Board index Tenis Teniski miks

Vesti i aktuelnosti sa tour-a

Re: Vesti i aktuelnosti sa tour-a

Postby Saint-Tropez » 21 Oct 2011, 23:01

Milutinov Tata wrote:
EPR wrote:Tata,necu sada da smaram sa matematikom ali ukratko ,zakoni statistike nisu na ispitu ,vec je na ispitu tacna formulacija problema.Problem odredjivanja sf nije matematicki ekvivalentan bacanju novcica (ljudi misle npr pismo= sf fed-nole i rafa-mareji i glava= sf fed-marej i rafa-nole , aha znaci imamo 10 puta od 12 pismo znaci namestaju ),problem odredjivanja sf evivalentan je recimo rasporedjivanju 4 loptice u dve razlicite kutije A i B tako da se u svakoj nadju dve loptice ali tako da loptice 1 i 2 nisu u istoj kutiji . Vidimo da je taj rapored skoro ravnomeran odnosno statisticki najverovatniji .

Pa bas sam pisao o tome da mi u sustini ne znamo kako se izvlaci zreb. Cini mi se da je Saint Tropez nasao neki tekst u kome se pominjalo da je Nadal na US Openu izvlacio "chips with numbers". Mozda se negde izvlace kuglice sa imenima igraca sto znatno menja resavanje problema (onda nema veze ko je 3. a ko 4. nosilac). Posto se 1. i 2. ne izvlace vec se unappred postavljaju ne znam da li ima pravilo gde ide sledece izvuceni, ili se i to odredjuje. Sve dok ne bude javno izvlacenje tj. da i mi obicni smrtnici mozemo uzivo da posmatramo sta se desava moze se samo spekulisati o svemu ovome.

Recimo meni je zanimljiva situacija bila na Vimbldonu 2009. Izasao je zreb Federer-Djokovic (2-4) i Nadal-Mari (1-3). Nadal odustaje, i umesto da se, sto je meni logicno izvlaci novi zreb, jednostavno su gurnuli Del Potra na Nadalovo mesto i resili problem. Dakle voljom organizatora Mari je dobio laksi put do zavrsnice. Takodje Vimbldon odredjuje nosioce na drugi nacin, tako da i to opet nije prosta igra brojeva jer broj 1, nije na Vimbldonu uvek "broj 1".

Meni je sasvim logicna primedba, da bez obzira na brojeve, postoje pravilnosti koje se dogadju kada se pogledaju imena igraca. Novak kao jedan od prava dva nosioca je svaki put isao na Federera, Nadal
je u poslednje dve godine uvek bio medju prva dva nosioca, i samo je jednom isao na Novaka ili Federera (RG 2010).

Da, pisali smo o tome pre koji mesec i bas je moja argumentacija bila kao i EPR-ova (tj. broj (%) susreta 1-3 i 2-4 u odnosu na 1-4 i 2-3). Fora je da u poslednje 3 godine nisu prva cetvorica uvek bila fiksirana na svojim pozicijama, vec su se permutovali (cak su Novak i Makica bili i na #2).

Inace, ono sto je doticna gospodja koja je "otkrila zaveru" (pored ostalog) previdela je da je ona racunala verovatnocu da se desi dogadjaj AABBAAAAABABAAB (recimo) ili neki od slicnih nastalih permutacijom ovolikog broja dogadjaja A i B (to su permutacije s ponavljanjem 15 reda s 2 elementa koji se ponavljaju k1 (=10, dogadjaj A) i k2 (=5, dogadjaj B) puta, ako me secanje dobro sluzi, i racuna se nesto kao n!/(k1! x k2!)), a sto se racuna kada se broj tih dogadjaja podeli sa ukupnim brojem mogucih dogadjaja (a to bi onda trebalo da bude varijacija s ponavljanjem dva elementa 15-tog reda (cini mi se da se ovo ovako zove u teoriji verovatnoce, davno je to bilo kada se to ucilo, ali je od prilike tako nesto) koja bi se onda racunalo cini mi se kao 2 na 15-ti). Ako ima nekog friskijeg matematicara moze da koriguje moju slabasnu memoriju i ispravi eventualne greske (ali mislim da sam poprilicno u pravu).

Prva joj je greska u definisanju sta je dogadjaj A, a sta dogadjaj B (ona je to definisala kao A= Fed-Novak, B=Nadal-Novak, a trenalo je da gleda A=1-3, B=1-4 jer se tako izvlaci i jer igraci nisu konstantno bili na istim pozicijama, inace bi morala da napise funkciju po kojoj se igraci smenjuju na pozicijama od 1-4 sto je, blago receno, nemoguca misija)
Druga joj je greska sto bi istu verovatnocu dobila i da je racunala za BBAABBBBBABABBA i analogne dogadjaje, tj. ista bi joj verovatnoca bila i da je racunala da se permutuje 10 dogadjaja B i 5 dogadjaja A - jednostavno kad se zamene brojke dobio bi se isti rezultat. Odnosno ista bi bila verovatnoca da se #1-#3 sastanu 10 puta a #1-#4 pet puta kao i da se #1-#3 sastanu 5 puta a #1-#4 deset puta. (zameniti brojeve nosilca i ubaciti imena igraca i eto zavere da se namestalo da se Novak sastaje s Nadalom :biggrin: )
Kada bi kombinovali 11 slova A i 4 slova B (i obrnuto) dobili bismo opet neku slucnu, malu verovatnocu (15!/(11!x4!) podeljeno sa 2 na 15), pa kada bi kombinovali 12 slova A i 3 slova B (i obrnuto) ponovo neku slicnu, ali takodje malu verovatnocu itd. Najmanja verovatnoca bi zaista bila da se nanizu 15 slova A ili 15 slova B (to bi bilo jednako 1 podeljeno sa 2 na 15)

Da ne gnjavim dalje... Nadam se da ste shvatili onako generalno o cemu se radi.

Inace, secam se licno bar jednog izvlacenja uzivo (koje je islo preko streama), dakle, nije bilo u nekim mracnim kancelarijama, vec u velikoj sali s mnogo svedoka, izmedju ostalih i po bar jedan predstavnik tenisera i teniserki. Teniser/teniserka su izvlacili iz nekog "cupa" broj nosioca i on je onda po utvrdjenom redosledu stavljan u kostur koji je bio prikazan na ogromnom ekranu koji je gledala cela sala. Redosled je bukvalno bio: pro smeste #1 na 1. poziciju, a #2 na 128., pa onda izvlace jednog od #3 i #4 i stavljaju na poziciji 64, a onog preostalog na poziciju 65. Pa onda izvlace nosioce od 5 do 8 i stavljaju ih redom (po redosledu izvlacenja) na pozicije 32, 33, 96 i 97 (valjda su dobre cifre, mrzi me sad da proveravam a mozak mi radi sporije na kraju radne nedelje). Potom se izvlace nosioci 9-12 i idu kod nosilaca 5-8 (treba preracunati koje linije u kosturu su to) i potom oni od 13-16 koji odlaze u osmine 1-4 nosioca. Sve vreme se govore brojke, kako nosilaca, tako i linija, a u kostur se upisuju odgovarajuca imena. Konfuzija nastaje upravo zbog toga sto novinari koji prate zreb u sustini ne pribeleze ispravno gde ko ide, vec se zeznu za jednu liniju i onda pogresne informacije osvanu na tviteru. Ovo govorim jer je i meni bilo tesko skapirati ko je kod koga ali me zato sledeci put nije mrzelo da pre izvlacenja pripremim tabelicu, tj. kostur s ispisanim brojevima linija i onda upisem ono sto citaju i tada nije bilo greske.
Ovo je bila moja licna provera za jedan ili 2 GS koja je mene uverila da nema lazi, nema prevare.
Saint-Tropez

Postby Milutinov Tata » 22 Oct 2011, 07:18

Znaci ipak ide ona fora sa toplom i hladnom kuglicom :biggrin: . Mozda je zena ipak racunala i podvarijantu, gde se uzima u obzir i igrac koji se nalazi na odredjenoj poziciji. U tom slucaju radi se o vrlo maloj verovatnoci da cak i pri pravilnim izvlacenjima 1-3 i 1-4, raspodela igraca bude takva da imamo skoro na svakom GS Djokovic-Federer i Nadal-Mari.

Evo brojki koji je postavio ERP na malo drugaciji nacin (dodao sam jos i sve od US Opena 2007, kada je Novak postao znacajan faktor)

AO - 1-4 dva puta, 1-3 jednom (ako me secanje sluzi 2008 je bilo 1-3)

RG - 1-4 - dva puta, 1-3 jednom (ako me secanje sluzi 2008 je bilo 1-4)

W - 1-3 tri puta, 1-4 jednom (ove godine)

USO - 1-4 tri puta, 1-3 jednom (ove godine) (ako me secanje dobro sluzi :biggrin: , 2007 je bilo 1-4)

Naravno uzorak je mali da bi se nesto tvrdilo, ali recimo na US Openu je 4 puta uzastopno izvuceno 1-4, na Vimbldonu 3 puta uzastopno 1-3, na RG je dva puta uzastopno 1-4, AO ima pravilnu raspodelu.

Ako AO nastavi trend, sledece godine sledi 1-3, znaci verovatno Novak-Mari ;)

Inace na ovih 17 slemova Federer je odigrao 14 polufinala, Nadal 12, Novak 12, a Mari 8. Ostali mrvice.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Saint-Tropez » 22 Oct 2011, 11:08

Milutinov Tata wrote:Znaci ipak ide ona fora sa toplom i hladnom kuglicom :biggrin: .

Hajde sad ozbiljno: kako zamisljas da su npr. Nike (ili ko je vec smislio zaveru) ubedili recimo (Adidasovu) Anu da na RG 2008 izvuce Novaka u Nadalovu polovinu izvlacenjem bas "tople" kuglice u onu polovinu koja treba? (teniserka izvlaci zreb za tenisere, a Ana ga je izvlacila te godine za RG jer je prethodne godine bila finalistkinja, a Enan se povukla) Vec tada se znalo da je Nadal "zver" na sljaci i da ga je pozeljno izbegavati na doticnoj podlozi, narocito na RG. To je godina kada je Nadal rasturio Feda u finalu RG (do Novaka je udelio protivnicima 2 krompira i 8 grisina - nesto poput Novakovih pekarskih sposobnosti ove godine :biggrin: ), kada je Novak u Hamburgu odigrao onaj fenomenalni 2. set koji je dobio, ali nije izdrzao do kraja u tom tempu, kada je Fed ucutkivao Djokovice seniore a Novak predao mec u MC, kada je Novak ucvrstio svoju poziciju iza vodeceg dvojca i jasno i glasno najavio da "on dolazi"... Nije mi poznato da su se Novak i Ana svadjali ikada, pa da recimo pristanak na ovakvu "neprincipijelnu koaliciju" bude Anina osveta. :fies: Doduse, tu ima i ona cuvena "teorija" da je Ana "nepatriotkinja" :biggrin: , pa je to onda radila da napakosti vaskolikom Srpstvu, ali valjada ne verujemo u ovo ozbiljno.

Ana je u ovoj celoj prici uzeta kao primer jer za ostale teniserke mozda moze da se izvede neki zakljucak da su imali neke pakosne namere prema Novaku ili da su se pridruzili zaveri jer preferiraju Fedal finala, ali valjda u ovom slucaju ne verujemo da Ana spada tu.
Saint-Tropez

Postby Gama » 22 Oct 2011, 12:05

Ana je izvlacila 2009 i Nole je izvucen po prvi put na sljaci kod...Feda :biggrin: . Ali dzaba kad su obojica pukla pre vremena.
Gama

Postby ivana23 » 22 Oct 2011, 12:26

...............................................

Teniska jedinica za integritet (TIU) demantovala je pisanje švedskih medija da postoje liste sa imenima igrača koji su učestvovali u nameštanju mečeva, među kojima su i Janko Tipsarević i Viktor Troicki.

Liste osumnjičenih na kojima su Janko i Viktor su lažne

...............................................
ivana23

Postby Saint-Tropez » 22 Oct 2011, 13:23

Gama wrote:Ana je izvlacila 2009 i Nole je izvucen po prvi put na sljaci kod...Feda :biggrin: . Ali dzaba kad su obojica pukla pre vremena.

Ana je izvlacila i 2008 i 2009. 2008 se Enan bila penzionisala pred RG, pa je Ana umesto nje kao finalistkinja iz 2007 izvlacila.
Saint-Tropez

Postby Delester » 22 Oct 2011, 13:34

uopste ne mora da znaci da je onaj ko izvlaci upucen u to sta radi i da to radi proracunato
obicno je cela umetnost u tome da pojedinac ne zna da je orudje
Pricaju da to sve rezira nike i adidas, dve vodece firme. To sto nema evidentnih dokaza ne znaci da oni ne postoje i da su sumnje neosnovane.
cinjenica da ljudi i dan danas misle da 1. I 4. I 2. I 3.
obavezno idu jedan na drugoga je upravo produkt tih tako prirodnih zakona matematike :D
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby alcesta » 22 Oct 2011, 13:37

Možda bi trebalo da otvorimo matematičku temu na kojoj bi se pisalo o zakonima verovatnoće u žrebanju i računale mogućnosti skokova na listama :D
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby karambol » 22 Oct 2011, 13:50

alcesta wrote:Možda bi trebalo da otvorimo matematičku temu na kojoj bi se pisalo o zakonima verovatnoće u žrebanju i računale mogućnosti skokova na listama :D

Da, zajedno sa vremenskim zonama :biggrin:
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby alcesta » 22 Oct 2011, 14:13

Kako sam samo mogla da zaboravim vremenske zone :tap: :biggrin:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Gama » 22 Oct 2011, 22:02

Na Tennis.com anketa :teacher:
Does Andy Murray's play in Asia change your opinion of him as a Grand Slam title threat?

Yes, this run is a prelude to his breakthrough (27.45%)
No, these events are different than the Slams (72.53%)

Total Votes: 5642
Gama

Postby Milutinov Tata » 24 Oct 2011, 20:47

Saint-Tropez wrote:Hajde sad ozbiljno ...

Pa ja sam vec napisao da ne verujem u teorije zavere na tom nivou. Jeste da je finale Federer-Nadal medijski "najbolje" za organizatore, ali da li nesto pokusavaju iza zavese da srede i da idu dotle da namestaju zrebove ne bih tvrdio. Moras da priznas da je bas gledano iz matematicko-statistickog ugla vrlo zanimljivo, da su se Federer i Djokovic skoro uvek nekako nasli na takvim pozicijama da, u naizgled pravilnoj, tj. normalnoj raspodeli slucajeva 1-3 ili 1-4, pri zrebu oni predstavljaju jedan par. Meni je to zanimljivo sa te strane.

Za foru topla/hladna kuglica sam cuo davno u vezi fudbala, to mu dodje nesto kao urbna legenda. Onaj ko izvlaci nije uopste umesan u to, ali instiktivno izvlaci toplu kuglicu, a ne hladnu (to je ljudski).

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Gama » 26 Oct 2011, 07:19

ImageImage
MUSTER BOWS OUT IN ATP SWAN SONG
Former World No. 1 Thomas Muster received an emotional send off in his final appearance on the ATP World Tour, given 10 minutes of standing ovations by the crowd of 7,500 spectators before and after his first-round match Tuesday at the Erste Bank Open in Vienna.

“At the beginning I didn’t know if to cry or to play,” admitted an appreciative Muster. “It’s really hard to start a match a like that. You get standing ovations when you win, when you play a great match or win a tournament, but not in the first round and certainly not like that.

The 44-year-old Austrian was moved to tears during his speech following his 6-2, 6-3 loss to countryman Dominic Thiem, who was just five years old when Muster hung up his racquets for the first time in 1999 at Roland Garros.

“It was a great way to say thank you to everybody and that I had the chance to, after the French Open when I retired sort of semi-officially,” said the three-time Vienna finalist. “It was a good day to do that and I got a lot of respect for that. Thanks to everybody who supported me in the last year-and-a-half. It was a great experience for me.”

Muster made his return to competition in June 2010, playing a number of ATP Challenger Tour events in addition to his three ATP World Tour main draw appearances - twice in Vienna and earlier this year in Kitzbühel.

“I loved it because it was great to sort of see myself every week playing better, playing Challengers and winning a few matches, but also practicing with the guys and getting out there every morning and doing my job,” he reflected. “I really enjoyed it and I saw how much I enjoyed tennis. To play on that level and to challenge myself, I got a lot of respect from the guys out there. Thanks for that. I really appreciate that.”

While this marks the end of play at the ATP-level for Muster, he will play at the Salzburg Challenger in November and will compete on the ATP Champions Tour in coming years.

Muster compiled a 622-274 match record and won 44 titles over his prolific career, highlighted by the Roland Garros title in 1995. He attained the World No. 1 ranking the following February.
Gama

Postby Gama » 26 Oct 2011, 14:24

Marino splits from coach Larose after two years
Young Canadian Rebecca Marino and her coach Simon Larose have split, the Montreal Gazette reports.

"We decided we should mutually stop. It was going quite well, we had two good years together, and he’s a really good coach, but sometimes things come to an end," Marino said. "We got to that stage in our relationship where we thought we didn’t want to drag things out and not make things work, so we decided to stop while we were having a good go."

Marino should finish the season ranked No. 65, up about 35 spots from last year, but after reaching the Memphis final, she had a difficult time putting together positive results during the spring and summer seasons.

"I found at the higher level that even if you just give them the tiniest amount of breathing room, they find a way to get back into the match,” said the 20-year-old, who reached a career high No. 38 in July. “Not that you don’t see that at the (lower) ITF level, but it’s every single girl—a totally different level of fight. I’m glad I was able to get through my first year and understand that now. Next year I’ll give a lot more girls a run for their money."

Bice znaci Marino vrlo opasna, na radost Tate :biggrin:

Bogomolov bi pod 'stare' dane da igra za Rusiju
ST. PETERSBURG, Russia (AP)—American tennis player Alex Bogomolov Jr. said Tuesday he wants to play David Cup for Russia in February.

The 28-year-old Bogomolov Jr. was born in Moscow but moved to Mexico with his family when he was 9 and to the United States in 1992. At No. 36, he’s the fourth-highest ranked American but has never represented the United States in Davis Cup since turning pro in 2002.

His father, Alex Bogomolov, is a renowned tennis coach in the former Soviet Union, who coached Yevgeny Kafelnikov and Andrei Medvedev among others.

“It was my dream (to play for Russia) and I want to finish my career playing for Russia,” Bogomolov Jr. said after winning his first-round match at the St. Petersburg Open.

Russia plays Austria in the first round of the Davis Cup on Feb. 10-12. Bogomolov Jr. has dual citizenship in the United States and Russia.

Davis Cup rules state that if a player is eligible to represent more than one country, the national association that wants to select him must apply to the International Tennis Federation six months before the match and await a ruling from the Davis Cup Committee.

http://www.tennis.com/articles/templates/news.aspx?articleid=14905&zoneid=25
Gama

Postby Milutinov Tata » 26 Oct 2011, 15:06

Ovo za Marino me ne iznenadjuje, dosta je pala u drugoj polovini godine, kada je zbog brzih terena trebala da "blista". Mene nije posebno impresionirala, previse igra na snagu, i ima odlican servis, takticki nije dobro potkovana. Videcemo sta donosi sledeca sezona.

Bogomolov je pod "stare" dane verovatno mladji od svih iz DC tima Rusije, tako da bi bio vredno pojacanje.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

PreviousNext

Return to Teniski miks