The Passenger 1975
https://www.imdb.com/title/tt0073580/Sir Oliver pomenu gore Kasavetesa pa me podsetio na tu ekipu koja je kao oformila "Art film", Bergman, Felini i Kasavetes uz Kurosavu, Godara i Antonionija cijeg sam se Passengera i setio i zatim i pogledao
Pravo vreme za pogledati posto se radnja krece od saharske Afrike, preko Londona, Minhena, Barselone pa sve do okoline Almerije gde deluje da je nekog od leta 70ih bilo hladnije nego sad u Beogradu(ima i Jugoslavije u filmu) iako predeo vazi za najtopliji na evropskom kontinentu
Jebiga, movie freakovi drkaju na ovaj film i kako je snimljen, meni je su za oko najvise zapali predeli(Sahara, Barsa, spansko primorje) i susretanje suprotnosti, kamila vs dzip, kocija vs bmw, zicara vs more itd itd...
Opis filma je primamljiv, kao i sam pocetak, Dzek Nikolson, reporter iz Afrike, preuzima identitet svog poznanika koji lici na njega i koji je trgovac oruzjem. Ovakva premisa gotovo da garantuje izuzetan triler ali pravog trilera gotovo da nema. Filmu treba dosta vremena da se "zaukce" ali i kad se zaukce ne krene punom parom kako svi ocekuju vec nastavlja u laganom ritmu do samog kraja i scene koju, kako mogu da vidim, mnoge filmadzije smatraju svojom omiljenom, a koja je meni bila onako, njah sto bi se reklo(mislim, svaka cast, izmislili su nesto skroz novo, snimali su je 10 dana ali opet...)
Kao sto je Hekmenu i Kopoli Conversation omiljeni film, tako je jedan od omiljenih i Nikoljsonu Dzeku koji je cak otkupio prava na film nedugo po izlasku filma kako niko ne bi mogao da snima neke rimejkove ili ga upropasti, a nije da ni Antonioni nije priznao da mu je ovo mozda i najbolje snimljen film
Od mene opet nesto iznad sedmice, ne znam da ocenjujem filmove generalno, ne bih da preporucujem svima da gledaju posto je vrlo verovatno da vecinu ljudi ovaj film upuca u pojam od dosade, pogotovo iz danasnje perspektive aviona i kamiona ne drzi paznju, sto bi voleli da kazu duduci navuceni na statamstinu
Spoiler i pitanje za one koji su gledali i koji se secaju, ako je neko uopste gledao ovaj film
Kad dodje u onaj hotel na kraju, Dzek se prijavljuje i potpisuje kao Robertson i domacin mu kaze da ne treba pasos jer je gdja Robertson vec ostavila svoj. Da li to znaci da je onaj devojcurak zena od pravog Robertsona, posto se pojavila i u Londonu i u Barseloni i da je sve vreme igrala igru tj pokusavala da odgonetne sta joj se desilo sa muzem?
Jak poster za djarme