Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Književno ćaskanje

Re: Koju knjigu trenutno citate?

Postby Clarissa » 26 Jun 2011, 20:38

Đampa Lahiri - Nova zemlja
Pročitala sam tek prvu priču, iz nje se naslućuje tematika, koja je prisutna i u romanu "Imenjak". Đampa piše o sukobu kultura i običaja - indijskih i američkih, kroz sukob generacija - roditelja koji su došli iz Indije i dece koja su rođena u Americi. Zanimljivo, manje nisam ni očekivala :teacher: .
Clarissa

Re: Knjige koje poklanjamo drugima

Postby Clarissa » 28 Jun 2011, 16:02

Đampa Lahiri, Nova zemlja, BeoBook, prevod Tamara Veljković-Blagojević

Postoje bar tri razloga zbog kojih je ova knjiga zgodna za poklon.
1) odlična je :biggrin:
2) priče, vaši prijatelji će lakše pročitati 8 priča nego roman
3) Kod nas je izašla 2010. u tiražu od 1000 primeraka, pretpostavljam da je retko ko nabavio. Primerak koji sam pročitala je iz biblioteke.
Posle ću skenirati neki odlomak i postavit ga temi “Knjiga koju bi ste preporučili” :nargile:
Clarissa

Postby Delester » 28 Jun 2011, 16:16

uh, ja sam u poslednje vreme zamadjijana enciklopedijama i atlasima, svako se na takav poklon odusevio, a od kniga rado volim da primim ili kupim nesto sa kvalitetnom istorijskom osnovom, cemu je prethodilo bas ozbiljno istrazivanje, jednostavno sam izgubljena u engleskoj istoriji
moderna psihologija je nsto sto se cesto poklanja, ali to izbegavam
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby Liv » 29 Jun 2011, 11:45

Andrea Camilleri - The Paper Moon
Krimic, nije losh.
Liv

Postby Delester » 29 Jun 2011, 11:50

uh, ja zavrsila Katarinu, Anje Seton
sad sam uhvatla Tri ratna druga
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby Clarissa » 29 Jun 2011, 12:57

Delester wrote:sad sam uhvatla Tri ratna druga

Delester nemoj ovo da čitaš !
Spoiler: pokaži
Mogli bi da otvorimo temu : "Knjiga uz koju ste prolili najviše suza" :sad2: . "Tri ratna druga" su moj favorit, sećam se da je to bilo u osnovnoj školi, po muzici koju sam slušala čitajući knjigu : "Srebrna krila" i nešto od "Parnog valjaka" :manikir: , onda sam tu pesmu "Parnog valjaka" (balada ) snimila na kasetaš i puštala je čitajući kraj knjige, što je dovodilo do :girlcry: :girlcry: :girlcry: .

Ja se uhvatila Đampe :beyond: , zbirka pripovedaka "Tumač bolesti", pročitala dve, od sedam - osam koliko ih ima .
Clarissa

Postby Starsica » 29 Jun 2011, 18:39

Delester wrote:uh, ja zavrsila Katarinu, Anje Seton

Odlicna knjiga :okk:

Ja sam u "Hari Poteru" po sesti put. Vec sam kod drugog dela :biggrin:
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby alcesta » 29 Jun 2011, 18:42

Liv wrote:Andrea Camilleri - The Paper Moon
Krimic, nije losh.

Ja obožavam Kamilerija, mada se mnogo izgubi u prevodu, ali je svakako bolje da ga čitaš i na engleskom nego ovaj užas od prevoda koji je izašao kod nas. :tap:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby alcesta » 29 Jun 2011, 18:43

Ako nešto mrzim to su knjige tipa "Kako unaprediti sebe".
Enciklopedije i slično su dobra ideja, samo su dosta skupe.
alcesta

Postby Panta » 29 Jun 2011, 19:37

Zavrsio "Idiota", trenutno citam prepisku izmedju Filipa Davida i Mirka Kovaca koju je legendarni Feral izdao 1998.

Nakon toga, "Gospodja Bovari" i "Mrtve duse"
Fedor is back.
Panta

Re: 100 najboljih knjiga po izboru pisaca,vaši komentari

Postby MilosRS » 30 Jun 2011, 12:29

Bez citanja ostalih postova vec sam krenuo da se zakacim za istu stvar. Kako ima Orvela a nema Hakslija? Nastranu moje misljenje da trebaju obojica.

Inace ko voli antiutopije (Beonegro :biggrin: ) preporuka "Mi" od Zamjatina. Mozda sam subjektivan posto je pisac kolega matematicar, ali njega bih stavio prije obojice Orvela i Hakslija.

