Dalipagić: Srbiji nedostaju igrači
Đ. MATIĆ | 04. septembar 2012. 08:12 | Komentara: 20
Previše se oslanjamo na Teodosića, koji nije baš u formi. Ukratko, nemamo kvalitet – analizira legendarni košarkaš loš učinak nacionanog tima u kvalifikacijama za plasman na EP
POSLEDNJI poraz u kvalifikacijama, od Crne Gore, našem nacionalnom timu prilično je otežao put do Slovenije, koji sadašnje perspektive mogu sigurno da istrasiraju samo sve pobede do kraja kvalifikacija.
- Kada smireno analizirate, uočićete da nam je kiks protiv Crne Gore u Beogradu mnogo oduzeo. Danas bi bila sasvim drugačija slika da smo taj meč dobili - kaže košarkaška legenda Dražen Dalipagić, koga više od poraza brine igra. - Mnogo osciliramo, nestabilni smo, promašujemo mnogo otvorenih šuteva. Previše se oslanjamo na Teodosića, koji nije baš u formi. Ukratko, nemamo kvalitet.
Često se najveća odgovornost za neuspehe svaljuje na Teodosića?
- On je naš najkvalitetniji igrač. Zna sve, mada ponekad neodgovorno sam zakomplikuje. Ali, moramo da se zapitamo - zašto? Samo sa jednim igračem ne možete da pobedite ozbiljnu ekipu. Krstić ubaci svojih dvanaestak poena. Šta je sa ostalima? Pogledajte, uglavnom upišu dva, tri, pet... Nama treba minimalno 70 poena za pobedu. Teodosić pokušava da razigra saigrače, a kad ne "odgovore", onda od njega očekujemo čudo. Pa, ako to ne uradi, počinjemo da ga optužujemo. Kada bi i ostali bili bolji, nema sumnje da bi on bio viši za koji stepenik, dva. Ljudi, nedostaju nam igrači koji u svakom meču mogu da postignu 15-20 poena. Možda ih imamo, ali nisu u timu.
Na šta ciljate?
- Nedostaju nam iskusni, da pruže mlađima podršku kada je kritično, kao Rakočević, primera radi. Razumem da smo u fazi podmlađivanja tima, ali šta će nam to vredeti ako ne odemo na Evrobasket. Pa, to bi bilo katastrofa. Neću ni da pomišljam na takav rasplet.
Igor je napunio 34 godine. U nacionalnom timu je poslednji put igrao 2006?
- Ja sam se 1984. posle OI u Los Anđelesu oprostio od reprezentacije, ali me je Ćosa (Krešimir Ćosić) pozvao 1986. Nisam ja tada otišao na SP zbog sebe, da u žargonu nabijem minutažu i poene, već da pomognem klincima u jakim mečevima. Rezultati pokazuju koliko je Ćosa uspeo u svojoj zamisli. Ne vidim da slično tako nešto ne bude i sada sa našim iskusnim igračima, osim ako ne postoji želja kod njih. Godine ne predstavljaju problem. Pa, ja sam na tom Mundobasketu bio na pragu 36. Kažem, ne ulazim u to zašto i kako nije u reprezentaciji, već da bi se bolje shvatilo.
Ko snosi odgovornost za sadašnji učinak "orlova"?
- Igrači, bez obzira na to što su treneri, odnosno selektori uvek spremni da prihvate krivicu. Tako je bilo u moje vreme, a tako je i sada. Pa, ne može trener da vam "namesti" ruku kada promašite u nizu pet-šest otvorenih šuteva za tri poena, kada se "lomi" rezultat, a potom pogodite kada već nema nikakvog značaja. Trener može sve da iscrta, isplanira, da "padne" dogovor u svlačionici, na klupi, tokom tajm-auta... Ali, ne može da igra. Upravo te stvari su za analizu - završava Dalipagić.
ESTONIJA NAJBITNIJA
MEČ sa Izraelcima na kraju kvalifikacija bi mogao da odluči i našu sudbinu, odnosno, da li ćemo biti drugi ili treći.
- Nemojmo da gledamo toliko unapred, jer nas očekuje izuzetno važan meč sa Estoncima, koji moramo da dobijemo, ukoliko ne želimo da čekamo rasplet u ostalim grupama. Košarka zna da iznenadi, pa zar nismo i mi sami sebe iznenadili 2009. kada smo postali vicešampioni Evrope. Zato nam je neophodna maksimalna mobilnost do kraja kvalifikacija.