by jedaj » 05 Jul 2011, 21:42
Iz stručnog ugla, Nikola Pilić: Novak je zablistao i ponizio Nadala!
"Ne znam šta više da kažem, posle svega što sam doživeo ponestaje mi reči da opišem kako se osećam.
Novak je ostvario svoj san, osvojio je Vimbldon i postao prvi reket sveta. Dogodilo se nešto što je doskora bilo potpuno nezamislivo. Ovo je, prema mom mišljenju, apsolutni vrhunac tenisa.
Jako se radujem zbog njega i mogu da zamislim koliko mu to znači i kako se sada oseća. U velikom finalu je igrao fenomenalno i pokazao da je definitivno najbolji teniser na planeti. Pobedio je velikog Nadala njegovim oružjem, fantastičnom igrom sa osnovne linije, odličnim forhendom i neverovatnim servisom. Uz sve to Novak se fantastično kretao, rečju odigrao je taj meč maestralno.
U prva dva seta Nadal nije imao šanse jer je Novak bio jednostavno nedodirljiv. Đoković je u trećem malo stao, ali je u poslednjem setu ponovo zablistao i ponovo razbio Nadala, moram čak da kažem da ga je potpuno ponizio. Tu je ponovo pokazao svoju psihičku snagu i mentalnu stabilnost, nešto što ga je i dovelo dovde.
Moram da kažem da sam jako ponosan na njegovu igru na Vimbldonu i njegovo ponašanje uopšte. To je moglo da se vidi i na svečanoj ceremoniji posle meča, on jednostavno uvek ima pravi odgovor. Novak je svojom igrom u finalu potvrdio da može da pobedi ama baš svakog igrača na svetu, na bilo kojoj podlozi. On je tako jasno poručio Nadalu da može da ga dobije kad god hoće i gde hoće. Pokazao mu je da je sposoban da ga deklasira u svakom trenutku.
Međutim, želim da istaknem i da je proteklih sedam meseci bilo velika priprema za sve ovo. Novak je u tom periodu izgubio samo jedan meč i to je u stvari najbolja potvrda da mu trenutno niko nije ravan, ni Nadal, ni Federer, jednostavno niko. Uz osvojenih osam titula, od kojih su dva grend slema, on je potpuno pokorio beli sport. Izuzetno sam ponosan na njega. Meni je sve to donelo ogromnu satisfakciju jer sam puno radio sa njim i verovao u njega. Isto tako znam koliko sve to njemu znači i kolika je to satisfakcija za njegovu porodicu. To je zaista neverovatan uspeh.
Iskreno, posle svega, nije ni važno šta će biti dalje, time se sada uopšte ne treba opterećivati. Važno je samo da je Nole osvojio Vimbldon i da je najbolji na svetu. Ono što smo videli u 2011. garantuje nam da će se Novak zadržati na „broju jedan".
Naravno da pre ili kasnije mora doći do opuštanja jer se ne može igrati non-stop. Umor, kako psihički, tako i fizički, pre ili kasnije vas stigne i to je neminovnost. Međutim, uz dobar raspored i ritam turnira ubeđen sam da će Novak u narednom periodu samo povećati razliku u odnosu na Nadala. Pogotovo jer se vraća na beton, gde je on zaista nešto posebno. On će i dalje igrati fantastičan tenis, a za mene je to najvažnije. Bravo, Nole!"