olimpijska medalja jedini cilj i da sve ostale medalje nemaju veze sa istim. A redjale su se kao na traci, da podsetim:
2013. bronza na SP na otvorenom
2014. bronza na SP u dvorani, srebro na EP na otvorenom
2015. zlato na EP u dvorani, bronza na SP na otvorenom
2016. srebro na SP u dvorani, zlato na EP na otvorenom i ova poslednja i najsladja - bronza na OI.
Spanovicka je istakla da joj je glavni cilj zlato, bilo na SP na otvorenom ili na OI, i da nece stati dok nesto od toga ne osvoji. A posebno raduje izjava da ni Tokio nije daleko. Ocena za nastup Riju - za rezultat, za plasman, za ambicije - PETICA.
Kolasinac je 3 ipo godine brujao o Riju, kako ce biti u najzrelijim godinama, o daljini preko 21m...
U medjuvremenu, on ni blizu 21m, a i ta daljina odavno nije vise garant za medalju. Peti je imao preko 21m, Asmir zapeo u kvalifikacijama sa skromnih 20.16m. Verujem da cemo uskoro videti neki hitac od preko 21m, ali ne vredi mu. Propala sezona u potpunosti. Jedna od retkih disciplina koja je imala 3 velika takmicenja. Na prvom precenio konkurenciju pa nije ni doputovao, na drugom kiksnuo, ovo trece nisam ni doziveo kao iznenadjenje. Ocena TRI PLUS, zato sto je posle Ivane bio najblizi finalu.
Amela Terzic. Trke na 1500m i 800m na OI su najveci dokaz koliki je ona mentalni patuljak. Na 1500m glat ispada jer je bila pod tremom, a na 800m gde je bila autsajder lagano ulazi u polufunale! U polufinalu opet bespotrebna trema, iako niko nije ni ocekivao finale i naravno dosta losija nego u kvalifikacijama. Generalno, polufinale OI nije za bacanje, ocena TROJKA.
Milan Ristic. Kako ovog decka da nazovem osim veliki maler. Redovno upada u najbrze grupe, ima i vremena, cak i ukupne plasmane za korak napred ali izvisi za jedno mesto. Na EP osmi, pa ne ulazi u finale, na OI je takodje bilo sporijih od njega koji su otisli u polufinale. Plus nevidjena kradja. Sve u svemu, ne mozemo biti nezadovoljni, osim sto mu je uskraceno veliko iskustvo. TROJKA.
Tamara Salaski i da je izjednacila licni iz maja, opet bi bila daleko od polufinala, tako da kod nje nemamo za cim da zalimo. Obzirom da je na OI trcala vreme koje nikad nijedna nasa 400-metrasica ukljucujuci i nju samu nije imala pre 2016. godine, mozemo joj dati solidnu ocenu. TROJKA.
Dragana Tomasevic, to sam vec i pisao da ce da baci 57 i kusur metara, ocekivano zavrsila u kvalifikacijama. Cetvrti put zaredom. Mislim da je dosta, a i da nije, ona zasigurno za 3 godine nece moci da prebaci 61m pa bi trebalo da joj ovo budu poslednje Igre, bar ako se bude posteno merilo. Posto osim nje nemamo diskasicu koja moze da hitne disk dalje od 40m, ne bih voleo da uskoro zavrsi karijeru, ali ni da se blamira po velikim takmicenjima. Ocena TRI MINUS.
Vladimir Savanovic - Em je mladji od brace Filipovic, em ima jos kredita, em je ove godine pokazao da moze mnogo bolje od ovoga. DVOJKA.
Malo me je grizla savest nakon trke na 50 km hodanje sto sam sa podsmehom komentarisao bracu Filipovic, jer su zavrsili trku. Ali kad pogledamo Predragove rezultate sa poslednja 3 velika svetska takmicenja, sta ti drugo preostaje nego ili da se smejes ili da places: OI London POSLEDNJI, SP Moskva NIJE ZAVRSIO TRKU, OI Rio POSLEDNJI... Ako to nije turizam, nek mi neko navede bolji primer... Verujem da je pred bracom jos jedan olimpijski ciklus.
Braca Filipovic - JEDINICA.
Olivera Jevtic je sa razlogom navukla gnev nacije. Trece OI bez plasmana, godinama muze budzet bez ikakvog pokrica, ne povlaci se a ima obezbedjenu egzistenciju. Ima 39 godina i kuka da je hendikepirana sto joj nisu poslali partnera, pardon trenera. Eto posle toliko godina njoj treba savet kako treba da trci uzbrdo/nizbrdo, na krivini/pravini, vetru/kisi/suncu. Ocena naravno KEC SA POSTOLJEM.
Andjelko Risticevic. Ne bi mi bili Srbi da neko od nas ne zajebe sistem. Na volseban nacin je dosao do A norme, trku je zavrsio 5 minuta sporije od Oliverinog licnog. Super sto zavrsava ETF, ali mi ovde ne analiziramo ljude vec atleticare. KEC SA POSTOLJEM.
Dudas je svoje odradio na EP. Ovde je, kao sto je i priznao, dosao da uziva. Vec posle prve 2 discipline se videlo da je mlako usao u takmicenje i da pricu o novom NR-u kao i visokom plasmanu mozemo da zaboravimo. Nakon 8 disciplina je odustao, a mogao je da baci koplje 20-ak metara i da rekreativno otrci 3 ipo kruga, ali ni za toliko nije ispostovao svoju zemlju, koja je skupo platila i njegove pripreme po najskupljim destinacijama i sam boravak u Riju. Filipovici su bar zavrsili trku, ali zbog plasmana nisam mogao da im dam vecu ocenu od najgore. Njemu zbog pristupa, takodje KEC SA POSTOLJEM.
Sve u svemu, strava i uzas. Ne gledajuci Ivanu, u novi ciklus ulazimo goli kao pistolj. Nakon Londona tu su bili i Ivana i Bekric i Kolasinac i Jelaca i Dudas, kao potencijalni kandidati za visok plasman u Riju. Sad niko novi na vidiku. Mozda Elzan, ali sa 21 godinom ce ipak biti premlad za bilo kakva ocekivanja, narocito gledajuci svetsku konkurenciju.
Ja se iskreno nadam cudu (jer nam samo to preostaje) i povratku Jelace. Ona bi nam bas znacila u ovoj atletskoj pustosi, bar dok se ne pojavi neki novi kandidat za finale OI ili SP, pri cemu najvise aludiram na dvojicu skakaca udalj.