Bio juce u Szegedu..organizovana shopping tura..karta je 1300din..
Isli smo preko Kelebije jer je odmah do tog granicnog prelaza ultra jeftin market(tacnije dva)..Tompaker i Hatar,od kojih smo mi bili u ovom prvom(za drugi nismo imali vremena).Kucna hemija,slatkisi,licna higijena,hrana za ljubimce,mlecni i mesni proizvodi...sta reci kada ti se isplati kupovina i bez toga da napravis racun za AFU(vise od 160e,tacnije,vise od 48 000 forinti).Sve skoro duplo jeftinije nego ovde..recimo gelovi za tusiranje..raspon cena od 70-110din(od malicije do adidasa)..palmoliv su npr 100din..milka cokolade 60din,colgate paste 80din,dezedorans dove 140din,lakovi za kosu 160din,trapist sirevi 410din/kg,itd..
p.s. u ovom marketu mozes kupovati u evrima,kurs su juce racunali 1e=300,5 HUF...
Odatle smo isli pravac Szegeda,stigli smo za nekih pola sata/sat(izgubio sam pojam o vremenu)...na ulazu u Szeged se nalazi veliki Tesco market(u sklopu njega market i prodavnice tehnike,garderobe(koliko sam video uglavnom no name brendovi,ali nismo se puno zadrzali tako da moguce da nisam video nesto poznatije)..nismo tu ostali jer je jedna grupa isla ciljano samo do obliznje najlon pijece kako bi menjali evre kod dezurnog dilera(moguce i menjanje dinara u HUF(ne znam koliko su im racunali..inace je kurs 1din=2,9HUF..
Odatle smo isli u Szeged Arkad koji je ogroman za tako malo mesto..tu je izbor garderobe ogroman..a sto se cena tice tek nesto jeftinije nego li u Srb(oko 5e po artiklu na 20e+)..od butika imate Bershku,Zaru,Springfield,H&M(gde je nemoguce nesto probati zbog ogromne guzve u istom),Tom Tailor(manja radnja od nsadske u Merkatoru),C&A,Retro,Office Shoes,itd,itd...Tu smo ispucali prteostalo vreme i nismo obisli Metro & Coru(gde je velika grupa ljudi isla ciljano kako bi kupovala mesne proizvode koji su bili na akciji za vikend..takodje nismo obisli elektro Outlet i jos neke radnje u centru grada..tako da sledeci put idemo kolima...
Inace,preko granice mislim da mozes preneti zirafu,samo da je lepo upakujes
Neki iz busa su kupili televozore i kamere za brutalno male pare(kupovali na akciji u Metrou)..
Sto se AFE(povracaja tice)..da utvrdimo gradivo
1.morate napraviti racun u prodavnici minimum za 160e-48000 huf i pre nego sto dodjete na kasu trazite da vam kucaju afa racun
2.na granici se odvajate u krajnju desnu traku i tu idete do madjarskog carinika sa pasosem,1000 forinti(obrada carinika za racun od 200e) i afa racunom koji on treba da ispecatira
3.na nasoj granici nista ne prijavljujete,lepo se osmehnete,ali ne kao giga moravac
4.povracaj za kucnu hemiju,hranu,i sl u proseku iznosi 17-18%
5.povracaj za garderobu u arkadu u proseku iznosi 12%
6.povracaj na stvari za decu/bebe nema jer je porez za te proizvode u Hu 0%
Ako vas sta zanima pitajte
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.