Juventusu kapa dolje.
Ljudi nemaju 20 igraca u rosteru, od toga 10 klinaca. Bekovi im neki iz domace skole i ovaj Kolumbijac koji vrijedi 2 miliona na Transfermarktu. Na stoperu Gati koji je dobar, ali daleko od world class igraca. Na golu Di Gregorio koji je isto iz Monce dosao. Na krilu Mbangula i Kambijaso, a u centru Jildriz koji ce biti world class, ali tek ima 19 godina.
Sad da ne znas da je ovo Juventus, rekao bi da je u najboljem slucaju neka Fiorentina ili Torino.
Plus nije silom prilika zbog povrede ili sta ja znam. Vidjecemo kako ce gurati na dva fronta, ali ako navijaci budu imali strpljenja, ovo ce za godinu-dvije biti bas ozbiljan tim.
Mislim da se Inter pita oko skudeta za sve. Imaju veci kvalitet u odnosu na sve. Ako potvrde na terenu, to je dvocifreno u odnosu na drugoplasiranog. Ako ne potvrde, onda moze biti interesantno jer bih rekao da je pet timova iza njih u gram.
Juventus smo vec apostrofirali. Oko Atalante i Napolija ima dosta nepoznanica. Meni se Atalanta bas svidja i po meni su glavni protivkandidat za skudeto, bez obzira na eventualne odlaske Kopmejnersa i Lukmana. Bresanini i Retegi izgledaju dobro, samo je pitanje mogu li novac od ova dva u smiraj prelaznog roka da potrose da se dodatno pojacaju. I ovaj poraz od Torina nije zabrinjavajuci jer su stvorili milion sansi. Bas fino izgledaju... Napoli s Konteom sigurno nece biti neozbiljan. Covjek je uzimao titule sa Juventusom i Interom, a sa Napolijem nema obavezu Evrope. Mislim da su oni zakucani u top 4, sad da li je borba za skudeto ili neka cvrsta treca pozicija, otom potom. I oni su zgazili Veronu prvo poluvrijeme prosle sedmice, pa u drugom kolaps i 3-0. I njima ta drama oko Osimena kroji dosta stvari. Ne samo njegov eventualni odlazak, nego kako ga mogu zamijeniti i mogu li uopste.
U nekom mom idealnom slaganju, Inter prvi, a top 4 zatvaraju Atalanta, Napoli i Juventus.
Za Milan sam pisao vec negdje prije sezone da je Fonseka bezveznjak i sto duze ostane, to ce teze izboriti top 4. Pokazali su bas veliki nivo nepostovanja prema Pioliju. Covjek dosao u klub nakon godina i godina tavorenja bez nastupa u LS, i progresivno ih je doveo ne samo do Lige sampiona, nego i do skudeta. Pa i u LS polufinale pretprosle sezone. I umjesto da postujes to, ti mu pakujes kofere cijelu proslu godinu. I okej, mogu da shvatim ako si nezadovoljan igrom, nacinom fudbala i slicno i hoces upgrade... Ali mijenjas Piolija i dovedes Fonseku koji nikako ne moze biti bolji fit u italijanskom fudbalu od Piolija je besramno. Da su doveli npr. Kontea onda bih shvatio i rekao "okej, zamijenio si Piolijem sa nekim ko ima epitet world class trenera" i to je fer. Neko je pomenuo Alegrija, ali ja ne vjerujem da ce Fonseka docekati novu godinu. Moj pick je Sari.

Mislim da ce on osvanuti u Milanelu.
Sto se ostalih tice, mislim da niko nije kapacitet da napadne top 4. Roma izgleda ocajno i njima je sesto mjesto plafon iako ja mislim da ni to nece uhvatiti. Lacio izgleda jos gore, plus prosjecan trener... Lako se moze desiti da Roma zavrsi tip osma, a Lacio dvanaesti. Bolonja je u ova dva kola pokazala da ne mogu nadomijestiti odlaske Zirkzea, Kalafiorija i Salemakersa. Plus, Italianu je trebalo vrijeme i u Fiorentini da implementira svoje ideje... A nisam siguran da ce ga dobiti ovdje zbog nerealno visokih ocekivanja postavljenih prosle godine. Pogotovo ako i krajem septembra budu visili oko zone ispadanja.
Od timova iz drugog plana koji bi mozda mogli da se bore za Evropu, Djenova izgleda dosta dobro. Djilardino je fino poslozio stvari. Dobro su izgledali i prosle sezone i sad bi mogli jos jedan korak naprijed. Torino isto izgleda kao tim koji ce biti u top 10.
Sto se zone ispadanja tice, mislim da ce biti poprilicno neizvjesno jer ne vidim nijednu ekipu koja je dominantno slabija. Svi koji su usli iz nizeg ranga imaju svoje adute. Parma je odusevila u ova dva kola i oni vise izgledaju kao tim za top 10 nego za borbu za opstanak. Mislim da ce imati mirnu sezonu i da nece strahovati. Venecija je "cipove" ulozila na Di Franceska koji ce pokusati da finisira posao bolje nego sa Frozinoneom lani, a Komo sa Belotijem, Varanom, Serdji Robertom i Morenom ne bi smio ispasti. Oni sa ovim igracima + dosta Seria A veterana isto djeluju kao neko ko ce top 14 da uhvati bez problema.
Lece je bas lose poceo i oni bi mogli nakon par godina stabilnosti da (pro)padnu. Nestina trenerska karijera nije bila blistava do sada. Dobio je Moncu na ime, vidjecemo hoce li ih on ukanaliti toliko da rano udju u minus iz kojeg ce se tesko izvaditi. Prije sezone bih rekao da je Udineze vidjen da konacno ispadne, ali odlicno su poceli. Verona mi je isto sumnjiva, kao i Kaljari, ali otom potom.
Sve u svemu, pratice se Serija A i ove sezone.