by Перкони » 01 Aug 2021, 22:42
Мислим да је изненађење у четвртфиналу најмање могуће у дуелу Словеније и Немачке. Сви остали парови могу донети неизвесне завршнице.
Нисам наклоњен ниједној репрезентацији, али ме је до сада највише импресионирала екипа Италије. Од свих екипа у четвртфиналу, реално најмање талента и индивидуалног квалитета уз Немачку (и можда Аргентину), али велико срце, константа у игри (Галинари још увек епизодиста), ослањање на јаку одбрану, продоре кад год се укаже прилика, и шут споља, укратко - колектив. Против физички јаче Нигерије, показали да се не плаше да играју и леђима ка кошу.
Немци недовршена екипа, иако имају можда приближан потенцијал као овај тим Италије. Јака одбрана, мало игре под кошем од Фојтмана и Вагнера, и шут споља. Али неискусни. Италијани, иако млади, делују искусније.
Аргентинци плаховити, падају у игри, кад воде 10 поена разлике додају се иза леђа и праве неке егзибиције, а опет могу одиграти јаку одбрану и контролисати ''дефанзивно стакло''', похватати важне лопте на ''офанзивном стаклу'', луцидни у нападу, могу да изненаде шутем за три поена и имају игру под кошем (Скола)...уз невиђени култ репрезентације.
Од фаворита, можда Аустралија делује ''најклимавије'' (уз САД). Недостатак Бејнса се може озбиљно одразити на скок, који им је и донео победу над Италијом. Имају падове у игри што се видело против Нигерије. Ослањају се на шут за три поена, скок у нападу и продоре (Милс). Високи играчи им под кошем понетирају углавном из другог плана и кључ играње одбране против њих није само одбрана шута за три поена, већ и контролисање рекета после преузимања у одбрани где често остварују предност (отуд толики скокови у нападу). Предности над Аргентинцима су приличне: индивидуални квалитет, шут за три поена, искуство. Ако Аргентинци буду одиграли одбрану као против Шпанаца у мечу у групи, имају шансу (доминација у скоку се подразумева). Аустралија и Аргентина су одиграли неизвестан меч на припремама у САД, где су Аустралијанци (у најачем саставу) победили са 87:84. Тренер Аргентине је тада још уигравао тим, са Вилдозом и Кафаром у стартној петорци.
Шпанија можда од свих ''аутсајдера'' има најреалније шансе да направи ''изненађење''. Најкомплетнија екипа на турниру: игра споља, игра под кошем, шут споља, искуство, индивидуални квалитет, тренер. Американци имају све то исто, бољи су индивидуално, осим уиграности и игре под кошем. Сећам се минута одмора који је тражио Грег Поповић у мечу са Чешком, када је рекао: ''Хеј момци, видите шта се дешава под кошем. Убијају нас тамо. Већи су од нас под кошем, и зато морате да се међусобно помажете''. Чешка (за мене највеће разочарење, уз донекле Аргентину) им је претња под кошем. Американци су екипа која ''живи и умире'' од шута за три поена (исто као Словенци, ''аналитика'' је чудо). По проценту од укупног броја шутева из игре, они највише шутирају тројке (преко 50%). Американци су пре свега шутем за три поена стизали и престизали предност Чеха, а касније и повећавали предност. Као и против Ирана, нису показали никакве посебне кретње у нападу и игру под кошем, ослањајући се на шут, (индивидуалну) одбрану и индивидуални квалитет. Уколико Американци не буду шутирали тројке како се очекује, у некој неизвесној завршници, Шпанци због искуства, комплетније игре, а вероватно и мотива да им се реванширају, имају веће шансе. Међутим, мислим да ће скок и одбрана Американца под својим кошем бити кључ ове утакмице. Шпанци, да би победили, морају искористити своју предност под кошем у нападу и на другој страни у преузимању контролисати дефанзивни скок. Мислим да они не могу толико да контролишу шут за три поена Американаца, колико могу да им нашкоде под кошем у нападу. Шпанија исто као и Американци зна да игра добру одбрану.
Овај пораз Шпаније од Словеније помало подсећа на историјски пораз Американаца против Аргентине у последњем мечу у групи на СП 2002. Тада су Американци, очигледно уздрмани као никада до тада, налетели на СР Југославију, која је имала своје проблеме на том такмичењу, и изгубили. Тада је победио култ репрезентације, искуство, тренер и уиграност. Да ли су Шпанци довољно уздрмани? Да ли ће дозволити да попусте у другом полувремену и у одбрани и у нападу као у мечу са Словенијом? Пораз који су доживели од Словеније, додуше, није исте природе као шок који су Американци доживели од Гаучоса те 2002.г. Може се гледати и обрнуто. Американци су сада тај фамозни пораз доживели на почетку, и успели су да се опораве и иду на уздрмане Шпанце. Чини ми се да је ово питање претпоставка горе наведених фактора победе једних или других.
Французи су после победе над Американцима, полетели у правом смеру. Одиграли су маестрално против Чешке, и чини се рутински одиграли против Ирана, тако што су стекли велику предност у првом полувремену. Као што сам рекао и раније, Французи могу да победе свакога и да се погубе кад је најважније. Против Италијана имају предност у свему, а нарочито у квалитету играча. Морали би да остваре предност под кошем у нападу и да контролишу одбрамбени скок. Ту је кључна разлика између ова два тима. Италијанима ће требати јако добар шут за три поена, и досад невиђена одбрана са њихове стране да би имали шансу. Сем ако се Французи не опусте и касније погубе у игри. Ако се Французи састану са Американцима у финалу, биће им много теже да их победе опет. Мислим да би победа Италијана над Француском била највећа сензација у четвртфиналу. Италијани су и против Аустралије били инфериорни у индивидуалном квалитету и искуству, па су изгубили са 86:83, а нису добро шутирали тројке (25/8) и извели само 10 слободних бацања. Скок је кључ.
The will to win is important. But what is more important, is the will to prepare''.
- Bob Knight