by Milutinov Tata » 16 Jun 2024, 23:57
Prvo cu malo o bodovanju, koje mi se nije svidelo ni kada je uvedeno, a ovo sada postaje bezobrazluk. Ovaj sistem je izuetno nepravedan jer ne uzima u obzir znacaj utakmice. Ako je jednoj ekipe mec nebitan, onda ne moze ni koeficijent koji se dodeljue da bude nesrazmeran. S druge strane ako mec nosi tezinu 1/4 finala SP, ne moze pobednik da dobije 0.01 bod, makar igrali prvi i stoti na listi. Samo zamislite ovaj sistem u tenisu i kakav bio to bio cirkus. Ne moze Srbija da izvede rezervni tim protiv Holandije i da je fakticki lansira na OI jer "sistem" ne vidi da mi igramo sa drugim timom (ne drugom postavom). Ili mec koji je Hajzenberg spomenuo protiv Kine u kvalifikacijama za OI, koji je bio apsolutno revijalan, ali ga lista vidi kao regularan mec. O tome kako na ovoj listi da napreduje ekipe koje su izmedju 20 i 30 mesta da ne pisem sada, posto one ni ne mogu da igraju sa top selekcijama na nekom vecem uzorku
Sto se nasih tice, LN jeste idelana prilika da se vidi kako se igracice iz drugog plana mogu snaci I moze li se na njih ozbiljnije racunati, a za neke iskusnije da se vrate u rutinu igranja u takmicenju koje bez obzira na sve pokusaje FIVB-a, nije vrhunac sezone. Odbojka koja se igra u nasoj ligi je daleko od vrhunske i ovo je veliko iskustvo za sve igracice iz nase lige, uz to sansa i da ih primeti neki drugi i mozda uzmu u svoje klubove, jer da bi nase igracice postale top klasa i adut reprezentacije u nekoj buducnosti, moraju ici u inostranstvo. Naravno zbog novo sistema od sledece godine gde ce lista biti sve i svja za bilo sta na svetskom nivou, morace se igrati mnogo ozbiljnije jer vec naredne godine moramo biti medju 8 pred zreb za SP jer ce sistem takmicenja biti sa 8 grupa i nakon toga 1/8 finala, gde ce se nosioci odredjivati prema listi, pa treba izbeci mogucnost da se bude 2. u grupi i ide odmah na top reprezentaciju u prvoj eliminacionoj utakmici. "Tankovanje" u LN ce biti moguce za 3 godine ako osvojimo EP 2026, pa onda nam naredne godine LN nece biti bitna zbog liste jer cemo vec imati vizu za LA.
Video sam da ce nam mec sa Francuskinjama biti velki problem jer je dosao na ovom turniru i na zalost izgubili smo i mec i bodove na listi sto nas je bacilo u 4. sesir na zrebu i mogucnost da budemo u grupi sa Brazilom, SAD i Kinom. Nisam siguran da bi ovako bilo da se znalo da ce zreb biti na ovakav nacin, jer je uoci pocetka LN spominjan sistem serpentine, gde bi nam bilo svejedno da li smo 9. ili 10., dakle u svakom slucaju bi igrali u grupi sa selekcijom koja poslednja uzme vizu za OI ili Dominikankama. No sta je tu je sada, koliko god nama bilo tesko, nece ni drugima biti lako kada bide da idu na nas u grupi. A mozda budemo kod Francuskinja pa sve ovo ne bude bitno.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.
#8 #24
OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018
OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!