Board index Tenis Turniri

Teniske diskusije

Re: US OPEN 2011

Postby M.S. » 01 Sep 2011, 13:27

pa džabe, pošto je neko vreme već prošlo i ovaj se nakupio bonus poena. što se mene tiče, ja bih volela da ne uzima više slemove. izlizan je, dosadan i izgubio oreolčić. da ne govorim o tome da mi se diže kosa na glavi od toga da ga proglašavaju za goat-a. što se zapravo već i čini.

vreme može da pokaže da će Nadal da ostane na skromnoj brojci slemova (iz ugla lovaca na broj 17), ali ne može da dokaže da je nepravilan, sirov, ili jednodimenzionalan.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby harper lee » 01 Sep 2011, 14:18

Auh. Ja sam se iskreno smejao samo na tezu o tome kako iz A (Rafa stoji daleko od servis linije kod riterna) nuzno sledi B (Rafa je procitana knjiga i ispusena lula) jer ziv nisam da vidim logicki niz koji nuzno dovodi do tog zakljucka ali ti se bas trudis da me totalno uveselis novim vratolomijama prosaranim "e, kako bi ti sve ovo lepo znao da si ikada uzeo reket u ruke". Malo cu te razocarati. Sudeci po ovome sto pises bice da ima vise godina kako sam ja prestao da uzimam taj reket u ruke nego sto ih je proslo otkako si se ti upoznao sa tom spravicom ali to je apsolutno nebitno jer argument "ja znam, ja treniram, ja reket vucaram sa sobom" niti ikada koristim niti smatram da ima neki narociti znacaj. Ti ne mozes znati da li ovde ljudi igraju tenis rekreativno, treniraju ili ga samo gledaju na TV-u i zato je krajnje nepristojno spasavati se u diskusiji nekakvim hipotetickim autoritetom.

Na ovu gomilu svega i svacega ne vidim sta bih ti odgovarao dok ne savladas koncept gripa i razlicitog uticaja rotacije zgloba kod razlicitih gripova na promenu ugla glave reketa pri izvodjenju udarca. Ideja da je srz Nadalove igre "kvarenje igre protivnika snaznim balonskim spinovima" je hillarious. Rafa u osnovi jeste defanzivno orijentisan igrac ali nije counterpuncher, kao Marej, recimo. Naprotiv, on itekako voli da diktira ritam u poenu i uzima inicijativu koju mu je jako tesko oduzeti kad je jednom uspostavi u poenu upravo zbog snage i preciznosti tih "balonskih spinova" sa forhend strane koji mu, jel'te, sluze da "kvari igru protivnika" (da sam juce umro ovu frazu ne bih cuo kad je tenis u pitanju).

Ono sto je tacno je da Rafa koristi neke udarce koje treneri ne preporucuju pocetnicima jer nisu skolski. To ne znaci da je to dobar argument pocetnicima da kritikuju njegovu igru jer isto tako bismo onda mogli da zaboravimo, recimo, Mekinroa kao znacajnog igraca ili Horovica kao znacajnog pijanistu. Na tom nivou igre genijalni igraci sami sebi odredjuju pravila. A Rafa je, bez sumnje, genijalan igrac.

jedaj wrote:@Harper Lee
Kao sto ti je poznato srz njegove igre je kvarenje igre protivnika snaznim balonskim spinovima.Da bi se takav udarac
izveo znao bi,da si ikada uzeo reket u ruke i trenirao taj sport ,da za taj efikasan udarac treba odredjena daljina,
zasto treba ta odredjena daljina......e treba zato posto on nepravilno podvlaci reket ispod loptice i daje taj snazni
spin ogromnom snagom ruke,sake i zamahom a veoma malo iskoristavanjem noga i tijela dok je koristenje kretnje u
otklonu zgloba na minimalnom nivou.Nadam se da ti je ovo jasno.........idemo dalje...........hipoteticki Rafa je usao
u teren :uzbud: i loptica mu odskace na pola terena,sa tim i takvim ranije opisanim udarcem koji on koristi ta loptica
koju tako udari nikada ne moze imati takvu snaznu jacini i takav jak spin iz jednostavnog razloga.......kratka daljina
putanje loptice zbog nenormalnog luka koji prati putanju loptice.Da ti docaram,ovaj opisani eksperiment sjajno
rijesavaju recimo teniseri koji imaju u trenutku kontakta spana i loptice kretnju u otklonu zgloba a pogotovo
teniseri koji uz to ravnim udarcem su u stanju da loptica leti snazno i izabere najkraci put do protivnickog terena
odnosno po pravilu vinera.Koliko si puta primjetio da nakon odigravanja takvih loptice ukoliko ne napravi viner
ili ne izadje na mrezu kao sto to vise nego cesto bude trci unazad kako bi se ponovo prilijepio ka osnovnoj liniji.
Kako to da je Djole ili evo malo svijeziji primjer Fish u razmjenama su toliko dominantni da on na malo krace loptice
nije u stanju da pritisne i odgovori im vinerom............evo ja sam ti prijatelju ovim postom objasnio zasto.
A sada se malo zapitaj kako Fed ili Marej mogu da budu mnogo cesce nego on dominantni u relijima sa Novakom.
Svi oni koriste prijatelju taj vec opisani top spin gdje citava tajna tog udarca lezi u milisekundama kontakta spana
i loptice uz polukruznu kretnju u otklonu zgloba,medjutim on to nema i zato je inferioran.U tenisu nama tajni i sve
je izmisljeno,ponovo ponavljam nije skola kenjac.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Re: Teniske diskusije

Postby Gama » 01 Sep 2011, 15:33

Rafael Nadal’s forehand is a rare combination of speed and tremendous topspin, making it one of the most lethal weapons in tennis. Here is a look at how he generates the stroke and how he uses it against his opponents.

Speed and Spin: Nadal’s Lethal Forehand - video
http://www.nytimes.com/interactive/2011/09/01/sports/tennis/Speed-and-Spin-Nadals-Lethal-Forehand.html
Gama

Postby jedaj » 01 Sep 2011, 15:54

harper lee wrote:Auh. Ja sam se iskreno smejao samo na tezu o tome kako iz A (Rafa stoji daleko od servis linije kod riterna) nuzno sledi B (Rafa je procitana knjiga i ispusena lula) jer ziv nisam da vidim logicki niz koji nuzno dovodi do tog zakljucka ali ti se bas trudis da me totalno uveselis novim vratolomijama prosaranim "e, kako bi ti sve ovo lepo znao da si ikada uzeo reket u ruke". Malo cu te razocarati. Sudeci po ovome sto pises bice da ima vise godina kako sam ja prestao da uzimam taj reket u ruke nego sto ih je proslo otkako si se ti upoznao sa tom spravicom ali to je apsolutno nebitno jer argument "ja znam, ja treniram, ja reket vucaram sa sobom" niti ikada koristim niti smatram da ima neki narociti znacaj. Ti ne mozes znati da li ovde ljudi igraju tenis rekreativno, treniraju ili ga samo gledaju na TV-u i zato je krajnje nepristojno spasavati se u diskusiji nekakvim hipotetickim autoritetom.

Na ovu gomilu svega i svacega ne vidim sta bih ti odgovarao dok ne savladas koncept gripa i razlicitog uticaja rotacije zgloba kod razlicitih gripova na promenu ugla glave reketa pri izvodjenju udarca. Ideja da je srz Nadalove igre "kvarenje igre protivnika snaznim balonskim spinovima" je hillarious. Rafa u osnovi jeste defanzivno orijentisan igrac ali nije counterpuncher, kao Marej, recimo. Naprotiv, on itekako voli da diktira ritam u poenu i uzima inicijativu koju mu je jako tesko oduzeti kad je jednom uspostavi u poenu upravo zbog snage i preciznosti tih "balonskih spinova" sa forhend strane koji mu, jel'te, sluze da "kvari igru protivnika" (da sam juce umro ovu frazu ne bih cuo kad je tenis u pitanju).

Ono sto je tacno je da Rafa koristi neke udarce koje treneri ne preporucuju pocetnicima jer nisu skolski. To ne znaci da je to dobar argument pocetnicima da kritikuju njegovu igru jer isto tako bismo onda mogli da zaboravimo, recimo, Mekinroa kao znacajnog igraca ili Horovica kao znacajnog pijanistu. Na tom nivou igre genijalni igraci sami sebi odredjuju pravila. A Rafa je, bez sumnje, genijalan igrac.

jedaj wrote:@Harper Lee
Kao sto ti je poznato srz njegove igre je kvarenje igre protivnika snaznim balonskim spinovima.Da bi se takav udarac
izveo znao bi,da si ikada uzeo reket u ruke i trenirao taj sport ,da za taj efikasan udarac treba odredjena daljina,
zasto treba ta odredjena daljina......e treba zato posto on nepravilno podvlaci reket ispod loptice i daje taj snazni
spin ogromnom snagom ruke,sake i zamahom a veoma malo iskoristavanjem noga i tijela dok je koristenje kretnje u
otklonu zgloba na minimalnom nivou.Nadam se da ti je ovo jasno.........idemo dalje...........hipoteticki Rafa je usao
u teren :uzbud: i loptica mu odskace na pola terena,sa tim i takvim ranije opisanim udarcem koji on koristi ta loptica
koju tako udari nikada ne moze imati takvu snaznu jacini i takav jak spin iz jednostavnog razloga.......kratka daljina
putanje loptice zbog nenormalnog luka koji prati putanju loptice.Da ti docaram,ovaj opisani eksperiment sjajno
rijesavaju recimo teniseri koji imaju u trenutku kontakta spana i loptice kretnju u otklonu zgloba a pogotovo
teniseri koji uz to ravnim udarcem su u stanju da loptica leti snazno i izabere najkraci put do protivnickog terena
odnosno po pravilu vinera.Koliko si puta primjetio da nakon odigravanja takvih loptice ukoliko ne napravi viner
ili ne izadje na mrezu kao sto to vise nego cesto bude trci unazad kako bi se ponovo prilijepio ka osnovnoj liniji.
Kako to da je Djole ili evo malo svijeziji primjer Fish u razmjenama su toliko dominantni da on na malo krace loptice
nije u stanju da pritisne i odgovori im vinerom............evo ja sam ti prijatelju ovim postom objasnio zasto.
A sada se malo zapitaj kako Fed ili Marej mogu da budu mnogo cesce nego on dominantni u relijima sa Novakom.
Svi oni koriste prijatelju taj vec opisani top spin gdje citava tajna tog udarca lezi u milisekundama kontakta spana
i loptice uz polukruznu kretnju u otklonu zgloba,medjutim on to nema i zato je inferioran.U tenisu nama tajni i sve
je izmisljeno,ponovo ponavljam nije skola kenjac.

Ti druze da znas ista odgovorio bi mi na moj post direktno i pokusao pobiti cinjenice.Kada vec govorimo o lijepom
ponasanju podsjetio bi te na dva tvoja posta upucena meni gdje mi nisi nista argumentovano dokazao na moje
iznesene teze vec si snishodljivo reagovao sa po jednom poluprosirenom recenicom zajedno sa pratecim smajlijem,
da bi onda pokazao cudjenje..........pobogu gdje su to moji postovi nestali......naravno pravedno su obrisani.

Da ne bi trolovali ovaj topik,zivo me interesuje i zelim da nesto naucim od tebe,kakav uticaj ima kretnja u otklonu
zgloba sa recimo debljinom i duzinom gripa kao sto si to naveo u boldovanom dijelu........molio bi te da mi na ovo
pitanje odgovoris na teniskim diskusijama kako se ne bi ovde stvorio utisak da ti nesto u najavi znas ali neces da
objasnis i kako bi ja kao tvoj ravnopravan kolega na forumu stvorio o tebi sliku ne kao o strucnjaku iz fotelje koji
uopsteno diskutuje vec kao o covjeku koji potpuno razumije teniske elemente,udarce i igru i kao neko ko je mnogo
ranije igrao tenis.Posto si u ovom boldu spomenuo i spregu sa uglom glave reketa molio bi te da mi i to objasnis
bicu pocastvovan.Znaci druze ti me na moje teze koje sam ranije iznio nisi udostojio argumentovanog odgovora
i demantija i ukoliko mi na teniskim diskusijama pred svim clanovima ovog foruma ne uspijes argumentovano
dokazati spregu kretnje otklona zgloba sa vrstom gripa kao i uglovima reketa prilikom izvodjenja udaraca smatrati
cu te neadekvatnim sagovornikom i nasa od pocetka mucna diskusija moze da prestane.
jedaj

Postby jedaj » 01 Sep 2011, 16:19

Gama wrote:
Rafael Nadal’s forehand is a rare combination of speed and tremendous topspin, making it one of the most lethal weapons in tennis. Here is a look at how he generates the stroke and how he uses it against his opponents.

Speed and Spin: Nadal’s Lethal Forehand - video
http://www.nytimes.com/interactive/2011/09/01/sports/tennis/Speed-and-Spin-Nadals-Lethal-Forehand.html

Top spin udarac se ne moze udariti pravilno kao i tako nazvati ukoliko se loptica kupi odozdo kao sto smo vidjeli na
pocetku videa,najbolji primjer neuspjesnosti ovog udarce je predstavila statistika na W kada je postao statisticki prvak
po broju loptica koje zavrsavaju u dno mreze kao i vjerovatno pri samom vrhu ljestvice po duzini samih aut-a.
Kada prilikom izvodjenja pravilnog top spin udarca npr kada to rade Roger,Nole i Marej u samom trenutku kontakta
spana i loptice u milisekundama potrebno je u tako kratkom vremenu izvesti snaznu kretnju otklona zgloba.
Taj regularni top spin napadacki mnogo je opasniji od ovog neregularnog spina koji izvodi Rafa na ovom videu iz
jednostavnog razloga sto je priblizno iste brzine ali loptica ima mnogo blizi put nego Rafin luk putanje loptice.
Rafina kretnja u otklonu zgloba pocinje skoro sa njegovim zamahom jer on nije u mogucnosti niti ima taj top spin
koji karaketrise liniju kretnje zgloba u samom ytrenutku kontakta spana i loptice.Regulani top spin kao i ovaj Rafin
neregularni spin udarac odozdo su dva razlicita udarca kako po svojo tehnickoj izvedbi tako i po samim performansama
putanje same loptice........i to nije isto,mozete kod strucnijih lica od nas to da provjerite.
jedaj

Postby harper lee » 01 Sep 2011, 16:27

jedaj wrote:...

Rafa igra istocni grip na forhend strani. Za razliku od kontinentalnog gripa koji se preporucuje pocetnicima gde je bazni clanak na kaziprstu na drugom uglu oktagonalne baze drske reketa, kod istocnog gripa je taj clanak na trecem sto omogucava da se manjom rotacijom zgloba obezbedi veci ugao spina jer je kod istocnog gripa u osnovnoj poziciji glava vec nagnuta za ostriji ugao samim drzanjem reketa.

To, naravno, nikakve veze nema sa time gde igrac ceka servis i zasto to sto ceka servis tamo gde ga ceka ceo zivot i odakle je uzeo 10 GS turnira i bio prvi igrac na svetu znaci da je propao k'o Grcka i da je sa njim kao vrhunskim igracem zavrseno. A da te podsetim, to je bila teza na koju sam se iskidao od smeha.

No, buduci da vidim da imas i nekih primedbi s moralne tacke gledista kad je diskusija u pitanju reci cu ti da ne postoji jadnija stvar na forumu nego kad se covek u diskusijama poziva na (navodna ili autenticna, svejedno) iskustva iz real life-a, pogotovo ako ih diskutant koristi da bi se sa visine odnosio prema sagovornicima. Niko ovde nije u obavezi da zna bilo sta o tenisu i da time sebi obezbedjuje prostor u diskusiji, pravo da se komentarise ne zavisi ni od navodnog ni od zaista stecenog iskustva. Znanje nije reket da se njime mase jer, buduci da niko od nas licno ne poznaje manje-vise nijednog sagovornika, tim mahanjem covek lako moze sam sebi da izbije zube. Uzgred, dok budes listao ove stvari u tenisu prelistaj i recnik da bi se upoznao sa praim znacenjem reci "snishodljivo". Ono sto si trazio pa si pogresio rec je rec "posprdno".
harper lee

Postby jedaj » 01 Sep 2011, 17:37

harper lee wrote:

Rafa igra istocni grip na forhend strani. Za razliku od kontinentalnog gripa koji se preporucuje pocetnicima gde je bazni clanak na kaziprstu na drugom uglu oktagonalne baze drske reketa, kod istocnog gripa je taj clanak na trecem sto omogucava da se manjom rotacijom zgloba obezbedi veci ugao spina jer je kod istocnog gripa u osnovnoj poziciji glava vec nagnuta za ostriji ugao samim drzanjem reketa.

To, naravno, nikakve veze nema sa time gde igrac ceka servis i zasto to sto ceka servis tamo gde ga ceka ceo zivot i odakle je uzeo 10 GS turnira i bio prvi igrac na svetu znaci da je propao k'o Grcka i da je sa njim kao vrhunskim igracem zavrseno. A da te podsetim, to je bila teza na koju sam se iskidao od smeha.

No, buduci da vidim da imas i nekih primedbi s moralne tacke gledista kad je diskusija u pitanju reci cu ti da ne postoji jadnija stvar na forumu nego kad se covek u diskusijama poziva na (navodna ili autenticna, svejedno) iskustva iz real life-a, pogotovo ako ih diskutant koristi da bi se sa visine odnosio prema sagovornicima. Niko ovde nije u obavezi da zna bilo sta o tenisu i da time sebi obezbedjuje prostor u diskusiji, pravo da se komentarise ne zavisi ni od navodnog ni od zaista stecenog iskustva. Znanje nije reket da se njime mase jer, buduci da niko od nas licno ne poznaje manje-vise nijednog sagovornika, tim mahanjem covek lako moze sam sebi da izbije zube. Uzgred, dok budes listao ove stvari u tenisu prelistaj i recnik da bi se upoznao sa praim znacenjem reci "snishodljivo". Ono sto si trazio pa si pogresio rec je rec "posprdno".

Ovo dole ne bi komentarisao posto ti se ja nisam snishodljivo i potcijenjivacki obratio u ona dva posta vec si ti to
uradio i postovi su ti izbrisani,toliko.

Idemo recenicu po recenicu u ovom boldovanom dijelu.Kazes da Rafa drzi istocni hvat na forhend strani.......tacno s tim
da si prenebregao vrlo vaznu cinjenicu vjerovatno koju ne znas da isti taj hvat drzi i na bekend strani.Ovde kazes da se kontinentalni hvat preporucuje pocetnicima sto je katastrofalna i netacna izjava,mozda tada kada si ti trenirao.
Kontinentalni hvat iskljucivo sluzi za jak i ravan servis,smec i na kraju slajs.Postoje varijacije tipa kontinentalni-
istocni,kontinentalni-zapadni ali u osnovi naziva se kontinentalni hvat.Kod desnjaka za forhend se koristi iskljucivo
i jedino zapadni hvat a za bekend istocni kao i za servis istocni.Da ljude ne bi zbunili terminima istocni grip,kontinentalni
grip i itd namjerno govorim istocni i kontinentalni hvat.Kada se reket kupi na njemu postoji grip preko koga se stavljaju
overgrip-ovi s obzirom na broj drske reketa,velicinu ruku kao i duzinu prstiju.Dalje kazes..........da je kod kontinentalnog hvata bazni clanak na kaziprstu na drugom uglu oktagonalne baze drske reketa, kod istocnog gripa je taj clanak na trecem
sto omogucava da se manjom rotacijom zgloba obezbedi veci ugao spina jer je kod istocnog gripa u osnovnoj poziciji
glava vec nagnuta za ostriji ugao samim drzanjem reketa
...............sasvim je normalno da je kod istocnog ili
zapadnog hvata ugao glave reketa nagnut za ostriji ugao bas taj koji i treba da bi se izveo spin ili top spin udarac i kako je moguce da i pomislis da kontinentalnim hvatom izvedes taj udarac........to je majstore nemoguce i naveo sam ti udarce koji se mogu izvoditi tim nacinom hvata reketa.Znaci npr desnjak koji izvodi forhend i drzi kontinentalni hvat sto je
neprihvatljivo i pokusava da udari lopticu zamahom i rotacijom u otklonu zgloba..........to u savremenom tenisu ne
postoji i to niko normalan ne radi u tenisu jadan nijesi bio :tap: .
jedaj

Postby harper lee » 01 Sep 2011, 17:40

:laugh:

Ovoliko si redova utrosio da bi mi rekao kako sam bio u pravu. Propustices trening.
harper lee

Postby jedaj » 01 Sep 2011, 17:43

harper lee wrote:

:laugh:

Ovoliko si redova utrosio da bi mi rekao kako sam bio u pravu. Propustices trening.

Sta si bio u pravu............da bekend i forhend se igra kontinentalnim hvatom?
jedaj

Postby M.S. » 01 Sep 2011, 17:46

ni google translator nije bio ovde od pomoći.

bojim se da ovaj oktagonalni visokonazočni tekst nije uspeo smrtnicima i neznalicama da objasni zbog čega su Rafini udarci neuspešni i to u meri da potiru sve rezultate. možda bi mogao da probaš jednostavnijim jezikom-primerenijim za ovaj nivo znanja koji je na pdf-u prisutan.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby jedaj » 01 Sep 2011, 17:52

M.S. wrote:ni google translator nije bio ovde od pomoći.

bojim se da ovaj oktagonalni visokonazočni tekst nije uspeo smrtnicima i neznalicama da objasni zbog čega su Rafini udarci neuspešni i to u meri da potiru sve rezultate. možda bi mogao da probaš jednostavnijim jezikom-primerenijim za ovaj nivo znanja koji je na pdf-u prisutan.

Ma ja papuce i pidzama pa tipkajmo,a kada se lupi najstrasnije za kontinetalni hvat za forhend ili bekend uvijek mozemo
se nasmijati i pobjeci,bravo.
jedaj

Postby harper lee » 01 Sep 2011, 17:53

To je to. Ovo se neko zajebava. :biggrin: Nemoguce je da postoji neko ko je jos malo pa pismen a da toliko ne obraca paznju ni na svoj ni na tudji tok misli. Jednostavno je nemoguce.
harper lee

Postby Gama » 01 Sep 2011, 17:54

Haha M.S. :laugh:, bas vala.
Da se nasalim malo, mnogo bre ovo ozbiljno :teacher:
Ma kakvi gripovi, spinovi...tajna uspeha je u tome sto Rafa kada je na turniru jede nutelu i pomfrit :laugh:
Gama

Postby jedaj » 01 Sep 2011, 17:56

harper lee wrote:

To je to. Ovo se neko zajebava. :biggrin: Nemoguce je da postoji neko ko je jos malo pa pismen a da toliko ne obraca paznju ni na svoj ni na tudji tok misli. Jednostavno je nemoguce.

Nesto te upitah kralju.............ko drzi kontinentalni hvat za forhend ili bekend.......ili sam mozda ja to izjavio :tap: .
jedaj

Postby vanjabarsa » 01 Sep 2011, 17:56

lele, ovo bre dostojevski od teniske teorije :laugh:

da skratimo, dosao mu nole glave i moze on da cinculira ili zonglira- ne vredi. ima bolji :tenis:
vanjabarsa

PreviousNext

Return to Turniri