Board index Paris 2024

Muška košarka - Pariz 2024

Ко осваја олимпијско злато?

САД
66
65%
Србија
27
27%
Шпанија
0
No votes
Француска
1
1%
Канада
4
4%
Њемачка
3
3%

Total votes : 101

Re: Muška košarka - Pariz 2024

Postby stihl » 15 Aug 2024, 08:51

Bojdo wrote:Nije slučano da po istraživanjimu u Srbije je ubjedljivo najjače izražena Jugosnostaligja, i to ne zbog ideje "Svi Srbi u jednoj državi" već zbog ideje "bratstva i jedinstva".

Недавно сам причао са ликом из Свилајнца.
Каже да док није отишао у војску (ЈНА) 1980, није имао појма да Срби живе са друге стране Дрине.
Кад је отишао кући причао својима да има Срба не само преко Дрине, него све до мора.
Толико о Југославији и српској свијести у њој.
Многи у Србији то нису знали све до деведесетих и распада СФРЈ.
А и данас се нема свијест о српској земљи и српским крајевима.
Онима којима је пуцао к**ац за Книном и Приштином, пуца и за Јадром и Бором.
stihl

Postby Woodoo » 15 Aug 2024, 09:57

Houdini wrote:Dva linka su ti isto istraživanje i pitanje je da li je raspad doneo štetu zemlji, što nema u potpunosti veze sa jugoslovenatvom i može se tumačiti i kao da li je rat naneo štetu zemlji.

Baš tako, nisam ni ja ovo protumačio kao jugonostalgiju nego kao činjenicu da je raspad države doneo nemaštinu, rat, oduzimanje teritorija, izbeglištvo...
Woodoo

Postby Starks » 15 Aug 2024, 10:25

Politička, vojna, poslovna i kulturna elita (tim redom) Kraljevine Srbije sa kraja 19. i početka 20. vijeka zdušno je zagovarala i radila na ujedinjenju Južnih Slovena. U manjem obimu i uz svoje specifičnosti i Kraljevina Crna Gora. Ne samo kao nezavisne države, već i jedine balkanske kojima su vladale domicilne dinastije umjesto germanskih i danskih prinčeva koji su nametnuti Grcima, Rumunima i Bugarima.

Nikakva Jugoslavija ne bi postojala bez volje srpskog državnog vrha i većinske podrške stanovništva. Ni prva, ni druga, ni treća. Tvrditi da Karađođevići i radikali predvođeni Nikolom Pašićem nisu znali šta rade i šta su nacionalni interesi komična je teza, uporediva sa neodukljanskom podmetačinom da je Njegoš koristio srpstvo kao politički program za oslobođenje od Osmanlija. Nijedan ozbiljan istoričar ne bi se ponizio učešćem u polemici o tome.

Kako shvatiti ozbiljno ljude koji zagovaraju verziju po kojoj su, eto, lukavi Slovenci i Hrvati iskoristili Srbe, kad ni prvi ni drugi nisu imali ni autonomiju unutar Austrougarske, a na drugoj strani postojala je srazmjerno ozbiljna Kraljevina Srbija sa legitimnom vladom, dinastijom, pobjedničkom vojskom iz nekoliko ratova, razvijenim državnim aparatom, snažnom ideologijom, moćnim saveznicima, simpatijama okolnih naroda itd?

Na koji je to način Srbija primorana da uđe u KSHS i kako je moguće da bi bilo koja druga opcija (opstanak umanjene Austrougarske, stvaranje nezavisne Slovenije i Hrvatske, unija Mađarske i Hrvatske, proširenje Italije duž Dalmacije i Jadrana kao što je predviđao Londonski ugovor) po okončanju rata 1918. bila povoljnija po Srbiju?

Lovačke priče sadrže više istine. Lakše bi bilo povjerovati da je neka sitna djevojčica silovala Majka Tajsona.
There's a lot of ways to play any game. I play mine on the house percentages.
Starks

Postby Lajger » 15 Aug 2024, 10:48

Bojdo wrote:Baš svako istraživanje pokazuje da u Srbiji 70-80% građana žali za Jugoslavijom.

Naravno da žališ kad si nešto stvarao ,a ono se uruši .
Otpadnik i Grešnik.
Lajger

Postby Foteljas » 15 Aug 2024, 11:15

Realno, gro tih starijih generacija se seca Jugoslavije kao vremena u kome je obican mali covek verovatno najbolje ziveo (pri cemu se svesno ili nesvesno zaboravlja da je i ta drzava grcala u problemima svih vrsta), a na stranu to sto su i oni tada bili "mladi, lijepi i pametni", pa ih dodatno sada drma "zal za mlados`".

Ali ono sto mi je iritantno je kada tako nesto vidim kod pripadnika generacija moje ili cak i mladjih koji se uopste licno ne mogu setiti vremena zivota u pokojnici, a to im upravo ovi stariji utucavaju u glavu. Npr. i meni je lepo da se prisetim kako mi je bilo lepo kada sam bio tinejdzer i mlad covek, ali nikada necu sada krenuti da ubedjujem likove iz generacije Z kako je nekada sve bilo divno, sjajno i bajno u Sereji 90ih.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Lajger » 15 Aug 2024, 12:25

Foteljas wrote:Realno, gro tih starijih generacija se seca Jugoslavije kao vremena u kome je obican mali covek verovatno najbolje ziveo (pri cemu se svesno ili nesvesno zaboravlja da je i ta drzava grcala u problemima svih vrsta), a na stranu to sto su i oni tada bili "mladi, lijepi i pametni", pa ih dodatno sada drma "zal za mlados`".

Ali ono sto mi je iritantno je kada tako nesto vidim kod pripadnika generacija moje ili cak i mladjih koji se uopste licno ne mogu setiti vremena zivota u pokojnici, a to im upravo ovi stariji utucavaju u glavu. Npr. i meni je lepo da se prisetim kako mi je bilo lepo kada sam bio tinejdzer i mlad covek, ali nikada necu sada krenuti da ubedjujem likove iz generacije Z kako je nekada sve bilo divno, sjajno i bajno u Sereji 90ih.

Nisam napisao da je bila dobra , nego da je normalno kad nešto stvaraš da ti bude žao kad propadne .
Mogu da ih razumem .
Otpadnik i Grešnik.
Lajger

Postby fontaneros » 15 Aug 2024, 13:26

MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Postby Radovan III » 15 Aug 2024, 16:53

Par riječi o Srbiji ,Jugoslaviji i ostalima.Jugoslavija je bila brak iz interesa u kojem je svaki od supružnika planirao da zajebe onog drugog.Slovenci su imali dvije mogućnosti,da budu progutani od Austrije ili da uđu u Kraljevinu SHS.Računali su da je manje zlo ako uđu u ovu drugu jer bi tu ostali Slovenci a ne Nijemci i da će to biti slaba država iz koje će izaći u jednom komadu.
Hrvatima je prijetila realna opasnost da budu raskomadani od Mađarske,Srbije Italije i možda čak CG ako bi opstala.Zbog toga su računali kao i Slovenci.
Srbima je nuđeno teritorijalno proširenje Srbije ali je to Aleksandru Karađorđeviću bilo malo i sa aspekta teritorije i sa aspekta broja podanika.Zato se odlučio za SHS.Da su bili Obrenovići umjesto Karađorđevića Jugoslavija nikad ne bi postojala.
Par riječi o mjestu predsjednika KSS.Miško ima veliki uticaj i u KSS.Ovaj put su se poklopili njegovi i interesi SNS.Taj interes se zove Marko Kešelj.On je Miškov štićenik cijeli život. Marko je odrastao bez oca i Miško mu je na neki način bio mentor.Jedini igrač kojem Miško nije uzimao proviziju.Miško preko Kešelja planira da u potpunosti preuzme srpsku košarku.
Radovan III

Postby Bojdo » 15 Aug 2024, 17:06

Koliko ce po vama dolazak Miskove garniture pojačati šanse da se Jokic odazove na EP i SP, ili misliti da to apsolutno nema nikakva uticaj na njegove potencijalne odluke?
Република Српска је Пијемонт српства!
Bojdo

Postby Dexi » 15 Aug 2024, 17:41

Ovde se pisalo da je deo dogovora o nastupu Nikole Jokica na OI da propusti sledeće EP .E sad koliko je to istina videćemo.

Za sve njih u KSS bi cilj neki trebao da bude da Jokic bude tu pre svega za SP 2027 kada se budu delile viza za OI,I same OI.

Verujem da cela ova generacija 94,95' uz Bogdana i 4,5 mladjih igrača mogu da izguraju ovaj ciklus do LA.

Ja verujem da će nam se sledeće leto sve vratiti za ova silna srebra i ovu bronzu bez obzira na Jokica.Imamo strašan tim i bez njega i ako se svi odazovu verujem da ćemo biti glavni favoriti na EP.

Jako me brinu najave da će se Miškovi ljudi instalirati u vrh KSS i da će ovaj imati maltene totalnu kontrolu rada saveza.Za to su najviše krivi večiti koji od klupskih sukoba uopšte I ne vode interese o našoj kosarci i reprezentaciji.

Takodje rešiti i pitanje selektora. Sad dal odmah sa novim selektorom krenuti u projekat LA 2028 ,ili da Kari odradi i sledeće leto pa onda tokom 2026 kad se ne igraju velika takmičenja rešiti pitanje selektora pitanje je.
Dexi

Postby Houdini » 15 Aug 2024, 18:58

Radovan III wrote:Miško preko Kešelja planira da u potpunosti preuzme srpsku košarku.

to bi bilo interesantno.. SP i EP sluze da se razigraju Miskovi igraci, a onda na OI dodju i oni kojima ne treba razigravanje radi ugovora..

i lagano kao Mega, rezultat nije u prvom planu, vec stvaranje igraca..
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Radovan III » 15 Aug 2024, 19:05

Što se tiče selektora idealno bi bilo da Pešić odradi EP a da mu novi selektor bude pomoćnik
Radovan III

Postby Olimp » 15 Aug 2024, 19:17

Radovan III wrote:Što se tiče selektora idealno bi bilo da Pešić odradi EP a da mu novi selektor bude pomoćnik

Upravo tako.
Olimp

Postby Inzaghi » 15 Aug 2024, 19:18

Novi selektor gostuje po Srbiji prica o putevima, kamenu i Jadaritu.
"да једна мала група људи није хтела да одустане..."
Inzaghi

PreviousNext

Return to Paris 2024