On topic, na koji fazon nema Gospodara Prstenova?
Nista od Remarka? Hemingvej samo Starac i More? Nista "Za kim zvono zvoni"?

Ne bih o tome sta treba izbaciti, posto nisam ni blizu sve procitao, ali moj spisak 100 knjiga ne bi sadrzavao vise od trecine ovog, uz duzno postovanje.

Edit: tek sad mi zapade za oko da nema ni Hesea. :tap:
Ne znam sta da mislim osim da je ta grupa pisaca koja je sastavila spisak rijesila da zahebava siroke narodne mase.
Sto vise upoznajem ljude, to mi je draze sto radim sa masinama
MilosRS

Re: Knjiga koju niste pročitali do kraja

Postby MilosRS » 30 Jun 2011, 13:57

Vidim da se vrti sve oko istih naslova na ovoj temi, pa me vise nije toliko sramota mojih neuspjeha.
1. "hazarski recnik" ne vjerujem da cu je ikad zaavrsiti, t.j. da cu uopste pokusati
2. "Proces" kao srednjoskolac nisam uspio da je zavrsim iako je bila obavezna lektira. Nekoliko godina kasnije pokusao i uspio, ali i dalje ne vidim zasto je bilo vrijedno truda.
3. "Igra staklenih perli" definitivno previse za mene kad sam pokusao sa 16 godina, sad mi je medju 5 omiljenih koje sam ikad uzeo u ruke.
4. "Lelejska gora" nikad pokusao. Nakon svih komentara vjerovatno i necu. @karambol je u stvari jedini koji je rekao bilo sta pozitivno o ovom djelu. 1:1000 meni nije dovoljno da pokusam

Edit: da se nadovezem i na "Sofijin svet": Sta fali knjizi ako citalac ima godina koliko i glavna junakinja?
Last edited by MilosRS on 30 Jun 2011, 14:07, edited 1 time in total.
MilosRS

Re: Knjiga koju niste pročitali do kraja

Postby alcesta » 30 Jun 2011, 14:07

Evo ja ću da kažem nešto pozitivno o Lelejskoj gori :D ima izvanrednih pasusa, ali krv propljuješ dok do njih stigneš pa ne verujem da ću je više čitati čak i na preskok. :) Isto važi i za Hajku, zapravo uvek mi je teško bilo da ih razlikujem. :)

Hazarski rečnik me je oduševio svojevremeno, i danas mislim da mu je to najbolje delo, sublimacija svega ostalog što je ikad napisao a što u svim drugim romanima samo razvodnjava i ponavlja. Jedino mi se još pojedine Pavićeve priče dopadaju pored ovoga. Mada sam posle čitanja imala skroz uvrnute snove :confused:
alcesta

Postby Clarissa » 30 Jun 2011, 16:39

MilosRS wrote:Nista od Remarka?

IMO, Remark nema kvalitet za prvih 100, što bi rekli u tenisu :tenis: :biggrin: . Njegov opus je priličan, ali ne znam po čemu se posebno izdvaja. Kao klinka u osnovnoj sam pročitala sve njegove romane, kada je nastavnica :teacher: pitala ko je, osim, "Tri ratna druga", koji je bio u lektiri, pročitao još nešto, drugarica i ja samo ustale i rekle : Nas dve :manikir: :manikir:, sve !
Pre nekoliko meseci, ali mnogo decenija godina kasnije :biggrin: , pročitala sam, ponovo, Trijumfalnu kapiju, sasvim prosečna knjiga :beyond: .
Kad smo već kod opusa, pre neki dan prolazim pored knjžare koja se nalazi uz KCB, u izlogu komplet knjiga Dostojevskog i komplet knjiga Džonija Štulića, iste dužine. :laugh:. S tim što Džoni i dalje stvara, i verujem da će ga preteći :D . Da ne bude zabune, bila sam i ostala veliki fan Džonijeve muzike, uostalom rasla sam uz nju, čitala sam odlomke iz knjige koji su izlazili u "Vremenu", ništa više.
Clarissa

Postby MilosRS » 01 Jul 2011, 09:19

Ok, validan stav. Sama cinjenica da je razumljiv nekom u tom dobu (i ja sam ga otprilike tad citao) a nije djecija literatura ga malo diskredituje.
Subjektivno, kod mene bi bio tu negdje.

BTW, sad vidjeh da ima i djecije literature ("Guliver","Pipi Duga Carapa"). Moj izbor bi tu bio "Robinson Kruso" i bar nesto od Karl Maja. Kontam da je Branko Copic ipak samo za ove prostore :biggrin:
MilosRS

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura