Prvo izvinjenje zbog kašnjenja teksta. Morao sam usput da se ratosiljam gas maske i košulje od kevlara koji će izgleda biti nužna oprema za komentarisanje utakmica sa lica mjesta u budućnosti. Košarka? na kraju uopšte nije bila bitna.
Naravno da mu nije bila potrebna ni gas maska ni kevlar ili ti pancir,što bi mi ovde rekli. To što dotični ne zna da razlikuje pzp aparat od suzavca,hej suzavca,to je već njegov problem. Ni kolega Kole mu nije mnogo pomogao u proceni situacije. Klasično hiperbolisanje bez trunke istine kao početak još jednog teksta o opakim nam huliganima koji uništavaju domaću košarku jer nemaju ništa pametnije da rade.
Prije nekoliko dana sam gledao koledž košarku i utakmicu Texas A&M protiv Missourija. U jednom trenutku trener Mizzoua Frank Haith je protestovao dva puta zaredom zbog po, njegovom mišljenju, loših sudijskih odluka, a odlični komentator ESPN-a Jimmy Dykes je tom trenutku rekao:
"Šefovi sportskih sekcija univerziteta bi morali da razgovaraju sa trenerima i igračima konstantno oko njihovog ponašanja tokom utakmice. Ne mogu samo sudije da upozoravaju trenere ili igrače na minimum sportske kulture tokom meča pa makar se to završavalo tehničkim greškama. Integritet igre mora biti sačuvan i treneri i igrači moraju olakšati sudijama rad."
Možete li da zamislite ovakve rečenice tokom nekog meča npr. ABA lige i da vas bilo ko shvati ozbiljno. Integritet igre na ovim prostorima je odavno izgubljen.
Klasično proseravanje,vidim poentu,ali mi nije jasna. Pa u Španiji na koju se kasnije tokom teksta poziva,kuka se na sudije non stop,prvi koji to rade su treneri,pa onda igrači,ili će mi neko reći da Navaro i Rudi ne kukaju i ne glumataju,eto nonsensa. U Španiji nema incidenata,kao što će se kasnije u tekstu i spomenuti ali ima kukanja na sudije,znači analogija je pogrešna. Kukanje na sudije ne izaziva incidente kao takvo. Spominje se integritet igre i spominje se u prvom citatu da košarka nije ni bitna,čemu onda sve ovo? Ako igra koja nije bitna nema integritet,zašto o njoj piše dotični i zašto zarađuje tako što prenosi mečeve igre koja nije bitna i nema integritet?
Navešću još jedan primjer. U sedmoj utakmici NBA finala 2010 Los Angeles Lakersi su u četvrtoj četvrtini šutirali 21 slobodno bacanje naspram 6 Bostona i osvojili NBA titulu. Nakon utakmice trener Bostona Doc Rivers je pričao o lošoj odbrani svog tima, o lošoj selekciji faulova i kako su igrali puno odbrane rukama. Suđenje nije pomenuo ni u jednoj riječi.
Osim statističkih podataka potpuno netačna činjenica. Mislim da je i Dok pričao o tome. Zapravo,finalna serija 2008. i finalna serija 2010. se možda više pamte po pričama o suđenju i nesrazmernom broju slobodnih bacanja nego što se pamte o maestralnoj igri Bostonove velike trojke ili Gasola u toj sedmoj utakmici. Svako ko prati ligu zna čak da je 2008. u sred priče kako Seltiksi šutiraju mnogo više bacanja od Lejkersa u javnost procurelo pismo Tima Donahjua u kome optužuje NBA za nameštanje suđenja u šestoj tekmi finala zapada 2002. Pogađate to je meč Lejkersi Kingsi.
oš prije tri godine jedan od čelnih ljudi jednog kluba koji se konstantno takmiči u ABA ligi mi je rekao:
"Kada vidim sudijsku trojku mogu da ti odmah kažem koji tim pobjeđuje. Mi tačno znamo na koje sudije možemo da računamo kada nam treba domaća pobjeda". I dan danas mi s vremena na vrijeme pošalje poruku sa prognozom pobjednika na samom početku utakmice. Ne čeka baš da vidi ko je u startnoj petorci...
Ne vjerujem da ikome ko pomno prati evropsku košarku otkrivam toplu vodu. To su pravila igre koja su prihvaćena godinama unazad i svi igraju kako muzika svira. Stariji kažu da niko bolje nije pribavljao sudijsku 'zaštitu' od Jugoplastike. Da, one Jugoplastike sa Kukočem i Rađom. Ne govorim o tome da su oni to jedini radili, nego da su to radili BOLJE OD OSTALIH. Javna je tajna da CSKA već godinama unazad pre početak svake sezone u fond Eurolige uplaćuje milion eura. Sami izvucite zaključak zbog čega to rade.
Pred početak ABA lige kada se saznalo da će kroz ovo takmičenje klubovi tražiti mjesto u Euroligi postalo je jasno da će ova sezone biti jezivo teška za prije svega sudije, a zatim i za sve ljude koji prate i vole ovu igru. Kragujevac je samo nastavak gorkog okusa koji traje od početka sezone. Saopštenja, upozorenja, lamenti na press konferencijama, isključenja, prekidi, paranoje, maloumne kalkulacije, teorije zavjere.
Košarka i ono što se dešava na terenu je potisnuto na ko zna koje mjesto.
I šta ćemo sad? Pojeo vuk magarca,iznosi javne tajne,priče rekla-kazala,a onda mu nije dobro kad neko lamentira na press konferenciji. Ne voli teorije zavere ali voli da iznese da CSKA plaća kintu. Šta je to ako ne teorija zavere? I dolazimo do glavnog problema,stvari ne valjaju,stoka je na tribinama a šta ćemo sa čelnikom. On zna čelnika ali neće da mu kaže ime,neće da kaže ni dal je čelnik u pravu,neće da kaže ni koje sudije,ništa neće da kaže,ali eto rekao je. I šta sad? Kao što rekoh pojeo vuk magarca.
I za kraj,opet ta košarka koja nije bitna.
Trenutno vode legendarni "sudijski kriterij" i navijači. Godinama unazad slušate trenere i igrače kako pričaju o "sjajnoj" podršci sa tribina. Da li je bacanje petardi, topovskih udara, baklji, dimnih bombi, kovanica, pljuvanje protivnika i prekidanje mečeva ta sjajna podrška na kojoj se papagajski zahvaljuju?
Da li je hot-dog navijač bolji od ovog što pruža "podršku"? Meni jeste.
Uvijek sam za nekoga ko gricka kikiriki i zna šta je zonska odbrana ili kako se zove sedam igrača njegovog tima umjesto tetoviranog analfabete sa topovskim udarom koji traži ofsajd na liniji za tri poena i misli da se produžetak igra dva puta po 15 minuta...
Svako ima pravo na svoje mišljenje dok god je ono u granicama realnosti. Klasična demagogija je da taj što gricka semenke i jede hot dog zna igrače,a da ja recimo što stojim u kopu ne znam ni jednog. Ne kažem da nema takvih što ne znaju. Ali,šta,ona sponzoruša što dođe na EL jer je popularno jer je u turističkoj ponudu,ona zna? Da,mnogi bi voleli da je svet tako crno-beo,da su sa jedne strane sve dobri,pristojni i pošteni a sa druge oni koji prave nered,ološ najgori,koje treba sve pod ključ. E,pa nije tako prijatelju,jbg. I kad je tako kod nas,kako li je u Americi? Tamo dođe 15 soma ljudi da gleda svaki drugi dan tim zato što ga voli samo ili što može lepo da pojede i popije i bude viđen? Kontam da tamo incidenata nema,znači svaki navijač zna roster svog i protivničkog tima napamet. A sad ne smeš ni da si istetoviran,kakav smrtni greh,pa NBA bi ostao bez igrača,jbt.
