Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby Starsica » 06 May 2013, 21:59

Onda jos ne kupujem, kad bude sve izaslo, onda sve lepo da procitam u cugu. Podsetices ti, znam :D
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby Unexpected » 06 May 2013, 22:04

Starsica wrote:Onda jos ne kupujem, kad bude sve izaslo, onda sve lepo da procitam u cugu. Podsetices ti, znam :D

Ko se na Martina opeče i u Kronina duva... :laugh:
The End.
Unexpected

Postby Crazy Soul » 06 May 2013, 22:05

Starsica wrote:Onda jos ne kupujem, kad bude sve izaslo, onda sve lepo da procitam u cugu. Podsetices ti, znam :D

Druga dva dela jos nisu ni napisana... :crybaby:
U svakom slucaju napisacu kakva je situacija na kraju prvog dela Image
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby Crazy Soul » 08 May 2013, 01:40

Upravo sam je zavrsila. :teacher:
Preporuka za: odmah citati .
Savrsen zavrsetak I dela.Image
Verujem da ce kada budu izasli nastavci biti napravljen osvrt na ova dogadjanja iz I dela ali i da ne bude tako nije ni toliko bitno jer je napravljena celina koja jednostavno moze imati a i ne mora ono dalje...

Spoiler: pokaži
Ne mogu a da se ne osvrnem na to kako mi sada jadno i bedno izgleda "Walking dead" gde su autori ostali bez ideje kako dalje a bila im je na dohvat ruke.
Crazy Soul

Postby Starsica » 02 Jul 2013, 02:33

Malopre sam zavrsila citanje Vukodava. Ja ne znam da li su meni apetiti mnoooooogo porasli ali ovo je vec drugi serijal knjiga koji zavrsavam sa citanjem i da ostanem u fazonu "koji qrac".
Dakle, prva dva dela su odlicna. Treci deo mi je ubedljivo najsporiji i da me sad pitas, pojma nemam sta se u stvari treci a sta cetvrti deo. Uglavnom, sama radnja me je drzala do kraja, zanimalo me je sta ce se desiti, ali me je smorio kraj, dodala je elemente koje i nije morala, ne vidim poentu da budu ubaceni. I na kraju, sta, ja ostanem u dibidus izdanju jer ne znam da li sam shvatila dobro kraj ili nisam. Jeb'o je Vukodav.

E. Kad vec drugi put ja na ovu temu dolazim da pizdim zbog kraja, vreme je da pocnem da citam Vesnu Radusinovic.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Starsica

Postby alcesta » 02 Jul 2013, 13:08

Pa upozorili smo te na to od početka :D Vukodav je sve gori što se tiče vođenja radnje pri kraju, ali prva dva dela su odlični, posebno prvi. Mogu komotno da zamislim da nema dalje, kao i za Hiperion (btw, izgleda da se Hiperion nije primio ovde na forumu :sigh: ).
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Starsica » 02 Jul 2013, 14:12

Mene Hiperion jos uvek gleda sa police :D
Znam znam, ali sam kraj mi je da popizdis jer ne znam sta je a sta nije, je l' umro il' je ziv, sta ce biti sa njim i Jelencetom. Onda Honomer i citava ta prica oko njega, da li je on starac sa pocetka ili ne, sta se desilo kunsom (a da ne spominjem Tilorna i Nilitu za koje mislim da su zasluzili vise prostora u knjizi, posebno na kraju makar da znamo sta se desava).
Mislim da cu preci na ljubavne romane, majke mi.
Starsica

Postby civor » 02 Jul 2013, 15:59

Ja sam citao Hiperion prve dvije su odlicne treca i cetvrta visak potpuno nepotrebne
Baron je najveci kralj
civor

Postby alcesta » 02 Jul 2013, 17:06

Dobro, to je možda prestrogo, naročito iz perspektive kasnijih Simonsovih SF romana prema kojima je Endimion remek-delo, posebno Flešbeka :tap: ali stoji da Hiperion najbolje funkcioniše sam za sebe, kao završena celina. Posle treba u Endimionu da otkrivaš kako to nije bilo to što smo mislili itd... kad god čitam Hiperion zaboravim da ima išta dalje od Pada i tako mi je najlepše. :D
alcesta

Postby civor » 02 Jul 2013, 17:59

Meni se od Simonsa najvise svidio Teror doduse to je cisti horor mozda njemu najvise lezi taj zanr a ne SF
Baron je najveci kralj
civor

