Domingoo wrote:Desamp je svakako vrsan takticar i odlican psiholog ima autoritet i sigurno je najbolje resenje za selektora lik je bukvalno sve ono sto piksi nije ..
Kritika ide na pravac u kome se fudbal razvija Francuze realno boli briga da li su igrali sa 3 zadnja vezna.
Ne bih da djeluje da ulazim na temu samo da bih kontrirao, ali po meni je Dešan tanak taktičar. Ne mislim da ga to umanjuje kao trenera, pisao sam da smatram da je i Anćeloti loš taktičar, da je i Ferguson više bio odličan strateg i psiholog, nego taktičar. Gatuzo je jednom prilikom rekao genijalnu stvar na temu Anćelotija - najbolji trener na svijetu, zato što je uspio da uđe u glavu četiri različite generacije igrača. Što je teže nego izučiti kompletnu fudbalsku taktiku do najsitnijih detalja, a očigledno i bitnije.
Leones je lijepo rekao koji je Dešanov najveći doprinos. Posle Domeneka koji je imao socijalnu i emocionalnu inteligenciju hrčka, Blana koji nije imao snagu i autoritet da preokrene situaciju, Dešan je od posrnule i posvađane reprezentacije u 4 godine napravio giganta. To je uspio zato što nije robovao imenima, zato što nije na silu gurao najveća imena u ekipu, nego je sklapao najboljih 11, i zato što kod nije opterećen starim zaslugama. Ali što se tiče njegove taktičke vizije, plastično rečeno - Francuzi su neke utakmice koje su mogli da dobiju 3:1 ili 4:1, dobijali 1:0 ili igrali neriješeno. Naravno da nije potpuno operisan od taktike kao Piksi, ali njegov zadatak u tom pogledu je da posloži osnovnu strukturu, i da prepusti igračima da rešavaju probleme na terenu, ne da ,,izmišlja'' bilo šta. Zato njegova Francuska prvenstveno zatvori prilaze golu, a u napadu računa na neminovnost svog individualnog kvaliteta. To je daleko od najboljeg fudbala koji mogu da igraju, ali je dovoljno da izuzetno teško gube, oni od 2016. i onog gola Edera imaju samo jednu izgubljenu utakmicu na velikim takmičenjima, onu nebitnu od Tunisa, sem toga su dva puta ispali na penale. Zato ih je i ovdje teško otpisati iako igraju neubjedljivo.