Da li se utakmice poput one prekinute u Kragujevcu trebaju nastavljati? Iskreno mislim da ne trebaju.
Možda bi se tako poslala barem neka poruka da postoji rješenost da se ovakvim stvarima stane u kraj. Jer pola dana kasnije u praznoj dvorani Jezero glavu su izgubili i igrači. U barem tri situacije nakon vrlo grubih faulova samo pravim čudom nije došlo do opšte tuče. Komentatorska pozicija nam je bila na pola metra od terena i vjerujte tenzija između dva tima je potpuno pomutila razum nekim igračima, a samo 12 sati ranije zajedno su se zagrijavali na jednom košu...
Naravno da se trebaju nastaviti. Tri navijača su uletela na teren,navijači su aktivirali aparat za gašenje požara,sporadično se potukli sa policijom i sve je bilo gotovo za 3min. Ne kažem da je to normalno,ne kažem da je nešto što se svaki dan viđa. Ali,šta je zajedničko za sve ovo? To su sve bili navijači jednog tima,sa jedne strane,iz jednog ćoška. Dobar deo je napustio halu odmah iz tog ćoška,kada se parket očistio,svi uslovi su bili tu. Moglo je da se ide i na pražnjenje tog dela ali nije,ali uslova je bilo. I kakva poruka bi se poslala? Da MUP ne može da obezbedi utakmicu ili da KSS ne može da je organizuje? Ne,morao bi neko od glavešina da strada a tada već ne bi valjalo.
Na krjau je sve u redu,ali zašto sam posvetio ovoliko vremena ovom tekstu? Ne da bih opravdao navijače. Stvarno ne. Ovo je klasičan primer ono što od ovih takozvanih sportskih novinara i poznavalaca košarke čitamo i slušamo ovih dana. Nije se niko od ovih novinara potrudio da sazna istinu. Nije se niko od ovih novinara potrudio da pronađe konkretnog krivca. Da kaže,taj i taj navijač,taj i taj predsednik,taj i taj trener je kriv za to i to. Ne. A ne dao Bog da neko sme Vujoševića i Čovića na konferenciji da pita neko provokativno pitanje. Kako to da ti Dule Vujoševiću nisi zvao tajmaut u KG pred poslednji napad nego ti se ceo sistem sveo da Bertans igra 1 na 1 i šutne i promaši sve sa 9 metara. Kako to da ti Dule Vujoševiću za najbitniju sezonu posle toliko vremena nisi napravio ekipu koja je konkurentna u domaćoj ligi a iza sebe imaš 11 titula zaredom tog kluba i redovno učešće u EL. Kako vi ljudi koji vodite Partizan niste sposobni da obezbedite sredstva za rad našeg najuspešnijeg kluba posle toliko uspeha i toliko plasiranih i prodatih igrača. Kako to da KKP-u ne treba Danilo Anđušić. Kako to da za Partizan i Zvezdu smeju da igrjau samo igrači jednog menadžera koga posle isti ovi novinari zovu u emisiju a on brat ne zna ko je Deron Vilijams. Kako to da vas nije sramota gdine Čoviću da izdate onakvo saopštenje kada je svakome ko je bio u hali jasno da su navijači zvezde izazvali prekid. Prvo,svojim infiltriranjem u redove Grobara,zatim i uletanjem u teren,aktiviranjem pzp aparata i slično. Voleo bih da je dotični ili neko drugi imao neko pitanje za ove ljude,umesto što je napisao kolumnu punu neistina i klasične demagogije. E,zato nama košarka jeste gde jeste a jeste da nemamo tim za top 16 EL,da jedva imamo reprezentaciju za prošireno evorpsko prvenstvo i da nam u mlađim kateogrijama igraju samo oni koji imaju da plaćaju članarine i pravog menadžera. Ali i za to je krivica na 20 ljudi. Trojica koja su uletela,dvojica koja su aktivirala pzp i 15 što se tuklo sa žandarima. I cela ova kolumna zbog tih 20 ljudi.