Board index Tenis Teniski miks

Izvan i iza turnira

Re: Izvan i iza turnira

Postby Delester » 08 Feb 2012, 12:55

naleteh na min i bas na ovu izjavu :biggrin:
skijanje je jedan od najtezih i najzahtevnijih sportova out there. to sto rade skijasi na takmicarskom nivou novcem ne moze da se plati. teniseri su devojcice za tu kolicinu m&*a. nije dzabe djokovicu tomba bio zapravo (naj)veci idol cak i od samprasa i jedini sportista kojeg je pratio i onda kada svi spavaju. kaze da se zbog samprasa nije budio. :biggrin:
razlikuju se ovi sportovi unekoliko, ali imaju dosta toga i slicnog. Razumem zasto kazu to sto kazu, ovde se prica o skijanju na vrhunskom nivou. Teze je postati, opstati i odrzati se, a sve to za nadoknadu koja je prakticno uvredljiva. Retko potcenjen sport, a vrlo verovatno skuplji od tenisa. Dva bela sporta, djavolski teska, ali je ipak malo tezi onaj gde ima vise belog.
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby alcesta » 08 Feb 2012, 13:15

Babe i žabe :tap:
Bez obzira koliko je skijanje teško nije mi jasno ko ga je vukao za jezik da priča o tenisu uopšte u tom kontekstu. Mogao je isto tako i da uporedi fudbal sa golfom. Ivica i Novak imaju dve zajedničke stvari, prvo, obojica su veliki šampioni i prvaci u svom sportu, i drugo, imaju očeve koji jesu zaslužni za njihov uspeh ali se svojski trude da ih izblamiraju u javnosti :tap:

Btw, videh malopre da ni Laureus nije prošao bez Ivana Ivanovića :(
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Delester » 08 Feb 2012, 13:23

e sad ti opasno mesas babe i zabe sa pominjanjem fudbala i golfa kao analognog poredjenja, ali ajde :biggrin:
.......................................................................................
Delester

Postby alcesta » 08 Feb 2012, 13:24

Pa baš zato što nije analogno :biggrin:
alcesta

Postby Delester » 08 Feb 2012, 13:25

veruj mi da jeste i to po pitanju mnogo ravni
Delester

Postby alcesta » 08 Feb 2012, 13:31

Evo ovde je neko pokušao da rangira sportove po težini:
http://sports.espn.go.com/espn/page2/sportSkills

IMO potpuno je besmisleno porediti različite sportove, ali dobro, nisam stručnjak.
alcesta

Postby Delester » 08 Feb 2012, 13:45

:laugh:
pa znas koliko tu parametara ima koji nisu ubaceni u analizu?
jel si pogledala malo znacajnije tabelu?
videces da je skijanje i po brzini i po snazi i po sposobnosti prevazilazenja straha ispred tenisa. 3 ubedljivo najteze komponente za doterati treningom.
poeni na osnovu kojih je tenis iznad se odnose na koordinaciju hand eye koja je u skijanju analogna leg eye koje u tabeli nema naravno. sledeca je durability naravno jer teniski mec traje 5 sati, a trka par minuta. problem je sto posle te trke nema vise kiseonika u mozgu i trening koji dovodi da se ta trka izveze ima vise durabiliteta nego tenis i to po vise osnova
ovo pisem kao neko je zaludjen i tenisom i skijanjem, ovo su jako slicni sportovi, individualni su, zahtevaju ekstremno rane pocetke, novac, trud, rad, odricanje, samo sto su uslovi u kojima se igra tenis i pristupacnost samog tenisa vecoj populaciji setnja u praku za skijaske.
Delester

Postby georgina » 08 Feb 2012, 13:45

a gde je tu priča o talentu ???
neko ko je talentovan za skijanje i vrhunski je skijaš, možda bi, uz sav trud, bio samo prosečan teniser.
ja ne kapiram ta poređenja uopšte :confused:
georgina

Postby alcesta » 08 Feb 2012, 13:55

Slažem se.
Delester wrote::laugh:
pa znas koliko tu parametara ima koji nisu ubaceni u analizu?
jel si pogledala malo znacajnije tabelu?
videces da je skijanje i po brzini i po snazi i po sposobnosti prevazilazenja straha ispred tenisa. 3 ubedljivo najteze komponente za doterati treningom.

Del, ja i nisam stavila ovo kao dokaz da je tenis teži od skijanja nego samo kao dokaz koliko je nezahvalno porediti različite sportove čak i ako se svedu na pojedinačne komponente. Vidimo da je sve ono što je uzeto ukupno u zbiru različito od rezultata pojedinih komponenti koje nemaju istu važnost, i o kakvoj objektivnosti onda možemo da pričamo?
alcesta

Postby jabukamen » 08 Feb 2012, 13:56

Meni je ipak ovo sve neukusno. Posebno jer je nekoliko godina je bila potpuno ista prica samo sto je umesto Noleta na meti bila Blanka Vlasic sa malom razlikom jer je tada govorio da je lako Blanki jer ima dve konkurentkinje, a sada kaze da najbolji teniser moze biti i iz Venecuele, Australije ili Ceske, dok je skijaski vrh rezervisan za predstavnike nekoliko zemalja. Upravo to je razlog za klanjanje najboljim fudbalerima, kosarkasima, teniserima... Ta ogromna konkurencija iz celog sveta. I u takvoj konkurenciji gde od najmanjeg mesta do milionskog grada svi pikaju fudbal i tenis na ovom ili onom nivou, a niko nije bolji od tebe je nesto nezamislivo tesko, komplikovano i vredno svakog postovanja.

Naravno da je rangiranje sportova nezahvalno, ali uz ovu ogromnu konkurenciju koju sam pomenuo postoji jos nesto sto izdvaja Noleta od drugih. Bolt i Cavic, pa donekle i Ivica, u celoj svojoj karijeri ispred sebe vide cilj do kog treba doci sto pre i u tome ih niko ne ometa. Nole igra danas protiv strasnog servera Karlovica, sutra protiv Ferera koji moze trcati kao maratonac, a oni su samo zagrevanje za Rogera i Rafe sa kojima moze igrati dva ili sest sati. I za razliku od Dirka ili Mesija to sve mora uraditi apsolutno sam, bez i najmanje pomoci skoro isto toliko genijalnih Terija ili Inijeste. Greota je to nipodastavati na bilo koji nacin.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby Delester » 08 Feb 2012, 14:00

kada bi imali slucaj individue koja ima adekvatan set vestina i sposobnosti neophodan za oba sporta, teze bi joj bilo da bude prvak u skijanju nego u tenisu. u tenisu kao sto si videla i choker moze da uzme slem, u skijanju choker ne uzima nikad nista. za pocetak je potrebno biti daleko veci ratnik. hrabrost je br 1 osobina i najveci atleta bez nje u tenisu moze mnogo, u skijanju gotovo nista. pogledaj slucaj jelene jankovic. i to je samo jedan pogled.

ja ne znam na koji nacin se izjava kostelica tumaci kao nipodastavanje novaka (oni su kucni prijatelji) time sto su rekli da je skijanje teze od tenisa?! ne mislite valjda da je tenis najtezi sport od svih? Pri cemu ne kazem da je skijanje taj sport.
Last edited by Delester on 08 Feb 2012, 14:02, edited 1 time in total.
Delester

Postby Houdini » 08 Feb 2012, 14:00

Slazem se da je vrlo tesko proceniti koji sport je (naj)tezi, neko ima fizicke i mentalne predispozicije za neke tehnicki zahtevnije discipline, neko za fizicki, a neko za mentalno zahtevne. Kao i prirodne i drustvene nauke, nekome je matematika spansko selo (taj sam :biggrin: ), ali zato recimo pamti svakakve gluposti koje su se izdesavale u istoriji. Tako i ovde neko ima talenat u jednom sportu, ali nema u drugom i samim tim mu je teze da ostvari znacajan napredak u njemu.

Ako je parametar nesto sto se ne moze nauciti treningom tako lako, onda je tu sah medju najtezim sportovima. Pre svega jer ti tu ako ne posedujes talenat (glavu) mozes to da vezbas godinama nista neces postici. A koliko tu tek treba izdrzljivosti to je za nepoverovati. Ja prvi nisam mogao da verujem kada sam cuo kako su se Kasparov, Fiser, Spaski i ostali spremali za meceve.

Na stranu sto mislim da je izjava Kostelica malo otrgnuta iz konteksta.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby alcesta » 08 Feb 2012, 14:07

Evo i ti Del kažeš "kad bi imali slučaj". Treba pretpostaviti idealan slučaj da neko ima jednak talenat za oba sporta, a u realnosti čovek je najčešće talentovan za jedan ili za drugi od ta dva. Zato ne vidim čemu uopšte takva poređenja.

I da, ne mislim da je Kostelić mislio nešto protiv Novaka time, ali je više nego neukusno davati takve izjave uopšte, ne verujem da ga je iko pitao koji je sport teži i ko je bolji sportista. Vidi se zašto je prijatelj sa Srđanom, obojica su operisani od bilo kakvog smisla za PR :tap:
alcesta

Postby Delester » 08 Feb 2012, 14:16

alcesta, davanjem hipotetickog primera nisam rekla da realan primer ne postoji
imas ih koliko hoces
evo ja sam ti od onih, verovala ili ne koji kog god sporta da se uhvate (tako je bilo do sad sa onim sto sam probala) su iznad proseka i to nek bude understatement
i skijam i igram tenis
i sad mogu ovde sastav da pisem i iz teoretskog i iz prakticnog iskustva i da dokazem da jedan te isti covek sa jednom spremom moze da igra tenis ali nije fizicki spreman da skija na istom nivou. o psihi cak necu ni da pocinjem.
pru cemu ona izjava jeste istrgnuta iz konteksta i covek je upotrebio izraz "komplikovaniji" i mislim da ste previse zastitnicki nastrojeni te negativni prema nekom ko nema sanse da je mislio ista lose i cija je izjava najpre uperena na kritiku organizacije u okviru skijaskog sporta i neprohodnosti za svezu krv u okviru iste. ovo zapravo najmanje ima veze sa novakom i tenisom.
Delester

Postby alcesta » 08 Feb 2012, 14:27

Ma nije to zbog Novaka, slažem se da najmanje ima veze s njim, ali čovek prosto ne vodi računa šta priča, i onda zašto i kako to vodi privatni rat sa celim svetom, baš se čudim.
Imao je i neku priču za Ratka Rudića svojevremeno, čini mi se, pa ovo za Blanku što reče jabukamen. Jako ružno deluje a niko ga ne vuče za jezik da komentariše druge sportove i poredi ih sa svojom decom, pa bio i sto puta u pravu. Jadni Ivica i Janica, koliko ih je puta izblamirao. :(
alcesta

PreviousNext

Return to Teniski miks