Postby alcesta » 02 Jul 2013, 19:15

Ja horor ne čitam :D a ko je napisao Hiperion ne može da mu SF ne leži. Previše je počeo da se razmeće erudicijom, krenuo je s tim od Endimiona a posle sve gore u ostalim knjigama, nauštrb radnje i svega ostalog. U Hiperionu je Kitsa i ostalo lepo uklopio, ali u Endimionu scene tipa, beže od vojske koja im je za petama pa na pola brda sednu da se odmore i da Anea časkom održi predavanje o istoriji kibernetike iz budističkog ugla :tap:
Ipak, Endimion i dalje ima delova koje ne možeš da ispustiš iz ruku, sviđaju mi se terminatorske asocijacije i slično. Ali već Ilion i Olimp, no comment.
alcesta

Postby civor » 02 Jul 2013, 19:22

Od celog njegovog opusa jedino sto valja od SF su prve dve knjige Hiperiona posle je sve lose kod horora nijedna mu nije losa sad normalno je to stvar ukusa ko ne cita horor nece mu se ni to dopasti ali je poceo kao horor pisac prva knjiga mu je bila horor
Baron je najveci kralj
civor

Postby alcesta » 02 Jul 2013, 19:26

Ne slažem se da je Endimion loš, samo je daleko ispod nivoa Hiperiona. Što više govori o tome koliko je Hiperion dobar. Možda je i sam sebi njime natovario previsok kriterijum pa ne može više da ga održi :D
A što se horora tiče, o Drudu sam čula sve najgore, ali ukusi se razlikuju. :)
alcesta

Postby Crazy Soul » 02 Jul 2013, 19:27

Den Simons je napisao i Leto noci
Image
Leto je 1960. godine i neko ili nešto uhodi mlade ljude Elm Hejvena u Ilinojsu. Čudni se zvukovi čuju – glasovi, šapati, šuškanje po noći. Za jednog dečaka sve počinje neobičnim, zastrašujućim glasom preko radija usred noći. Drugi imaju različita iskustva – neobjašnjiv nalet hladnog vazduha usred leta, neobjašnjiv strah od mraka. A viđaju i neobjašnjive prizore – razjapljene rupe u zemlji crvenih zidova, bizarni leš majmuna, vojnika iz I svetskog rata bez lica koji se pojavljuje u prozoru po noći.

Kada se odavno zaboravljeno zvono oglasi usred najtamnije letnje noći ova deca znaju da ono označava kraj nevinosti i početak vladavine terora.

i njen nastavak...Ukletu zimu
Image
Život Dejla Stjuarta postao je samo bleda senka onoga što je nekada bio. Doskora uvaženi univerzitetski profesor i romanopisac sada je upropastio karijeru i brak zahvaljujući strastvenoj ljubavnoj vezi koja se neslavno okončala. Kada oseti da više nema kuda, odlučuje da se vrati u gradić u kojem je odrastao. Košmar koji ga redovno opseda još od mladosti i osećaj da ga tamo nešto čeka učvršćuju ga u uverenju da će se samo tako osloboditi svojih unutrašnjih demona.

U poslednjim satima Noći veštica on stiže do predgrađa zamirućeg grada Elm Hejvena. Useljava se u napuštenu kuću koja je nekada pripadala njegovom najboljem drugu iz detinjstva, neobičnom i genijalnom Dvejnu Mekbrajdu, koji je izgubio život u jezivoj nesreći koja se dogodila onog užasnog leta 1960. godine.

U nadi da će pronaći mir u usamljenosti on se sprema za dugačku i oštru zimu. Ali, Dejl nije sam. Ubrzo počinje da mu se pojavljuje šifrovana poruka na ekranu računara. Vidi crne pse kako kruže okolinom. I davnašnji neprijatelj se ponovo javlja, odlučan da ga se dočepa, kao što je to bio i u Dejlovom detinjstvu...

Zavejanom u senovitoj kući, Dejlu se čini da njegovi sopstveni demoni prelaze preko granice stvarnosti. Ali, da li je ludilo ono što iskrivljuje njegovu stvarnost u zastrašujuće oblike... ili je to možda nešto mnogo strašnije?

Odlicne su ...Image
Crazy Soul

Postby civor » 02 Jul 2013, 19:36

alcesta wrote:Ne slažem se da je Endimion loš, samo je daleko ispod nivoa Hiperiona. Što više govori o tome koliko je Hiperion dobar. Možda je i sam sebi njime natovario previsok kriterijum pa ne može više da ga održi :D
A što se horora tiče, o Drudu sam čula sve najgore, ali ukusi se razlikuju. :)

Ja sam mislio na Leto Noci ,Ukletu Zimu i Pesmu Boginje Kali sto se tice horora samo King je bolji
Baron je najveci kralj
civor

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura