Board index Košarka Evropska košarka

Evroliga

Re: Evroliga sezona 2011/2012

Postby AirBall » 25 Feb 2012, 12:42

Istina... PAO je vec u 1/4 finalu, dok se za poslednju kartu bore Unics i Fener...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Diktator » 26 Feb 2012, 21:52

Vatutin: Teodosić demantovao opoziciju
Branko Vlahović | 26. februar 2012. 20:58 | Komentara: 0

U CSKA nije bilo talentovanijeg stranca od Miloša. Nenad Krstić je odličan igrač i čovek, kaže predsednik CSKA u ekskluzivnom razgovoru za „Novosti“
Miloš Teodosić i Andrej Vatutin

SRPSKI reprezentativci, Nenad Krstić i Miloš Teodosić su se odlično uklopili u Moskvi i pravo su pojačanje „armejaca“. Već sada može da se kaže da je „srpska investicija“ bila odlična i pravovremena. To tvrdi Andrej Vatutin (39), predsednik KK CSKA, koga mnogi smatraju za jednog od najboljih sportskih menadžera u Rusiji.

U ekskluzivnom intervjuu za „Večernje novosti“ sa Vatutinom smo razgovarali i o tome kako se ekonomska kriza odrazila na rusku i evropsku košarku, kao i o tragovima Srba koji su radili u tom velikom klubu.

Kada je Mihail Prohorov kupio američki NBA klub Nju Džersi Nets, Vatutinu je ponuđeno da bude direktor, ali rođeni Moskovljanin kaže da ga „nikakvo inostranstvo ne zanima, jer mu je u Rusiji najleše“.

* Mnogi poznati treneri smatraju da je danas CSKA jedan od najbolje organizovanih klubova u Evropi. „Armejci“ ne kubure sa novcem, pa da li je to glavni razlog dobre organizacije i atmosfere u CSKA?

- Vrlo je važno da klub dobro funkcioniše i da svako obavlja svoj posao, a mi imamo zaista dobru organizaciju. Veliki budžeti nisu garancija uspeha, a za to ima mnogo dokaza. Tridesetak ljudi radi u klubu i svi se brinemo da doprinesemo da na kraju rezultat bude odličan. Stvorili smo blisku, moglo bi se reći, porodičnu atmosferu, što je za klub veoma važno. Zato nastojimo da se družimo, odlazimo zajedno na izlete i slavlja i nove godine dočekujemo zajedno... Posle ekonomske krize, koja je 2008. zahvatila i Rusiju, imali smo i mi fainansijskih problema. Verujte mi da je vrlo neprijatno kada morate da razgovarate sa igračima, pogotovo sa menadžerima, oko smanjenja ugovora. Hvala Bogu, sada je sve OK i nema neizmirenih potraživanja. Dakle, niko ne može da kaže da mu je CSKA dužan i jedan dolar. Kao predsednik kluba trudim se da ispunim svako obećanje. Mislim da umem da držim datu reč.

* Vaš klub je prvi u Rusiji pre četiri, pet godina izneo pred javnost visinu klupskog budžeta. Koliki je sada budžet i da li ga je kriza bitno skresala?

- Igramo u tri takmičenja i imamo više selekcija, pa da bismo mogli normalno da funkcionišemo moramo da obezbedimo najmanje 40 miliona dolara godišnje. Ispod toga ne možemo, jer je Moskva skup grad. Osim toga, tu su brojna putovanja i ostalo. Od 75 do 80 odsto klupskog budžeta obezbeđuje nam vlasnik kluba, Kompanija „Noriljski nikl“. Ostalo mi sami zaradimo.

* Milijarder Mihail Prohorov, zahvaljujući kome je CSKA vratio nekadašnji sjaj i postao moćan, kaže da ruski klubovi liče na budžetske organizacije koje znaju da troše, ali još nisu naučili da zarađuju. Može li CSKA u bližoj bućnosti da zarađuje sebi budžet?

- Nastojimo da učimo od Zapada i da sami zarađujemo što više. Ali, biću iskren, teško da će se i narednih godina moći zarađivati više od 25 odsto od ukupnog budžeta CSKA. Naša dvorana nije velika, ima manje od 5.000 mesta, pa od ulaznica ne možemo mnogo da prihodujemo. I kada budemo igrali u velikoj dvorani, ona neće uvek biti puna. U Rusiji ne postoji onako fanatična publika kao što je u Srbiji. Svaki evropski klub može Partizanu da zavidi na odličnoj podršci sa tribina. Rusija je specifična i na košarku ne dolazi tako mnogo ljudi, kao na fudbal ili hokej. Kod nas na utakmice CSKA dolazi uspešniji deo ljudi. Sada, kada nas je pojačao Andrej Kiriljenko, i u drugim ruskim gradovima zbog njega dolazi mnogo posetilaca. Ali, moramo da budemo realni i da kažemo da na mnogim utakmicama tribine nisu pune. Rejting gledanosti košarke u Rusiji je nizak, pa je to razlog što sa domaćih utakmica nema TV prenosa. Ako popularnost poraste i za nju interes bude veći, onda će biti i TV prenosa, pa se i na tome može zarađivati. U Rusiji i Evroliga može da se gleda samo preko satelitskog NTV-plus.

* Pred dolazak Teodosića u CSKA bilo je i onih koji su otvoreno bili protiv. Tražili su mu mane i govorili kako on može da pokvari harmoničnost ekipe. Posebno vaš veteran Sergej Tarakanov, i oni koji su redovno gubili protiv reprezentacije nekadašnje Jugoslavije?

- Zaista je bilo raznih priča. Ali, mi se nismo obazirali na njih i ja mogu sa zadovoljstvom da kažem sve najbolje o Teodosiću. Ubeđen sam da u CSKA nije bilo od stranaca talentovanijeg igrača od njega. On je pravi košarkaški brilijant. Koliko će napredovati zavisi, pre svega, od toga koliko će sam raditi. Jasno je da za još bolje rezultate i igrački nivo nije dovoljno imati samo talenat. Uveren sam da on ima potencijal za napredak. Kada bi poboljšao skok i brzinu, ne bi mu bilo premca, jer ima neverovatan pregled igre.

* Kako se Teodosić ponaša?

- Na njegov rad u klubu nemamo nikakvih primedbi. Dolazi i redovno trenira, kao i svi drugi igrači. Mene nisu plašile tvrdnje kako Teodosić voli da ostane duže u noćnom klubu. I ja sam mlad čovek i smatram da svako ima pravo na svoj život, ali najvažije je da dobro ispunjava svoje radne obaveze. Teodosić se ponaša kao pravi profesionalac, trenira dobro i nemamo nikakvih primedbi, pa su ućutali i oni koji su bili protiv njegovog dolaska.

* Novinari i vaš trener posle utakmica često hvale Nenada Krstića. Šta o njemu možete da kažete?

- O Krstiću može da se govori samo najbolje. On je odličan igrač i odličan čovek, koji se trudi da uvek bude maksimalno koristan. Dobro se uklopio u ekipu i svi su ga dobro prihvatili. Važno je i to što su Krstić i Teodosić zajedno, jer osim što se dobro slažu u igri i izvan terena su prijatelji.

* Treneri često govore o važnosti atmosfere u svlačionici. Sada imate oštru konkurenciju za mesto na klupi, jer CSKA ima i previše dobrih igrača. Oseća li se neko trenje ili koškanje?

- Atmosfera u ekipi je odlična. To što se zove „atmosfera u svlačionici“ je, takođe, veoma dobra. Lider naše ekipe je Kiriljenko i on je duša tima.

* Od ruskih trenera često može da se čuje kako im je teško da se takmiče sa CSKA, koji ima bitno veći budžet?

VUJOŠEVIĆU SVE NAJBOLjE
* CSKA i Duško Vujošević su se razišli, iako su najavljivali dugogodišnju saradnju. Predsednik CSKA kaže da o Vujoševiću, kao čoveku i treneru, misli sve najbolje:
- Iskreno mu želim da ponovo bude uspešan trener i da njegova ekipa bude među boljima u Evropi - kaže Vatutin, koji je uz Duleta naučio dosta srpskih reči.

- Mi ne skrivamo da imamo najveći budžet među ruskim klubovima. Ali, naše ambicije i planovi su najveći. Međutim, ni budžeti Himkija, Uniksa i drugih nisu mali. Čak ni Vladivostok nema manji budžet od pet miliona dolara.

* Mnogi vas smatraju favoritima na Fajnal-foru Evrolige. Hoćete li osvojiti pehar ove godine?

- Nikada nisam davao prognoze. Zato ne želim da govorim o rezultatu. Jasno je da ćemo učiniti sve da postignemo dobar rezultat. Veoma je važno da nam svi igrači budu zdravi. Imamo, zaista, dobru ekipu. Daj Bože da ne bude povreda, a onda neka pobedi ko zaista bude bolji - završava Vatutun priču za „Novosti“.

OD IVKOVIĆA MNOGO NAUČILI

* U CSKA je tri godine radio Dušan Ivković, za koga mnogi u Moskvi kažu da je mnogo učinio da „armejci“ postanu, ne samo igrom nego i organizacijom kluba, jedan od najboljih u Evropi.

- O Dušanu Ivkoviću možemo da govorimo samo najbolje, jer smo baš od njega mnogo naučili. Dolaskom u CSKA, on je nesebično preneo svoje bogato iskustvo, a ljudi u klubu su se trudili da brzo uče. Svi se slažu da je odličan trener, da je sa njim čast i uživanje raditi, komunicirati. I sada kada smo konkurentski klubovi, rado volim da se sretnem sa njim. U Rusiji, pogotovo u Moskvi, on ima mnogo poštovalaca. Mi ne zaboravljamo da je on učinio sve da „armejci“ budu jedan od najboljih klubova u Evropi. Najvažnije je to da Duda zna kako mora da se radi da bi se bio veliki klub u svakom pogledu.

NOVAC NIJE GARANCIJA USPEHA

- MNOGI evropski klubovi preživljavaju teške dane zbog ekonomske krize koja je zahvatila mnoge zemlje. Posle krize 2008, evropska košarka je izgubila tempo i to se oseća ne samo po budžetima već i po broju gledalaca na tribinama. Iskreno želim da klubovi brže i lakše rešavaju probleme sa sponzorima, jer se samo na taj način mogu sačuvati kvalitet i pozicija. Ponavljam da novac nije garancija uspeha, jer je to, ipak, sport gde može da se pobedi i izgubi, ali postoje neke granice budžeta ispod kojih nije realno da se postižu veliki rezultati. Entuzijazam nije dovoljan za stalni rast kvaliteta - tvrdi Vatutin.

POČEO KAO SPORTSKI NOVINAR

ANDREJ Vatutin se bavio sportskim novinarstvom, u kojem nije dugo ostao. Kaže da su sportski novinari, zbog komunikativnosti dobri da budu menadžeri klubova. Imaju obrazovanje i lako komuniciraju sa različitim ljudima, što je veoma važno za sportske rukovodioce. I direktor moskovskog fudbalskog kluba Dinamo je bio sportski novinar.
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby AirBall » 27 Feb 2012, 12:26

Veliki hendikep za Unics pred odlucujucu utakmicu sa Panathinaikosom za prolaz u top 8... Belorus Vladimir Veremeenko je povredio misic i po recima trenera Pashutina nece igrati narednih 7 dana...
AirBall

Postby AirBall » 28 Feb 2012, 19:54

David Blatt je produzio ugovor sa Maccabijem na jos 2 sezone...
AirBall

Postby AirBall » 28 Feb 2012, 22:16

Sutra i prekosutra je na programu poslednje kolo top 16 faze EL pa da se malo pozabavimo kalkulacijama...

Grupa E

CSKA je osigurao odavno prvu poziciju i igra revijalnu utakmicu protiv Efesa koji je ove sedmice smenio trenera Saricu i umesto njega doveo Grka Eliasa Zourosa... To je izazvalo citavu lavinu kritika u turksoj javnosti koja i onako nije naklonjena Efesu, a navijaci velikih klubova su ih proglasili za nacionalne izdajnike posto su unajmili Grka...

CSKA igra svaku utakmicu da dobije i tu nece biti nikakvih kalkulacija... Od povrede se u potpunosti oporavio Khryapa i CSKA bi trebao da bude kompletan u Carigradu...

Klanica nas ocekuje u Pireju, jer pobednik utakmice Olympiacos-Galatasaray ide direktno dalje... Turci su trazili hiljadu karata za svoje navijace na sta su se organizatori utakmice samo nasmejali... U publici ce biti samo crveni iz Pireja, a problem moze da predstavlja cista koja je pronadjena kod Geceviciusa i on ce vrlo verovatno ovu utakmicu propustiti... Prednost domacoj ekipi, ali Galatasaray je pocevsi od kvalifikacija pokazao da zna da igra pod pritiskom... Izbacili su i Rytasa kao domacina turnira kvalifikacija za EL pa zasto ne bi i nikad slabijeg Olympiacosa...

Grupa F

Na papiru najneizvesnija grupa gde sem poslednje Unicaje koja nije ostvarila nijednu pobedu sve 3 ostale ekipe mogu zavrsiti kako na 1. tako i na 3. mestu koje znaci oprostaj od ovogodisnje EL...

U najboljoj poziciji je Montepaschi koji docekuje Real i ispada samo u jednom slucaju, a to je da izgubi 37 i vise razlike i da Bilbao pobedi Unicaju...

Bilbao-u je dovoljno za prolaz dalje da dobije nezainteresovanu Unicaju i meni bi bilo veliko iznenadjenje ukoliko im se zeleni iz Malage ne sklone... Eventualno ukoliko ih je Real masno premirao, ali ni to ne znaci da ce Real proci, jer ukoliko izgube u Sieni i pobeda Unicaje im nista ne znaci...

Real ukoliko Bilbao pobedi Unicaju mora da pobedi 22 i vise razlike za prolaz dalje...

Gotovo su u bezizlaznoj situaciji...

Grupa G

Panathinaikos jeste prosao, ali ako izgubi mec u Kazanu ide u top 8 sa 2. pozicije i nema prednost domaceg terena u 1/4 finalu, tako da ce oni ovu utakmicu odigrati kao da im zivot od toga zavisi...

Unics ukoliko izgubi, a Fener pobedi Milana koji je vec ispao prolazi dalje...

Unics u slucaju pobede nad Panathinaikosom osvaja grupu i ima prednost domaceg terena u 1/4 finalu...

Italijani su na konferenciji za stampu rekli da ce igrati protiv Fenera kao da im zivot od toga zavisi, ali mislim da je ipak motivacija dobrano na strani gosta...

Grupa H

Utakmice su revijalnog karaktera, jer Barsa sigurno prolazi kao prva iz grupe, a Maccabi kao 2...

Obe utakmice su bez takmicarskog znacaja i igraju se iskljucivo za prestiz...
AirBall

Postby CrniGuja » 28 Feb 2012, 22:58

AirBall wrote:David Blatt je produzio ugovor sa Maccabijem na jos 2 sezone...

Kolko mi smesno kad vidim kako se objavljuje da neki trener produzava ugovor :biggrin:
Kakav li je ugovor naseg Vladice :laugh: Verovatno ga i nema, mrzelo ih da se tu nesto zamaraju, piskaraju...
CrniGuja

Postby Tegi » 28 Feb 2012, 23:20

AirBall wrote:Veliki hendikep za Unics pred odlucujucu utakmicu sa Panathinaikosom za prolaz u top 8... Belorus Vladimir Veremeenko je povredio misic i po recima trenera Pashutina nece igrati narednih 7 dana...

Ne bojte se Kazandzije... tu je Skembe. Znaci, Batist 20+ poena :laugh: .
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby AirBall » 28 Feb 2012, 23:22

Tegi wrote:Ne bojte se Kazandzije... tu je Skembe. Znaci, Batist 20+ poena :laugh: .

Ne bih ja uzimao ovu informaciju sa 100% sigurnosti, jer ne bi bilo prvi put da treneri manipulisu sa povredama pred odlucujuce utakmice...

Vidim da je Vereemenko dao neki intervju za sajt EL i ne spominje da mu nesto fali... :D
AirBall

Postby AirBall » 28 Feb 2012, 23:40

Ogroman hendikep za Bilbao pred najbitniju utakmicu u istoriji kluba...

D'Or Fischer je povredio nogu i sledi mu pauza od 2 sedmice...
AirBall

Postby AirBall » 29 Feb 2012, 13:31

Najnoviji injury report za utakmice EL...

-CSKA bez Siskauskasa, Sokolova i Kurbanova...

-Anadolu Efes bez Ermala Kuqa koji se povredio i sledi odsustvo od nekoliko sedmica, ali sa oporavljenim Keremom Gonlumom...

-Galatasaray bez rezervnog pleja Tutku Acika i manje bitnog Sanlija...

-Olympiacos bez Vassilopoulosa i Keselja, pod znakom pitanja su nastupi Geceviciusa i Printezisa s tim sto ce potonji najverovatnije igrati...

-Unicaja bez Garbajose, ali ne bi bilo iznenadjenje da Chus Mateo postedi jos nekog... Njima je ovaj mec iskljucivo stvar prestiza...

-Bilbao bez D'Or Fischera naredne 2 sedmice, ali se u ekipu nakon povrede vraca Vasileadis...

-Unics mozda bez Veremeenka, ali nije sigurno... Ostali igraci su spremni...

-Panathinaikos bi trebao da bude kompletan, Kaimakoglu ima problema s povredom noge, ali izgleda da nije nista ozbiljno...

-Siena i Real su kompletni, sem long term povrede Kaukenasa za koga je sezona zavrsena...

-Milano ima sve zdrave igrace, ali je veliko pitanje da li ce ih sve i koristiti, jer ova utakmica nema takmicarski znacaj za njih...

Zalgiris nema povredjenih igraca, ali utakmica nema takmicarski znacaj tako da ce mozda neko biti postedjen...

Cantu je putovao u Kaunas bez Micova i Basile-a...

Maccabi bez centra Jamesa koji je povredjen, dok je Barsa bez Eidsona...
AirBall

Postby Choda » 29 Feb 2012, 18:18

Sport klub prenosi sam Pao, Armani Fener na SK3 ladno prenose kvalifikacije za mlade Engleska-Belgija :tap:
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

Postby AirBall » 29 Feb 2012, 22:21

Poznati su prva dva para 1/4 finala EL

Regal FC Barcelona-Unics
Panathinaikos-Maccabi
AirBall

Postby VMJunior » 29 Feb 2012, 22:32

Armani od 0-3 do 3-3.Nedovoljno za prolaz ali ipak,za utehu, zavrsili su kao 3. u grupi.

Barselona ce lagano da otrese Uniks,mislim da Uniks nema ni minimalne sanse bez obzira na sve sto su uradili do danas.Uostalom,vec su bili sa Barselonom u grupi i bilo je vrlo neprijatno za njih.
PAO- Makabi,blaga prednost na strani sampiona Evrope.

Ako Real ne bude drugi u svojoj grupi,sto je izvesno,mislim da su CSKA,Siena i Barselona sigurni putnici na F4.
Real ima kvalitet(po meni) da pobedi CSKA i u seriji od 5 meceva,Bilbao mozda 1 moze da dobije.
VMJunior

Postby irriducibili » 29 Feb 2012, 22:39

CSKA, Siena, Barselona i PAO...

Trebalo bi cudo da se desi, pa da ovo ne budu ucesnici F4...
irriducibili

Postby StefNS » 29 Feb 2012, 22:46

VMJunior wrote:Armani od 0-3 do 3-3.Nedovoljno za prolaz ali ipak,za utehu, zavrsili su kao 3. u grupi.

Desila im se ista stvar kao i Realu, Makabiju, i nama. Svi ti timovi su upali u krizu povratkom nosilaca u NBA, i trebalo im je vremena da se naviknu na novonastalu situaciju. Armaniju se to kasno desilo, verovatno i Realu, doduše oni su uzeli kup, pa im je koliko toliko "mirna" duša.
StefNS

PreviousNext

Return to Evropska košarka